Dodaj do ulubionych

Rododendrony wstały

18.02.12, 18:04
i bardzo mnie to ucieszyło. Nno!
Obserwuj wątek
    • dorkasz1 Re: Rododendrony wstały 18.02.12, 19:02
      Jak mówiła żem, że wstaną, to nie wierzyła :)
      • yoma Re: Rododendrony wstały 18.02.12, 19:07
        Powie tak: miała nadzieję, ale się martwiła :)

Ale szybko im poszło, myślałam, że ta ziemia zamarznięta na pół metra w głąb.
        • dorkasz1 Re: Rododendrony wstały 18.02.12, 19:28
          One płytko się korzenią. Między innymi dlatego zaleca się wysypywać im dodatkową warstwę kory przed zimą.
          • asta6265 Re: Rododendrony wstały 19.02.12, 09:18
            Poodsłanaiłyście już swoje rododendronki? Ja pierwszą zimę miałam rododendrona i jeszcze okryty jest. Można już odkryć?
            • horpyna4 Re: Rododendrony wstały 19.02.12, 09:29
              Moim zdaniem trzeba, żeby się nie zaparzył. Ma już nie być dużych mrozów.

Ja swojego w ogóle nie przykrywałam, zresztą niczego nie okrywam. Ma przeżyć, to przeżyje. I w ogóle nie zamierzałam sadzić rododendronów, ale tego dostałam. Miałam duży problem ze znalezieniem mu miejsca, choćby tymczasowego. Na szczęście jest karłowy.

Ta zima okaże się niezłym sprawdzianem wytrzymałości roślin, bo największe mrozy przyszły, jak nie leżał śnieg.
              • kocia_noga Re: Rododendrony wstały 19.02.12, 10:37
                Ja mam kalmie okryte i właśnie śnieg jedną przygiął prawie do ziemi. Rośnie pod samym baqlkonem i widzę, ale chora jestem, i nie wychodzę z domu. Albo deleguję małżonka, który kończy chorować (ja zaczełam) albo niech się dzieje co chce. Z resztą jakby miała być złamana, to jużby była, tak się pocieszam.
                • asta6265 Re: Rododendrony wstały 19.02.12, 12:03
                  To muszę odkryć. Miałam przykrytego rododendrona, gaurę, kamassję i liatrę. Wszystko młode w zeszłym roku sadzone to się bałam, że nie przeżyje.
                  • lellapolella Re: Rododendrony wstały 19.02.12, 13:12
                    ja róże też już częsciowo rozpakowałam:) Rododendron mam, a właściwie chłop ma, bo trafił pod stary pałac, skąd ludzie masowo wykopywali rododendrony po pożarze... leżała, mówi, taka siermięga zgubiona przy drodze. Faktycznie, siermięga to była żałosna, przejdę się dziś na łąkę zobaczyć, czy żyje.
            • yoma Re: Rododendrony wstały 19.02.12, 16:42
              Asta, ja nie zasłaniam, natomiast podsypuję przed zimą grubo igliwia. I grzeje, i wilgoć trzyma. CBDO.
              • asta6265 Re: Rododendrony wstały 19.02.12, 19:39
                Yoma ja podsypałam rododendron, ale też go okryłam, bom zapobiegawcza jestem, ale w przyszłym roku już nie będę taka dobra. Niech se radzi:)
                • yoma Re: Rododendrony wstały 19.02.12, 19:43
                  Jeszcze zależy które, mówią, ale te z grupy Catawbiense wytrzymują spoko do -30 i mniej, sprawdzone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka