yoma 06.03.12, 10:48 to musi mieć strasznie mokro? wie kto z autopsji? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: A taka żubrówka 06.03.12, 11:58 co najmniej pół litra wódki, żeby zadziałało ;) Odpowiedz Link
yoma Re: A taka żubrówka 06.03.12, 12:03 Jeśli tylko tyle, to poświęcę wódkę :) Chrzanię, zamawiam, najwyżej nie da rady. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: A taka żubrówka 06.03.12, 12:53 Mój Atlas Roślin Chronionych podaje, że turówka wonna jest gatunkiem światłolubnym znoszącym częściowe ocienienie. "Rośnie na wilgotnych łąkach, w zaroślach na brzegach stawów i wód, na piaszczystych zboczach. Występuje zwykle na glebach piaszczystych, dość zasobnych w próchnicę o różnej zawartości składników pokarmowych." No to chyba Wieś się nada, skoro jednym tchem wymieniane są zarówno wilgotne łąki, jak i piaszczyste zbocza. Wygląda na to, że lubi słońce, ale bez przesady. Lubi wilgotne miejsca, ale na suchszych też sobie radzi. A glebę piaszczystą zapewnisz jej chyba bez problemu... Odpowiedz Link
yoma Re: A taka żubrówka 06.03.12, 13:19 Też się czegoś takiego doczytałam i też się rzuciłam na te piaszczyste zbocza... Zamówiłam, pożywiom uwidim. Mogę jej nawet zbocze zrobić, nie ma problemu :) Odpowiedz Link