Dodaj do ulubionych

Aka gmła!

10.05.12, 06:43
Wilgoć, ciepło to jest to, to działce potrzeba.
Dzisiejszy, ponoć bardzo ciepły dzień planuję tam spędzić.
Martwi mnie, że nie wszystko ładnie wschodzi. Buraki - w kratkę, fasolki szparagowej jeszcze nie widać... obejrzymy pańskim okiem, może pomoże :)
Kanny i dalie - ,,zapomniane,, w piwnicy - przeżyły ! Posadzone - odżywają.
Ahoj !
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Aka gmła! 10.05.12, 07:27
      to milej dlubaniny zycze :)
      u mnie z wymienionych czynnikow jest wilgoc, duzo wilgoci, w nocy lalo i wialo, na dzisiaj zapowiadaja straszne burze (ciekawa jestem z jakiego powodu ;) ).
      • asta6265 Re: Aka gmła! 10.05.12, 09:07
        U nas tak pośrednio. Wydawać się może, że sucho na pierwszy rzut oka, ale wczoraj przepieliłam co się dało i troszeczkę poprzesadzałam i okazało się, że wcale nie jest zle i dość wilgotno nawet w ziemi.
        • lellapolella Re: Aka gmła! 10.05.12, 13:43
          rano było jak w piecu, wróciłam z psami ledwo żywa z lasu, teraz jakieś chmury naszły, jest bardzo przyjemnie, czas ruszać w plener z narzędziami:)
          • yoma Re: Aka gmła! 10.05.12, 14:17
            U mnie najgorzej, że muszę siedzieć pod parasolem, żeby mi się laptok nie zagotował :)
      • leloop Re: Aka gmła! 10.05.12, 15:14
        a ja miedzy KROPLAMI deszczu, juz sie rozjasnilo i wrocila nadzieja, zeby po 5 minutach znow lunelo. zmoklam jak kura, przylazlam do domu, napalilam w piecu i ide sie powiesic >:(
        • yoma Re: Aka gmła! 10.05.12, 15:18
          Nie wieś się nie wieś, wytrzymaj do soboty. Pomyśl, jak studnia ci się napełni...
          • lellapolella Re: Aka gmła! 10.05.12, 17:31
            gary napełniaj, butelki i co Ci tam...Leloop, nie pekaj, MariaKuria zdąży:)
            • leloop Re: Aka gmła! 10.05.12, 18:10
              > gary napełniaj, butelki i co Ci tam
              juz nie mam czego napelniac wszystko sie przelewa, nasza rzeczka zamienila sie w Zolta Rzeke ..., dzisiejszej nocy spadly jakies tryliony ton wody ...
              • andziaos Re: Aka gmła! 11.05.12, 00:12
                U mnie podobnie jak u Yomy.
                Ale na niedzielnym lataniu z kijami po Mazowieckim Parku Krajobrazowym przeżyłam szok - niby śniegu nie było za dużo a wody w lesie ogrom - zamienia się las w bagnisko. Woda stoi od 2-3 lat.
                Ot, ludziska dookoła pobudowali domy, zniszczyli melioracje, las nie nadąża odbierać wody - zgnijemy za jakiś czas:/
                • yoma Re: Aka gmła! 11.05.12, 12:33
                  Zgadza się. Ja mam od roku odciętą drogę w takie jedno grzybne miejsce, bo się zrobiło bagnisko i no pasaran, a jeszcze barany chcą S2 tamtędy puścić.
              • horpyna4 Re: Aka gmła! 11.05.12, 08:23
                He, he... od razu przypomniała mi się stara historyjka z jednej małopolskiej wsi.

Była długa susza, pola wysychały. Ludzie uradzili, żeby dać na mszę, to może da się wreszcie wymodlić deszcz. No i stało się - ledwie msza dobiegła końca, lunęło tak, że dokładnie zniszczyło to, czego susza jeszcze nie zdążyła załatwiłć.

Ludzie poszli do proboszcza z pretensją:
                - Jegomościu, ale to nie tak miało być...

Proboszcz się zdenerwował, nawrzeszczał na ludzi i wyjaśnił:
                - Pan Bóg jak daje, to hojnie daje i nie żałuje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka