Dodaj do ulubionych

kolejne tajemnicze obiekty

31.05.12, 20:13
chyba jakieś zeszłoroczne znaleziska, które nie chcą się odtajnić;)
Pierwszy:
http://img198.imageshack.us/img198/5178/img7848l.jpg
drugi:
http://img820.imageshack.us/img820/4425/img7850me.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/3377/img7852k.jpg

Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: kolejne tajemnicze obiekty 31.05.12, 20:22
      Hmmm... pierwsze przypomina trochę bukwicę, takie ma karbowane brzegi liści. A może dzwonek skupiony? Drugie wygląda na jakąś języczkę, ale nie jestem w stanie określić bliżej gatunku.

Pewnie okaże się, że jedno i drugie, to coś zupełnie innego...
      • lellapolella Re: kolejne tajemnicze obiekty 31.05.12, 20:34
        właśnie...najgorsze, że nie pamiętam, czy ja to przywlokłam czy dostałam. U nas kiedyś było mini zoo z całkiem niezłymi roślinami, potem splajtowało. Jak ludziska się rzucili rozdrapywać, byłam ponad to, teraz teren jest otwarty, lubię tam chodzić z psem i czasem znajduję coś, co wygląda na COŚ- to może być stamtąd;)
        • horpyna4 Re: kolejne tajemnicze obiekty 31.05.12, 21:52
          Jak zakwitnie, będzie łatwiej zidentyfikować.
          • asta6265 Re: kolejne tajemnicze obiekty 01.06.12, 10:08
            Pierwsze to jak Hopryna podejrzewała dzwonek skupiony. Zakwitnie to kolorek ujawni fiolecik, lub biel:)
            Drugie nie mam pojęcia.
            • lellapolella Re: kolejne tajemnicze obiekty 01.06.12, 11:10
              no to czekamy na kwitnienie:) ja obstawiam raczej bukwicę niż dzwonek ale zobaczymy;)
              • hesperia1 Re: kolejne tajemnicze obiekty 01.06.12, 19:02
                A może kuklik szkarłatny?
                • kociara-monika ????????? 01.06.12, 21:02
                  O matulu... I Wy to tak na serio z liścia wiecie o co kaman? No to szacun. (tutaj ładnie dygam przed Waszą wiedzą)
                  • hesperia1 Re: ????????? 01.06.12, 21:10
                    Ja nie wiem,ja strzelam,ale reszta załogi to z liścia,z kawałka liścia nawet.
                  • horpyna4 Re: ????????? 01.06.12, 21:22
                    Jak widać, nie wiemy, skoro czekamy na kwiaty. Na razie usiłujemy dociec, ale nie bardzo nam to wychodzi.
                    • dorkasz1 Re: ????????? 02.06.12, 10:59
                      To pierwsze wygląda jak mój dzwonek skupiony, moja bukwica ma bardziej falowane liście. To drugie to jak dla mnie języczka.
                      • lellapolella Re: ????????? 02.06.12, 13:13
                        to drugie faktycznie mogłoby być języczką ale jest cholernie mało prawdopodobne, żeby było i żebym o tym nie wiedziała, co nie zmienia faktu, że byłabym zachwycona, gdyby się nią okazało;) Ale, po pierwsze, mało realne, po drugie, takie suchawe i leśne jest bardziej;)
                        • horpyna4 Re: ????????? 02.06.12, 14:02
                          Podobne liście ma też miłosna. Z tej samej rodziny, co języczki.
                          • lellapolella Re: ????????? 02.06.12, 14:14
                            no, teraz to dałaś do pieca, Horpyno- jakie ładne to Adenostyles! Chyba nie zdzierżę i wysadzę to coś do ogrodu, bo może nie będzie chciało kwitnąć w doniczce i wcale się nie dowiemy...
                            • horpyna4 Re: ????????? 02.06.12, 14:25
                              Nie wiem, czy miłosna nie ma przypadkiem korzenia palowego, bo to jest częste u jej krewniaków. Jeżeli tak, to tylko do gruntu; zwłaszcza, że jest to potężna bylina.
                  • yoma Re: ????????? 02.06.12, 17:34
                    Jak ostatnio byłam u Horpyny, to z kawałka korzenia poznała co zacz, chapeau piczastau bas...
                    • horpyna4 Re: ????????? 02.06.12, 19:44
                      Serio? Nie pamiętam, widocznie kłania mi się ten Alz... jak mu tam?
                      • yoma Re: ????????? 02.06.12, 19:51
                        A, jeszcze mówiłaś skromnie, że to takie charakterystyczne, ale zabij nie pamiętam, co to było.
                        • horpyna4 Re: ????????? 02.06.12, 19:59
                          Znaczy nie tylko ja... to duża pociecha, skoro taka młoda nie pamięta.
                          • yoma Re: ????????? 02.06.12, 20:03
                            Parsk :) Bóg zapłać za dobre słowo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka