lellapolella 10.05.13, 15:50 czyli onętek- jak to siać? Raz tylko miałam ale kupiłam gotową rozsadę, teraz jestem z lekka zagubiona;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voxave Re: kosmos 10.05.13, 16:28 Same sie sieją .Już wzeszły ale jeszcze dosiałam taki pełny, rdzawy w odcieniach nazywany fachowo siarkowy. jestem ich wielka fanką,lubię jak jest ich dużo cale łany--pięknie też wyglądają w wazonie na przykład z georginią. Jak sie same wysieją w nieodpowiednim miejscu to je przesadzam--zawsze się przyjmą. Widziałam tez duże pełne,ale nie udało mi sie nigdy kupić. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: kosmos 10.05.13, 16:31 W katalogu nasion piszą, że w kwietniu w zimnym inspekcie, a na miejsca stałe wysadzać w drugiej połowie maja. A jeżeli wysiewa się wprost do gruntu, to w maju i przerywać zbyt gęste wschody. Odpowiedz Link
lellapolella Re: kosmos 10.05.13, 16:42 bardzo nie lubię siać prosto do mojego chwastolubnego gruntu czegoś, co nie wiem, jak wygląda;) jakby kto miał fotkę siewki albo zdolności opisowe, to byłabym baaaardzo wdzięczna:) Odpowiedz Link
voxave Re: kosmos 10.05.13, 18:20 Wpisz w przeglądarkę kosmos ,onętek i zobaczysz jakie piękne są.Na forum ogrodniczym w tamtym roku dziewczyny pokazywały pełne o mało nie zemdlałam takie urodne. Na moim profilu umieszczę zaraz zdjęcie ,to można zobaczyć.Inaczej wpisywać nie umiem :) Odpowiedz Link
lellapolella Re: kosmos 10.05.13, 20:11 Ja go kojarzę, Voxave, ze wsi jestem, tylko nie wiem, jak siewka wygląda;) Dzięki za wzmiankę o Forum Ogrodniczym, może tam znajdę fotki maluchów:) Odpowiedz Link
voxave Re: kosmos 10.05.13, 20:29 Siewka prosta--cienki pieniek jak niteczka dwa liścienie i dwa pierwsze listki jak koperek:)Potem rosną następne piętra z liśćmi jak koperek--czasami dorasta jedna roślina do ponad metra.Na czubku zaczynają sie pąki kwiatowe. Odpowiedz Link
lellapolella Re: kosmos 10.05.13, 20:39 Dzięki:) Obejrzałam na FO, sprawdziłam te odmiany, które dostałam- warto się przyłożyć. Znalazłam już miejsce, gdzie będą mogły zaszaleć. Odpowiedz Link
leloop Re: kosmos 10.05.13, 20:45 Lella, to będzie coś takiego z tych co Ci wysłałam ten wyższy będzie miał listki bardziej koperkowe a ten niższy podobne do marchewki i będzie ciemniejszy. jutro mogę Ci zdjęcie zrobić, teraz pada :/ Odpowiedz Link
lellapolella Re: kosmos 10.05.13, 21:05 u mnie padało, teraz meszki żrą, pierwszy raz w tym roku. Wyglądam jak narzeczona Frankensteina ocalała z Hiroszimy:{ Dzięki, Leloop, już sobie chyba poradzę. Bardzo jestem ciekawa, co z tego wyniknie. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: kosmos 11.05.13, 08:22 Lella,u mnie też pada i meszki pierwszy raz widziałam i poczułam:( Odpowiedz Link
szadoka Re: kosmos 10.05.13, 21:06 o rany, ilez ja tego mam w ogrodzie, sieje sie toto jak gupie Odpowiedz Link
wadera3 Re: kosmos 11.05.13, 00:11 Zeszłoroczny kosmos, popularnie zwany motylkiem, dorósł mi do ok 150 cm. porosły wręcz krzaki, które musiałam podpierać palikami. Nie pamiętam czy zrobiłam zdjęcia. A najciekawsze było to, że wsadziłam siewki przygotowane w domu, myśląc, że to aksamitka(póki małe, są podobne). Odpowiedz Link
kizuk Re: kosmos 11.05.13, 18:36 Nasiona kosmosów dostałam kiedyś od doświadczonej ogrodniczki,i ona poradziła mi,żeby zasiać je jesienią,bo wtedy lepiej wschodzą.Faktycznie-mam ich teraz dużo,sieją się same co najwyżej trzeba trochę je przerwać,jak się za bardzo rozpanoszą. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: kosmos 11.05.13, 20:41 Większość roślin dobrze wschodzi z samosiewu - siew jesienny wprost do gruntu jest przecież najbardziej naturalny. Odpowiedz Link
leloop Re: kosmos 11.05.13, 21:59 > Nasiona kosmosów dostałam kiedyś od doświadczonej ogrodniczki,i ona poradziła m > i,żeby zasiać je jesienią,bo wtedy lepiej wschodzą. te podstawowe tak, przecież rozsiewają się na potęgę ale te odmianowe już mniej widać bardziej kapryśne. Odpowiedz Link