10.05.13, 15:50
czyli onętek- jak to siać? Raz tylko miałam ale kupiłam gotową rozsadę, teraz jestem z lekka zagubiona;)
Obserwuj wątek
    • hesperia1 Re: kosmos 10.05.13, 16:10
      Ja siałam do gruntu i miałam krzaki wielgachne:)
      • voxave Re: kosmos 10.05.13, 16:28
        Same sie sieją .Już wzeszły ale jeszcze dosiałam taki pełny, rdzawy w odcieniach nazywany fachowo siarkowy.
        jestem ich wielka fanką,lubię jak jest ich dużo cale łany--pięknie też wyglądają w wazonie na przykład z georginią.
        Jak sie same wysieją w nieodpowiednim miejscu to je przesadzam--zawsze się przyjmą.
        Widziałam tez duże pełne,ale nie udało mi sie nigdy kupić.
      • horpyna4 Re: kosmos 10.05.13, 16:31
        W katalogu nasion piszą, że w kwietniu w zimnym inspekcie, a na miejsca stałe wysadzać w drugiej połowie maja. A jeżeli wysiewa się wprost do gruntu, to w maju i przerywać zbyt gęste wschody.
        • lellapolella Re: kosmos 10.05.13, 16:42
          bardzo nie lubię siać prosto do mojego chwastolubnego gruntu czegoś, co nie wiem, jak wygląda;) jakby kto miał fotkę siewki albo zdolności opisowe, to byłabym baaaardzo wdzięczna:)
          • hesperia1 Re: kosmos 10.05.13, 17:12
            Z tego co pamiętam to trochę koperek przypomina.
            • lellapolella Re: kosmos 10.05.13, 18:05
              dzięki:)
              • voxave Re: kosmos 10.05.13, 18:20
                Wpisz w przeglądarkę kosmos ,onętek i zobaczysz jakie piękne są.Na forum ogrodniczym w tamtym roku dziewczyny pokazywały pełne o mało nie zemdlałam takie urodne.
                Na moim profilu umieszczę zaraz zdjęcie ,to można zobaczyć.Inaczej wpisywać nie umiem :)
                • lellapolella Re: kosmos 10.05.13, 20:11
                  Ja go kojarzę, Voxave, ze wsi jestem, tylko nie wiem, jak siewka wygląda;) Dzięki za wzmiankę o Forum Ogrodniczym, może tam znajdę fotki maluchów:)
                  • voxave Re: kosmos 10.05.13, 20:29
                    Siewka prosta--cienki pieniek jak niteczka dwa liścienie i dwa pierwsze listki jak koperek:)Potem rosną następne piętra z liśćmi jak koperek--czasami dorasta jedna roślina do ponad metra.Na czubku zaczynają sie pąki kwiatowe.
                    • lellapolella Re: kosmos 10.05.13, 20:39
                      Dzięki:) Obejrzałam na FO, sprawdziłam te odmiany, które dostałam- warto się przyłożyć. Znalazłam już miejsce, gdzie będą mogły zaszaleć.
    • leloop Re: kosmos 10.05.13, 20:45
      Lella,
      to będzie coś takiego
      https://www.gardenposts.co.uk/wp/wp-content/uploads/2012/05/Cosmos-Bipinnatus-Double-Click-Snow-Puff-Main-440x300.jpg
      z tych co Ci wysłałam ten wyższy będzie miał listki bardziej koperkowe a ten niższy podobne do marchewki i będzie ciemniejszy. jutro mogę Ci zdjęcie zrobić, teraz pada :/
      • lellapolella Re: kosmos 10.05.13, 21:05
        u mnie padało, teraz meszki żrą, pierwszy raz w tym roku. Wyglądam jak narzeczona Frankensteina ocalała z Hiroszimy:{
        Dzięki, Leloop, już sobie chyba poradzę. Bardzo jestem ciekawa, co z tego wyniknie.
        • hesperia1 Re: kosmos 11.05.13, 08:22
          Lella,u mnie też pada i meszki pierwszy raz widziałam i poczułam:(
    • szadoka Re: kosmos 10.05.13, 21:06
      o rany, ilez ja tego mam w ogrodzie, sieje sie toto jak gupie
    • wadera3 Re: kosmos 11.05.13, 00:11
      Zeszłoroczny kosmos, popularnie zwany motylkiem, dorósł mi do ok 150 cm.
      porosły wręcz krzaki, które musiałam podpierać palikami. Nie pamiętam czy zrobiłam zdjęcia.
      A najciekawsze było to, że wsadziłam siewki przygotowane w domu, myśląc, że to aksamitka(póki małe, są podobne).
      • kizuk Re: kosmos 11.05.13, 18:36
        Nasiona kosmosów dostałam kiedyś od doświadczonej ogrodniczki,i ona poradziła mi,żeby zasiać je jesienią,bo wtedy lepiej wschodzą.Faktycznie-mam ich teraz dużo,sieją się same co najwyżej trzeba trochę je przerwać,jak się za bardzo rozpanoszą.
        • horpyna4 Re: kosmos 11.05.13, 20:41
          Większość roślin dobrze wschodzi z samosiewu - siew jesienny wprost do gruntu jest przecież najbardziej naturalny.
        • leloop Re: kosmos 11.05.13, 21:59
          > Nasiona kosmosów dostałam kiedyś od doświadczonej ogrodniczki,i ona poradziła m
          > i,żeby zasiać je jesienią,bo wtedy lepiej wschodzą.
          te podstawowe tak, przecież rozsiewają się na potęgę ale te odmianowe już mniej widać bardziej kapryśne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka