27.09.15, 09:06
Są u Was? U nas pojawiły się kanie i prawdziwki (borowiki) ale tylko w tajemnych miejscach :(
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Grzyby 27.09.15, 18:41
      U nas cały tydzień trwał festiwal prawdziwkowy (też tylko w tajemnych miejscach;), teraz jakaś zapaść, chyba za sucho. Zaczynają się pokazywać podgrzybki.
    • newill6 Re: Grzyby 29.09.15, 06:35
      ..dzien dobry...ja caly prawie tydzien w lesie...na miejscach prawdziwkowych oczywiscie....otoczonych ścislą tajemnicą:-)... Efekt..ponad 300szt....nooo to byl wysyp...bajka..postaram sie fotki zalączyc...juz chlodne jasne noce...mimo wszystko moze jutro jeszcze pojade...
      • se_nka0 Re: Grzyby 29.09.15, 08:28
        Razem z grzybami pojawił sie Newill ;) Miło widzieć.
        Pewnie tych tajemniczych, grzybnych miejsc nie zdradzisz?
      • leloop Re: Grzyby 29.09.15, 16:39
        Newillowe grzybne łowy można obejrzeć tutaj:
        drive.google.com/folderview?id=0B25q9cT89Pn7Q3F1QXk0NDFMNHc&usp=sharing
        a na zachętę:
        https://lh3.googleusercontent.com/U08LA0REZnP_WrqOxj4WmwnXkxifyMICQtiZrm3hbluugFAmu349iL_Dfwo9WkssFy8YgEaij6sM5x1JT1Pnms_2TZDyZey_ePBL=w1557-h567
        • edziakrys Re: Grzyby 30.09.15, 10:03
          Ja tak z ciekawości, ale ,Newill- to był cios poniżej pasa! ja też tak chcę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Choćby połowę z połowy.......
          • leloop Re: Grzyby 30.09.15, 10:38
            z relacji moich znajomych i z tego co piszą Lella i Newill wiem, ze na Pomorzu borowikowy boom.
            godzina spaceru, 3 osoby + pies
            https://lh6.googleusercontent.com/dMVNzCMEeuBi4t7pClSgVMwkhmCtpSEzAaFyKEVQs_xAdhzTr2JYqYtDoLH-7Bi1v59AsC5c6HE4m7Y=w1557-h567
            • newill6 Re: Grzyby 30.09.15, 13:02
              ..na wstepie dzieki Szefowej za pomoc w przeslaniu fotek...moje usprawnienie laptopa po przyjezdzie skpnczylo sie blokadą...ech...moze zieciu uratuje...na razie z telefonu....
              Akurat gdy przyjechalem zacząl sie wysyp grzybow,pozno bo i tu wczesniej sucho bylo...wybralemsie w okoliczne lasy,mokre raczej,trpszke bagienne, brzydkie do rpdzinnego zbierania...jednak obfitujące w prawdziwki...najwazniejsze aby znalezc sie w odpowiedniej porze na wlasciwym miejscu... Poprzednimi laty nie moglem...zalapywalem sie na koncowki podgrzybkpwe...
              ...jednak musze powiedziec ze nie wszyskim tak szczęscilo...bez znajpmosci miejsc na pewno bym tyle nie uzbieral....znajomych tych bardzo bliskich ktorzy wracali z podgrzybkami i to nie calymi wiaderkami obdzielilem dwoma b koszykami prawdziwkow...tez dpbry prezent co?:-) .. Wybieram sie jeszcze zerlnąc w las ...tyle v ze nocki jasne i zimne...ale chociaz spacer po lesie to i przyjemność ....Na razie ogród . .Musoalem sie nacieszyć...inwentaryzacje zrobic.....jablka,winogrona,brzoslwinie policzyc..oj sporo tego...za duzo, za duzo..:-) moze na częsci dzoalki lasek dębowo brzozowy posadzic...dla prawdziwkow oczywiście..:-)
              • dorkasz1 Re: Grzyby 03.10.15, 08:58
                A u nas sucho i sucho. Nawet wytrawni zbieracze z naszego lasu wracają z niczym. Urósł mi tylko jeden kozaczek w ogrodzie pod brzozami, tam gdzie system nawadniający dosięga :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka