17.06.04, 11:59
Witam,mam pytanie dotyczace lekow SSRI,otoz ktory lek jest najbardziej
skuteczny na Fobie Spoleczna,albo na wrodzona niesmialosc?Rexetin czy
Citalopram??
Obserwuj wątek
    • rzeznia_nr_5 Re: SSRI 17.06.04, 12:16
      ultras_2004 napisał:

> Witam,mam pytanie dotyczace lekow SSRI,otoz ktory lek jest najbardziej
      > skuteczny na Fobie Spoleczna,albo na wrodzona niesmialosc?Rexetin czy
      > Citalopram??

Każdy na każdego działa inaczej i u jednych jest skuyeczny u innych nie
      a trzeciemu jeszcze zaszkodzi.Ogólnie skuteczność tego nie jest wielka
      prawie równa placebo.A już fobii społecznej to lekami na pewno nie wyleczysz.
      Wybij to sobie z głowy i nie spodziewaj się za dużo po prochach żeby potem
      rozczarowań nie było.
      • talk_zone Tutaj Panie Hyde się z Panem nie zgadzam 17.06.04, 15:34
        Lepiej spodziewać się wiele po lekach. Wiara w działanie medykamentów potęguje
        efekt placebo.
        • rzeznia_nr_5 Re: Tutaj Panie Hyde się z Panem nie zgadzam 17.06.04, 15:40
          talk_zone napisał:

> Lepiej spodziewać się wiele po lekach. Wiara w działanie medykamentów
          potęguje
          > efekt placebo.

Tak wiem ale to jest w sumie medycyna a nie kurwa jakieś czary,wróżki,
          uzdrowiciele.Zresztą jak kto woli,ja mam podejście racjonalne,obiektywne,
          logiczne.Wiara w magiczną moc leków i lekarzy nie jest u mnie możliwa.
          No widzę to totalne dyletanctwo i nic nie poradzę.Chuj.
          • talk_zone Re: Tutaj Panie Hyde się z Panem nie zgadzam 17.06.04, 15:48
            Ja też jestem racjonalistą. Nie wierze w żadne codowne ozdrowienia i inne
            bzdury. Mimo tego jestem wielkim fanet efektu placebo. Przyjmuje aktualnie lek,
            który uważany jest za bardzo słaby i mimo tego odczuwam poprawe nastróju. Wiem,
            że to głównie zasługa mojego dobrego nastawienia do tego specyfiku.

Bardziej wierze w leki niż w lekarzy, którzy mają w mnie na pieńku no i chuj!

Wracając do tematu fobi społecznej to działanie leków(w szczególności silnych
            benzo) można porównać do działania alkoholu. Na jakiś czas fobia społeczna
            mija, ale kiedy działanie sucstancji się kończy wszystko powraca do
            poprzedniego stanu. Leki są mostem ale nie drogą!
      • talk_zone Tutaj Panie Hyde się z Panem nie zgadzam 17.06.04, 15:34
        Lepiej spodziewać się wiele po lekach. Wiara w działanie medykamentów potęguje
        efekt placebo.
    • jeszp1 Re: SSRI 17.06.04, 13:18
      Witam!
      Też nie przeceniałbym roli antydepresantów w walce z fobiami. Ich działanie
      może trochę pomagać poprzez obniżenie lęków, ale problemu fobii nie rozwiąże.
      Też całe życie walczę z fobią społeczną i dla mnie najskuteczniejsze było
      stopniowe dawkowanie sytuacji, które mnie stresują. Bardzo stresowały mnie
      wystapienia publiczne, szczegółnie takie, których nie mogłem uniknąć. Dlatego
      starałem się, wtedy kiedy nie było to konieczne samemu występować publicznie
      aby "oswoić lęk". U mnie to działa, chociaż zawsze mam tremę, ale lek nie jest
      tak paraliżujący jak kiedyś.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • ultras_2004 Re: SSRI 17.06.04, 14:46
        A powiedzcie mi czy terapie grupowe na fobie spoleczna cos pomoga?I gdzie mozna
        sie zapisac na taka terapie?
        • rzeznia_nr_5 Re: SSRI 17.06.04, 14:49
          ultras_2004 napisał:

> A powiedzcie mi czy terapie grupowe na fobie spoleczna cos pomoga?I gdzie
          mozna
          >
          > sie zapisac na taka terapie?

No zdecydowanie prędzej.To znaczy niektórym pomagają.Szukaj jakiegoś oddziału
          nerwic przy klinice uniwersyteckiej.
    • talk_zone Re: SSRI 17.06.04, 15:31
      Leki fobi społecznej nie wyleczą. Mimo tego tabletki są bardzo pomocne. Po
      piersze działają jak placebo, po drugie poprawiają nastrój, obniżony często u
      chorych na fobie, po 3 osłabiają fizyczne objawy lęku tj. czerwienienie się,
      szybsze bicie serca i itp.

Wydaje mi się że różnice w działąniu SSRI są niewielkie i wszystkie leki z tej
      grupy mają podobną skuteczność.

Psychoterapia na pewno przynosi trwałe efekty.
      Myśle, że z fobi społecznej po prostu się wyrasta i pewność siebie przychodzi
      wraz z wiekiem. Ale po co się męczyć? Najlepiej przyśpieszyć ten proces. Idź
      najpierw do psychiatry, dostaniesz leki i skierowanie do psychologa, a ten
      zdecyduje jaka terapia jest dla ciebie najlepsza: grupowa czy indywidualna. I
      nie bój się!

• vinja Re: SSRI 17.06.04, 19:21
        talk_zone napisał:

> Leki fobi społecznej nie wyleczą. Mimo tego tabletki są bardzo pomocne. Po
        > piersze działają jak placebo, po drugie poprawiają nastrój, obniżony często u
        > chorych na fobie, po 3 osłabiają fizyczne objawy lęku tj. czerwienienie się,
        > szybsze bicie serca i itp.
        >
        > Wydaje mi się że różnice w działąniu SSRI są niewielkie i wszystkie leki z
        tej
        > grupy mają podobną skuteczność.
        >
        > Psychoterapia na pewno przynosi trwałe efekty.
        > Myśle, że z fobi społecznej po prostu się wyrasta i pewność siebie przychodzi
        > wraz z wiekiem. Ale po co się męczyć? Najlepiej przyśpieszyć ten proces. Idź
        > najpierw do psychiatry, dostaniesz leki i skierowanie do psychologa, a ten
        > zdecyduje jaka terapia jest dla ciebie najlepsza: grupowa czy indywidualna. I
        > nie bój się!
        >

Popieram - ale do tego jeszcze Seroxaciku odrobinka się przydaje.
        • bejrut78 Re: SSRI 17.06.04, 21:04
          Ja biorę seroxat min.seroxat na depresje i moja fobie spoleczna.ale po
          pierwszej wizycie u psychologa wiem ze w wyleczeniu fobii spolecznej konieczna
          jest psychoterapia ewentualnie wspomagana lekami.Wiec psycholog napewno ci
          uswiadomi jakie sa przyczyny fobii i pomoze znalesc ci nowa droge w zyciu
          pozdro
          • talk_zone Re: SSRI 17.06.04, 21:26
            U mnie psychiatra stwierdził fobie społeczną i powiedział, że żadne leki nie są
            rozwiązaniem. Przepisał mi Coaxil.

Nigdzie nie znalazłem informacji by coaxil był lekiem na fobie społeczną.
            Wnioskuje z tego, że takich leków po prostu nie ma. W innym przypadku dostałbym
            recepte na taki specyfik. Dodam, że byłem u bardzo dobrego i cenionego
            psychiatry.

Psychoterapia w fobi ważniejsza od leków.
            Leki odgrywają dużą role w depresji i innych schorzeniach psychiatrycznych.
      • o0oo Re: SSRI 25.06.04, 12:19
        talk_zone napisał:

> Myśle, że z fobi społecznej po prostu się wyrasta i pewność siebie przychodzi
        > wraz z wiekiem.

Fobia spoleczna to nie jest niesmialosc z ktorej sie wyrasta, w zasadzie
        pojawia sie pozniej niz niesmialosc. Jesli to jest kwestia tylko i wylacznie
        pewnosci siebie to nie jest tylko fobia spoleczna.
        Jesli sie fobii spolecznej nie bedzie leczyc to nie tylko nie przejdzie ale z
        czasem moze prowadzic do inwalidztwa i niezdolnosci do samodzielnego zycia,
        jako ze wszystko co robimy robimy w spoleczenstwie.

Mi seroxat pomogl jesli chodzi o fobie spoleczna, nie mowie tylko mo mocnych
        lękach jesli chodzi o wyjscie na ulice bo balem sie ludzi, ale co ciekawe takze
        pozbycie sie pewnych zachamowan, czego sie nie spodziewalem a co bylo
        pozytywnym bonusem ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka