ultras_2004 17.06.04, 11:59 Witam,mam pytanie dotyczace lekow SSRI,otoz ktory lek jest najbardziej skuteczny na Fobie Spoleczna,albo na wrodzona niesmialosc?Rexetin czy Citalopram?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzeznia_nr_5 Re: SSRI 17.06.04, 12:16 ultras_2004 napisał: > Witam,mam pytanie dotyczace lekow SSRI,otoz ktory lek jest najbardziej > skuteczny na Fobie Spoleczna,albo na wrodzona niesmialosc?Rexetin czy > Citalopram?? Każdy na każdego działa inaczej i u jednych jest skuyeczny u innych nie a trzeciemu jeszcze zaszkodzi.Ogólnie skuteczność tego nie jest wielka prawie równa placebo.A już fobii społecznej to lekami na pewno nie wyleczysz. Wybij to sobie z głowy i nie spodziewaj się za dużo po prochach żeby potem rozczarowań nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
talk_zone Tutaj Panie Hyde się z Panem nie zgadzam 17.06.04, 15:34 Lepiej spodziewać się wiele po lekach. Wiara w działanie medykamentów potęguje efekt placebo. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeznia_nr_5 Re: Tutaj Panie Hyde się z Panem nie zgadzam 17.06.04, 15:40 talk_zone napisał: > Lepiej spodziewać się wiele po lekach. Wiara w działanie medykamentów potęguje > efekt placebo. Tak wiem ale to jest w sumie medycyna a nie kurwa jakieś czary,wróżki, uzdrowiciele.Zresztą jak kto woli,ja mam podejście racjonalne,obiektywne, logiczne.Wiara w magiczną moc leków i lekarzy nie jest u mnie możliwa. No widzę to totalne dyletanctwo i nic nie poradzę.Chuj. Odpowiedz Link Zgłoś
talk_zone Re: Tutaj Panie Hyde się z Panem nie zgadzam 17.06.04, 15:48 Ja też jestem racjonalistą. Nie wierze w żadne codowne ozdrowienia i inne bzdury. Mimo tego jestem wielkim fanet efektu placebo. Przyjmuje aktualnie lek, który uważany jest za bardzo słaby i mimo tego odczuwam poprawe nastróju. Wiem, że to głównie zasługa mojego dobrego nastawienia do tego specyfiku. Bardziej wierze w leki niż w lekarzy, którzy mają w mnie na pieńku no i chuj! Wracając do tematu fobi społecznej to działanie leków(w szczególności silnych benzo) można porównać do działania alkoholu. Na jakiś czas fobia społeczna mija, ale kiedy działanie sucstancji się kończy wszystko powraca do poprzedniego stanu. Leki są mostem ale nie drogą! Odpowiedz Link Zgłoś
talk_zone Tutaj Panie Hyde się z Panem nie zgadzam 17.06.04, 15:34 Lepiej spodziewać się wiele po lekach. Wiara w działanie medykamentów potęguje efekt placebo. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszp1 Re: SSRI 17.06.04, 13:18 Witam! Też nie przeceniałbym roli antydepresantów w walce z fobiami. Ich działanie może trochę pomagać poprzez obniżenie lęków, ale problemu fobii nie rozwiąże. Też całe życie walczę z fobią społeczną i dla mnie najskuteczniejsze było stopniowe dawkowanie sytuacji, które mnie stresują. Bardzo stresowały mnie wystapienia publiczne, szczegółnie takie, których nie mogłem uniknąć. Dlatego starałem się, wtedy kiedy nie było to konieczne samemu występować publicznie aby "oswoić lęk". U mnie to działa, chociaż zawsze mam tremę, ale lek nie jest tak paraliżujący jak kiedyś. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ultras_2004 Re: SSRI 17.06.04, 14:46 A powiedzcie mi czy terapie grupowe na fobie spoleczna cos pomoga?I gdzie mozna sie zapisac na taka terapie? Odpowiedz Link Zgłoś
rzeznia_nr_5 Re: SSRI 17.06.04, 14:49 ultras_2004 napisał: > A powiedzcie mi czy terapie grupowe na fobie spoleczna cos pomoga?I gdzie mozna > > sie zapisac na taka terapie? No zdecydowanie prędzej.To znaczy niektórym pomagają.Szukaj jakiegoś oddziału nerwic przy klinice uniwersyteckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
talk_zone Re: SSRI 17.06.04, 15:31 Leki fobi społecznej nie wyleczą. Mimo tego tabletki są bardzo pomocne. Po piersze działają jak placebo, po drugie poprawiają nastrój, obniżony często u chorych na fobie, po 3 osłabiają fizyczne objawy lęku tj. czerwienienie się, szybsze bicie serca i itp. Wydaje mi się że różnice w działąniu SSRI są niewielkie i wszystkie leki z tej grupy mają podobną skuteczność. Psychoterapia na pewno przynosi trwałe efekty. Myśle, że z fobi społecznej po prostu się wyrasta i pewność siebie przychodzi wraz z wiekiem. Ale po co się męczyć? Najlepiej przyśpieszyć ten proces. Idź najpierw do psychiatry, dostaniesz leki i skierowanie do psychologa, a ten zdecyduje jaka terapia jest dla ciebie najlepsza: grupowa czy indywidualna. I nie bój się! Odpowiedz Link Zgłoś
vinja Re: SSRI 17.06.04, 19:21 talk_zone napisał: > Leki fobi społecznej nie wyleczą. Mimo tego tabletki są bardzo pomocne. Po > piersze działają jak placebo, po drugie poprawiają nastrój, obniżony często u > chorych na fobie, po 3 osłabiają fizyczne objawy lęku tj. czerwienienie się, > szybsze bicie serca i itp. > > Wydaje mi się że różnice w działąniu SSRI są niewielkie i wszystkie leki z tej > grupy mają podobną skuteczność. > > Psychoterapia na pewno przynosi trwałe efekty. > Myśle, że z fobi społecznej po prostu się wyrasta i pewność siebie przychodzi > wraz z wiekiem. Ale po co się męczyć? Najlepiej przyśpieszyć ten proces. Idź > najpierw do psychiatry, dostaniesz leki i skierowanie do psychologa, a ten > zdecyduje jaka terapia jest dla ciebie najlepsza: grupowa czy indywidualna. I > nie bój się! > Popieram - ale do tego jeszcze Seroxaciku odrobinka się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
bejrut78 Re: SSRI 17.06.04, 21:04 Ja biorę seroxat min.seroxat na depresje i moja fobie spoleczna.ale po pierwszej wizycie u psychologa wiem ze w wyleczeniu fobii spolecznej konieczna jest psychoterapia ewentualnie wspomagana lekami.Wiec psycholog napewno ci uswiadomi jakie sa przyczyny fobii i pomoze znalesc ci nowa droge w zyciu pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
talk_zone Re: SSRI 17.06.04, 21:26 U mnie psychiatra stwierdził fobie społeczną i powiedział, że żadne leki nie są rozwiązaniem. Przepisał mi Coaxil. Nigdzie nie znalazłem informacji by coaxil był lekiem na fobie społeczną. Wnioskuje z tego, że takich leków po prostu nie ma. W innym przypadku dostałbym recepte na taki specyfik. Dodam, że byłem u bardzo dobrego i cenionego psychiatry. Psychoterapia w fobi ważniejsza od leków. Leki odgrywają dużą role w depresji i innych schorzeniach psychiatrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
o0oo Re: SSRI 25.06.04, 12:19 talk_zone napisał: > Myśle, że z fobi społecznej po prostu się wyrasta i pewność siebie przychodzi > wraz z wiekiem. Fobia spoleczna to nie jest niesmialosc z ktorej sie wyrasta, w zasadzie pojawia sie pozniej niz niesmialosc. Jesli to jest kwestia tylko i wylacznie pewnosci siebie to nie jest tylko fobia spoleczna. Jesli sie fobii spolecznej nie bedzie leczyc to nie tylko nie przejdzie ale z czasem moze prowadzic do inwalidztwa i niezdolnosci do samodzielnego zycia, jako ze wszystko co robimy robimy w spoleczenstwie. Mi seroxat pomogl jesli chodzi o fobie spoleczna, nie mowie tylko mo mocnych lękach jesli chodzi o wyjscie na ulice bo balem sie ludzi, ale co ciekawe takze pozbycie sie pewnych zachamowan, czego sie nie spodziewalem a co bylo pozytywnym bonusem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś