kasiulek10 23.06.04, 16:38 Co zrobić, żeby dłużej móc pospać? Mój lek antydepresyjny o nazwie Cipramil działa w ten sposób, że budzę się o 7.30 i ani minuty dlużej nie śpię. A tak lubię spać:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzka4 Re: Co zrobić żeby pospać? 23.06.04, 16:43 a u mnie jest zupełnie odwrotnie...tez biore Cipramil od ok. 4 miesiecy i sama juz nie wiem czy to wina leku czy pogody ale popołudniu jestem strasznie senna, oczywiscie o godz 11 wieczorem zasypiam bez problemu i rano mam kłopoty ze wstawaniem....:-) chetnie bym sie z Toba zamieniła:-) Odpowiedz Link Zgłoś
drfrankenstein Mscaiq!!! Czytasz??? O 7.30!!! Co Ty na to? 23.06.04, 19:50 Ty jestes o tej godzinie w trakcie 25. kilometra a ta przewala się na drugi bok i pyta się o środki nasenne! Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Co zrobić żeby pospać? 25.06.04, 05:48 Ja kiedy przychodzi moj czas na sen zasypiam prawie natychmiast. Spie 6.5 godziny ale zauwazylem ze nawet 4 godziny snu mi wystarcza. Nie pozwalam sobie spac wiecej chociaz nie raz mam ochote. Kiedy czuje sie zmeczony, robie troche cwiczen fizycznych. Czasem to brzmi dziwnie bo na to aby przelamac zmeczenie czy sennosc mecze sie. Jest to jednak kwestia krazenia, pare cwiczen fizycznych pobudza krazenie i zmeczenie znika. Podobnie dziala kawa tyle ze kawa daje uboczne bardzo negatywne efekty. Pare cwiczen fizycznych przywraca krazenie. Czasem traktujemy sen jako ucieczke od problemow dlatego czesto chcielibysmy pospac dluzej. Od problemow tak sie nie ucieknie ale mozna to wszystko co jest zle w nas pokonac. Jak tego nie ma zycie usmiecha sie radoscia kazdego dnia. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
o0oo Re: Co zrobić żeby pospać? 25.06.04, 08:29 mskaiq napisał: > Ja kiedy przychodzi moj czas na sen zasypiam prawie natychmiast. Nawyk wyniesiony z wojska, zolnierz albo walczy albo je albo spi ;-) > Spie 6.5 > godziny ale zauwazylem ze nawet 4 godziny snu mi wystarcza. Jak masz 80 lat to pewnie wystarczą, osoby mlodsze byloby zdrowo gdyby 8 godzin dziennie spaly Odpowiedz Link Zgłoś
po_sa Re: Co zrobić żeby pospać? 25.06.04, 08:36 ja biorę estazolam :-)tyle, że ja się budziłam o 2 w nocy i już nie spałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Co zrobić żeby pospać? 25.06.04, 09:15 Mialem rowniez problemy ze spaniem. Dreczyly mnie sny, budzilem sie wiele razy w ciagu nocy. Wstawalem, czytalem ksiazke albo zwyczajnie czekalem az bede mogl zasnac, czasami moglem a czasami nie. Teraz juz nie ma problemu. Pewnie moglbym spac dluzej bo budzac sie nie chce mi sie wstawac. Nie pozwalam na to. Ja decyduje o sobie. Wiem ze gdybym pozwolil na niekontrolowany sen trwajacy tak dlugo jak dlugo chcialbym spac to pewnie spalbym i 12 godzin a kto wie czy nie dluzej. Nie chce, wiem co znaczy kiedy spi sie za dlugo, nauczylem sie tego rowniez. To co w tej chwili sie dzieje z moim snem i samopoczuciem to rezultat walki z moim lenistwem i z moim negatywizmem ktorego bylo wiecej niz jakikolwiek zdrowy rozsadek moglby zaakceptowac. serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra23 Re: Co zrobić żeby pospać? 26.06.04, 13:49 Kupic sobie np. 5mg melatonine. I brac codziennie na godzine przed snem. I poczekac troche cierpliwie na efekt. Jezeli po dwoch tygodniach sen sie nie porawi - i jego dlugosc i jakosc, odstawic i zapytac lekarza (mozna np. zapytac o trazodone, w Polsce chyba trittico, ktory w klopotach ze snem stosownay jest w malych dawkach). Ale melatonina zazwyczaj pomaga, jezeli wczesniej nie byly stosowane silne leki nasenne, np. benzodiazepiny. Wysilek fizyczny faktycznie raczej pobudza. Jezeli jednak wystepuje w ciagu dnia, a nie tuz przed snem, to poprawia jakosc snu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiertar jest na to sposob 26.06.04, 19:06 Spróbuj nagrań hemi-sync. Nparwdę nieźle działają, jeśli wybierzesz takie do usypiania. U mnie w każdym razie działało. sprawdz na www.psychlab.webpark.pl i poszukaj, jeśli dobrze pamiętam, po synchronizacją. Pozdro wiertar PS mi ten link dał też ktoś na tym formum, nie pamietam kto, ale dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś