Dodaj do ulubionych

Samookaleczenie

09.07.12, 23:19
Bardzo proszę Was o pomoc.
Nie wiem, czy to choroba, czy nerwica, nie wiem co mam robić....
Wszystko zaczęło się od atopowego zapalenia skóry na rękach, ramionach. Byłam u dermatologa i normalnie wyleczyłabym to w ciągu ok. miesiąca, może dwóch, ale ciągnie się to od roku, bo ja bardzo często rozdrapuje/wyciskam te krostki. W tej chwili mam już przebarwienia na rękach i strupy. Nie potrafię przestać. Jest upał, a ja chodzę w rękawie do łokci, bo wygląda to okropnie.
Nie wiem co się dzieje, ale lubię to w pewien sposób. Kiedy to robię, gdzieś z tyłu głowy coś mi mówi, że nie powinnam, że to wygląda okropnie, ale nie mogę przestać. Wstydzę się tego, ale jednocześnie nie umiem z tym walczyć.
Czasem robię to nawet bezwiednie, kiedy się stresuje, choć nie występuje to tylko kiedy mam sytuacje stresowe. Czasem wystarczy tylko, że popatrzę na ręce, zobaczę, że coś należy "poprawić", jakaś krostka którą należy wycisnąć i koniec, nie potrafię przestać...
Proszę o pomoc i poradę, co powinnam zrobić, czy mam się udać do specjalisty. Czuję, że sama sobie z tym nie poradzę.
POMOCY!
Obserwuj wątek
    • elzbieta007 Re: Samookaleczenie 11.07.12, 23:08
      Sugerowałabym psychoterapię. Samookaleczanie się, nawet w tak łagodnej formie, jest symptomem wskazującym na problemy psychiczne. Poszukaj w okolicy psychoterapeuty (nie psychologa).
      • anonyme93 Re: Samookaleczenie 16.07.12, 13:28
        a jest jakaś szczególna różnica miedzy psychologiem a psychoterapeutą? Pytam,bo sama byłam jakis czas temu u psychologa, rozmawiał ze mną bardzo ogolnikowo, bez konkretnego wchodzenia w problem. Przyznam, ze trochę się zraziłam, ale psychoterapia oznaczała dla mnie fakt, ze mam naprawdę poważny problem, choroba psychiczna czy cos... co myślicie?
        • elzbieta007 Re: Samookaleczenie 21.07.12, 21:50
          Z grubsza: psycholog zajmuje się poradnictwem (zaproponowaniem konkretnych kroków w celu rozwiązania jakieś problemu życiowego), psychoterapeuta prowadzi psychoterapię, czyli proces, którego celem jest pomoc pacjentowi w dokonaniu takich zmian, dzięki którym będzie się czuł i zachowywał bardziej adaptatywnie. Psychoterapia może także służyć do rozwoju osobistego.

Psycholog np. nie pomoże w pozbyciu się nerwicy; dzięki psychoterapii można pożegnać się z nią na zawsze.

Psycholog może być również psychoterapeutą, ale nie musi. Psychoterapeutą może być nie tylko psycholog.

> psychoterapia oznaczała dla mnie fakt, ze mam naprawdę poważny problem, choroba psy
          > chiczna czy cos...
          A masz niepoważny?

W chorobach psychicznych podstawowym leczeniem jest farmakoterapia. W leczeniu nerwic i zaburzeń osobowości: psychoterapia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka