Dodaj do ulubionych

KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII

30.09.04, 07:04
Pilnie proszę o Wasze opinie nt. Krakowskiej Szkoły Psychoterapii znajdującej
się przy ul. Mostowej 2/13, a w szczególności Pani Dr Aleksandry WIECZOREK,
która pracuje też w Oddziale Leczenia Zaburzeń Osobowości i Nerwic Szpitala
Babińskiego.
Czy ta KSP to jednostka godna zaufania? Czy Pani Dr Wieczorek to doświadczona
osoba? Bardzo proszę o opinie,
Dziękuję i pozdrawiam
Beata
Obserwuj wątek
    • Gość: znawca Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 09:50
      Cześć
      Pani Aleksandra Wieczorek może być dobrym specjalistą, ale co do Krakowskiej
      Szkoły Psychoterapii Psychoanalitycznej mam bardzo mieszane uczucia. Znajdują
      się tam bowiem i osoby godne zaufania i pozbawieni całkowicie zasad ludzie.
      Psychoanaliza w wydaniu tej szkoły, jak również Oddziału Leczenia Zaburzeń
      Osobowości sprowadza człowieka jedynie do popędu seksualnego. Jeżeli odpowiada
      Ci takie podejście, to nie powinnaś się rozczarować KSPP.
      Pozdrawiam
      • rzeznia_nr_5 Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 30.09.04, 13:36
        Dorzuce tyle że nie powinnaś wogóle korzystać z psychoterapeutów o podejściu
        psychoanalitycznym/psychodynamicznym.
        • looserka Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 30.09.04, 16:28
          rzeznia_nr_5 napisał:

> Dorzuce tyle że nie powinnaś wogóle korzystać z psychoterapeutów o podejściu
          > psychoanalitycznym/psychodynamicznym.

a w każdym razie na pewno nie w przypadku depresji, ciężkich nerwic itp.
    • beatamark Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 30.09.04, 17:11
      Czy w takim razie odradzacie KSP czy konkretnie Panią Dr Wieczorek???
      • Gość: man Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 30.09.04, 17:18
        Odpuść sobie psychoanalizę w depresji. To jest niezłe naciągactwo (100-500
        wizyt) czyli kilkadziesiąt tysięcy. Zwykle unikają jak ognia leków
        antydepresyjnych, aby za szybko ci się nie poprawiło. Za to nie żałują
        benzodiazepin, aby się uzależnić i ciągle przychodzić. Poza tym jak
        rozgrzebiesz całą przeszłość od dzieciństwa zaczynając to się później możesz
        długo zbierać. Idź do normalnego psychiatry i psychologa.Nawet państwowego..
        • beatamark Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 01.10.04, 07:25
          Dla kogo w takim razie jest psychoanaliza???
          • kierowca.autobusu Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 01.10.04, 10:12
            Każdy ma swoje opinie na temat tego, która psychoteriapia jest dobra, a która
            nie. No cóż, zdania są podzielone. Ja osobiście uważam, że psychoanaliza jest
            OK, a wkurzają mnie takie wynalazki jak NLP. Argument, że nigdy nie warto
            grzebac się w przeszłości wydaje mi się niesłuszy - szczególnie w ludzi, u
            których kłopoty zaczęły się właśnie bardzo wcześnie, a więc w ciężkich
            przypadkach nerwic i depresji.
            Krótko mówiąc każdy sam musi się przekonać, co mu odpowiada. Dlatego nie waro
            się uprzedzać po kilku opiniach na forum.
            Pzdr
            KA
            • lucyna_n Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 01.10.04, 10:17
              rozgrzebywanie ran z przeszlosci naprawde nic nie daje, rownie dobrze mozna sie komus wyplakac w
              mankiet, a nawet powiedzialabym ze to przynosi lepsze rezultaty niz psychoanaliza.
              • kierowca.autobusu Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 01.10.04, 10:21
                No cóż, tu się różnimy w opiniach, bo ja uważam, że to "rozgrzebywanie" daje
                wiele. W przeciwieństwie do wypłakiwania się w mankiet, które przynosi czasową
                ulgę.
                • looserka Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 01.10.04, 10:29
                  "Rozgrzebywanie" ma niewątpliwy sens jedynie wówczas,jesli następnym etapem
                  jest poskładanie tych klocków na nowo.Niestety istnieje ryzyko,że zostanie się
                  rozgrzebanym i porzuconym przez radosnego "psychoterapełte",co mnie się na
                  przykład zdarzyło.
                  Poza tym podejście psychodynamiczne/psychoanalityczne zakłada terapię
                  długoterminową,trwającą nieraz kilka lat - nie jest to propozycja dla
                  każdego,zwłaszcza jeśli mówimy o depresjach.
                  • kierowca.autobusu Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 01.10.04, 10:36
                    Zgadzam się z Tobą, że zdarzają się nieodpowiedzialni, czyli po prostu kiepscy
                    psychoterapeuci, ale nie jest to wyłącznie przypadłość psychoanalityków i nie
                    tylko oni mogą zrobić krzywdę. Poza tym, nie zdadzam się z Twoim twierdzeniem,
                    że pychoanaliza jako terapia długoterminowa nie nadaje się dla ludzi
                    cierpiących na depresję. Szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego długoterminowość
                    miałaby być argumentem przeciwko poddawaniu się psychoanalizie w depresji?
                    Pzrecież, wbrew temu, co się sądzi, podczas takiej terapi można przyjmować
                    antydepresanty, a nawet wielu terapeutów do tego zachęca.
                    Nie mówię, że taka terapia jest dobra dla każdego i stanowi cudowny lek na
                    depresję. Chodzi mi tylko o to, że w niektórych przypadkach depresji,
                    szczególnie takich spowodowanych problemami ciągnącymi się od wczesnego okresu
                    życia, jest odpowiednim narzędziem.
                    • lucyna_n Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 01.10.04, 10:41
                      z reka na sercu, nie znam nikogo kogo by ta metoda wyciagnela z depresji.
                  • lucyna_n Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 01.10.04, 10:38
                    dokladnie problem nie w rozlozeniu a w ulozeniu z powrotem w jedna calosc. ja po spotkaniach z
                    psychologiem o psychoanalitycznym zacieciu mialam wrazenie ze zostalam z rozsypana ukladanka z
                    100000 kawalkow. Jedno wielkie poczucie porazki i winy za nieudane zycie. To nie dla mnie.
    • beatamark Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII 01.10.04, 07:26
      I jeszcze jedno, czy ktoś wie w jakim wieku jest Dr Wieczorek???
      • Gość: informator Re: KRAKOWSKA SZKOŁA PSYCHOTERAPII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 08:35
        Dr Wieczorek należy do osób młodych, ok. 27 - 32 lata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka