martyna2525 06.03.19, 21:40 Jak to jest z hospitalizacja psychiatryczną osoby nie ubezpieczonej? Czy leczeniem w PZP. Mam sprzeczne informacje a potrzebuje konkretow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do p doktora 06.03.19, 22:39 Szanowna Pani, proszę zajrzeć na stronę NFZ: www.nfz-warszawa.pl/dla-pacjenta/co-kazdy-pacjent-wiedziec-powinien/opieka-psychiatryczna-i-leczenie-uzaleznien/ Znajdują się tam między innymi dwa stwierdzenia: w sprawie hospitalizacji: "Leczenie psychiatryczne w całości jest finansowane przez NFZ." w sprawie leczenia w PZP "NFZ finansuje: porady lekarza psychiatry, porady i diagnozę psychologiczną, sesje psychoterapeutyczne dla pacjentów ubezpieczonych w NFZ." Wynika z tego, że NFZ podejmuje się pokrywać koszty każdej hospitalizacji, ale nie każdego leczenia w PZP (tu tylko osób ubezpieczonych). Tak są sformułowane prawa pacjenta. Mam jednak wątpliwości, czy prawa te są wszędzie przestrzegane, bo do mnie, podobnie jak do Pani, także docierają sprzeczne informacje na ten temat. Stanisław Porczyk, psychiatra Grupa Synapsis www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Pytanie do p doktora 07.03.19, 16:53 Nie ma podstawy do pobierania opłat. Art. 10. [Nieodpłatność świadczeń zdrowotnych w zakresie psychiatrycznej opieki zdrowotnej oraz produktów leczniczych i wyrobów medycznych] 1. Za świadczenia zdrowotne w zakresie psychiatrycznej opieki zdrowotnej udzielane osobie z zaburzeniami psychicznymi przez świadczeniodawcę, który zawarł umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, o której mowa w art. 132 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2018 r. poz. 1510, 1515, 1532, 1544, 1552 i 1669), zwanej dalej "ustawą o świadczeniach", nie pobiera się od tej osoby opłat. 2. Osobom z zaburzeniami psychicznymi przebywającym w szpitalu psychiatrycznym przysługują bez pobierania od nich opłat, produkty lecznicze, wyroby, o których mowa w ustawie z dnia 20 maja 2010 r. o wyrobach medycznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 211 oraz z 2018 r. poz. 650), środki pomocnicze oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r. poz. 1541 i 1669). 3. Osobom z zaburzeniami psychicznymi przysługują także produkty lecznicze, wyroby medyczne oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego określone w wykazach, o których mowa w art. 37 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1844 oraz z 2018 r. poz. 650, 697, 1515 i 1544), w zakresie kategorii, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 lit. b tej ustawy, zakwalifikowane do odpłatności zgodnie z art. 6 ust. 2 tej ustawy. Ustawa z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 1878). Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Pytanie do p doktora 07.03.19, 17:04 to jeśli chodzi o leczenie psychiatryczne Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do p doktora 07.03.19, 17:38 Czułem, że to co napisałem wymaga uzupełnienia. Ma Pani rację, takie jest obecnie brzmienie artykułu 10 o ochronie zdrowia psychicznego. Nie wiem dlaczego na stronie NFZ jest nieco inna inna informacja. Praktyka "od środka" nie jest mi znana - nie pracuję w PZP. Dygresja. Kilka lat temu artykuł 10 brzmiał inaczej i bez wątpliwości zawężał krąg osób uprawnionych do bezpłatnego leczenia do chorych psychicznie (z psychozą) oraz upośledzonych umysłowo. Nieubezpieczone osoby z "nerwicą" albo zaburzeniami osobowości nie miały więc prawa do bezpłatnego leczenia. Obecny art. 10 (jak wynika jasno z przytoczonego przez Panią cytatu) tego kręgu w taki sposób już nie zawęża. SP Grupa Synapsis www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Pytanie do p doktora 07.03.19, 19:12 Bo to stosunkowo świeża zmiana, weszła w życie 1 stycznia 2018 r. A jeszcze jeśli chodzi o definicję osoby z zaburzeniami psychicznymi: Art. 3 Ustawy "Ilekroć przepisy niniejszej ustawy stanowią o: 1) osobie z zaburzeniami psychicznymi, odnosi się to do osoby: a) chorej psychicznie (wykazującej zaburzenia psychotyczne), b) upośledzonej umysłowo, c) wykazującej inne zakłócenia czynności psychicznych, które zgodnie ze stanem wiedzy medycznej zaliczane są do zaburzeń psychicznych, a osoba ta wymaga świadczeń zdrowotnych lub innych form pomocy i opieki niezbędnych do życia w środowisku rodzinnym lub społecznym." Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do p doktora 07.03.19, 22:10 też nie mam co do tego wątpliwości... SP Grupa Synapsis www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
136ty Re: Pytanie do p doktora 08.03.19, 01:19 ciekawe jest to ze dawno temu też tu była na forum pewna prawniczka i też miała podobne problemy. rzeczywistosc jest mityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Pytanie do p doktora 08.03.19, 18:13 U mnie wybór zawodu pomocowego był kontynuacją roli domowej. Nic nowego :) Odpowiedz Link Zgłoś