funkdoc 03.11.04, 11:15 czesc biore efectin od 3 miesiecy.chciałbym go odstawic z powodow finansowych bo nie jest to tani lek.czy moge zrobic to sam albo czy istnieje jakis odpowiednik tego leku?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malakunia Re: odstawienie efectinu 03.11.04, 16:01 Powinieneś iść do psychiatry , który zapisze Ci coś innego , tańszego i też dobrego.Nie ma innego tanszego odpowiednika Efectinu tzn.tej samej sub. chem. Odpowiedz Link Zgłoś
aidka Re: odstawienie efectinu 04.11.04, 03:40 odstawisz sam - w ciągu 2-4 dni /jesli bierzesz ten 75 o przedłuzonym dzialaniu, gdy inny, to szybciej nawet/ będziesz w dole depresyjnym pare razy głębszym, niż przed podjeciem leczenia odstawiłam efectin z tych samych przyczyn nagle i była masakra piłą mechaniczną po mózgu potem, gdy zdechłą nieomal z beznadziei dowieziono mnie do mej psychiatry w prywatnej placówce, powiedziała, że gdybym przyszła i powiedziala co i jak, to jakos bysmy zaradziły i że zrobiłam bardzo źle tak, jak stopniowo dawkę tego leku się zwiększa, tak samo stopniowo zmniejsza, wtedy, gdy psychiatra orzecze, że odstawić efectin mozna spróbowac ja mam w lokalu, w którym egzystuję prawie półtora opakowania efectinu ER 75 /kapsułki o przedłużonym uwalanianiu po 75 mg/ wazne do 2005 /chyba lipca o ile dobrze odczytuję/ to jest dokładnie 38 kapsułek jeśli chcesz, dam Ci je, ale nie wiem, gdzie mieszkasz i jest kłopot, bo nawet, gdybys mieszkał,jak ja w W-wie, to ja raczej nie kontaktuję się z ludźmi i nie wiem, jakbym Ci to mogła podać jesli jesteś z innego miasta, to może jakos by sie je Tobie przesłało - wtedy podaj mi adres na priva i tu napisz, że jest ten adres w mailu od Ciebie w mej skrzynce gazetowej - to zajrzę i się pokombinuje, jak to przesłać nie wiem czy dla Ciebie warte to zachodu ja brałam najwiekszą dawke dopuszczalną, więc miesięcznie musiałam miec 2 opakowania ilość jaką Ci mam, mnie starczyłaby na miesiąc i 1 tydzień ale na pewno spokojnie starczy Tobie na ewentualne, powolne odstawienie leku i przejscie na cos tańszego w miarę bezbolesnie doradzam też, powiedz psychiatrze o kłopotach z kasą na leki lekarze dostają darmowe próbki leków od przedstawicieli producenta, więc czasem trochę tego mają moja psychiatra przyjmująca w prywatnej placówce, kiedy dowiedziała się, że sama, z dnia na dzien odstawilam lek, bo nie miałam pieniedzy, powiedziala, ze mogłam przyjść i bym za darmo miała wizytę i lek i dała mi wtedy efectinu, ile miała, za darmo własnie /tylko, że kurację trzeba bylo zaczynac od nowa - znów z niższej do najwyzszej dawki, a to wchodzenie w ten lek jest też dośc przykre w I fazie.../ tak czy inaczej, już potem nie z powodu kasy, stało się tak, iż z leczenia zrezygnowałam, a efectinu troszkę mam mogę Ci dać, jeśli choc troche Cię to ratuje pozdrawiam a. Odpowiedz Link Zgłoś
funkdoc Re: odstawienie efectinu 04.11.04, 09:57 czesc aidka sprawdz poczte wysłałem Ci meila jak mozesz to daj nr GG to sie szybciej zgadamy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aidka Re: odstawienie efectinu 04.11.04, 19:04 Hej, na razie mam niepewną sprawę, że wszystkimi skrzynkami - ktos mnie zawirusował ewidentnie celowo póki się sprawa nie wyjasni nie będę pisac na priva do nikogo mam adres dowomowy Twój jutro jakoś zorganizuję poranną wysyłkę priorytetem o żadnej kasie, pisalam już, mowy nie ma - żebys tylko zdrowiał ładnie nie wiem, ile dziennie bierzesz, ale to dobrze, że to właśnie 75 R on jest o przedlużonym uwalnianiu i w związku z tym, nawet dzień bez tego będziesz no - póltora - nie powinno nic sie stać, bo wątroba cały czas jeszcze bedzie dawać w Twój krwioobieg zapasy tego efectinu mówiąc bardzo prosto gdy dostaniesz leki ode mnie, po prostu zacznij je przyjmowac o tych porach o jakich brales caly czas - i bedzie ok. nic się nie martw powinienes w sobotę dostać albo jeszcze w piatek i idź do psychiatry powiedż szczerze co i jak moze uda Ci się, jak mnie i bedzie akurat miała czy miał ten efectin darmowy i jakos Cie poratuje... buziak a. /na pewno jutro jakoś wyslę... albo kogos wykombinuję, jeżeli sama nie dam rady wyjsc z chaty - więc tylko spox - bedzie ok./ Odpowiedz Link Zgłoś
funkdoc Re: odstawienie efectinu 05.11.04, 10:46 aidko dziekuje Ci bardzo jestes wspaniałą i bezinteresowną osobą pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
nie_tak Re: odstawienie efectinu 16.11.04, 15:16 przede wszystkim odstawianie efectinu jest nieprzyjemne. odstawiałem 2x i zawsze tak samo: zawroty głowy itp. jeśli już koniecznie chcesz odstawiać (a to należałoby skonsultować z lekarzem) to odstawiaj b. powoli. ja robiłem tak, że najpierw zmniejszałem dawkę, potem, jak objawy odstawieniowe mnie męczyły, odczekiwałem trochę, brałem 1 tabletkę (co pomagało na ok. 1,5 doby) i potem znowu 2-3 dni bez, stopniowo przedłużając ten okres. generalnie nie jest to miły proces, ale jeśli nie potrzebujesz efectinu, to tylko moje gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
agasik4 Re: odstawienie efectinu 16.11.04, 19:34 przeczytałam Wasze posty i trochę mnie to przeraziło ja biore od lipca 150 efectinu er widze ze nie bedzie przyjemnie go odstawiac Odpowiedz Link Zgłoś
aneta10la Re: odstawienie efectinu 16.11.04, 21:11 agasik4 napisała: > przeczytałam Wasze posty i trochę mnie to przeraziło > ja biore od lipca 150 efectinu er > widze ze nie bedzie przyjemnie go odstawiac Przeczytałas ? Nie przeczytałaś. Może czytałaś. Napisano wyraźnie o nagłym zejsciu z wysokiej dawki do zera i to bez porozumienia z lekarzem. Ale jak lubisz być przerażona to dalej tak uwaznie czytaj. Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
funkdoc Re: odstawienie efectinu 25.11.04, 08:01 czesc byłem u swojego lekarza i powiedziałem ze chce odstawic bo nie czuje sie najlepiej i nie widze takich efektow jak bym chciał.brałem dawke 75mg er raz dziennie.lekarz powiedziałze moge odstawic tak z dnia na dzien.co o tym myslicie?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nie_tak Re: odstawienie efectinu 17.11.04, 23:43 przyjemniej odstawiać niż musieć brać. Odpowiedz Link Zgłoś