pyza82 09.05.05, 21:56 Czy ktoś może mi udzielić info na temat tego leku? może ktoś gobrał? czy pomógł? bardzo mi na tym zależy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aidka Re: efectin 09.05.05, 23:44 pyza82 napisała: > Czy ktoś może mi udzielić info na temat tego leku? może ktoś gobrał? czy > pomógł? bardzo mi na tym zależy Mnie efektin na początku pomagał tj. od około 3 tyg. rozpoczecia ivch zażywania. Potem już nie, bo trudno lekami uleczyć przytłaczającą sytuację z ktorej wydobyć się nie mozna. No i po tym efektinie, zaczełam duzo jeść, zwlaszcza ciastek, cisat, lodów itd.. Tyłam, bo kiepska była po efektinie przemiana materii./Na szczęscie znów jest szczupla/ Tak czy inaczej, na te same leki ludzie różnie reagują i ich odpowiednie dobranie przez psychiatrę trwa długo niekiedy. pozdr. a. Odpowiedz Link Zgłoś
aidka Re: efectin 09.05.05, 23:49 aidka napisała: Ależ narobilam w poprzednim poście literowek-sorry "cisat"- na przykład, gdy mialo być "ciast" "znow jest szczupła" /o sobie samej w trzeciej osobie. > Tyłam, bo kiepska była po efektinie przemiana materii./Na szczęscie znów jest > szczupla/ > Tak czy inaczej, na te same leki ludzie różnie reagują i ich odpowiednie > dobranie przez psychiatrę trwa długo niekiedy. > pozdr. > a. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza82 Re: efectin 09.05.05, 23:54 Dzięki za odp :)A literówkami się nie przejmuj, rozczytałam się :) Pytam się,bo przepisano ten lek komuś bardzo dla mnie bliskiemu i jak czytam opinie w necie na jegotemat - nie napawaja mnie optymizmem:( W przypadku o którym mówię lek ten został przepisany na stany lękowe mające żródlo w przykrym przeżyciu :( Z góry dziękuję za dalesze odp. Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: efectin 10.05.05, 09:09 Każdy reaguje inaczej.Mnie pomagał miesiąc a potem mój stan się pogorszył i stałem się agresywny do wszystkich i płaczliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaxl Re: efectin 10.05.05, 16:53 Ja biorę Efectin ER 75 już jakieś dobre parę miesięcy i jak na razie pomaga.Czasami zdarza się że mam podły nastrój i nic mi się nie chce ale ogólnie jest ok.Dodatkowo zażywam jeszcze pernazynę i w połączeniu te dwa leki mają na mnie pozytywne działanie.Jakiś objawów ubocznych u siebie nie zauważyłam.No może trochę przytyłam jeżeli to można uznać za objaw uboczny.Jedno jest pewne stosowałam różne leki przeciwdepresyjne ale jak na razie najlepszy okazał się Efectin. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9616 Re: efectin 10.05.05, 17:45 Wszystko zależy jak kto reaguje. Ja miałam bardzo dużo skutków ubocznych. Chociaż wydawało się,że może mi pomóc...to niestety musiałam przerwać leczenie efectinem:( Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: efectin 10.05.05, 19:17 Może spróbuj wziąć seroxat??Nie wiem czemu wszyscy piszą że ciężko się odstawia a ja nie mogłem efectinu odstawić nawet po 2 miesicach brania 1/4 tabvletki raz na 2 dni.Seroxat jest dobry i ma mało objawów ubocznych.Z początku jest dziwnie bo człowiek ma niby nerwy ale po miesiącu brania robi się naprawdę wspaniale.Polecam seroxat i nie zrażać się że piszą że cieżko się go odstawia bo to zależy od organizmu.Dodatkowo wspaniale dziala na lęki i fobię społeczną ale dopiero po misiącu brania.Efectin też jest dobry ale moim zdanie żeby go odstawić to trzeba chyba być naprawdę silnym.Był to mój najgorszy lek jeśli chodzi o działanie i odstawianie.Już 10 dni bez seroxatu i czuję się dobrze(objawy nieporządane ustąpiły a były ale niewielkie).Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
pyza82 Re: efectin 10.05.05, 22:18 W przypadku o którym piszę to dopiero 2 tabletka efectinu, trudno cokolwiek powiedzieć po 2 dawkach, ale reakcja na pierwszą to brak lęków (jakby przechodziły gdzieś obok), druga tabletka nie miała już tak silnego działania ( a poza tym pojawiły się nudności,nie wiem tylko czy to wina efectinu czy antybiotyków, które ta osoba także zażywa). Wiem, że każdy organizm reaguje inaczej, ale martwię się bardzo :( Bo gdy zaczęły się te lęki zaproponowałam tej osobie wizytę u psychiatry, ona od razu przepisała efectin. W ten sam dzień zaczęłam czytać na necie wypowiedzi ludzi ( na temat efectinu) i było więcej negatywów. Nie chcę, by on bardziej zaszkodził :( Mimo zapewnień psychiatry, że to"lek z najwyższej półki", mam cały czas niepokój :( Odpowiedz Link Zgłoś
pyza82 pytanko do suchyxxx 10.05.05, 22:25 Pisałeś w jednym wątku, że wraz z lekami brałeś magnez i witaminę b6 . Czy polecił Ci to lekarz i czy brałeś to również z efectinem? I czy ten magnez byłó w tabletkach ? Dzięki za odp :) Odpowiedz Link Zgłoś
kinder.bueno efectin 10.05.05, 23:29 Ja biore effectin od jakis 5 miesiecy, najpierw bralam 75 mg ale miałam za duze stany depresyjne i trzeba bylo zwiekszyc dawke do 150 mg.. Jak dla mnie ten lek jest naprawde swietny choc tak jak w przypadku innych lekow przepisywanych przez psychiatre na efekty trzeba zaczekacminiumum 2 tygodnie. Dlatego uważam ze odczucie zmniejszenia stanów lekowych przez ta osobe jest wynikiem samej swiadomosci brania lekow..Niestety reakcja leku nie jest jeszcze mozliwa. za to wiem ze moga wystepowac nudnosci gdyz w wypadku zmniejszania dawki( a to mi si ostatnio przydarzylo) mialam nudnosci i zawroty glowy ale to przeszlo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pyza82 Re: efectin 10.05.05, 23:38 coś ciutkę optymistycznego :) dzięki za odpowiedź,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: efectin 11.05.05, 08:44 Magnez z witminą b6 zaczołem brać od niedawna i nie brałem tego z efectinem.Kupił mi ten magnefar b6 ojciec.Z początku pomagało ale teraz już wszystko jest tak samo jak było.W dodatku wieczorem nagle zatkało mi jedno ucho i był niesamowity pisk w głowie i puls miałem 60 co się u mnie nie zdarza bo zawsze mam około 90.Czułem się słabo i zdecydowałem że będę ten magnez łykał ale tylko 1 tabletkę na noc bo może trochę z nim przesadziłem.Ogólnie czuję się dobrze ale nie wiem co robić abym spał dobrze i nie wstawał o 6-7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza82 Re: efectin 11.05.05, 19:18 Czyli to było 2 w 1 (magnefar b6). Myślałam, że bierzesz to i to osobno:) Dzisiaj była wizyta u doktorka i powiedział, że można brać magnez i wit b6, że wspomaga leczenie - no zobaczymy.... Tylko właśnie w tym wypadku mamy magnez ten do picia (tabletki rozpuszczalne) i wit b6 osobno, ale to chyba nie szkodzi :) Bo nikt nie zaproponował czegoś podonego oczym piszesz. Mam nadzieję, że będzie dobrze i Tobie (jak wszystkim innym, którzy zmagają się z tym problemem) życzę tego samego :)Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek20 Re: efectin 12.05.05, 07:07 Brałem pół roku napierw słabsze potem mocnejsze, pomogło! Odpowiedz Link Zgłoś
pyza82 Re: efectin 12.05.05, 16:06 A możesz coś więcej napisać, na co cierpiałeś , czy miałeś jakieś skutki uboczne, czy trudno było Ci ten lek odstawić . Dzięki z góry za odp :) Odpowiedz Link Zgłoś
mogra1 Re: efectin 16.05.05, 20:48 Ja brałam go 1,5 roku. I sam się dziwię dlaczego tak długo. Im dłużej brałam tym mniej efektów leczenia (chodziło mi głównie o lęki). Pod koniec miałam tak silne lęki że bałam się wychodzić z domu. A odstawienie było ooooookropne. Dwa dni jeździłam na karuzeli (zawroty głowy). Od 8 kwietnia biorę seroxat. I myślę że jest lepszy bo coraz mniej tych lęków a jak już są to szybciej przechodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta10ta Re: efectin 16.05.05, 22:08 Lek bardzo prosty w obsłudze. Jeśli się posiada parę opakowań, można wyakaraskać się z doła bez pomocy psychii. Właściwie dozując tabletki/kapsułki, eliminuje się wszelkie nieprzyjemne objawy wej/zej-ściowe. Skutków ubocznych nie zauważyłam. Fakt, że szczególnie się na ich wypatrywaniu nie koncertowałam. Aneta Odpowiedz Link Zgłoś