Dodaj do ulubionych

Alventa (efectin)

08.02.11, 21:36
Brałam zoloft, potem seroxat. Nie pomogły. Dzisiaj lekarz mi przepisał alvente (efectin). Synek ma 2 lata. Karmię raz dziennie, wieczorem do snu i w nocy ok 3 razy.
Czy mogę przyjmując efectin dalej karmić czy odstawiać?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mia_siochi Re: Alventa (efectin) 08.02.11, 22:01
      A co jest w ulotce?
      • nova_33 Re: Alventa (efectin) 08.02.11, 22:16
        nie wiem, bo lek jeszcze nie wykupiony
        • nova_33 Re: Alventa (efectin) 08.02.11, 22:17
          zależy mi aby na moje pytanie odpowiedziała Pani ekspert.
          • mia_siochi Re: Alventa (efectin) 09.02.11, 09:30
            Pani Ekspert raczej nic innego niż w ulotce odpowiedzieć nie może:
            www.doz.pl/leki/p2101-Efectin_ER
            • kaeira Re: Alventa (efectin) 09.02.11, 09:34
              To co jest w ulotce jest najczęściej niezbyt istotne.

Fakt, że na ulotce producent pisze, że lek nie powinien być brany przez karmiące, nie oznacza, że jest on naprawdę dla nich niewskazany. Stwierdzenie "lek przenika do mleka" także nie jest właściwą wskazówką. Wiele leków przenika, co wcale niekoniecznie oznacza, że są przeciwwskazane.

Oto cytat z wypowiedzi p. Moniki Staszewskiej, poprzedniej ekspert forum:
              "Gdyby chcieć słuchać tylko tego co jest na
              ulotkach, niestety nie można by łykać właściwie niczego w czasie
              karmienia. Producent ma obowiazek zamieszczania takich informacji,
              jeśli nie przeprowadził badań na konkretnej grupie ludzi. A nikt o
              zdrowych zmysłach, nie będzie przeciez eksperymentował. Szczęśliwie
              mamy jeszcze możliwość analizy co jak, kiedy, w jakich ilościach
              przechodzi do pokarmu, czy jest biodostępne z mleka, jakie mogą być
              konsekwencje, itp. i na tej podstawie można dojść do wniosków, co w
              czasie karmienia absolutnie nie może być używane, a co może.
              pozdrawiam
              monika staszewska"

Dlatego należy kierować się tym, co mówią w tych sprawach fachowcy od laktacji, podręczniki dot. laktacji, wykazy stosowania leków w laktacji sporządzane przez wiele organizacji medycznych, np. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i AAP (Amerykańska Akademia Pediatrii), czy tacy specjaliści jak wspomniany przez mnie niżej dr Hale.
            • nova_33 Re: do mia_siochi 09.02.11, 09:47
              okazuje się, że jednak odpowiedź może być inna.
              Brałam już leki, które według ulotki nie powinny być brane przez karmiace, dlatego chciałam zapytać się Pani ekspert co sądzi o efectine.
              Jeżeli więc nie jesteś pewna, to nie udzielaj takich informacji, bo wcale mi nie pomogłaś.
              • mia_siochi Re: do mia_siochi 09.02.11, 10:16
                Nie mam ambicji pomagania komukolwiek.
                Odpowiedziałam na pytanie. Jeśli Pani Ekspert zechce zaryzykować i napisać publicznie, że lek, którego producent nie zaleca przy karmieniu- jednak przy karmieniu stosować - to ok.
                Napisałaś, ze nie zajrzałaś do ulotki, to Ci ja wkleiłam.
    • kaeira Re: Alventa (efectin) 09.02.11, 09:32
      Efectin to jedna z nazw handlowych, tak jak Alventa, nazwa substancji czynnej to venlafaxinum / wenlafaksyna.

Wenlafaksyna nie jest lekiem pierwszego wyboru przy leczeniu depresji u karmiącej - tymi zwykle są sertralina (czyli np. Zoloft) i paroksetyna (czyli np. Seroxat). No ale ty już je przerobiłaś.

Wenlafaksyna na pewno nie jest przy karmieniu zakazana. W porownaniu do innych lekow tego typu jest na jej temat stosunkowo mało danych; W porownaniu do tych "lepszych" leków nieco więcej przenika do mleka; jednak biorąc pod uwagę mechanizm jej działania i trwania, i brak doniesień o negatywnych skutkach ubocznych uznaje się ją za "dość bezpieczną".
      Jeżeli znasz angielski, tu wklejam linki na ten temat, w tym opinie dr. Hale'a, (jednego z najbardziej szeroko uznawanych światowych autorytetów, autora anglojęzycznej "biblii" tematu leków w laktacji (Dr Thomas W. Hale, Medications and Mothers' Milk):
      neonatal.ttuhsc.edu/discus/messages/43/1301.html
      neonatal.ttuhsc.edu/discus/messages/43/12581.html?1151330029
      A tu streszczenie badania na ten temat:
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19607765

Dr. Hale pisze między innymi, że wenlafaksyna (w US znana najczęściej pod nazwą Effexor) największe stężenie w mleku osiąga po 2h - w twoim przypadku bardzo łatwo było więc uniknąć karmienia w tym momencie, a nawet przez powiedzmy 4h.

Na twoim miejscu (a mam za sobą epizody depresji i różne leki, także karmiąc miałam przepisane leki, choć w końcu obyło się bez) wzięłabym chyba ten lek, biorąc pod uwagę, że lek nie jest przeciwwskazany, dziecko jest starszakiem, mleko stanowi niewielką część jego diety, i że łatwo omijać moment największego stężenia. (co innego, gdyby było to np. dziecko poniżej 3m).
      Oczywiście, mozesz też powoli zacząć redukować karmienia. Wg mnie do drastycznego odstawienia nie ma powodu.
      • nova_33 Re: Alventa (efectin) 09.02.11, 09:42
        Kaeira dziękuję za odpowiedź.
        Chciałabym odstawić już synka, ale jeszcze psychicznie nie jestem gotowa na walkę z nim.
        Mam nadzieję, że jak tylko poczuję się lepiej, będę miała siłę go odstawić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka