Dodaj do ulubionych

lampy antydepresyjne

IP: 195.94.210.* 18.09.01, 07:40
W związku z tym, że zima zbliża się dużymi krokami i będzie coraz dłużej
ciemno, brak światła słonecznego na pewno odbije się na moim samopoczuciu.
Słyszałam, że istnieją lampy, które emitują promienie podobne do słonecznych, a
naświetlanie nimi może wyleczyć sezonową depresję. Czy wiecie gdzie można kupić
taką lampę?
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: beata Re: lampy antydepresyjne IP: *.stacje.agora.pl 24.10.01, 10:35
      Tez jestem zainteresowana taka lampa i czekam na odpowiedz, ale jakos nikt nie odpowiada. Kiedys
      wiosna czytalam, ze sa specjalne zarowki firmy Philips, majace wiecej luxow niz zwykle, informacje o
      nich podal ktos na www.depresja.org, ale w tej chwili nie potrafie odnalezc tej informacji.
      • dz Re: lampy antydepresyjne 22.11.01, 11:15
        Producent: OSRAM
        Typ: ULTRA-VITALUX
        Moc: 300 W, trzonek E27-można wkręcać do zwykłych lamp, ale o odpowiedniej
        wytrzymałości na moc 300 W (lepiej sie poradzić elektryka),
        Numer katalogowy: 003313

Emituje mieszankę promieniowania podobną do tej, jaką daje naturalne
        wysokogórskie słońce.

Ceny nie znam (chyba jakieś 200-300 zł)
        • dz Re: lampy antydepresyjne 22.11.01, 19:10
          dz napisał(a):

> Ceny nie znam (chyba jakieś 200-300 zł)

Znam cenę: 76 zł netto.
        • Gość: beata Re: lampy antydepresyjne IP: *.stacje.agora.pl 27.11.01, 17:01
          Dziekuje za wiadomosc.
          Czy wyprobowales skutecznosc takiej lampy?
    • Gość: agra Re: lampy antydepresyjne IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 20:40
      czy takie lampy naprawdę pomagają?
      • Gość: slonce Re: lampy antydepresyjne - depresja sezonowa IP: *.stacje.agora.pl 04.01.02, 15:58
        Skorzystalam z fototerapii, pomoglo mi calkowicie po pierwszym polgodzinnym seansie choc wydaje
        sie to niewiarygodne bo leczylam sie roznymi sposobami od 14 lat! Okazalo sie, ze ja mam
        depresje
        sezonowa ( choroba afektywna sezonowa SAD) Uwaga przy innych rodzajach depresji lampy nie
        pomagaja. Oczywiscie trzeba sie naswietlac niemal codziennie przez caly okres jesienno zimowy,
        ok.30 min rano po przebudzeniu.
        Dodam ze leczylam sie psychoterapia grupowa i indywidualna przez 7 lat, lekami roznymi, z ktorych
        zaden nie pomagal 4 lata. Przerobilam leki ze wszystkich grup.
        Lampy takie sa dosc drogie ale juz dostepne w Polsce, firmy Philips i polskiego producenta ze
        Zgierza Ultra Viol tel. 717 19 59 , maja 3 typy o roznym natezeniu swiatla , ceny od 976 zll do 597 zl.
        Polecam tez ksiazke wydawnictwam Proszynski i Spolka "A jesli to depresja sezonowa"
        Oczywiscie taka depresje musi zdiagnozowac lekarz, ale jak sie okazuje wielu lekarzy sie na tej
        formie depresji nie zna bo metody jej leczenia odkryto dopiero w latach osiemdziesiatych. Ja jednak
        sama doszlam do tego, ze to sezonowe, ale jak widzicie troche to trwalo i naprawde kosztowalo
        wiele
        cierpienia mnie i moja rodzine. To nieprawdopodobne jak silne dzialanie ma swiatlo, i ze jego brak
        moze dawac takie psychiczne objawy.
        Lampy do fototerapii sa w roznych szpitalach psychiatrycznych, w Warszawie w Instytucie Psychiatrii i
        Neurologii na Sobieskiego i prawdopodobnie na Nowowiejskiej. Jak sie okazuje ze to komus
        pomaga to trzeba sobie kupic lampe do domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka