Dodaj do ulubionych

SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ

29.11.05, 21:27
Witam!
Proszę o kontakt osoby, które mają problem z bezsennością.
Moja dziewczyna zmaga się z tym od lat, wszelkie informacje od Was będą bardzo
pomocne.
Czy ktoś z Was ma bezsenność, która nie jest wynikiem depresji?
Tzn. wiem, ze w depresji bezsennosc bywa jednym z jej objawów, ale czy ktoś z
Was cierpi na bezsennosc nie mając objawów depresji?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • angieblue26 Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 29.11.05, 22:28
      Ja "cierpie" na bezsennosc, a nawet juz zdazylam sie przyzwyczaic. Od
      conajmniej osmiu lat nie przespalam wiecej niz 5-6 godzin w ciagu nocy. Czasem
      zdarza mi sie pospac do 8 rano, w weekend, ale to bardzo, bardzo rzadko.
      Jestem zdrowa, pelna energii, mysle, ze mojemu organizmowi wystarcza taka dawka
      odpoczynku :-)
      Pozdrawiam,
      Ola
      • zomiren Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 29.11.05, 22:37
        Bardzo dobra na bezsennosc jest melatonina(bez recepty).To naturalny hormon
        ktorego, gdy mamy za malo, to zaczynaja sie problemy z sennoscia.Pozdrawiam
      • aidka Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 01.12.05, 23:00
        Poprzedniej nocy spałam 2 godziny, a zasnęłam około 7 rano.
        Ostatniej nocy nie spałam ani minuty.
        Dziś pewno jeszcze nie zasnę, ale, pewnie jutro, pojutrze, wreszcie będę już
        tak wykończona, że zasnę na parę godzin.
        Mam tak od lat - a w czasie ostatnich paru, zaostrzyło się to niebotycznie.
        Co do tego, jak próbuję sobie radzić...- przede wszystkim wmawiam sobie, że nic
        się nie stanie, jesli nie zasnę, bo im bardziej chcę zasnąć i o tym myslę, tym
        to trudniejsze.
        Więc, po prostu, daję sobie luz i mówię, iż, widać, ja tak mam, że nie spię
        parę nocy, ale w końcu trafia się taka, w czasie której zasnę...
        pozdr.
        a.
        • maciek_n1 Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 02.12.05, 05:20
          Nie czytałem Twoich wątków na forum, ale jesteś tu słynna. Przeczytam,
          przemyślę, odpowiem.
          M.
      • maciek_n1 Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 02.12.05, 05:28
        Ja w środku nocy mam najdzikze pomysły na rozwiązanie problemów, które szarpią
        nerwy i wybijają ze snu. Dzień przyniesienie weryfikację. Najwyżej najem się
        wstydu, będą mnie wytykać palcami. Trudno, będę się czerwienił i tłumaczył
        znajomym albo całkiem przestanę wychodzić na ulicę.
    • kuba_halford Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 30.11.05, 11:07
      kiedys tak mialem i to ciagnelo sie chyba odkad pamietam, przypominaja ci sie
      problemy i nieprzyjemne sytuacje w ktorych np zachowales sie nie tak i ci wstyd
      nadal chociaz moga ci sie przypominac takie sytuacje nawet z dziecinstwa gdy
      przez brak dojrzalosci mogles wlasnie tak postapic, rozumiesz to ale i tak nie
      pomaga bo wstydzisz sie dalej. Z tym wstyde to tylko jeden z wielu przykladow
      ale ogolnie myslisz o nieprzyjemnych rzeczach i je rozdrapujesz, starasz sie
      przypomniec dokladnie szczegoly i analizujesz.
      Naszczescie dawno tego nie mam :), masakra.
      • speer Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 01.12.05, 20:54
        z regoly pomaga mi:

1. Tabltetki nasenno-uspokajajace HOVA, bez recepty, na bazie ziol. Czasami
        biore trzy, cztery tabletki - zwalaja z nog - doslownie i mozna spac.

2. Czasami wypije setke przed snem - tez dziala, ale trzeba uwazac, by niewpasc
        w alkoholizm...

3. Jogging wieczorem - tez pomaga, czlowiek jest zmeczony i chce mu sie spac.
      • stonedeaf Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 01.12.05, 22:31
        Dobrym podobno lekiem na bezsennosc z nowej generacji jest immovane badz
        stillnox (nie wiem czy dobrze napisalem) lek ten moze przepisac wylacznie
        psychiatra z dwoch lekow bralem ten pierwszy i nawet dzialal :D ale na poczatek
        sprobowal bym pokminic cos z lekami ziolowymi albo melatonina (jak ktos slusznie
        wspomnial) po co truc sie od razu chemia pzdr Deaf
        • blue_me Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 02.12.05, 10:18
          hej....jakiś rok temu walczyłam z taką prawdziwą bezsennością i lekarz właśnie
          zapisał mi stilnox...pomogło, nie powiem. Co prawda byłam po tym trochę
          nieprzytomna i opuchnięta następnego dnia no ale "nauczyłam" się na nowo spać o
          własnych siłach- może nie jakoś rewelacyjnie, ale SPAĆ. Teraz biorę asentrę i
          niestety problem wrócił...zjadłam już resztkę stilnoxu, która mi została...i nie
          wiem co dalej
        • better.than.sex Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 04.12.05, 12:36
          Melatonina (przed chemia nawet najnowszej generacji) po raz trzeci!

To jest naturalna wydzielina gruczolu (pineal gland) regulujacego cykl dobowy
          (circadian cycle) snu, znajdujacego sie w obszarze mozgu o bardzo madrej nazwie
          (ang. SCN - supraschiasmatic nuclei).
          Niektorzy ludzie moga cierpiec na niedobor, z wiekiem statystycznie jej poziom
          sie tez obniza. Z mojego sporego osobistego doswiadczenia z balaganem w tym
          resorcie, zalecalbym zaczac godzine przed snem od dawek mimimalnych, nawet
          począwszy od 0.1-0.2 mg (pigulki w proszku samemu dzielic, np 3mg na 20-30
          czesci na oko) stopniowo wzmacniajac je (tzw. titration) az do pozadanych
          rezultatow. Poniewaz lekkie zamroczenie nazajutrz zwlaszcza przy stalym
          przyjmowaniu hormonu nie wykluczone, zalecana jest minimalna dawka, a reszta
          osiagana przy pomocy właściwej higieny snu, głównie ogólnego spowolnienia tempa
          i rozluźnienia godzinę, dwie przed.

A w szczególnosci następujący przykładowy wachlarz środków, zależnie od
          osobowości i typu problemów u Twojej dziewczyny, warto by wypróbowac oddzielnie
          i zespołowo:
          ograniczenie spożycia napojów parę godzin przed snem, a zwlaszcza kofeiny,
          teiny;
          zastąpienie telewizji ksiazką, nawet na lezaco, seksem niekoniecznie na
          lezaco :) (nic nie jest better than sex na zdrowy sen) ;)
          gorąca wanna uspakaja, rozluźnia i powoduje ochłodzenie wnętrza ciała
          zaprzęgając nasz mechanizm termoregulacji ciała, idące w parze z głębokim snem;
          ten sam mechanizm zaprzegany jest do pracy przy kombinacji b. ciepłego okrycia
          i swiezego powietrza w sypialni albo/i przyjeciu niewielkiej dozy aspiryny (na
          poty i obnizenie temperatury ciała) na dłuzszą metę aspiryne regularnie
          potrzebny jest nadzór lekarza ze wzgledu na efekt rozcieńczajacy krew,
          przechadzki joga 2-3 godz przed snem tez wskazane
          Jeśli mimo powyzszych srodków pozostaje pewien niepokój, małe dawki ziół jak
          waleriana, passiflora albo gotowych preparatów z nich złozonych mogą pomóc w
          uspokojeniu organizmu.

Mało o tym mowisz, axe, ale poświęcenie uwagi ewentualnemu podłożu
          psychologicznemu bądź stresowemu tych przejawów też się może okazac pomocne.

Jesli Ci to odpowiada, Ty albo nawet lepiej ona, mozecie sie ze mna
          skontaktowac mailem bezpośrednio, by uzupełnic czy wyjasnić szczegóły na ile
          potrafie. Zapraszam.

PS. Polecam tez doskonała monografie:
          szzególy oryg. amer. wydania:
          Melatonin
          1995 by Russel J. Reiter, Ph D., and Jo Robinson
          ISBN 0-553-57484-1
    • frygamfs Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 04.12.05, 20:49
      cierpiałam na bezsaenność bardzo długo. Brałam różne środki, melatonina na nic
      mi się zdała. Brałam Hipnogen i pomógł mi na tyle, że po odsstawieniu jestem w
      stanie samodzielnie zasnąć i spać kilka godzin. Pomaga mi też stilnox. Gdy mam
      stresujący dzień, albo jakieś problemy, które kołaczą mi się w głowie i nie
      mogę zasnąć to biorę jedną tabletkę i śpię. Nie męczę się, bo bardzo sobie
      cenię odpoczynek. Po nieprzespanej nocy człowiek jest nieprzytomny i nie nadaje
      się do życia - wolę wziąć pigułę!
      • cyria Re: SZUKAM OSÓB ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z BEZSENNOŚCIĄ 05.12.05, 01:38
        senne marzenia..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka