rawik-is-me O poezji... 07.01.12, 16:07 Poezja to zniesienie wszelkich ograniczeń z wyjątkiem tych, które autor zechce zostawić sam sobie. - Mieczysław Jastrun Odpowiedz Link
black_jotka Jastrun 08.01.12, 16:06 Każda interpretacja jest już działalności twórczą. - Mieczysław Jastrun Odpowiedz Link
black_jotka Re: Jastrun 08.01.12, 16:11 W sztuce przejawia się najpierw to, co zadomowi się w życiu. - Mieczysław Jastrun Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje zlote mysli i innych 08.01.12, 16:19 BRZYDKICH LUDZI O WIELE ŁATWIEJ JEST POTRAKTOWAĆ BRZYDKO .. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje zlote mysli i innych 09.01.12, 18:59 black_jotka napisała: > BRZYDKICH LUDZI O WIELE ŁATWIEJ JEST POTRAKTOWAĆ BRZYDKO .. > Takie jest zycie. Odpowiedz Link
mala200333 Wiezniarka z obozu... 10.01.12, 18:46 Gdy się źle czułam, nic mi się już nie chciało, myślałam: 'O, to zły sygnał!'. Nie wolno! Trzeba wstać, trzeba się ubrać, trzeba coś zjeść, trzeba wyjść na dwór, nawet jak się człowiekowi bardzo nie chce. Proszę pana, radzę to zapamiętać. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje zlote mysli i innych 12.01.12, 17:51 Danuta Dorota Okońska-Męcińska ... Miłość... jako umiejętność pokonania swoich słabości... polubienie siebie... Możliwość wizualizowania drugiego człowieka w starciu z rzeczywistością... Szczęścia moje w czterech postaciach...ciągle jestem na plusie. Miłość wszystko... rekompensuje, im bardziej pod górę... tym więcej jej kompensujesz. A TY... wybacz mi MÓJ... , że jesteś dopiero czwarty. Łeb w łeb piąty z czwartym bieżnią gonią do mety. Fotokomórka rozstrzygnie kto był pierwszy NIESTETY Odpowiedz Link
jane_doe_hej Johann Wolfgang Goethe 13.01.12, 00:05 Postaram sie zapanowac nad soba i nie widziec Pani dzi, jeli zdolam, do wieczora. Sle rysunki, teke, muszle. Cóz wiecej moge powiedziec? Pani wiesz wszystko... " Johann Wolfgang Goethe ( z listu do Charlotty von Stein) Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: Johann Wolfgang Goethe 13.01.12, 00:06 "Przesyłam Pani rzeczy najwznioślejsze i najbardziej przyziemne - hymn i wieprzowinę. Miłość wszystko potrafi połączyć. Johann Wolfgang Goethe ( z listu do Charlotty von Stein) Odpowiedz Link
jane_doe_hej Muzyka i cytaty 13.01.12, 00:14 www.youtube.com/watch?v=3R7OfDRADmI&sns=fb&mid=578 Odpowiedz Link
jutta_t Elżbieta Gral 13.01.12, 15:09 9:00am Jan 13 ... " Poezja ma w sobie urok tajemnicy ,coś niedopowiedzianego , bywa niejasna ,pozostawia możliwość różnorodnej interpretacji .I to jest jej szczególnym walorem.Nawet najbardziej niezrozumiałe wypowiedzi poetyckie , które odmiennie będzie omawiał historyk literatury , marzyciel i psychiatra czy socjolog ,znajdą swoich zaprzysiężonych wielbicieli .I dla tych kilku warto poecie tworzyć " Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje zlote mysli i innych 13.01.12, 15:25 Janusz Malinowski Miłość wszystko zmienia W słońcu dopiero poznasz wartość cienia nawet spod słomkowego kapelusza Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: Moje zlote mysli i innych 14.01.12, 02:19 Będziesz całym wszechświatem ,Ojcem ,Matką Bratem,muzyką co w uszach gra ,i pyta czy to ty ,czy ja,będziesz życia tchnieniem ,mą myślą ,marzeniem ,stokrotką na łące ,mym snem Będziesz kto to wie .!---- Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: Moje zlote mysli i innych 14.01.12, 02:27 Janusz Malinowski xxx Czas uczy cierpliwości Choć sam niecierpliwy Jest i już ucieka A nam każe czekać Odpowiedz Link
jutta_t Bruno Ferrero 14.01.12, 14:58 Cokolwiek myślisz o sobie, w oczach Boga masz najwyższą wartość. Niektórzy ludzie nie wiedzą, jak ważne jest to, że istnieją. Niektórzy ludzie nie wiedzą, jak wiele znaczy sam ich widok. Niektórzy ludzie nie wiedzą, ile radości sprawia ich przyjazny uśmiech. Niektórzy ludzie nie wiedzą, jakim dobrem jest ich bliskość. Niektórzy ludzie nie wiedzą, o ile bylibyśmy biedniejsi bez nich. Niektórzy ludzie nie wiedzą, że są darem niebios. Mogliby wiedzieć, gdybyśmy im to powiedzieli. Bruno Ferrero Odpowiedz Link
seremine .... 14.01.12, 16:10 Odkrywam w sobie pasje... Nadaję życiu nowy wymiar'... Ambitne zmiany..... bez szaleństw i rozczarowań Odpowiedz Link
samanta_ewa Re: Moje zlote mysli i innych 15.01.12, 15:13 Współczesność nie sprzyja poezji, gdyż nie sprzyja skupieniu się, a poezja to skupienie. Nasz czas nie sprzyja słowu pisanemu z zastanowieniem....dominuje pośpiech, pocięty obraz i SMS... Rozpada się tradycja, roztrzaskane są formy... - E.P - Odpowiedz Link
seremine Re: Moje zlote mysli i innych 15.01.12, 23:13 T.Jastrun " Największy psychiczny problem ludzi to branie i dawanie uczuć. Ze wszystkich form miłości to miłość do dziecka wydaje się najmocniejsza , najbardziej trwała i bezinteresowna " Odpowiedz Link
seremine Edward Estlin Cummings 17.01.12, 18:35 Jeśli szukasz prawd * * * jeśli szukasz prawd nie wkraczaj na trakt trakty wiodą ku a prawda jest tu Edward Estlin Cummings tłum. Stanisław Barańczak Odpowiedz Link
black_jotka William Carlos Williams 17.01.12, 20:36 Gra Subtelny, mądry mózgu, rozsądniejszy ode mnie, jakimi podstępnymi sposobami udaje ci się pozostać bezczynnym? Poucz mnie, mistrzu. William Carlos Williams tłum. Julia Hartwig Odpowiedz Link
mala200333 Juliusz Erazm Bolek 17.01.12, 21:17 Nasze marzenia i życzenia bywają wspaniałe, ich przemiana ze snu w rzeczywistość nie zawsze jest taka oczywista. Juliusz Erazm Bolek Odpowiedz Link
kristopherh Mikhail Naimy - Księga Mirdad 17.01.12, 23:20 "Miłość jest pokojem melodiami Życia tętniącym. Nienawiść jest wojną grzmiącą diabelskimi gromami Śmierci. Cóż wolicie: Miłość i trwanie w wieczystym pokoju? Czy nienawiść i pozostawanie w wieczystej wojnie?" - Mikhail Naimy - Księga Mirdad Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje zlote mysli i innych 18.01.12, 14:40 repetitio est mater studiorum [repetiti-o est mater studi-orum] (łc.) powtarzanie jest matką wiedzy. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje zlote mysli i innych 18.01.12, 22:21 Na co licza małżonkowie na ślubnym kobiercu: Ona - że on się zmieni. On, że ona się nie zmieni. Odpowiedz Link
seremine Erland Loe 21.01.12, 15:21 "Musi istnieć jakaś granica zidiocenia" Erland Loe Odpowiedz Link
seremine Z Netu 21.01.12, 15:39 Szczęście - to miłość, o której warto marzyć Miłość - to chwile, dla których warto żyć Życie - to droga, którą wciąż idziemy Starajmy się ją przejść jak najlepiej Odpowiedz Link
seremine Re: Z Netu 09.04.12, 12:49 seremine napisała: > Szczęście - to miłość, o której warto marzyć > > Miłość - to chwile, dla których warto żyć > > Życie - to droga, którą wciąż idziemy > > Starajmy się ją przejść jak najlepiej > Wciaz to powtarzam. Odpowiedz Link
rawik-is-me Juliusz Erazm Bolek 22.01.12, 15:01 Tajemnica zebry każdy dzień jest czarno-białymi pasami zebry ciągłym poszukiwaniem wody strachem przed zagrożeniem radością w dobrej chwili niekończące stado zebr układa się w jedno życie człowiek ostrożnie się porusza by zwierzęta się nie rozbiegły tęskni za trafieniem w mozaikę Juliusz Erazm Bolek Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje zlote mysli i innych 22.01.12, 15:02 Juliusz Cichosz słowa, słowa, słowa dokonują ekshibicjonistycznej wiwisekcji, z machiaweliczna rozkoszą, pyszni się dookoła, dookoła życia, słowa, słowo,słowa Odpowiedz Link
rawik-is-me Juliusz Erazm Bolek 22.01.12, 15:03 Nasze marzenia i życzenia bywają wspaniałe, ich przemiana ze snu w rzeczywistość nie zawsze jest taka oczywista." Juliusz Erazm Bolek Odpowiedz Link