mala200333 Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 06:16 Linda Haynes, amerykańska aktorka popularna w latach 70., zmarła w otoczeniu najbliższej rodziny w swoim domu w Summerville w Południowej Karolinie — informują media. Widzowie mogą ją pamiętać z takich filmów jak "Kulisty piorun", "Więzień Brubaker" czy "Morderczy eksperyment". Miała 75 lat. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 06:20 Odnalezione fragmenty pierwszej oficjalnej biografii Elżbiety I, które usunięto w czasie jej panowania, rzucają całkowicie nowe światło na życie monarchini. Czy Król Jakub I chciał zamordować królową i sfabrykował relację, w której miała nazwać go swym następną? Nieznane dotąd fakty, odkryła Helena Rutkowska, doktorantka Uniwersytetu Oksfordzkiego. Informacje odnalazła w British Library Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 06:22 Spieszyli się tak bardzo prawdopodobnie dlatego, że zdawali sobie sprawę, iż jutra może nie być. Cztery dni po pierwszym spotkaniu Krzysztof się oświadczył, pół roku później byli z Basią po ślubie. Oboje zginęli w Powstaniu Warszawskim. Poeta nie zdążył się dowiedzieć, że miał zostać ojcem — Barbara była w ciąży. Zginęła niecały miesiąc po nim. "Wojna zabrała nam nie dwoje Baczyńskich, lecz troje" — mówił w Polskim Radiu Zbigniew Wasilewski. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 07:10 Był ikoniczną postacią jednej z najbardziej niezwykłych branż światowej gospodarki - zarabiał miliardy, obchodząc embarga i zakazy handlu. Koniec końców stanął w obliczu wyroku... 300 lat więzienia. O nim i innych mu podobnych opowiada książka "Świat na sprzedaż". Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 17:31 "Do środowiska Wiosny, które go na to niebiorące miejsce wsadziło, Dehnel pasuje przecież znakomicie, razem z tymi kodziarskimi aktywistami i całą resztą" — komentuje na Twitterze Szczepan Twardoch. Jacek Dehnel w piątek potwierdził, że zamierza kandydować do Sejmu z warszawskiej listy Nowej Lewicy. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 21:33 Swoją wielką miłość Krzysztof Kamil Baczyński spotkał przypadkiem. Był 1 grudnia 1941 r. Do ich pierwszego spotkania doszło w jednym z lokali konspiracyjnych. Zorganizowano w nim wieczorek literacki dla studentów polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Wśród zgromadzonych pojawiła się też ona: Barbara Drapczyńska, drobna, filigranowa szatynka o inteligentnym spojrzeniu. Zaledwie kilka dni wcześniej skończyła 19 lat. Kochała literaturę, sama również próbowała pisać wiersze. Marzyła, by zostać krytyczką literacką. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 21:34 Na spotkaniu obecny był też młody, świetnie zapowiadający się poeta. Baczyński od razu zwrócił uwagę na Drapczyńską. Zaimponowała mu tym, z jaką pewnością przedstawiała na spotkaniu swoje poglądy, jednak tym, co pociągało go w niej najbardziej, było co innego: znalazł w niej pokrewną duszę: "I wtedy ją dostrzegłem. Ona jedna w całym pokoju siedziała osobno, za plecami innych, wciśnięta między serwantkę a palmę. Czytała jakąś książkę w okładce z szarego papieru, co jakiś czas przenosząc nieobecne spojrzenie za okno. W pokoju znajdowały się znacznie ładniejsze od niej dziewczyny, a jednak to właśnie ona zaintrygowała mnie najbardziej — może właśnie dlatego, że wydała mi się taka... osobna? Taka jak ja" — czytamy w książce Katarzyny Zyskowskiej "Szklane ptaki. Opowieść o miłościach Krzysztofa Kamila Baczyńskiego". Pozwoliła odprowadzić się do domu, sama zaprosiła Krzysztofa na przyjęcie imieninowe. "Znalazłem dziewczynę życia" — oświadczył Krzysztof matce po powrocie do domu. W nocy napisał dla niej pierwszy wiersz — opatrzył go dedykacją "Dziwnej Barbarze dziwny wiersz dziwny Krzysztof". Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 21:35 Po czterech dniach od pierwszego spotkania są już zaręczeni. — Spieszyli się tak bardzo prawdopodobnie dlatego, że zdawali sobie sprawę, iż jutra może nie być. Że któreś z nich w każdej chwili może zostać aresztowane podczas łapanki, wywiezione do obozu lub na przymusowe roboty w Niemczech. Tak przecież wyglądała codzienność warszawiaków. U nich jednak to uczucie było jak uderzenie pioruna — przyznała Katarzyna Zyskowska. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 21:37 Według oficjalnych statystyk w czasie Powstania Warszawskiego zawarto 256 małżeństw. W rzeczywistości liczba ślubów była większa, nie zawsze dało się dopełnić formalności rejestracji — pisał w książce "Miłość w Powstaniu Warszawskim" Sławomir Koper. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 13.08.23, 21:39 Nie mogąc przedostać się na miejsce koncentracji macierzystej jednostki na Woli, Krzysztof przyłączył się do oddziału złożonego z ochotników, którymi dowodził ppor. "Leszek" (Lesław Kossowski). 4 sierpnia po południu poległ w pałacu Blanka od kuli niemieckiego snajpera. Wychylił się z okna, choć miał pełną świadomość, że budynek jest pod obstrzałem. Pochowano go na dziedzińcu pałacu. Miłość w powstańczej Warszawie. "To materiał na hollywoodzką fabułę" Żona Baczyńskiego — Basia — dotarła w pierwszych dniach powstania do swojej rodziny na ulicy Pańskiej. W połowie sierpnia zamieściła w jednej z powstańczych gazet prośbę o jakiekolwiek informacje o mężu, niczego się jednak nie dowiedziała. Niektórzy przyjaciele wiedzieli o losie Krzysztofa, ale obawiali się przekazać tę informację Basi, która spodziewała się dziecka. Mimo ciąży także dołączyła do walczących. 26 sierpnia została raniona w głowę odłamkiem szkła, próbowano ją operować, ale zabieg się nie powiódł. W chwilach przytomności mówiła, że "wie o śmierci męża" i "też chce już umrzeć". Zmarła 30 sierpnia, pochowano ją na ulicy Siennej. "Ona żyła dla niego, a on unieśmiertelnił ją w swoich wierszach" — pisała w książce "Miłość ’44. 44 prawdziwe historie powstańczej miłości" Agnieszka Cubała. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 15.08.23, 19:09 Matkę stracił na samym początku wojny. Gdy dobiegała końca, wraz z ojcem trafił do obozu koncentracyjnego. Medycynę porzucił na rzecz śpiewu, a gdy jego syn Tomasz chciał zostać aktorem, to poprosił rektora, aby dał mu wycisk na egzaminie. To właśnie z ust Andrzeja Stockingera padło zdanie, które na stałe weszło do języka potocznego, bo przecież "jak jest zima, to musi być zimno". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 15.08.23, 19:11 Andrzej Stockinger urodził się 27 lutego 1928 r. w Warszawie Dzieciństwo i młodość nie były dla niego łatwe. Jako 12-latek stracił matkę, a kilka lat później wraz z ojcem trafił do obozu koncentracyjnego Swoją artystyczną drogę zaczął od śpiewania. Później można było go oglądać na deskach wielu warszawskich teatrów Nie był zadowolony, gdy syn Tomasz szedł w jego ślady Aktor odszedł 30 lat temu w wieku 65 lat. Zmarł 13 sierpnia 1993 r. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 15.08.23, 21:20 Nie żyje aktor z Gry o tron. Darren Kent miał 36 lat. Znamy przyczynę śmierci artysty. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 15.08.23, 21:21 Informację o śmierci Darrena Kenta przekazali przedstawiciele agencji aktorskiej, która się nim opiekowała. Artysta był głównie znany z „Gry o tron” i miał zaledwie 36 lat. „Z głębokim smutkiem musimy obwieścić, że nasz drogi przyjaciel Darren Kent odszedł w piątek. Towarzyszyli mu jego rodzice i najlepszy przyjaciel u boku. Nasze myśli są z jego rodziną w tym trudnym czasie” – czytamy na Facebooku Carey Dodd Associatesy. W dalszej części wpisu opisano jego profesje. „Darren był nie tylko utalentowanym aktorem, reżyserem i scenarzystą, ale i jednym z najmilszych ludzi, jakich kiedykolwiek mieliśmy przyjemność poznać” – napisano. Na koniec nie zabrało pięknego podsumowania: Bycie częścią jego życia było przywilejem i przyjemnością. RIP, przyjacielu. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 15.08.23, 21:22 Darren Kent nie żyje. Był znany z „Gry o tron” Mimo że Darren Kent zmarł w piątek 11 sierpnia 2023 roku, to przyczyna śmierci artysty dalej nie została ustalona. Wiadomo jednak, że aktor, zmagał się z artretyzmem i osteoporozą. Cierpiał też na chorobę skóry. Darren Kent zadebiutował w 2008 roku w horrorze „Mirrors”. Sześć lat później w kultowym serialu „Gra o tron” wcielił się w rolę pasterza. Niedawno też mogliśmy go oglądać w na wielkim ekranie w filmie „Dungeons & Dragons: Złodziejski honor”, gdzie wcielił się w reanimowanego trupa. Odpowiedz Link
seremine Re: Notatnik kulturalny 16.08.23, 16:56 Przewożeni jak zwierzęta, wykorzystywani w pracy, sprzedawani z rąk do rąk, porywani z rodzinnego domu – ludzie, z których zrobiono niewolników XXI w. Marcin Margielewski w najnowszej książce "Handlarze arabskich niewolników", dokładnie opisał proceder zakupu żywego towaru. Podczas swoich podróży po krajach arabskich, rozmawiał z bohaterami mieszkającymi w piekle, z którego nie ma ucieczki. Z każdą kolejną historią odkrywa wstrząsające tajemnice Bliskiego Wschodu. Odpowiedz Link
seremine Re: Notatnik kulturalny 16.08.23, 17:04 Hollywoodzki gwiazdor Bradley Cooper powraca jako reżyser — a także odtwórca głównej roli. Netflix opublikował pierwszy zwiastun filmu "Maestro", w którym Cooper wciela się w legendarnego kompozytora i dyrygenta Leonarda Bernsteina. Odpowiedz Link
seremine Re: Notatnik kulturalny 16.08.23, 17:07 Natalie Portman pojawiła się na panelu dotyczącym równości płci w Auckland, nie dając po sobie poznać, co przeżywa w życiu prywatnym. Uwagę zwrócił jednak brak obrączki, będący niejako potwierdzeniem, że odeszła od niewiernego męża. Odpowiedz Link
seremine Re: Notatnik kulturalny 16.08.23, 17:08 Portman jak ognia unika jednak tematu, za którego sprawą piszą o nim największe media. Według ich źródeł bowiem odeszła od męża, francuskiego choreografa Benjamina Millepieda. Kilka miesięcy wcześniej przyznał się do romansu z 25-letnią aktywistką Camille Etienne. Odpowiedz Link
seremine Re: Notatnik kulturalny 16.08.23, 17:08 Kochankowie spotykali się, gdy Natalie kręciła film "May December". Jeśli wierzyć doniesieniom prasy Benjamin posypał głowę popiołem i błagał żonę o wybaczenie. Początkowo ta była skłonna ratować związek, również ze względu na dzieci. Ale mimo podjętych wysiłków musiała spisać 14 wspólnych lat na straty. Ona i Millepied poznali się na planie oscarowego "Czarnego Łabędzia" — od razu między nimi zaiskrzyło, choć tancerz pozostawał wtedy w związku z gwiazdą nowojorskiego baletu. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 16.08.23, 18:00 Marek Frąckowiak i Ewa Złotowska byli małżeństwem przez 25 lat. Przetrwali wspólnie najtrudniejsze chwile — jej wypadek, który prawie przypłaciła życiem i jego walkę z chorobą alkoholową. Związek zakończyła dopiero śmierć Frąckowiaka w 2017 r. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 16.08.23, 22:00 Nie żyje Jan Greber, znany polski aktor, prywatnie mąż słynnej seksbomby z czasów PRL Marzeny Trybały. O śmierci artysty poinformował warszawski oddział Związku Artystów Scen Polskich. Jan Greber 20 sierpnia skończyłby 84 lata. Zapamiętamy go szczególnie z ról z kultowych polskich serialach "07 zgłoś się" i "Zmiennicy". Marzena Trybała wyszła za Jana Grebera w 1980 roku. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 17.08.23, 00:49 Utwór Skaldów "Wszystko mi mówi, że mnie ktoś pokochał" od lat jest znakiem rozpoznawczym produktów Tymbark. Marka kolejny raz postanowiła odświeżyć ten wielki przebój i do jego wykonania zaprosiła czwórkę cenionych artystów polskiej sceny muzycznej. Efekty współpracy można było zobaczyć przedpremierowo, biorąc udział w wyjątkowej loterii Tymbarku. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 17.08.23, 22:57 Spór w sądzie Johnny'ego Deppa i Amber Heard pozwala spojrzeć krytycznie na kult celebrytów, wpływ mediów społecznościowych na przepływ informacji i działanie wymiaru sprawiedliwości - mówi WP autor książki "Depp v Heard: the unreal story". I choć dogłębnie analizował tę sprawę, to jedno zachowanie aktorki jest dla niego kompletnie niezrozumiałe. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 17.08.23, 23:02 Jest coś, czego absolutnie nie umiem pojąć. Nie znam odpowiedzi na pytanie, dlaczego Amber Heard zgodziła się na przyjazd do Wielkiej Brytanii i złożenie zeznań potwierdzających oskarżenia wydrukowane w "The Sun". Być może redakcja próbowała wywrzeć na nią presję, ale prawda jest taka, że aktorka wcale nie musiała decydować się na ten krok, który w efekcie kosztował ją bardzo wiele. Mogła zostać w Ameryce, mogła odmówić zeznań, mogła wyręczyć się prawnikami. A mimo to przyjechała i przez wiele dni odpowiadała publicznie na wiele niewygodnych pytań. O ile wiem, nie kierowała się sympatią do "The Sun", bo raczej nic jej z tymi ludźmi nie łączyło. Być może chciała opowiedzieć coś, co z jej punktu widzenia było prawdą, albo… No właśnie. Nie mam pojęcia, co nią kierowało. Musiała wiedzieć, że atakując jednego z gwiazdorów Hollywood, podkopuje swoje szanse na dalszą karierę w Ameryce. I na dłuższą metę ta decyzja zemściła się na niej. Wiem z dobrego źródła, że gdyby nie wzięła udziału w brytyjskim procesie, redakcja "The Sun" poszłaby na ugodę z Johnnym Deppem i zamieściła przeprosiny. I być może do tego amerykańskiego procesu by nie doszło. Jeśli będziesz kiedyś robiła z nią wywiad, to może zapytaj, o co wówczas chodziło, bo naprawdę chciałbym to zrozumieć Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 03:36 "Kobieta ze stali" — ten przydomek Dorota Stalińska zyskała nie tylko ze względu na brzmienie nazwiska. Aktorka zdobyła mocną pozycję w polskim filmie i popularność wśród widzów, ale ma też na koncie trudne doświadczenia. "Sama przeszłam przez okres ciąży. Sama zawiozłam się do szpitala, żeby urodzić Pawła, a on nigdy nie był tak bliski śmierci, jak wtedy" — mówiła w jednym z wywiadów Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:42 Beata Tyszkiewicz 14 sierpnia będzie obchodzić 85 urodziny. Jej życie zawodowe było równie fascynujące co prywatne, ale w 2017 r. wycofała się z mediów. Sześć lat temu przeszła zawał serca i teraz wiedzie spokojne życie w centrum Warszawy. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:44 – Mama czuje się znacznie lepiej. Ma w sobie mnóstwo radości życia. Widzi świat w pozytywnych barwach mimo niedogodności wieku. Jest w świetnej formie umysłowej i nie brakuje jej poczucia humoru. Żałuję, że tylko ja tak na co dzień mogę z niego korzystać, bo wciąż nie chce się do mnie przeprowadzić – mówi dziś o mamie Karolina Wajda. Natomiast sama Beata Tyszkiewicz w książce "Nie wszystko na sprzedaż", pisała: "Mama uważała, że nie wolno w życiu przechodzić obok szansy, która może się już nie powtórzyć". Przyglądając się życiorysowi aktorki trudno nie odnieść wrażenia, że mocno trzymała się tej rady. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:45 Beata Tyszkiewicz urodziła się w 1938 r. w Pałacu w Wilanowie, gdzie jej rodzice — pieczętujący się herbem Leliwa Krzysztof Maria Tyszkiewicz i Barbara z Rechowiczów — przebywali na zaproszenie właściciela, hrabiego Adama Branickiego. Tyszkiewicz nieraz żartowała ze swojego pochodzenia. Uważam, że dama pije, pali i przeklina, to jest moja recepta na damę. Nic złego w tym nie widzę. Potrafię mieć ze sobą na różnych przyjęciach taką małą srebrną piersióweczkę, bo czasem się trzeba rozgrzać, a czasem się postawić — mówiła w "Newseria Lifestyle". Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:46 Rodzina się rozpadła, gdy w trakcie wojny hrabia Tyszkiewicz wyjechał do Anglii. Mała Beata, wraz z matką i młodszym bratem, została w Polsce. Przeżyli wojnę, choć okupacja mocno wpłynęła na Tyszkiewicz. W "Vivie" mówiła: Moje pierwsze wspomnienia to naloty i łapanki w Warszawie. Nasz dom zrównano z ziemią. Jako dziecko hrabianka zamarzyła, by... pracować na traktorze. W "Nie wszystko na sprzedaż" tak o tym pisała: "Moim marzeniem w tym czasie było zostać traktorzystką. W szkole odbywały się prelekcje zachęcające młodzież do takich zajęć. Moja Mama powiedziała: – Wspaniale! Kupimy kalosze, waciak i pojedziemy do PGR-u. W tym wieku brak sprzeciwu ze strony rodziców budzi podejrzliwość. Od razu mi przeszło, bo nie miałam o co walczyć". W PRL-u arystokratka miała trudności z dostaniem się do gimnazjum, ale udało się to dzięki znajomościom matki. To nie był jednak koniec kłopotów. Na przeszkodzie do dalszej edukacji stanął... film. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:47 Beata Tyszkiewicz debiutowała na ekranie jako nastolatka. To był rok 1956, a 16-letnia dziewczyna dostała się do obsady "Zemsty" reżysera Antoniego Bohdziewicza. Pasowała idealnie, bo szukali "dziewczyny z dworku". Problem polegał na tym, że Tyszkiewicz była wówczas uczennicą stołecznego Liceum im. Narcyzy Żmichowskiej. Pedagogom nie spodobało się, że dobrze wychowana panna, a innych wśród uczennic przecież nie było, gra w filmie. Tyszkiewicz potem wspominała: Na szkolnym świadectwie miałam więc 11 ocen niedostatecznych. Nie chcieli takiej uczennicy i wywalono mnie. To był protest pedagogów przeciwko mojemu występowi. Musiałam znaleźć nowe liceum. Zaczęło się przenoszenie ze szkoły do szkoły. Przyszła gwiazda maturę zdała za drugim razem, a potem dostała się do Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. Na początku myślała o weterynarii, ale wspomniany reżyser "Zemsty" oburzył się i zakrzyknął: "Pracowałem nad tobą tak długo, a ty chcesz zdawać na inne studia?!". Tyszkiewicz nie miała wyjścia. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:48 Po roku skreślono ją z listy studentów, ale nie wspominała tego z żalem. Studentom nie było wolno występować, a ona rwała się do grania. "Zrobiono mi wielką przysługę. Chciałam grać w filmach, zarabiać pieniądze i być niezależną" — wyznawała później. Uprawnienia aktorskie i tak dostała — w 1973 r. przyznało je jej Ministerstwo Kultury i Sztuki za osiągnięcia Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:48 Kariera Beaty Tyszkiewicz rozwijała się z zadowalającą ambitną gwiazdę prędkością. Zagrała we "Wspólnym pokoju" Wojciecha Jerzego Hasa (1959), "Historii żółtej ciżemki" Sylwestra Chęcińskiego (1961), "Dziś w nocy umrze miasto" Jana Rybkowskiego (1961), "Pierwszym dniu wolności" Aleksandra Forda (1964) i "Rękopisie znalezionym w Saragossie" Hasa (1965), a także w "Popiołach" Andrzeja Wajdy (1966) oraz "Marysi i Napoleonie" (1966) Leonarda Buczkowskiego. Przełomem był dla niej 1968 r. Wówczas wcieliła się w Izabelę Łęcką w "Lalce", nakręconej przez Wojciecha Jerzego Hasa ekranizacji prozy Bolesława Prusa, oraz Beatę we "Wszystko na sprzedaż" Andrzeja Wajdy, filmie opowiadającym o tragicznej śmierci aktora Zbigniewa Cybulskiego Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:50 W następnych latach Tyszkiewicz pojawiała się na dużym i małym ekranie: w "Nocach i dniach", "Polskich drogach" i "Komediantce". Swój talent komediowy zaprezentowała w filmach Juliusza Machulskiego "Seksmisja" (1984), "Vabank II" (1985) i "Kingsajz" (1987), gdzie jako dama na bazarze mówi do dziecka: "Nie kop pana, bo się spocisz". Beata Tyszkiewicz w filmie "Kingsajz".YouTube.com/Klasyka Filmu Beata Tyszkiewicz w filmie "Kingsajz". "Na samą myśl chce mi się zemdleć" Są jednak szanse, z których Tyszkiewicz nie chciała korzystać. Przyznawała, że nie ma ochoty pracować w teatrze. Jestem za leniwa, teatr zmusza do straszliwej pracy. Pomyśleć, że Daniel Olbrychski zagrał Hamleta 450 razy! Na samą myśl o tym chce mi się zemdleć — mówiła pół żartem, pół serio w magazynie "TeleRzeczpospolita" w 1997 r. W magazynie "Film" dodawała: Nie bardzo sobie wyobrażam, jak można, mając dzieci, codziennie wychodzić z domu o szóstej wieczór i wracać o jedenastej. Poza tym jestem zdemoralizowana pracą dla kina — film robi się raz, a potem on już na nas przez całe życie pracuje. W teatrze zaś za każdym razem odtwarza się od nowa to samo. Beata Tyszkiewicz ma dwie córki — ojcem Karoliny był reżyser Andrzej Wajda, a Wiktorii architekt Jacek Padlewski (aktorka była związana także z reżyserem Witoldem Orzechowskim). Pytana o to, czy żałuje rozstań, w "Vivie" odpowiedziała: "Nie przekreślajmy czasu, który był dobry. Nie dajmy uczuciu zmienić się w coś okropnego". Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:51 O Wajdzie Tyszkiewicz mówiła w "Gali": Mogłam u niego zagrać nawet sierotkę Marysię i siedmiu krasnoludków. Ale nie chciałam. Po to, żeby nikt mnie nie przykrył kubeczkiem, bo jestem osobą niezależną. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:52 Od lat 90. pojawiała się w mediach w nieco innym charakterze. Zaskoczyła wielu, w latach 90. reklamując odkurzacze Electrolux (później przyznała, że skusiła ją wielka gaża). W 2005 r. dołączyła do grona jurorów programu "Taniec z gwiazdami". Wycofała się z tej roli w 2017 r. — po tym, jak przeszła zawał serca. Przed przejściem na aktorską emeryturę Tyszkiewicz wcielała się głównie w matki i babki. Grała i w filmach, i w serialach — "Magda M.", "Niania", "Plac Zbawiciela", "Ryś". Najlepiej, jak sama mówiła, czuła się jednak we własnym domu. Opowiadała, że lubi robić konfitury i dziergać swetry na drutach dla wnuków. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 05:53 Kilka miesięcy temu mówiono szerzej o wysokości emerytury aktorki, która ma wynosić zaledwie 1,5 tys. zł. Gwiazda może liczyć na wsparcie córek i nie zamierza wracać na ekran. "Mama nie chce wracać do życia publicznego. Chce od tego odpocząć. Tak zdecydowała i jest uparta. Wszystko ma związek z szacunkiem, jakim moja mama darzy swoją publiczność. Ona uważa, że gwiazda zawsze i wszędzie powinna być wzorem, dobrze wyglądać i nie urażać ludzi swoją słabością i gorszym wizerunkiem" — mówiła w "Super Expressie" Karolina Wajda. W rozmowie z "Faktem" córka aktorki opowiada, że proponowała swojej mamie przeprowadzkę do podwarszawskiego dworku w Głuchach, ale Beata Tyszkiewicz jednak najlepiej czuje się tam, gdzie mieszka, czyli w centrum Warszawy. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 19:14 "Chasing Stars" jest kolejnym singlem zapowiadającym debiutancki krążek Matteo Bocellego. Balladę napisali bracia Ed i Matt Sheeran i nie jest to ich pierwsza tego typu współpraca. Premiera albumu "Matteo" zaplanowana jest na 22 września. Na żywo artysta przedstawi swoje nowe piosenki na trzech koncertach w Polsce we Wrocławiu oraz w Krakowie i Zabrzu Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.08.23, 22:39 Irański reżyser Saeed Roustayi oraz jego producent usłyszeli wyrok sześciomiesięcznego pozbawienia wolności. Ich film Leila’s Brothers został później zakazany w Iranie, a sama premiera we Francji została określona jako nieautoryzowana. Premiera jego filmu odbyła się w trakcie Festiwalu w Cannes w 2022 r. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 19.08.23, 00:57 Julian Sands zaginął w styczniu tego roku w kalifornijskich górach. Na jego szczątki natrafiła pół roku później grupa przypadkowych spacerowiczów. Widok, który zobaczyli był tak wstrząsający, że do tej pory mają koszmary. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 19.08.23, 04:34 Wiadomość o śmierci Toma Jonesa wywołała spore zamieszanie ze względu na zbieżność imienia i nazwiska ze słynnym piosenkarzem. W mediach społecznościowych pojawiło się nawet oświadczenie, że autor przebojów "Sexbomb", "She's a Lady" czy "Delilah" żyje i ma się dobrze. Zmarły Tom Jones to legenda świata musicali, twórca najdłużej wystawianego przedstawienia w historii. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 19.08.23, 18:07 2023-08-19 16:20 Andrzej Rosiewicz (78 l.) spędził na scenie ponad 70 lat, jednak nie może liczyć na spokojne życie na starość. Bo choć śpiewa od czasu, gdy był dzieckiem, to tak naprawdę nie może przestać tego robić, nawet gdyby chciał. Smutna prawda o jego pracy jest taka, że wciąż musi ją wykonywać, mimo dojrzałego wieku Odpowiedz Link