mala200333 Re: Moje Stany 29.04.11, 08:54 W ciągu tygodnia przez USA przeszło 160 tornad. Jest już co najmniej 295 ofiar śmiertelnych. Agencja AFP mówi nawet o ponad 300. W ciągu dwóch dni w siedmiu stanach USA wiatr wyrządził szkody szacowane na miliardy dolarów. Biedne Poludniowe Stany! Odpowiedz Link
samanta_ewa Re: Moje Stany 29.04.11, 09:48 Burmistrz Tuscaloosa, Walter Maddox powiedział, że niektóre dzielnice i przedmieścia "zostały praktycznie zmiecione z mapy". Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 01.05.11, 09:20 Potężna trąba powietrzna przetoczyła się przez małe miasteczko Ringgold w stanie Georgia niszcząc wszystko na swojej drodze. Właściciel jednego z budynków, wobec poważnych zniszczeń, nie zauważył nawet, że zniknął znak stojący na trawniku znak "Na wynajem". Odnalazła go mieszkanka miasteczka w sąsiednim stanie Tennesse. Linda Summit z Knoxville, nie mogła uwierzyć swoim oczom, gdy wychodząc z domu, na swoim trawniku zobaczyła duży znak. Była pewna, że jej dom nie jest na wynajem, a na dodatek nie nazywa się Remco Business Center. Kobieta zadzwoniła na podany na tajemniczej planszy numer telefonu i ku swojemu zaskoczeniu, dowiedziała się, że połączyła się z mieszkańcem miasteczka leżącego 180 kilometrów na północ. - Powiedziałem "pani chyba żartuje" - relacjonuje właściciel zagubionego znaku. Mężczyzna zasugerował kobiecie, żeby zachowała sobie znak jako pamiątkę. Seria potężnych tornad wywołała w tym roku wyjątkowe zniszczenia w USA. Liczba ofiar wiatru wyniosła 337 osób. To drugie najgorsze w historii USA przejście tornad. Więcej osób zginęło tylko w 1925 roku, gdy wiatr pozbawił życia 747 ludzi. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 01.05.11, 10:09 mala200333 napisała: > Potężna trąba powietrzna przetoczyła się przez małe miasteczko Ringgold w stani > e Georgia niszcząc wszystko na swojej drodze. Właściciel jednego z budynków, wo > bec poważnych zniszczeń, nie zauważył nawet, że zniknął znak stojący na trawnik > u znak "Na wynajem". Odnalazła go mieszkanka miasteczka w sąsiednim stanie Tenn > esse. Niesamowite! Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 10.05.11, 15:18 Trzynasty dzień płoną rozległe tereny bagienne w południowo-wschodniej części USA. Zniszczenia, sięgające 25 hektarów, uchwycił satelita NASA. Pożar, spowodowany przez uderzenie pioruna, wybuchł na bagnach Okefenokee w stanie Georgia 28 kwietnia. Jak wielkie spustoszenie przyniósł, widać na zdjęciach z satelity Terra. Brązowa plama to wypalony obszar, na czerwono zaznaczono tereny zajęte przez aktywny pożar. To Twe sąsiedztwo???Mala? Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 11.05.11, 14:31 earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=50531 Odpowiedz Link
mala200333 Mississippi: Moje Stany 12.05.11, 19:16 -Największa rzeka Ameryki Północnej - Mississippi - osiągnęła we wtorek w Memphis poziom 14,59 m, najwyższy od lat 30 XX wieku. Powódź zmusiła do ewakuacji ludzi z ponad 1300 domów. Nie ma doniesień o ofiarach, ale straty materialne są bardzo duże. (ReutersTV, fot. PAP/ Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 16.05.11, 15:03 Przepusty w tamach przeciwpowodziowych otwarto w stanie Luizjana, aby zapobiec zalaniu Nowego Orleanu, Baton Rouge i okolicznych rafinerii naftowych wodami wzbierającej rzeki Missisipi. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje Stany 19.05.11, 17:10 Amerykański samolot wojskowy rozbił się w Oxnard w południowej Kalifornii. Boeing 707 stanął w płomieniach podczas startu. Trzy osoby zostały ranne. Służby pożarnicze prowadziły akcję z helikopterów i wozów strażackich. Boeing służył Amerykanom jako wsparcie operacyjne i transporter paliwa. Nie wiadomo, dokąd kierował się przed katastrofą. Trzyosobowej załodze udało się uciec z płonącego wraku. Samolot rozbił się niedaleko Oceanu Spokojnego, ale zapasy paliwa nie dostały się do wody. Przyczyny wypadku na razie nie są znane. Odpowiedz Link