Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• dunant Re: Moje Stany 24.06.13, 00:41
      www.calgaryherald.com/news/Gallery+Supermoon+shines+around+world/8567449/story.html
    • jerzy_55 Amerykańskie serwisy internetowe, w obchodzony 4. 04.07.13, 17:56
      Amerykańskie serwisy internetowe, w obchodzony 4 lipca Dzień Niepodległości, organizują masowy protest przeciwko inwigilacji internetu. Kampania, która odbywa się pod hasłem obrony czwartej poprawki do amerykańskiej konstytucji, ma na celu zakończenie inwigilacji Amerykanów przez służby specjalne, przy wykorzystaniu takich programów jak PRISM, używanego przez Narodową Agencję Bezpieczeństwa (NSA).
    • black_jotka Re: Moje Stany 14.07.13, 17:27
      Setki ludzi zebrały się w Sanford na Florydzie, na osiedlu, gdzie wychowywał się zastrzelony nastolatek Trayvon Martin. Protestują przeciwko wyrokowi sądu, który oczyścił ze wszystkich zarzutów George'a Zimmermana. "System upadł" - skandują pod domem nastolatka. Do protestów doszło też w innych miastach.

Spontaniczne demonstracje zawiązały się także m.in. w San Francisco, Los Angeles, Nowym Jorku, Miami, Atlancie.
    • nefretete993 Re: Moje Stany..Atlanta 16.07.13, 06:34
      A crowd of about 2,000 people protested the acquittal of George Zimmerman in the killing of Florida teen Trayvon Martin on July 15, 2013, at the Sankofa United Church of Christ in Atlanta.
      • nefretete993 Re: Moje Stany..Atlanta 16.07.13, 06:35
        https://media.cmgdigital.com/shared/lt/lt_cache/thumbnail/615/img/photos/2013/07/15/68/a6/BG2_8550.JPG
    • nefretete993 Re: Moje Stany..Detroit 19.07.13, 03:13
      Detroit, stolica stanu Michigan w USA, ogłosiło w czwartek upadłość. Jest to największa plajta miasta w historii Stanów Zjednoczonych.

Republikański gubernator stanu Michigan Rick Snyder potwierdził, że przyjął wniosek od szefa zarządzania kryzysowego w Detroit Kevyna Orra, który oparł go na rozdziale 9. Kodeksu Upadłościowego USA. - To oczywiste, że dalsze, doraźne finansowanie tego miasta, nie poprawi jego sytuacji. Jedyną rozsądną alternatywą w takiej sytuacji jest ogłoszenie upadłości - powiedział Orr.

Snyder mianował w marcu Orra, by ten zbił zadłużenie Detroit, które dziś szacuje się na 18,5 mld dolarów.
    • nefretete993 Re: Moje Stany..Detrit teraz.. 20.07.13, 02:44
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114871,14307572,Kiedys_jedno_z_najbogatszych_miast_USA__dzisiaj_najwiekszy.html?i=0
      • nefretete993 Re: Moje Stany..Detrit teraz.. 20.07.13, 02:45
        https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114871,14307572,Kiedys_jedno_z_najbogatszych_miast_USA__dzisiaj_najwiekszy.html?i=0
    • mala200333 Re: Moje Stany 21.07.13, 19:09
      Beyonce i Jay-Z dołączyli do protestujących w sobotę w Nowym Jorku, aby wyrazić swój sprzeciw wobec wyroku uniewinniającego Geoge'a Zimmermana, który zastrzelił czarnoskórego nastolatka Trayvona Martina. W wiecach udział wzięli również rodzice zastrzelonego. Po raz kolejny protesty odbyły się w wielu miastach USA.

Niepodobala mi sie to..oby nie doszło do poważnych rozruchów..
    • dunant - W Ameryce demokracja w tej chwili nie funkcjonuj 23.07.13, 00:58
      - W Ameryce demokracja w tej chwili nie funkcjonuje - powiedział na spotkaniu w Atlancie były prezydent USA Jimmy Carter. Te słowa nie były cytowane w prasie amerykańskiej. Opublikował je niemiecki magazyn "Der Spiegel", ale tylko w wersji niemieckojęzycznej.
      W niemieckiej prasie pojawia się również opinia 39. prezydenta USA na temat polityki zagranicznej Stanów Zjednoczonych. Jimmy Carter powiedział, że "ma pesymistycznie nastawienie" do działań zewnętrznych USA, bo "nie było powodu, żeby być optymistą w tej chwili".
    • mala200333 W lesie pod Los Angeles wykryto pałeczki dżumy... 26.07.13, 16:25

W lesie pod Los Angeles wykryto pałeczki dżumy przenoszone przez wiewiórki wraz z pchłami. Jonathan Fielding, dyrektor amerykańskiego Departamentu Zdrowia, potwierdził te informacje. Nakazano ewakuację osób przebywających na terenie parku Angeles National Forest oraz wydano ostrzeżenie przed kontaktami z dzikimi zwierzętami.
    • dunant Re: Moje Stany..Tegoroczne lato przyniosło poważne 27.07.13, 00:06
      Tegoroczne lato przyniosło poważne susze na wielu obszarach Stanów Zjednoczonych. Jednym ze skutków tego jest fakt, że poziom wody w zbiorniku Elephant Butte na rzece Rio Grande jest najniższy od wielu lat.
    • seremine Re: Moje Stany 27.07.13, 19:50
      Do tragedii doszło w dzielnicy Hialeah na przedmieściach Miami. To tam napastnik przetrzymywał dwie osoby - kobietę i mężczyznę, których ostatecznie udało się uratować. W kompleksie apartamentowców znaleziono jednak pięć ciał. Kolejne znaleziono na ulicy.
      Napastnik zginął podczas szturmu policji. Funkcjonariuszom udało się uratować przetrzymywane przez niego osoby.
    • seremine Re: Moje Stany 01.08.13, 22:06
      Departament Stanu wydał polecenie wielu ambasadom i konsulatom, by zostały zamknięte lub zawiesiły swoją działalność w niedzielę, 4 sierpnia - powiedziała Harf. Jak wyjaśniła, jest to środek ostrożności, podjęty ze względu na pracowników placówek i ewentualnych petentów.

Administracja USA następnie rozważy ponowne otwarcie placówek, "możliwe jest, że będą zamknięte jeszcze przez kilka dni" - mówiła Harf.

Stany Zjednoczone są szczególnie wyczulone na bezpieczeństwo swych placówek dyplomatycznych po ataku na konsulat amerykański w Bengazi w Libii w 2012 roku. Zginął wówczas ambasador USA w tym kraju i trzech innych obywateli Stanów Zjednoczonych.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 04.08.13, 14:49
      Jedna osoba zginęła, a 11 zostało rannych po tym, jak samochód wjechał w tłum na promenadzie przy plaży w Los Angeles w stanie Kalifornia. Zdaniem świadków kierowca dobrze wiedział, co robi. - Wcisnął gaz, gdy znalazł się na promenadzie. Myślałem, że takie rzeczy dzieją się tylko na filmach. Ludzie uciekali w popłochu, krzyczeli - mówi jeden ze świadków. Policja zatrzymała już podejrzanego.
      Do wypadku doszło w sobotę po południu na sławnej Venice Beach, której nieodłączną część stanowią muzycy i malarze prezentujący swoje umiejętności przy deptaku. Z zeznań świadków wynika, że ok. 20-letni mężczyzna wjechał na promenadę, przyśpieszył i celowo wjechał w spacerujących po chodniku ludzi. Po wszystkim uciekł z miejsca wypadku.
      Do szpitala trafiło łącznie 10 osób, z czego dwie w stanie krytycznym. Jedna osoba zmarła. Mężczyznę podejrzanego o wjechanie w tłum udało się zatrzymać po około dwóch godzinach poszukiwań.
      • black_jotka Re: Moje Stany...zamykanie ambasad 04.08.13, 21:28
        Kilku amerykańskich urzędników, którzy chcieli pozostać anonimowi, podkreśliło, że w ciągu ostatnich kilku tygodni wzrost zagrożenia był szczególnie widoczny w Jemenie.
        Te zagrożenia połączone z końcem Ramadanu, zamieszkami w bliskowschodnich więzieniach oraz przechwyconą wiadomością przyczyniły się do podjęcia bezprecedensowej decyzji o zamknięciu 22 amerykańskich placówek w: Arabii Saudyjskiej, Iraku, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Libii, Egipcie, Dżibuti, Bangladeszu, Algierii, Jordanii, Katarze, Afganistanie, Sudanie, Kuwejcie, Jemenie, Omanie, Bahrajnie i Mauretanii.
    • jutta_t Re: Moje Stany 06.08.13, 14:13
      Zamknięte ambasady, oficjalne ostrzeżenie dla podróżujących, nerwowe oczekiwanie na możliwy atak - tak USA zareagowały na przechwyconą przez wywiad korespondencję między liderami Al-Kaidy. Jej treść pozostawała z początku nieznana. Teraz jednak ujawniły ją m.in. New York Times i CNN.
      "Zróbcie coś". Według amerykańskiego wywiadu wiadomość o takiej treści przesłał do lidera AQAP (filia Al-Kaidy na Półwyspie Arabskim) i domniemanego numeru 2 w całej organizacji Nasira al-Wahajsziego - "numer jeden", czyli następca Osamy ben Ladena Ajman Az-Zawahiri. To właśnie te dwa słowa i rosnący strumień informacji ze strony służb o możliwym ataku terrorystycznym spowodowały prewencyjne zamknięcie ambasad i ostrzeżenia dla podróżnych - informuje CNN.
    • black_jotka Re: Moje Stany 06.08.13, 14:15

- Dane z inwigilacji elektronicznej są w USA wykorzystywane, by wszczynać śledztwa ws. przemytu narkotyków, czyli w sprawach niemających bezpośredniego związku z bezpieczeństwem narodowym i walką z terroryzmem - informuje Reuters.
      Z uzyskanych przez Reutersa tajnych dokumentów wynika też, że funkcjonariusze organów ścigania są "instruowani, by ukrywać przed adwokatami, a nawet prokuratorami i sędziami", skąd pochodziła wyjściowa informacja, która doprowadziła do aresztowania oskarżonych w takich sprawach.
    • jutta_t Re: Moje Stany 07.08.13, 22:20
      Najbardziej nieprzyjazne miasta świata:

1. Newark, USA
      2. Islamabad, Pakistan
      3. Oakland, USA
      4. Luanda, Angola
      5. Kuwait City, Kuwejt
      6. Lomé, Togo
      7. New Haven, USA
      8. Detroit, Michigan
      9. Atlantic City, USA
      10. Tangier, Moroko
      11. Guangzhou, Chiny
      12. Los Angeles, USA
      13. Albany, USA
      14. Shenzhen, Chiny
      15. Rijad, Arabia Saudyjska
      16. Moskwa, Rosja
      17. Wilmington, USA
      18. Casablanca, Maroko
      19. Betlejem, Autonomia Palestyńska
      20. Caracas, Wenezuela

Najbardziej przyjazne miasta świata:

1. Florianopolis, Brazylia
      2. Hobart, Australia
      3. Thimpu, Bhutan
      4. Queenstown, Nowa Zelandia
      5. Charleston, USA
      6. Paro, Bhutan
      6. Margaret River, Australia
      8. Mandalay, Birma
      9. Kilkenny, Irlandia
      9. Ubud, Bali
      11. Chiang Mai, Tajlandia
      12. Christchurch, Nowa Zelandia
      13. Dublin, Irlandia
      14. Galena, USA
      15. Victoria, Kanada
      16. Auckland, Nowa Zelandia
      16. Savannah, USA
      18. Edynburg, Szkocja
      19. Asheville, USA
      20. Cork, Iralndia
    • jerzy_55 Matt Damon w wywiadzie dla telewizji BET ... 11.08.13, 22:47
      Matt Damon w wywiadzie dla telewizji BET skrytykował prezydenta Baracka Obamę za inwigilację Amerykanów, prowadzoną przez Narodową Agencję Bezpieczeństwa. Zdaniem komentatorów, słowa znanego aktora są dowodem na pękanie liberalnej koalicji gwiazd Hollywood, które są coraz bardziej rozczarowane polityką amerykańskiego prezydenta.

To jest druga kadencja Obamy, więc już sie tym za bardzo nie przejmie.
    • seremine Re: Moje Stany 12.08.13, 14:22
      Rozszerza się pożar lasów w południowej Kalifornii. 1,8 tys. osób zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów.
    • mala200333 Re: Moje Stany...Bradley Manning, informator... 15.08.13, 14:51
      Bradley Manning, informator demaskatorskiego portalu WikiLeaks, przeprosił za swoje postępowanie. - Jest mi przykro, że swoimi działaniami naraziłem Stany Zjednoczone na szkody" - powiedział Manning przed sądem wojskowym w Fort Meade pod Waszyngtonem.
      25-letni Manning, były analityk wywiadu wojskowego USA, podkreślił, że nie chciał krzywdzić ludzi. Ma jednak świadomość, jak podkreślił, że teraz musi ponieść karę za swoje postępowanie. Na proces czekał trzy lata.
    • black_jotka Re: Moje Stany..Awantura wokół prezydenckich... 15.08.13, 18:31
      Awantura wokół prezydenckich wakacji w USA. Tym razem nie chodzi jednak o państwa Obamów, ale o ich psa, który udał się na wypoczynek... prywatnym helikopterem.

Źródło: CNN

Skandal!
    • kristopherh Sprawa lekarza, który przeprowadzał późne aborcje 26.08.13, 01:54
      Sprawa lekarza, który przeprowadzał późne aborcje i przecinał martwym noworodkom kręgosłupy nożyczkami, wstrząsnęła amerykańską i światową opinią publiczną. Na fali tego oburzenia republikanom udało się przeforsować w Kongresie najbardziej restrykcyjną ustawę od lat. Zwolennicy przerywania ciąży, przerażeni perspektywą rewolucji w prawie oświadczyli, że wypowiedziano "nową wojnę przeciwko kobietom".
    • kristopherh Moje Stany..Były pracownik NSA ujawnił, że Izrael 31.08.13, 18:32
      Były pracownik NSA ujawnił, że Izrael, Chiny, Rosja, Iran, Pakistan i Kuba są "kluczowymi celami" działań amerykańskiego kontrwywiadu. Z przedstawionych dokumentów wynika, że Izrael dopuszcza się szpiegostwa, ponieważ władze tego kraju nie wierzą w gwarancje amerykańskiej pomocy w konliktach z Palestyńczykami i Iranem.
    • samanta_ewa Re: Moje Stany... 31.08.13, 23:11
      Organizacja Narodów Zjednoczonych nie wycofuje się z Syrii, będzie tam kontynuować operacje humanitarne - powiedział w sobotę rzecznik ONZ Martin Nesirky. Sugestie, jakoby ONZ "odsuwała się", żeby umożliwić uderzenie USA na Syrię, uznał za "groteskowe". czytaj więcej
      Prezydent USA podkreślił, że użycie broni chemicznej w Syrii było najgorszym tego rodzaju atakiem w XXI wieku. Powiedział, że szanuje poglądy tych, którzy nawołują do ostrożności w kwestii Syrii, ale podkreślił, że USA nie mogą przymknąć oczu na to, co stało się w Damaszku.
      Obama zwrócił uwagę, że ma prawo autoryzować taką akcję militarną samodzielnie, ale uznał, że jest ważne, by odbyła się w tej sprawie debata. Powiedział, że Stany Zjednoczone będą silniejsze, gdy decyzja o akcji militarnej w Syrii będzie mieć poparcie narodu amerykańskiego.
      Zapowiadając, że zwróci się o autoryzację do Kongresu USA, wezwał jednocześnie kongresmanów, by zastanowili się, "jakie przesłanie przekazalibyśmy dyktatorowi", gdyby wolno mu było zabić setki dzieci bronią chemiczną bez narażenia się na odwet. Poinformował, że rozmawiał już z przywódcami Kongresu i że zaplanują oni termin debaty i głosowania. Kongres wznowi obrady 6 września....

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raport-rewolucja-w-krajach-islamskich/syria/news-obama-jestesmy-gotowi-do-ataku-chce-uzyskac-zgode-kongresu-u,nId,1019722?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • seremine Moje Stany....Przewodniczący Izby Reprezentantow 01.09.13, 04:07
      Przewodniczący Izby Reprezentantów, czyli niższej izby Kongresu Stanów Zjednoczonych poinformował, że jej członkowie podejmą temat interwencji w Syrii po powrocie z przerwy w obradach, czyli drugim tygodniu września. W sobotę Barack Obama poprosił Kongres o udzielenie zgody na działania wojenne.
    • seremine Moje Stany....Amerykanie zbierają siły we ... 01.09.13, 04:13
      Amerykanie zbierają siły we wschodnim basenie Morza Śródziemnego, a jednym z okrętów, jaki stacjonuje w pobliżu Syrii, jest USS Ramage, który w 2009 roku, podczas wizyty w Polsce, przypadkowo ostrzelał port w Gdyni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka