mala200333 Cztery osoby zginęły pod zwałami błota, które... 24.03.14, 04:57 Cztery osoby zginęły pod zwałami błota, które zeszły z górskiego zbocza w stanie Waszyngton, w północno-zachodniej części USA. Jak poinformowały lokalne media, trwają poszukiwania 18 osób, które uznano za zaginione. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany...Do 14 wzrosła liczba ofiar śmiert 25.03.14, 15:48 Do 14 wzrosła liczba ofiar śmiertelnych potężnej lawiny błotnej w stanie Waszyngton, na zachodzie USA; potwierdziły to amerykańskie służby po tym, jak znalazły kolejne sześć ciał. O wydobyciu zwłok poinformowało na Twitterze biuro szeryfa hrabstwa Snohomish. Lista zaginionych wciąż jest długa i gromadzi około 100 nazwisk. - Sytuacja jest bardzo przygnębiająca - powiedział szef miejscowej straży pożarnej, Travis Hots. "Wciąż mamy nadzieję, że będziemy w stanie wyciągnąć ludzi żywych. Lecz należy pamiętać, że nie znaleźliśmy nikogo żywego w tym zwałowisku od soboty, od pierwszych chwil naszej operacji" - tłumaczył. Poszukiwania komplikuje zła pogoda. Ponadto zwały ziemi i gruzu zatamowały rzekę, która teraz grozi wystąpieniem z brzegów. Ulewne deszcze spowodowały w sobotę zejście potężnej lawiny błotnej z górskiego zbocza w pobliżu miejscowości Oso, położonej około 55 km na północ od Seattle. Zwały ziemi, które niosły ze sobą skały i połamane drzewa, zniszczyły kilkadziesiąt gospodarstw. Do szpitala trafiło osiem osób, z których dwie są w stanie krytycznym. Lekarze walczą o życie 6-miesięcznego niemowlaka i 81-letniego mężczyzny. Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany 29.04.14, 02:58 Niepokojące wieści dotarły z kolei do nas z USA. W tornadach, które nawiedziły środkową i południową część Stanów, zginęło kilkadziesiąt osób. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje Stany 29.04.14, 15:10 www.weather.com/video/severe-threat-not-over-46100? Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany,...MERS 05.05.14, 00:37 Pierwszy przypadek zarażenia wirusem MERS (Bliskowschodnim Syndromem Oddechowym) w USA stwierdzono u pracownika służby zdrowia, który wrócił z Arabii Saudyjskiej. Na całym świecie zmarło 93 nosicieli tego wirusa. Zarażona osoba to amerykański pracownik służby zdrowia. Po powrocie z Arabii Saudyjskiej do USA zaczął odczuwać duszności, miał problemy z oddychaniem, kaszel i wysoką gorączkę. Lekarze w piątek potwierdzili u niego objawy...MERS Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany...Santa Barbara 24.05.14, 19:07 Niedaleko kampusu akademickiego w spokojnej okolicy Santa Barbara w Kalifornii doszło wczoraj do strzelaniny. Nie żyje 7 osób, w tym jej sprawca. Nie wiadomo, czy popełnił samobójstwo, czy został przez kogoś zastrzelony - podaje agencja AP. Odpowiedz Link
mala200333 Batalia studentów i pracowników Uniwersytetu North 12.06.14, 01:28 Batalia studentów i pracowników Uniwersytetu Northeastern w Illinois o zmianę nazwy budynku głównego kampusu im. Lecha Wałęsy trwa już od kilku miesięcy. Nie chcą oni, by ich szkoła była utożsamiana z homofobicznymi wypowiedziami byłego prezydenta - opisuje na blogu reporter CNN. - Słowa Wałęsy nie definiują go jako człowieka ani nie anulują jego osiągnięć - tłumaczą władze uczelni i odmawiają poparcia wniosku. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Batalia studentów i pracowników Uniwersytetu 12.06.14, 01:40 ar.co: "Oni muszą wiedzieć, że są mniejszością i muszą do mniejszych rzeczy się przystosować. A nie wchodzić na największe szczyty, największe godziny - mówił na antenie TVN 24. - Zróbmy to sprawiedliwie: macie 5 proc., więc możecie dojść do pierwszej ulicy, a dalej nie. Macie 5 proc., tyle, ile was jest - proponował były prezydent." Wałęsa, a ile ty miałeś procent w wyborach prezydenckich w 2000 r.? Gdybyś zapomniał, przypominam: 1,01%. Pięć razy mniej niż homoseksualiści. I tyle też znaczysz. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje Stany 12.06.14, 22:26 Zajęcie we wtorek przez rebeliantów drugiego co do wielkości miasta w Iraku, Mosulu, pokazuje, że na Bliskim Wschodzie znowu rosną w siłę islamscy ekstremiści. Wzrost ich potęgi jest poważnym wyzwaniem dla Baracka Obamy - argumentuje "Washington Post". W komentarzu redakcyjnym amerykańska gazeta podkreśla, że ostatnie wydarzenia w tamtej części świata powinny być impulsem dla "prezydenta Obamy, aby dokładnie wyjaśnił, jak chce walczyć z tym zagrożeniem, bez popełniania błędów przeszłości". "WP" apeluje do przywódcy USA o poinformowanie społeczeństwa o skali rzeczywistego zagrożenia ze strony ekstremistów islamskich. Odpowiedz Link
mala200333 W USA pogoda płata figle. W górach Alta w stanie.. 19.06.14, 19:07 W USA pogoda płata figle. W górach Alta w stanie Wyoming spadł śnieg, zaskakując turystów swoją obecnością. Biały puch spadł również w stanie Montana, na terenie Parku Narodowego Glacier. Ponieważ w Montanie padał także deszcz, w tym rejonie zaistniało realne zagrożenie powodziowe. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 21.06.14, 01:11 - Stany Zjednoczone są zaniepokojone koncentracją wojsk rosyjskich przy granicy z Ukrainą - oświadczył Biały Dom, dodając, że rozwój sytuacji może zmierzać w kłopotliwym kierunku. - Jest coraz więcej dowodów na to, że ma miejsce koncentracja rosyjskich sił militarnych na granicy z Ukrainą. Nie zaakceptujemy jakiegokolwiek użycia rosyjskich wojsk we wschodniej Ukrainie, gdyby do tego doszło pod dowolnym pretekstem - oznajmił rzecznik prasowy prezydenta Baracka Obamy, Josh Earnest. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje Stany 21.06.14, 17:55 Amerykańskie Centrum Zwalczania i Prewencji Chorób (CDC) poinformowało w piątek, że 84 pracowników trzech laboratoriów państwowych w Atlancie mogło być narażonych na kontakt z bakterią wąglika, gdyż doszło do naruszenia procedur bezpieczeństwa. CDC w czwartek podało, że z powodu działań 75 osób prowadzone jest dochodzenie. W piątek liczba ta wzrosła do 84 - powiedział rzecznik centrum, Benjamin Haynes. Nie wyklucza się, że liczba ludzi objętych śledztwem wzrośnie. Centrum obserwuje osoby, które mogłyby być zarażone i ogranicza ryzyko do minimum. Wszystkim zagrożonym prewencyjnie podano antybiotyki. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 24.06.14, 00:39 Bardzo silne trzęsienie ziemi o sile 8 stopni w skali Richtera wystąpiło w poniedziałek u wybrzeży położonego na zachód od Alaski Archipelagu Aleutów, istnieje groźba tsunami - poinformował amerykański instytut geosejsmiczny USGS. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 24.06.14, 16:43 Stany Zjednoczone i Polskę łączy niewiarygodnie silny sojusz, oparty na wspólnych wartościach - powiedziała rzeczniczka Departamentu Stanu Marie Harf, pytana o komentarz ws. afery podsłuchowej w Polsce. Na jednym z nagrań minister Radosław Sikorski miał powiedzieć, że sojusz z USA jest "nic niewarty". Rzeczniczka Departamentu Stanu USA, spytana o możliwości współpracy z Sikorskim po tej wypowiedzi, podkreśliła, że nie może potwierdzić autentyczności taśm, ale administracja amerykańska nie przewiduje ochłodzenia relacji z ministrem i polskim rządem. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 30.06.14, 07:27 Prezydent Barack Obama wystąpi do Kongresu o 2 mld USD, by zmagać się z falą nielegalnej imigracji z Ameryki Środkowej. Poprosi też o uprawnienia, by przyspieszyć procedury deportacji dzieci, które bez opieki rodziców przekroczyły granicę USA. Odpowiedz Link
jerzy_55 Nowy Orlean 30.06.14, 21:15 Dziewięć osób zostało postrzelonych i rannych w strzelaninie, do której doszło między dwoma mężczyznami na Bourbon Street w portowej dzielnicy Nowego Orleanu w Luizjanie. - To jest haniebna zbrodnia. Ci dwaj młodzi ludzie, uzbrojeni w broń palną, postanowili rozwiązać swój problem nie dbając o bezpieczeństwo innych. Mam nadzieję, że teraz tego słuchają, że słuchają mnie ich przyjaciele i ich matki - powiedział Ronal Serpas, szef policji w Nowym Orleanie. Do zdarzenia doszło w tzw. Dzielnicy Francuskiej - słynnym miejscu spotkań turystów i miłośników imprez. Bourbon Street to jedna z najbardziej znanych ulic na świecie, słynie głównie z muzyki granej na żywo, ale także z obecności prostytutek. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 02.07.14, 18:46 Przez 33 proc. Amerykanów prezydent USA Barack Obama uznany został za najgorszego przywódcę tego kraju od II wojny światowej. Na drugim miejscu - z wynikiem 28 proc. - znalazł się jego poprzednik, Republikanin George W. Bush, pełniący ten urząd w latach 2001-09. Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-kleska-obamy-najgorszy-prezydent-od-ii-wojny-swiatowej,nId,1452292#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 03.07.14, 19:48 Obostrzenia w kontroli pasażerów na brytyjskich lotniskach z powodu ujawnienia przez amerykański Departament Bezpieczeństwa Krajowego nowych spisków Al-Kaidy w Syrii i Jemenie. Zaostrzano także środki bezpieczeństwa na lotniskach, z których startują samoloty udające się do Stanów Zjednoczonych. Wzmożone kontrole mają być wprowadzone w najbliższych dniach na wybranych lotniskach Europy i Bliskiego Wschodu. Departament Bezpieczeństwa podkreśla, że działanie to obejmuje loty tylko do USA. Wiadomo, że przede wszystkim będą sprawdzane buty pasażerów i sprzęt elektroniczny. Na razie nie ma oficjalnego potwierdzenia, że amerykański wywiad wykrył przygotowania terrorystów do jakiejś konkretnej akcji... Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 04.07.14, 00:09 W 2014 roku Stany Zjednoczone i Polska przeciwstawiły się agresji Rosji wobec Ukrainy. Rok 2015 przyniesie jeszcze szerszą współpracę w zakresie działań na rzecz Ukrainy, modernizacji NATO oraz zawarcia porozumienia TTIP - powiedział Stephen Mull podczas przemówienia w Krakowie. Ambasador USA zapowiedział także zwiększenie współpracy dwustronnej pomiędzy Polską i Stanami Zjednoczonymi, podkreślając, że relacje pomiędzy Warszawą i Waszyngtonem, ujmowane w kategoriach "sukcesu", osiągnęły "bezprecedensowy poziom". Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany...Hilary 06.07.14, 20:11 O rosyjskim prezydencie mówi, że "może być niebezpieczny" i że jej zdaniem, będzie zawsze próbował posunąć się tak daleko, jak może, w stosunku do innych przywódców. "Człowiek taki jak Putin, zawsze brnie do ostatecznej możliwej granicy. Zawsze stara się wysondować, jak silni są inni" - powiedziała. Dodała, że "ostatnia agresja Putina na Ukrainę musi spotkać się ze wspólną odpowiedzią Zachodu". Zapytana podczas spotkania z czytelnikami , jak to jest, stykać się osobiście z rosyjskim przywódcą, odpowiedziała, że to "twardy gość z dość grubą skórą". Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 06.07.14, 23:33 Kryzys finansowy w Stanach Zjednoczonych nie omija tamtejszych wojsk lądowych. Są one zatem zmuszone ograniczyć swoje modernizacyjne aspiracje - pisze "Polska Zbrojna". W nadchodzących latach amerykańskie wojska lądowe muszą zmniejszyć wydatki na zakup nowego sprzętu, a część starego trzeba będzie wycofać. Nie obędzie się też bez cięć etatów - planuje się redukcję z 564 tys. do 420 tys. w 2019 roku, czyli najmniejszej liczby od zakończenia II wojny światowej. Wojsko ma nadzieję, że tak drastyczne plany cięć zostaną złagodzone. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje Stany 07.07.14, 20:15 Nieprzychylny artykuł Bandowa po tasmach Sikorskiego wywołał reakcję polskiego ambasadora w Waszyngtonie Ryszarda Schnepfa, który polemicznym tekście przesłanym magazynowi "The National Interest" odpierał jego zarzuty. Schnepf dowodził, że Polska zasługuje na uwagę USA, bo jest ich bliskim i zaangażowanym sojusznikiem. Przypominał udział naszych rodaków - Tadeusza Kościuszki i Kazimierza Pułaskiego - w amerykańskiej wojnie o niepodległość, wkład polskich imigrantów w rozwój Stanów Zjednoczonych, a także braterstwo broni, począwszy od II wojny światowej, po Irak i Afganistan. Wskazywał na łączące nas wartości. "Gdziekolwiek słyszymy wezwanie do demokracji, wolności i praw człowieka, Polacy jednoczą się z amerykańskimi przyjaciółmi i pozostają wierni naszej słynnej przysiędze 'Za wolność waszą i naszą'" - podkreślał Schnepf. I dowodził, że aby być wiarygodnym sojusznikiem, Polska przeznacza na obronność coraz większe środki - w relacji do PKB więcej niż większość krajów NATO. Polski ambasador przypomniał również o rozpoczętym programie modernizacji armii, wartym miliardy dolarów. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 08.07.14, 00:48 The Knotted Gun, Turtle Bay, New York, USA Niestety, w USA od wielu lat mają z tym problem. Chcieliby ograniczenia dostępu do broni, ale lobby związane z produkcją i handlem bronią jest zbyt silne... No i - niestety - pojawiają się co i rusz smutne informacje o kolejnych zabójstwach. W dodatku masowych. Odpowiedz Link