jutta_t Re: Moje Stany 10.12.14, 00:41 O ściganie zaangażowanych w program przesłuchań CIA zaapelował przedstawiciel ONZ ds. praw człowieka i zwalczania terroryzmu. Ben Emmerson oświadczył, że przedstawiciele rządu George'a Busha, którzy planowali i autoryzowali te przestępstwa, muszą zostać pociągnięci do odpowiedzialności, tak samo jak CIA i inni członkowie amerykańskich władz, którzy stosowali tortury w rodzaju waterboardingu. Emmerson w oświadczeniu wydanym w Genewie podkreślił, że w świetle prawa międzynarodowego USA są prawnie zobligowane do pociągnięcia winnych do odpowiedzialności karnej. Zaznaczył, że taki obowiązek spoczywa na prokuratorze generalnym USA. Emmerson, brytyjski prawnik, który na polecenie Rady Praw Człowieka ONZ zajmuje się tym zagadnieniem od r. 2010, z uznaniem odniósł się do opublikowania długo oczekiwanego streszczenia raportu, chwaląc administrację Baracka Obamy "za przeciwstawienie się wewnętrznym naciskom, by zataić owe ważne fakty". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 11.12.14, 14:24 Moskwa chce, aby świat poznał cały raport o łamaniu prawa przez amerykańskie służby specjalne. Rosyjskie MSZ podkreśla, że chodzi o stosowanie nielegalnych metod, w tym tortur, w trakcie tak zwanej "wojny z terroryzmem". Moskwa podkreśliła także, dopóki funkcjonuje więzienie w Guantanamo, dopóty otwarta jest "mroczna karta tej historii". Krytykując metody stosowane przez CIA, rosyjscy dyplomaci nie odnoszą się do działań rosyjskich służby, w stosunku do kaukaskich rebeliantów. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 11.12.14, 22:11 Dyrektor CIA John Brennan bronił podległych mu służb wywiadowczych, przypominając, że po zamachu z 11 września 2001 r, amerykański wywiad robił wszystko, aby zapobiec podobnym aktom terroru. Odniósł się tym samym do raportu, który we wtorek opublikowała senacka komisja wywiadu, na temat programu tzw. wzmocnionych technik przesłuchań, jaki CIA prowadziła w tajnych ośrodkach za granicą w ramach walki z terroryzmem po zamachach na budynki World Trade Center. Według raportu agenci CIA posuwali się do wielu powszechnie uznanych za tortury brutalnych praktyk, jak podtapianie, wielodniowe pozbawianie snu, utrzymywanie w niewygodnej pozycji przez długi czas, stosowanie gróźb przemocy seksualnej czy groźby egzekucji Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany 12.12.14, 04:55 Senat USA przyjął jednogłośnie ustawę, w której zwraca się do administracji prezydenta Baracka Obamy o zaostrzenie sankcji wobec Rosji, a także apeluje o dostarczenie Ukrainie pomocy - w tym wojskowej. Republikanie są zgodni: Putin musi zapłacić za atak na wolność i bezpieczeństwo w Europie. Stanowisko Senatu oznacza sprzeciw wobec polityki prowadzonej przez prezydenta USA. Jeszcze przed głosowaniem, Obama podkreślał, że "zwiększanie sankcji to pomyłka w rachubach". Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 13.12.14, 14:59 Kongres USA przyjął ustawę o wydatkach obronnych na rok 2015, która obejmuje m.in. środki na szkolenie syryjskich i irackich sił walczących z tzw. Państwem Islamskim oraz 1 mld USD na wzmocnienie wojskowej obecności USA w Europie Wsch., w tym w Polsce. Obietnicę dotyczącą zwiększenia funduszy złożył Barack Obama podczas wizyty w Warszawie w czerwcu. Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany 17.12.14, 01:13 35-letni mężczyzna zastrzelił w poniedziałek sześć osób na przedmieściach Filadelfii, w stanie Pensylwania; ranił też co najmniej jedną osobę - poinformowały lokalne władze. Funkcjonariusze nadal poszukują zabójcy w trzech miejscowościach oddalonych od siebie o kilka kilometrów - w Harleysville, Lansdale i Souderton. Władze obawiają się, że ofiar może być więcej. Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany 04.01.15, 20:03 Historyczna decyzja Baracka Obamy dotycząca przywrócenia relacji z Kubą doprowadziła do ostrego konfliktu w Stanach Zjednoczonych. Oficjalny sprzeciw wobec polityki prezydenta USA zgłosili Republikanie, którzy zamierzają pokrzyżować jego plany na forum Kongresu. "Spór o Kubę" oraz próby zablokowanie zmian w polityce Waszyngtonu będą jednym z tematów kampanii wyborczej w 2016 roku. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje Stany 07.01.15, 12:23 Na północy kraju, w takich stanach jak Minnesota i Wisconsin, termometry wskażą minus 45 stopni Celsjusza. Nieznacznie mniejszy mróz odczują mieszkańcy północnej Dakoty. W Chicago słupek rtęci spadnie do minus 30 stopni. Około 70 procent mieszkańców USA odczuje duży spadek temperatur, nawet w miejscach, gdzie mroźna aura jest rzadkością. Tak jest na przykład w Atlancie czy na północy Florydy, a nawet na Karaibach. Wszystkiemu winne są arktyczne masy powietrza znad Kanady. W Missisipi kilka domów zdewastowały cztery tornada. Z powodu tych anomalii pogodowych z wielu amerykańskich lotnisk odwołano kilkaset lotów, a opóźnienia przekraczały ponad 75 minut. W najbliższych dniach może być jeszcze gorzej, gdyż na przykład w Nowym Jorku i Nowej Anglii są spodziewane bardzo duże opady śniegu oraz przenikliwie zimny wiatr wiejący od strony Oceanu Atlantyckiego. (JM) Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 07.01.15, 17:13 Gospodarka i system finansowy USA stanie wkrótce w obliczu kryzysu, a wszystko przez Rezerwę Federalną i politykę nadmiernego luzowania, ostrzega Peter Schiff, prezes Euro Pacific Capital. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 07.01.15, 17:15 Niestety, potężny kryzys jest tylko kwestią czasu. I to chyba niedługiego. W ostatnich miesiącach zgodni co do tego byli w swoich publikacjach różni znawcy. Większość z nich to wybitne autorytety w dziedzinie finansów i gospodarki. Można by gorzko zażartować: przysłowiowy "Balcerowicz" musi wrócić. Ale na to nie ma szans - za bardzo jest nielubiany, żeby nie powiedzieć gorzej. Przydałby się trochę tego typu trend w polityce. Nie tylko w Polsce. Cudów nie ma. Tzw. pompowanie (a właściwie drukowanie) pieniędzy to de facto odraczanie wyroku. Tylko że odroczony może być bardziej okrutny ..z Netu Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 09.01.15, 21:21 Ślizgające się samochody na oblodzonej drodze to nie jedyny problem kierowców mieszkających w amerykańskim Indianapolis. Niektórzy z nich w ogóle nie są wstanie ruszyć swoim pojazdem, ponieważ auta dosłownie przymarzły do drogi. Służby miejskie starają się pomóc, ale wiele samochodów poczeka pewnie na odwilż. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 15.01.15, 14:22 Agenci FBI aresztowali mieszkańca Cincinnati (stan Ohio), który miał planować dokonanie zamachu bombowego na gmach Kapitolu w Waszyngtonie i mówił o swym poparciu dla Państwa Islamskiego - poinformowała prokuratura federalna USA. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 18.01.15, 20:06 Kilkanaście strzałów oddano z samochodu przejeżdżającego przed domem wiceprezydenta Joe Bidena w miejscowości Greenville, w hrabstwie Delaware. Jak informuje Secret Service, ani Bidena, ani jego żony nie było wówczas w domu. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 25.01.15, 00:43 "Chcecie pomóc komuś za granicą, ale zapominacie o własnym podwórku (...). Afryka nie potrzebuje wybawcy, kogoś takiego potrzebuje raczej Ameryka" - takie przesłanie kierują do mieszkańców USA afrykańscy aktywiści. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 26.01.15, 01:43 Sekretarz stanu USA John Kerry, który przybył w niedzielę do Lagos w Nigerii, zaapelował o terminowe przeprowadzenie 14 lutego wyborów w tym kraju mimo ataków islamistów na północnym wschodzie i ostrzegł, że winni przemocy będą mieli zamkniętą drogę do USA. Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-kerry-beda-mieli-zamknieta-droge-do-usa,nId,1595943#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 27.01.15, 18:00 michael3003 3 godziny temu Do Nox; Dobrze to rozumiesz. Nie podobał się Kaddafi, ale i Saddam H. Oni trzymali te całe towarzystwo krótko przy podłodze twardą ręką. Nagle Amerykanom zamarzyło się obalanie dyktatorów dzięki, którym panował względny pokój i równowaga. Jest wariactwem sądzić, że na całym świcie ma być tak samo demokratycznie czy komunistycznie czy jakkolwiek. To tak jak by próbować spowodować, że ma być tylko gorąco na ziemi. Obłęd. Tak więc przyjaciele Amerykanie dali kolejny prezent światu i swoim obywatelom przede wszystkim, którzy są przez świat arabski znienawidzeni do bólu. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 28.01.15, 14:52 Na północno-wschodnim wybrzeżu USA trwa sprzątanie po śnieżnej zamieci. Tak zwany front "Juno" nie był tak silny, jak przewidywano. Jak podaje BBC News, burmistrz Nowego Jorku Bill de Blasio zaprzecza, żeby jego reakcje na prognozy były przesadzone. Jednak najmocniej skutki frontu odczuli mieszkańcy stanów Connecticut i Massachusetts. W tym ostatnim wysokie fale zniszczyły 11 domów w mieście Marshfield. Odpowiedz Link
nefretete993 Re: Moje Stany 29.01.15, 03:21 Bo Chińczycy to obecnie najmądrzejszy naród na świecie i dobrze wiedzą że armady nuklearne i miliony żołnierzy to tylko straszak polityczny na malutkich, a prawdziwa armia to gospodarka i hi-tech. Rok temu przeprowadzili udaną próbę zastrzelenia satelity, amerykanom zrobiło się ciepło, bo też dobrze wiedzą, że siła armii jest w kosmosie a nie w milionie żołnierzy. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 31.01.15, 10:15 Grupa aktywistów antywojennej organizacji Code Pin zakłóciła obrady w amerykańskim kongresie. Aktywiści domagali się aresztowania byłego sekretarza stanu Henry'ego Kissingera, między innymi za współudział w bombardowaniu Wietnamu, Kambodży i Laosu. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 31.01.15, 10:17 Grupa aktywistów antywojennej organizacji Code Pin zakłóciła obrady w amerykańskim kongresie. Aktywiści domagali się aresztowania byłego sekretarza stanu Henry'ego Kissingera, między innymi za współudział w bombardowaniu Wietnamu, Kambodży i Laosu. Senator John McCain, oburzony zamieszaniem, ostrymi słowami uciszył demonstraktów. - Jestem członkiem tej komisji od wielu lat i nigdy nie widziałem czegoś tak haniebnego, skandalicznego i podłego, jak ta demonstracja. Albo się zamkniecie, albo każę was aresztować. Wynoście się stąd, podłe szumowiny! - powiedział McCain. (jpo) Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 31.01.15, 16:49 Grupa amerykańskich pediatrów apeluje do rodziców, by szczepili dzieci. Oświadczenie wydano po pojawieniu się zakaźnej odry w Disneylandzie, w Kalifornii. Pierwsze przypadki odnotowano w grudniu. Do tej pory zachorowało tam co najmniej 98 osób. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 04.02.15, 15:26 Mimo że ostatni rok upłynął pod znakiem ekspansji Państwa Islamskiego i agresywnych działań Rosji, struktura amerykańskich wydatków na bezpieczeństwo jasno wskazuje, że Waszyngton traktuje oba zagrożenia jako krótkoterminowe. Priorytetem dla obronności USA nadal pozostaje zapowiedziany przed trzema laty "zwrot ku Azji" - wynika z analizy magazynu "Foreign Policy". W styczniu 2012 roku Barack Obama ogłosił strategię przeniesienia głównego ciężaru amerykańskiej polityki w kierunku Azji i Pacyfiku. Była to nie tylko reakcja na coraz bardziej niepokojący wzrost potęgi Chin, ale w ogóle na rosnące znaczenie polityczne i gospodarcze całego regionu. Amerykanie nie mają złudzeń, że euroatlantycka dominacja dobiega końca, dlatego w ten sposób chcą jak najlepiej zabezpieczyć swoje interesy w przyszłości. Azjatycki zwrot Obamy (ang. pivot) został uznany przez część ekspertów za najbardziej przełomową zmianę w amerykańskiej polityce zagranicznej po zakończeniu zimnej wojny. Nowa strategia miała objąć działania dyplomatyczne, gospodarcze, a przede wszystkim - militarne. I choć rok 2014 z powodu ekspansji Państwa Islamskiego i agresywnej polityki Rosji mógł wydawać się najbardziej niespokojnym czasem od zakończenia zimnej wojny, uwaga Waszyngtonu jest nadal skoncentrowana na regionie Azji i Pacyfiku. Budżet prawdę ci powie Dowodem na to jest struktura zaproponowanego przez administrację Obamy budżetu na rok 2016, na którą zwrócił uwagę magazyn "Foreign Policy". Zastępca sekretarza obrony Bob Work już wcześniej podkreślał, że "zwrot ku Azji" znajduje się na samym szczycie wojskowych priorytetów w najbliższej przyszłości i proces przemieszczania amerykańskich sił w ten region będzie kontynuowany. Przypomnijmy, że zgodnie z przyjętymi planami do 2020 roku w basenie Oceanu Spokojnego ma stacjonować 60 proc. potencjału marynarki wojennej i sił powietrznych USA. Wcześniej proporcje te były podzielone równo pomiędzy atlantycki i pacyficzny teatr działań. "Foreign Policy" cytuje Todda Harrisona, eksperta Centrum Analiz Strategicznych i Budżetowych, który ocenił, że jeśli budżet jest "najprawdziwszym wskaźnikiem tego, gdzie zmierza twoja strategia", to ten budżet mówi wyraźnie, że zwrot ku Azji i Pacyfikowi pozostaje głównym celem administracji Obamy. Natomiast bieżące konflikty w Iraku, Syrii i na Ukrainie są bardziej krótkoterminowymi wyzwaniami, na które wyasygnowano doraźne środki. Chodzi o to, że budżet Pentagonu składa się z dwóch części - głównej, z której finansowane są stałe pozycje i zadania Departamentu Obrony (według planów na 2016 rok ma to być 534 mld dol.), oraz z funduszu operacji zagranicznych - tzw. Overseas Contingency Operations (50,9 mld dol.), w ramach którego finansuje się działania związane z reagowaniem na bieżące wojny i kryzysy. Fundusz Overseas Contingency Operations jest o wiele bardziej elastyczny i z roku na rok może zmieniać się diametralnie. Właśnie w ten fundusz wpisane są wydatki związane z kryzysem ukraińskim czy walką z Państwem Islamskim. Gdy te pożary zostaną ugaszone, znikną też przypisane im pozycje budżetowe. Zbroją się na Chiny Tymczasem właściwy budżet Pentagonu został skrojony pod tzw. Czteroletni Przegląd Obronny (ang. Quadrennial Defense Review) z 2014 roku - zauważa "Foreign Policy". Dokument w głównej mierze koncentruje się właśnie na Azji i Pacyfiku i rekomenduje inwestycje przede wszystkim w siły powietrzne i morskie, a więc kluczowe komponenty sił zbrojnych w kontekście rywalizacji z Chinami. "Foreign Policy" zwraca też uwagę, że jednym z dowodów na priorytetowe traktowanie kierunku azjatyckiego przez Pentagon jest dążenie do rezygnacji z samolotów bliskiego wsparcia A-10 Thunderbolt II. Maszyny te doskonale sprawdzają się właśnie w takich operacjach, jak walka z bojownikami Państwa Islamskiego. Jednak ich wycofanie przyniesie oszczędności, które wojskowi chcą przeznaczyć na myśliwce piątej generacji F-35. Zamierzenia te spotykają się ze sprzeciwem wielu kongresmenów, niemniej stanowisko Pentagonu pozostaje nieugięte. Sens tego sporu polega na tym, że wykonane w technologii stealth i naszpikowane elektroniką F-35 stanowią o wiele wartościowszą broń w ewentualnej konfrontacji z Chinami niż A-10, które pierwotnie miały niszczyć radzieckie zagony pancerne, a dziś najlepiej sprawdzają się w konfliktach takich jak w Afganistanie czy Iraku. (tbe) Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje Stany 11.02.15, 05:39 Władze USA walczą z kolejnym atakiem zimy. Przysypany śniegiem Boston jest sparaliżowany. To już trzecia duża śnieżyca w ciągu dwóch tygodni przeszła przez północno-wschodnie Stany Zjednoczone. W ciągu ostatnich godzin spadło ponad 50 centymetrów śniegu. Zamknięte są szkoły, odwołano setki lotów. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje Stany 11.02.15, 05:57 Zachodnie sankcje dają się we znaki rosyjskiej gospodarce i mieszkańcom Rosji. Widać to szczególnie na Dalekim Wschodzie kraju, przy granicy z Chinami. - Wszystko drożeje, a za ruble niewiele już można kupić. Byliśmy na zakupach, prawie nic nie kupiliśmy, a wydaliśmy prawie wszystko - podkreśla jedna z mieszkanek i Błagowieszczeńska. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 14.02.15, 18:11 Najwyższy przywódca duchowo-polityczny Iranu Ali Chamenei wysłał do prezydenta USA Baracka Obamy tajny list, będący odpowiedzią na wcześniejsze pismo amerykańskiego przywódcy dot. rozmów nuklearnych z Iranem i możliwej współpracy w walce z Państwem Islamskim. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 14.02.15, 18:12 Według irańskiego dyplomaty, list Chameneiego do Obamy był "pełen szacunku" i miał charakter niezobowiązujący. Stanowił odpowiedź na pismo prezydenta USA z października ub.r., w którym zasugerował możliwość współpracy z Iranem w walce z dżihadystami z Państwa Islamskiego, jeśli dojdzie do zawarcia porozumienia w sprawie irańskiego programu nuklearnego. Nowy termin ostatecznego porozumienia z Iranem w sprawie ograniczenia jego programu nuklearnego upływa 30 czerwca, ale urzędnicy mają nadzieję osiągnąć porozumienie co do głównych punktów do marca. Odpowiedz Link