Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• mala200333 Re: Moje Stany 10.07.15, 10:46
      Stany Zjednoczone przyznały, że w wyścigu o Arktykę są daleko w tyle za Rosją. - W tej chwili nie gramy nawet w tej same lidze, co Rosja. W ogóle nie jesteśmy w grze - ocenił na łamach amerykańskiego "Newsweeka" adm. Paul F. Zukunft, dowódca Straży Wybrzeża.
    • black_jotka Re: Moje Stany 14.07.15, 10:24
      Prezydent USA Barack Obama ułaskawił 46 więźniów skazanych na wieloletnie więzienie za przestępstwa narkotykowe. Obama wyjaśnił, że koryguje w ten sposób niedoskonałości amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości. - Ich kary były nieprzystające do przestępstw - tłumaczył swoja decyzję Obama.
    • jutta_t Re: Moje Stany 14.07.15, 23:17
      W ostatnich godzinach urzędowania ówczesny gubernator Schwarzenegger o połowę zmniejszył wyrok więzienia dla Estebana Nuneza, syna swojego politycznego zausznika. W 2008 roku został on uznany winnym śmiertelnego pchnięcia nożem Luisa Santosa.
    • jutta_t Re: Moje Stany 15.07.15, 13:13
      Prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama pochwalił Rosję za wsparcie w negocjacjach z Iranem. Obama powiedział, że bez współpracy z Moskwą historyczne porozumienie w sprawie irańskiego programu nuklearnego nie byłoby możliwe.
      • jutta_t Re: Moje Stany 15.07.15, 13:15

Po spektakularnej ucieczce z więzienia jeden z najpotężniejszych meksykańskich baronów narkotykowych Joaquin "El Chapo" Guzman ponownie został wrogiem publicznym numer jeden w USA - ogłosiła Chicagowska Komisja ds. Przestępczości (CCC).
        • jutta_t Re: Moje Stany 15.07.15, 13:15
          Pierwszy raz CCC uznała Guzmana za wroga publicznego numer jeden w USA w 2013 roku. Przed "El Chapo" tytuł ten miał jedynie w latach 30. legendarny gangster Al Capone. "Przy Guzmanie Al Capone to amator" - powiedział przed dwoma laty szef CCC, J.R. Davis.

Złapano drugiego z uciekinierów z więzienia w stanie Nowy Jork W ostatni weekend Guzman uciekł z meksykańskiego więzienia o najostrzejszym rygorze tunelem półtorakilometrowej długości.

Joaquin "El Chapo" Guzman, który dowodził potężnym kartelem Sinaloa, przebywał w więzieniu od lutego 2014 roku. Wcześniej przez ponad 10 lat z powodzeniem uciekał przed wymiarem sprawiedliwości. W Stanach Zjednoczonych postawiono mu liczne zarzuty przemytu narkotyków, a amerykańska agencja antynarkotykowa DEA umieściła go na swojej liście najbardziej poszukiwanych przestępców.

W 1993 r. Guzman został ujęty w Gwatemali i skazany na 20 lat więzienia w Meksyku za zabójstwo i przemyt narkotyków. W 2001 roku uciekł z więzienia Puente Grande o najostrzejszym rygorze na zachodzie kraju; później okazało się, że w ucieczce pomogli mu strażnicy.

Kartel Sinaloa działa w Ameryce Północnej, m.in. w Chicago, a jego wpływy sięgają Europy i Australii. Uważa się, że obecnie kontroluje większość najważniejszych szlaków przemytu narkotyków na granicy USA i Meksyku.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 17.07.15, 13:52

Latynosi stali się największą grupą etniczną w Kalifornii. To najliczniejszy i trzeci po Hawajach oraz Nowym Meksyku stan, gdzie biali nie stanowią już większości. Eksperci wierzą, że Kalifornia jest wyznacznikiem zmian demograficznych w całym kraju. A to oznacza, że Ameryka jest na drodze do zmiany oblicza - pisze dla Wirtualnej Polski z USA Aleksandra Słabisz.
    • jutta_t Re: Moje Stany 19.07.15, 00:23
      W zeszłym tygodniu 14-letni Hunter Boutain chciał po prostu popływać w jednym z jezior w stanie Minnesota. Nastolatek nie zdawał sobie jednak sprawy, że te chwile relaksu w wodzie przypłaci życiem.
      Chłopiec zachorował na ostre pierwotne zapalenie mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych wywołane przez pierwotniaka Naegleria fowleri, który dostał się do jego organizmu przez jamę nosową podczas kąpieli w jeziorze.
    • seremine Re: Moje Stany 20.07.15, 19:33

Kubańska flaga znów zawisła w Waszyngtonie jako znak otwarcia ambasady Kuby w stolicy Stanów Zjednoczonych i wznowienia stosunków dyplomatycznych między obydwoma krajami po ponad półwiecznej przerwie. - To nadzwyczajna chwila. To początek nowego rozdziału w historii między obydwoma krajami - powiedział Juan Jose Valdes, który od 1961 roku mieszka w USA.
    • jutta_t Re: Moje Stany 24.07.15, 11:23

Kolejna fatalna w skutkach strzelanina w Stanach Zjednoczonych. Nie żyją trzy osoby, w tym sprawca. Do zdarzenia doszło w kinie w miejscowości Lafayette w Louisianie.
    • mala200333 Re: Moje Stany 25.07.15, 09:38

Amerykańscy wojskowi rozpoczną w br. regularne szkolenia żołnierzy ukraińskich zgodnie z zaproszeniem rządu Ukrainy co zwiększy łączą pomoc USA dla tego kraju w dziedzinie bezpieczeństwa od 2014 r. do 244 mln dolarów - poinformował Departament Stanu.
    • mala200333 Re: Moje Stany 02.08.15, 15:57
      Mieszkańcy Florydy walczą z gigantycznymi ślimakami
      Wprawdzie olbrzymie ślimaki afrykańskie nie należą do najszybszych istot pod słońcem, ale z pewnością dają się we znaki mieszkańcom Florydy. Menu tego inwazyjnego gatunku obejmuje pół tysiąca różnych gatunków roślin, mięczaki nie gardzą nawet tynkiem z okolicznych domów. Ślimak afrykański jest również nosicielem niebezpiecznego pasożyta, który wywołuje u ludzi dość nietypową postać zapalenia opon mózgowych.
    • jutta_t Re: Moje Stany 05.08.15, 23:31
      W Nashville w stanie Tennessee policja zastrzeliła mężczyznę, który otworzył ogień w kinie. Jak poinformowały miejscowe władze, w strzelaninie ranna została prawdopodobnie jedna osoba.
    • jutta_t Re: Moje Stany 05.08.15, 23:45
      Pierwsi członkowie załogi wprowadzili się na pokład wykańczanego lotniskowca atomowego Gerald R. Ford. Na razie to 1,6 tysiąca osób spośród docelowych 4,6 tysiąca. Przywitał ich tort o długości dwóch metrów i wystawny, jak na warunki wojskowe, obiad. Załoga ma pomagać w wykańczaniu największego okrętu świata, który ma być gotowy wiosną przyszłego roku.
    • seremine Re: Moje Stany 11.08.15, 16:21
      Od początku lipca 12 osób zmarło w Nowym Jorku na chorobę legionistów - poinformowały władze tego miasta, potwierdzając śmierć kolejnych dwóch zarażonych. To największa epidemia tej choroby w historii miasta.
    • seremine Re: Moje Stany 11.08.15, 17:41
      Wyjątkowo niski poziom wody w jeziorze Mead w USA spowodował, że wyłoniło się zatopione przed laty miasto widmo. St. Thomas znalazło się na dnie zbiornika w 1938 roku. Dziś turyści mogą zwiedzać je, spacerując.
    • seremine Re: Moje Stany 11.08.15, 17:45
      FBI rozbiło grupę hakerów i maklerów giełdowych, która w ciągu ostatnich 5 lat na włamaniach do systemów komputerowych i wykradaniu informacji o spółkach zarobiła 30 mln dolarów. Wśród zatrzymanych jest dwóch Ukraińców.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany..Fergusson 11.08.15, 18:55
      The protesters chanted, beat drums and carried signs. When some in the group moved into a traffic lane, officers in riot gear forced people out of the street. Some demonstrators threw water bottles and other debris at officers.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 11.08.15, 18:58
      THE TRADITIONAL August-recess trip to Israel for House freshmen is emerging as a high-stakes journey this year, with tandem trips for Democrats and Republicans an opportunity for Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu to press his case in person against the Iran nuclear deal before members return next month for the historic vote.
    • mala200333 Re: Moje Stany 12.08.15, 15:52
      Think-tank European Leadership Network ostrzega, że napięcia między Zachodem a Moskwą doprowadziły do sytuacji, w której NATO i wojska rosyjskie zaczęły "przygotowania na najgorsze", o czym świadczą ostatnie manewry obu stron - podaje "Financial Times".
    • mala200333 Re: Moje Stany 13.08.15, 02:29
      Były prezydent USA Jimmy Carter ujawnił, że badania wykryły u niego chorobę nowotworową, która się rozszerza na kolejne organy wewnętrzne. 90-letni obecnie Carter oświadczył, że podda się leczeniu w szpitalu Emory Healthcare w Atlancie.
    • nefretete993 Re: Moje Stany 14.08.15, 04:48

Wydawałoby się, że w centrum światowego kapitalizmu i w kraju, w którym słowo "socjalista" używane jest jako epitet, przyznający się do tej ideologii polityk nie ma szans na zostanie prezydentem. Jednak aspirujący do fotela w Białym Domu Bernie Sanders dowodzi, że nie jest to niemożliwe.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 14.08.15, 17:09
      Rosja jest niebezpieczna przede wszystkim dlatego, że jest znacznie lepiej przygotowana (militarnie) niż inni nasi oponenci - powiedział generał Ray Odierno, szef sztabu amerykańskich wojsk lądowych. Generał jednocześnie sceptycznie ocenia zdolności własnej armii, uważając, że jedynie 1/3 jej oddziałów podołałaby operacjom „wojny hybrydowej", jakie zaprezentowała rosyjska armia w marcu 2014 roku na Krymie.

Zdaniem Odierno niebezpieczeństwo ze strony Rosji zwiększa dodatkowo odrzucanie przez nią porządku świata, jaki wyłonił się po zakończeniu zimnej wojny.

Generał przedstawił swe przestrogi na konferencji prasowej, żegnając się z armią i odchodząc do rezerwy. Ale jest on już czwartym przedstawicielem amerykańskich sił zbrojnych, który w ciągu miesiąca publicznie uznał Rosję za największe zagrożenie dla Waszyngtonu. A to świadczy o powszechności takich poglądów w amerykańskim establishmencie wojskowym.
    • jutta_t Re: Moje Stany 16.08.15, 08:13
      Jeden z czołowych republikańskich kandydatów do prezydentury, miliarder Donald Trump, oświadczył w wywiadzie dla telewizji NBC, że gdyby został prezydentem deportowałby wszystkich "nieudokumentowanych", czyli nielegalnych, imigrantów.
    • seremine Re: Moje Stany 19.08.15, 18:09
      Gorąca z niej kobieta!

Jej męża znają chyba wszyscy. 69-letni Donald Trump jest amerykańskim miliarderem, przedsiębiorcą, posiadaczem licznych hoteli, kasyn i restauracji na całym świecie. Osiągnął więc wiele, ale chce jeszcze więcej - planuje w przyszłym roku zasiąść na fotelu prezydenta USA. I choć swoimi kontrowersyjnymi pomysłami (np. w kwestii imigrantów) wielu do siebie zraził, nie można odmówić mu ogromnego atutu - ma zjawiskowo piękną żonę, która na pewno wspaniale prezentowałaby się w roli pierwszej damy.

Jeśli tak się rzeczywiście stanie, Melania będzie piastowała tę funkcję jako pierwsza kobieta urodzona poza Stanami od czasu zaprzysiężenia Johna Quincy Adamsa w 1825 roku - jego żona Louisa urodziła się w Anglii, pani Trump zaś pochodzi ze Słowenii. Byłaby także jedyną (o ile nam wiadomo) żoną prezydenta, która pozowała nago i publicznie zwierzała się ze swoich łóżkowych osiągnięć.
    • jutta_t Re: Moje Stany 19.08.15, 19:17
      Życie w luksusie

Może więc i Melania nie mogła się do bogactwa przytulić, ale z pewnością potrafiła je przyjąć. Dziś była modelka wiedzie pełne blichtru życie, zajmuje się wychowywaniem 9-letniego synka Barrona i wrzucaniem na swój profil na Twitterze zdjęć z licznych podróży, z pokładu prywatnego samolotu, z luksusowych apartamentów na nowojorskim Manhattanie czy w Waszyngtonie. Lubi chwalić się drogimi futrami i biżuterią. I to właśnie z projektowaniem biżuterii zajmuje się zawodowo. Jej kolejnym ważnym zajęciem jest bycie żoną swojego męża. Kiedy pojawia się u jego boku, ludzie przestają zwracać uwagę na mało atrakcyjny wygląd Donalda, na jego budzącą powszechny śmiech zaczeskę, a być może także na jego kontrowersyjne wypowiedzi (o deportacji imigrantów, obrażające Latynosów).

Kto wie, być może w listopadzie przyszłego roku na profilach społecznościowych Melanii Trump zaczną się pojawiać ich wspólne zdjęcia z Białego Domu...

(ali)
      • jutta_t Re: Moje Stany 19.08.15, 19:17
        https://i.wp.pl/a/f/jpeg/35572/melania_trump_GQ.jpeg
    • mala200333 Re: Moje Stany 22.08.15, 21:24
      Kontrowersyjny miliarder Donald Trump systematycznie zwiększa swoją, i tak już dużą, przewagę nad rywalami do nominacji kandydata na prezydenta z ramienia Partii Republikańskiej - wynika z sondażu Reuters/Ipsos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka