04.11.13, 04:53
Czemu małżeństwo Elżbiety Czyżewskiej z Amerykaninem wzbudziło sensację towarzyską? Kto złączył łańcuchem dłonie świeżo poślubionych państwa Cybulskich? Czy również dzieci prowadziły życie towarzyskie na transatlantyku "Batory", podczas gdy rodzice oddawali się przyjemnościom leżakowania na pokładzie? Na te i inne pytania odpowiada Andrzej Klim w swojej najnowszej książce portretującej życie towarzyskie lat 60.
Andrzej Klim, historyk i archiwista, zabiera nas w podróż do barwnych lat sześćdziesiątych, kiedy w warszawskim SPATiF-ie dyskutowano na temat Heideggera oraz rozważano szanse odzyskania niepodległości, Czesław Niemen koncertował w Stodole, a w sylwestrową noc Szampanskoje Igristoje lało się strumieniami. Pokazuje szerokie spektrum życia kulturalnego ponurym PRL-u, zaprasza do kultowych miejsc, kabaretów, klubów studenckich, odsłania kulisty życia towarzyskiego w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach, a także osobliwości rozrywek kultywowanych w kręgach dyplomatycznych.

W książce przeczytamy wspomnienia takich osób, jak: Maryla Rodowicz, Daniel Olbrychski, Jerzy Gruza, Zofia Czerwińska, Janusz Głowacki, Marek Hłasko, Andrzej Łapicki, Agnieszka Osiecka, Urszula Sipińska.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Lata 60te 04.11.13, 04:57
      kultura.gazeta.pl/kultura/1,114528,14886051,_Wszyscy_musza_tak_ze_wszystkimi______Skandale_i_milosci.html
      • mala200333 Re: Lata 60te 04.11.13, 04:58
        Obiektem zainteresowań Iwaszkiewicza, i nie tylko jego z literackiego Parnasu PRL-u, był również Marek Hłasko. Wysyłał młodemu pisarzowi z Moskwy samolotem róże, pisał w listach: "Tak się zgrywałeś Maruniu dla mnie czy dla tych nędznych kobiet, jakie tam były?". (...) Iwaszkiewicz w usidlaniu Hłaski miał sporą konkurencję: Jerzy Andrzejewski, Wilhelm Mach, Henryk Bereza. Wszyscy usiłowali usidlić owego enfant terrible polskiej literatury. Przez jakiś czas Hłasko pomieszkiwał u Andrzejewskiego, ale niebawem zaczął unikać ustosunkowanego pisarza. W liście pisał wykrętnie: "Muszę Ci to napisać szczerze, choć możesz mi wierzyć, że drogo mnie to kosztuje, gdyż wiem, że chcąc nie chcąc może, a nawet może musi, się coś w ten sposób zmienić, ale, Jerzy, ja chyba nie będę mógł być dla Ciebie tym wszystkim, czym Ty byś chciał i czym - może nawet więcej - ja bym chciał. (...) Wybrałem się do lekarza; on mi powiedział, że takie historie (mówię o jakiejś swojej niechęci do każdego erotyzmu) zdarzają się dość często na zasadzie jakichś urazów (...)". Czy notabene żonaty wówczas Andrzejewski uwierzył? Znając późniejsze erotyczne zdobycze Hłaski, raczej nie, ale nadal darzył autora Bazy Sokołowskiej uczuciem.
    • seremine Re: Lata 60te 05.11.13, 19:53

• samanta_ewa Re: Lata 60te 05.11.13, 21:33
        seremine napisała:

>
        Dokładnie, młodzi tego nie poczują...
        • mala200333 Re: Lata 60te 16.02.14, 20:51
          samanta_ewa napisała:

> seremine napisała:
          >
          > >
          > Dokładnie, młodzi tego nie poczują...
          >
          Może niektórzy zrozumieją..
    • rawik-is-me Re: Lata 60te 29.03.16, 19:03
      Stare dzieje...
    • jutta_t Re: Lata 60te 10.05.16, 19:55
      Ciekawe...
    • jutta_t Re: Lata 60te 29.11.16, 22:19
      Dawne dni...
      • jerzy_55 Re: Lata 60te 01.02.17, 22:22
        Alkohol przyczynil sie ze to malzenstwo padlo...jej alkohal.
    • jerzy_55 Re: Lata 60te 01.02.17, 00:41
      I tym malzenstwem zniszczyla swa kariere...
    • black_jotka Re: Lata 60te 03.02.17, 16:42
      Ralkohol ja zabił...
    • rawik-is-me Re: Lata 60te 06.09.17, 17:38
      Ciekawe...
    • seremine Re: Lata 60te 14.12.20, 20:08
      Bylo... minelo ....
      • black_jotka Re: Lata 60te 20.03.22, 20:33
        seremine napisała:

> Bylo... minelo ....
        >

Minęło
    • jutta_t Re: Lata 60te 01.01.23, 09:08