Dodaj do ulubionych

Feliks Selmanowicz

28.08.16, 16:16
Po Feliksie Selmanowiczu nasza rodzina ma niezwykłą pamiątkę - list, w którym pisał do syna, by ten kochał Polskę - mówi krewna "Zagończyka" Krystyna Banaszak. Podkreśla też, że historia jej wujka pokazuje, jakim trudem był (www.tvn24.pl)
Obserwuj wątek
    • seremine Re: Feliks Selmanowicz 28.08.16, 16:19
      Dziś pamięć o Żołnierzach Wyklętych pielęgnuje często młode pokolenie Polaków. Tak i oceniam to bardzo pozytywnie. Z wykształcenia jestem polonistką i z doświadczenia nauczycielki wiem, że nie zawsze mogłam mówić o wszystkich rzeczach. Dziś to się zmieniło, nastąpiła jakaś euforia, docenienie tych ludzi, jakaś ich rehabilitacja. Choć muszę przyznać, że nie wszyscy w Polsce rozumieją, kim Żołnierze Wyklęci byli dla naszego kraju. Świadczą o tym niektóre komentarze, które można przeczytać w internecie. Trochę z tego powodu robi mi się przykro. A przecież Feliksowi Selmanowiczowi, podobnie jak i innym Żołnierzom Wyklętym, chodziło o wolność Polski, o to, by mogła rozwijać się samodzielnie, tak jak chciała tego większość rodaków. To jest wartość, której uczą nas ci żołnierze także dzisiaj. Bo nie jest tak, że teraz Polacy wolność mają już na zawsze. O nią jednak należy stale zabiegać i ją chronić. Przykład Selmanowicza i "Inki" i wszystkich żołnierzy, którzy dzielili ich los, pokazuje nam jakim trudem jest odzyskiwanie niepodległości. To szczególnie ważne dzisiaj, kiedy czasy są znów niepewne. Autor: Norbert Nowotnik /ws / Źródło: PAP Podziel się:Bądź na bieżąco: (www.tvn24.pl)
    • seremine Re: Feliks Selmanowicz 28.08.16, 17:07
      niedzielę 28 sierpnia 2016 r. stało się to, co powinno stać się już kilkadziesiąt lat temu. Wreszcie, w oznakowanych grobach i z państwowym ceremoniałem, pochowano doczesne szczątki Danuty Siedzikówny ''Inki'' i Feliksa Selmanowicza ''Zagończyka'', żołnierki i żołnierza 5. Wileńskiej Brygady AK mjr. Zygmunta Szendzielarza ''Łupaszki''.

Ciało ''Inki'' zespół IPN pod kierownictwem prof. Krzysztofa Szwagrzyka odnalazł na terenie Cmentarza Garnizonowego w Gdańsku i ekshumował je w 2014 r. W Narodowym Dniu Pamięci Żołnierzy Wyklętych - 1 marca 2015 r. - ówczesny prezes Instytutu, dr Łukasz Kamiński, publicznie ogłosił, że badania genetyczne potwierdziły, iż są to szczątki Danuty Siedzikówny. Zwłoki ''Zagończyka'' zostały odnalezione w tym samym miejscu - został on stracony w piwnicy gdańskiego więzienia 28 sierpnia 1946 r. razem z ''Inką''.

- To smutne, że tak długo musieliśmy na to czekać, a wcześniej - już w wolnej Polsce - z wszystkimi honorami uroczyście grzebano np. gen. Wojciecha Jazruzelskiego. Człowieka, który był odpowiedzialny za wprowadzenie stanu wojennego w 1981 r., który wysłał wojsko przeciwko własnemu narodowi. Ale myślę, że pogrzeb, który odbędzie się w najbliższy weekend, jest jakimś znakiem sprawiedliwość dziejowej - powiedział kilka dni temu w wywiadzie dla WP Szymon Nowak, historyk i autor książek o Żołnierzach Wyklętych.
      • seremine Re: Feliks Selmanowicz 29.11.17, 03:34
        O żołnierzach wyklętych pisze sie rożnie....
        • mala200333 Re: Feliks Selmanowicz 30.05.22, 04:56
          seremine napisała:

> O żołnierzach wyklętych pisze sie rożnie....
          >

Niestety
          • jutta_t Re: Feliks Selmanowicz 05.10.24, 01:14
            Bo ludzie maja wady i zalety
            • jutta_t Re: Feliks Selmanowicz 29.06.25, 17:15
              Ja też je mam.
      • mala200333 Re: Feliks Selmanowicz 12.09.20, 22:43
        Historia...
      • black_jotka Re: Feliks Selmanowicz 10.11.22, 15:51
        Kontrowersyjne postaci
        • jutta_t Re: Feliks Selmanowicz 31.10.24, 04:25
          Bo tacy sa ludzie!