Dodaj do ulubionych

jak nauczyć korzystania z nocnika?

14.11.06, 10:22
Mój synek ma 2 lata i trzy miesiące. Postanowiliśmy zacząć naukę korzystania
z nocnika. niestety, Mały się buntuje. Może to dlaniego jeszcze za wcześnie?
Może nie jest gotowy? Nie zakładamy mu pieluszki i wydaje się że rozumie,że
robi siusiu w majtki, bo po wszystkim woła ",mama zrobił siusiu" i pokazuje
na mokre rajstopki, ale nie rozumie jeszcze że trzeba zawołać przed i nie
chce pójść do łazienki. Proszę o radę
Obserwuj wątek
    • sylost Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 18.11.06, 22:10
      Hej, na pewno to nie jest za wcześnie. Mój synek ma 14 miesięcy i juz go uczę
      robić siusiu do nocniczka. Zawsze robi rano po spaniu i w ciągu dnia przyjmniej
      1-2 razy. Poza tym pieluchę rzecz jasna nosi.
      • edysia-g Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 23.11.06, 11:06
        Kurcze,moja córa ma 15 miesięcy i nocnik owszem polubiła,ale jak trzeba na niego
        usiąść to wtedy zaczyna się problem. Mała płacze bo się boi.Zazdroszcze Ci, my
        chyba musimy jeszcze zaczekać.Pozdrawiam
    • anna_sla Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 18.11.06, 22:47
      Dzieje się tak dlatego, że nie zauważa co się czuje gdy chce się siusiu,
      zauważa dopiero gdy jest po fakcie i mu to przeszkadza.. Inną sprawą jest to,
      że jeszcze nie umie trzymać, bo dopiero zaczyna mu się na to zwracać uwagę,
      wcześniej przecież bezpiecznie siusiał w pieluszkę i nie musiał się niczym
      interesować.. Musicie to odczekać i niestety ganiać za nim ze szmatką, ciagle
      mu tłumacząc w czym rzecz, powtarzać cały schemat czynności związanych
      z "robieniem" siusiu, spróbować nawet dać mu ową szmatkę by sam ścierał. Za
      jakiś czas pozna to uczucie pełnego pęcherza i zacznie alarmować... To normalny
      etap, przez który trzeba przygryźć zęby ;))))

Moja córka dość długo się buntowała, ale głównie ta nauka nie była ścisła przez
      to, że akurat przechodziłam trudną ciążę (a wołała już ładnie w wieku 18 m-cy i
      wszystko się zaprzepaściło przez moje złe samopoczucie).. Chłopcy teraz mają
      3,5 m-ca i konkretne przyciśnięcie jej zajęło mi już dosłownie kilka dni, a od
      ok. dwóch tygodni nie robi siusiu do łóżeczka podczas drzemki dziennej (ale
      musiałam jej pozwolić 2 razy zasiusiać łóżeczko i pościel).. Bywa, że ze
      spaceru już wraca z pustym pampersem a dzisiaj nawet po całej nocy miała
      suchutko, ale po przebudzeniu wybiegła jak persing z łóżka z wielkimi oczkami,
      ze chce siusiu ;P

Powodzenia życzę
    • amorperfeito Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 20.11.06, 09:07
      Witam, mój synek nauczył się z dnia na dzień jak miał 2,5 roku wcześniej były
      próby ale nieudane, po pierwsze trzeba kupić grający nocnik i trzymać go tam
      gdzie dziecko tego chce na pewno na razie nie w łazience bo dziecko nie zdąży,
      po drugie lepiej latem mniej ciuchów do zdejmowania; poza tym co mogę doradzić
      to to żeby się na dziecko nie złościć nie pokazywać najmniejszej dezaprobaty jak
      musimy po raz setny raz wyprać zmoczone ubranka bo niestety trzeba się poświęcić
      i nie zakładać pieluch wtedy pójdzie szybciej. Mojego synka sadzałam po jakimś
      czasie na nocnik jak wiedziałam że napił się i może mu się chcieć jak zagrało to
      go chwaliłam, potem to przyszedł sam usiadł w rajstopach na nocnik i zrobił siku
      dostał pochwałę ale wytłumaczyłam że następnym razem trzeba zdjąć rajstopki i
      później to już był luzik z siusianiem, bo z kupą to już zupełnie oddzielna
      historia ale też dało radę szybko opanować; nic na siłę i nie należy się
      przejmować babciami co mówią że kiedyś to jak roczek dziecko miało to już
      bzdura. PZDR :))
      • cesarus Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 21.11.06, 18:42
        moje dziecko po prostu wyrosło z dnia na dzień w wieku 2,5 roku. Po prostu
        pewnego dnia nie założyłam pieluchy a on gdy miał potrzebę pobiegł do ubikacji.
        Nigdy nie siadał na nocniku bo nie chciał. Zresztą wcześniejsza nauka zawsze
        kończyła się histerią - nie chciał nawet patrzeć na nocnik. Więc zostawiliśmy go
        w spokoju (syna i nocnik) uważając, że sam kiedyś wyrośnie i dorośnie. No i
        udało się bez żadnych stresów, biegania ze szmatą itd. Do majtek zsikał się
        dosłownie z pięć razy i zawsze tylko w czaaie zabawy. Łóżko zasikał tylko jeden raz.
        • szuwareknocny troche innaczej:KIEDY zaczac??? 22.11.06, 19:02
          ja mam nieco inne pytanie: kiedy nalezy zaczac? moj syn na poczatku grudnia
          skonczy rok :-) , pod presja rodziny niedawno kupilam nocnik, ale wydaje mi
          sie, ze to zdecydowanie za wczesnie! coreczka kuzyna uczyla sie w podobnym
          wieku co moj synek. pomozcie prosze, bo nie chce narazic ani synka ani siebie
          na niepotrzebny stres. dziekuje za pomoc!
          • cesarus Re: troche innaczej:KIEDY zaczac??? 22.11.06, 21:06
            musisz po prostu zobaczyć, czy dziecko ma na to ochotę. Moja teściowa na siłę
            próbowała posadzić moje dziewięciomiesięczne dziecko na nocniku. Skończyło się
            tak, że nigdy nie usiadł, bo się potwornie bał i po prostu wyrósł w wieku 2,5
            roku. Pisałam wcześniej. więc po prostu uważaj. Możesz zrobić więcej krzywdy niż
            pożytku. Nam się akcja nocnik nie udała.
            • bgoralska1972 Re: troche innaczej:KIEDY zaczac??? 22.11.06, 23:58
              Ja mysle,że 14-15 miesiąc jest ok, tym bardziej ze teraz mamy zime i dzieci maja
              warstewki na sobie. Wiec uwazam ze młodszych nie ma co stresować.
              Proponuje wprowadzic stałe pory 3 razy dziennie rano po przebudzeniu, po
              obiedzie lub po drzemce południowej i przed kompielą, Mój syn byl sadzany w
              zlobku,a w domu nocnik stał odłogiem. Pewnego dnia w czasie choroby patrze sie a
              syn niesie nocnik, od razu zlapałam o co chodzi. Wtedy zawsze sie ladnie wysiki.
              Choc ostatnio troche mu sie zapomina. Ale to jeszcze wczesnie. Raz wstrzymal w
              nocy i wysikał potem chyba z 1/4 nocnika. Gorzej jest z kupką. Coraz czesciej
              zaczyna istekac i wstrzymuje az go posadze. Nie potrafi jeszcze werbalnie
              powiedziec ze chce si.
              Postaw przede wszystkim nocnik na widoku.
              • szuwareknocny Re: troche innaczej:KIEDY zaczac??? 23.11.06, 11:39
                dziekuje za wszystkie rady! sytuacja wyladala tak: po przyniesieniu nocnika do
                domu pokazalismy go synkowi, pozniej probowalismy go posadzic(tak z ciekawosci
                zobaczyc co zrobi).efekt? placz niestety. na drugi dzien przynioslam nocnik do
                pokoju, maly go ogladal, bawil sie(nocnik jest z pozytywka, wiec jak wlalam
                wode to Bartus mial zabawna mine).pozniej posadzilam go w ubranku, nie plakal,
                a jak sie zorientowal, ze mozna pukac w scianki usmiechnal sie od ucha do
                ucha :-). sprobuje z tym sadzaniem 3 razy dziennie o okreslonych porach(w
                okreslonej sytuacji)i zobaczymy. poki co, Bartek bedzie mial nowa "zabawke" -
                niech przez kilka dni sie oswoi i moze z czasem sie uda! :-)
                jeszcze raz dziekuje za pomoc, pozdrowienia!
                • topcia27 Re: troche innaczej:KIEDY zaczac??? 23.11.06, 12:07
                  Mój synek ma 1,5 roku i odkąd skończył rok nocnik stał w pokoju. Przeszliśmy
                  wszystkie etapy: od strachu przez zabawę aż niespodziewanie wczoraj opiekunka
                  go posadziła, posiedział ok 20min, ona go zabawiała i ....zrobił kupkę:))
                  Strasznie był zdziwiony, że tak można, oglądał zawzięcie co też tam się
                  znalazło:)). Myślałam,że to taki jednorazowy wyskok, ale jakie było moje
                  zdziwienie gdy po powrocie z pracy mały mnie zaciągnął do nocnika, kazał się
                  rozebrać i po 5 min na nim zrobił siku,za jakiś czas znów to samo. Czyżby
                  nauczył się w ciągu jednego dnia? Ciekawi mnie jak poszło mu dzisiaj:))))
                  Pozdrawiam
                  • szuwareknocny Re: troche innaczej:KIEDY zaczac??? 23.11.06, 20:48
                    zaczynam zazdroscic ;-) gratuluje rezolutnego synka :-))
                    • Gość: Majka Re: troche innaczej:KIEDY zaczac??? IP: 213.199.195.* 02.12.06, 00:23
                      Ja również zardroszczę. Moja córka ma 18 m-cy. Uczymy ją siadać na nocnik od wakacji. Siusiają lalki, misie, nawet buty, tylko nie ona. Może to naprawdę za wcześnie i dać jej spokój. Jestem jednak w ciąży i boję się że od maja będziemy kupować 2 paczki pieluch tylko w różnych rozmiarach.
                      • bzurka34 Wtedy, kiedy Dziecko będzie gotowe! 07.12.06, 22:38
                        Moja córeczka ma dwa lata i dziewięć miesięcy. Dopiero od tygodnia siusia do
                        ubikacji. Nocnik był od dawna i też korzystały z niego wszystkie zabawki...
                        Okazał się dobrym schowkiem na kredki. Uznaliśmy, że widocznie jeszcze nie ten
                        czas. Było trudno odpierać ataki starszych pań, niekoniecznie babć. W końcu
                        stwierdziliśmy, że kontrola zwieracza to nie najważniejsza umiejętność, a każdy
                        i tak ją posiądzie w swoim czasie. Jak rozpoznać kiedy? Fachowcy mówią tak: gdy
                        dziecko rozumie i wykonuje (potrafi wykonać) polecenia, gdy samo jest tematem
                        zainteresowane, gdy potrafi komunikować swoje potrzeby (rozmaite). Absolutnie
                        nie wtedy, gdy boi się nocnika. Warto spróbować i jak nie wyjdzie zostawić
                        temat na miesiąc, dwa. Nie zniechęcać się, ale i nie naciskać, bo efekt będzie
                        odwrotny. I jeszcze jedno - to, że dziecko potrafi siedzieć i coś zrobić... to
                        za mało. Kiedyś słyszałam na ten temat takie porównanie: nie robi się prawa
                        jazdy od razu gdy tylko nogi zaczną sięgać do pedałów. Pozdrawiam i życzę
                        cierpliwości :)
          • macbeata Re: troche innaczej:KIEDY zaczac??? 07.12.06, 13:08
            mój syn ma 8 miesięcy i jest sadzany na nocniczku,prawie zawsze po spaniu sadzam
            go na nocniczku na maleńką chwilkę,raz się uda a raz nie.Co raz częściej udaje
            mi się zdażyć,to samo z kupką,troszke mniejszy problem,bo miszka ma
            zatwardzenie,więc prawie zawsze udaje sie do nocniczka,jak zaczyna stękać to jzu
            na nocnik.Nigdy nma nocniczku nie siedzi dłuzej niz minutka czy nawet pól.Nie
            robię też żadnej poważnej sprawy z tego,uczymy się i wiemy,że mamy
            czas.Pozdrawiam wszystkie mamusie.
            Beata,mama8msc Miszki
    • Gość: kasia Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:43
      ja sadzalam dziecko na nocnik od 8 miesiaca zycia i niestety ale zeby dziecko
      chcialo siedziec na nocniku to trzeba mu to wpajac od samego poczatku jak sie
      tylko nauczy siedziec.dwa lata to troche zapóżno mozesz juz pominąć nauke
      siadania na nocnik za pare miesiecy zacznie ci oznajmiac ze chce siusiu.szkoda
      bo moglas zaoszczedzic troche pieniedzy.
      • verdana Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 06.12.06, 13:57
        Nie bardzo rozumiem "za późno" - własnie chyba dobrze zaczekać do chwili, gdy
        dziecko "woła" zamiast sadzać od 8 miesiąca dziecko, ktore jeszcze nie bardzo
        rozumie - po co? W ten sposób uczy się raczej matka (pór, kedy dziecko powinno
        być wysadzane) niż dziecko. Zresztą sadzanie na nocniku tak małego dziecka
        kilka razy dziennie jest mordercze dla kręgosłupa.
        Dzieci zaczynają mowić, chodzić i robić na nocnik w róznym wieku. Proponuję
        zaczekać do chwili, gdy dziecko będzie gotowe, a tymczasem traktowac nocnik jak
        zabawkę.
        Nie znam żadnego zdrowego nastolatka w pieluchach, co oznacza, ze wcześniej czy
        później każda nauka czystosci kończy się sukcesem. Szkoda nerwów na walkę z
        dzieckiem.
        • mama_basienki Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 06.12.06, 21:45
          Kupiłam nocnik jak córcia miała 10 miesięcy. Zaczęlyśmy próby, ale małej
          kompletnie to nie interesowało. Dałam więc spoój. Teraz ma 13 miesięcy i sama
          leci do łązienki po nocnik i wołą żeby ją posadzić. Czasem zrobi siku, czasem
          tylko sobie posiedzi. Kupki jeszcze nie próbowała. Inna sprawa,że zawsze
          wszędzie ze mną musi być, więc widzi, że mama siada na swój "nocnik" to i ona
          chce :). Myślę,że jak zaczniemy systematyczniej "nocniczkować" (to takie nasze
          powiedzonko :)), to gdzieś za miesiąc może lalka będzie już ładnie wołałą. Może
          nawet i upkę zrobi.... :)

Pozdrawiam i powodzenia życzę! :)
        • macbeata Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 07.12.06, 13:11
          Wydaje mi sie trochę dziwne traktowac nocnik jak zabawke,czy wy w domu macie
          sedes koło telewizora???
          • szuwareknocny Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 07.12.06, 16:36
            chodzi o to zeby dziecko sie oswoilo. nie widze nic fajnego w tym, ze rodzic
            bez pokazania co trzyma w reku, nagle sadza i zaczyna sie dziwacznie
            zachowywac: no siisi, czy tym podobne bzdurki.ja na miejscu dziecka bym sie
            przestraszyla, ty nie? uwazam, ze przez pewien czas nocnik powinien byc
            zabawka:do podotykania(oczywiscie czysty!!!), poogladania itd.
            macbeata - przesadzasz troche...
            • mama_basienki Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 07.12.06, 19:22
              Dla mnie pomysł beznadziejny. A potem się dziecko przyzwyczai i będzie chciało
              zawsze wdużym pokoju na ten przykład, bo bajka leci.
              Zgadzam się,że dziecko musi się "oswioć. nauczyć' nocniczka. Ale równie dobrze
              może to zdrobić w łazience. Jak już pisałam moja córcia włazi ze mną do toalety
              i widzi, że siadam na kibelku. I sama już rozumie po swojemu, że trzeba usiąść.
              Już zacxzyna się oswajać. Bo chce tak jak mama :). A każde dziecko chce tak jak
              mama. Wystarczy po prostu pochodzić do toalety i w ten sposób uczyć.
              U nas jest już często tak, że nawet jak ja nie potrzebuję, to mała chce
              posiedzieć na nocniczku i mnie prowadzi. Po prostu jej się to podoba.

I wogóle czego się dziecko może przestraszyć jak mama mu mówi "psi psi"? Mojej
              małej się to podoba. I mnie próbuje naśladowac :)
            • Gość: mami Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? IP: *.knc.pl 10.09.07, 13:45
              Moj synek ma 2 lata i 2 miwsiace. Od poczaku wakacji probujemy
              nauczyc go siusiania na nocnik. Na razie synek wola siusiu w
              momencie jak zaczyna siusiac w majtki i najczesciej juz nie zdazam,
              bo jest juz zsiusiany ale i tak go sadzam na nocnik. Czasami udaje
              mu sie jeszczenasiusiac ale bywa roznie. Na wszystko przyjdzie
              czas.Pozdrawiam.
      • agatissima Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 15.06.07, 11:03
        Gość portalu: kasia napisał(a):

> ja sadzalam dziecko na nocnik od 8 miesiaca zycia i niestety ale zeby dziecko
        > chcialo siedziec na nocniku to trzeba mu to wpajac od samego poczatku jak sie
        > tylko nauczy siedziec.dwa lata to troche zapóżno mozesz juz pominąć nauke
        > siadania na nocnik za pare miesiecy zacznie ci oznajmiac ze chce siusiu.szkoda
        > bo moglas zaoszczedzic troche pieniedzy.

O matkobosko, jak czytam takie posty, to mi się nóz otwiera w kieszeni! I
        jeszcze ten agrument "mogłas zaoszczędzić", rany Julek. Kobieto, gdzie ty się
        uchowałaś????
        Kompletnie nie rozumiem tracenia czasu na "wysadzanie" osmiomięsięczniaka,
        łapanie siuśków i kupy do nocnika, nie lepiej pobawic się w tym czasie z
        dzieckiem albo mu poczytac, zamiast stresować???
      • Gość: Ann Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 15:09
        Gość portalu: kasia napisał(a):

> ja sadzalam dziecko na nocnik od 8 miesiaca zycia i niestety ale
        zeby dziecko
        > chcialo siedziec na nocniku to trzeba mu to wpajac od samego
        poczatku jak sie
        > tylko nauczy siedziec.dwa lata to troche zapóżno mozesz juz
        pominąć nauke
        > siadania na nocnik za pare miesiecy zacznie ci oznajmiac ze chce
        siusiu.szkoda
        > bo moglas zaoszczedzic troche pieniedzy.

Glupie metody wychowawcze z lat 70-tych!!! Ja naucze dziecko siadac
        na nocnik jak bedzie na to gotowe, a argument o pieniadzach jest
        smieszny, bo to nie twoje pieniadze. Jak dziewczyna ma ochote wydac
        je na pampersy to nie twoja sprawa!
        A 2 lata to nie za pozno. Psychologowie uwazają, ze to w sam raz.

• justyna_dabrowska Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 15.06.07, 14:21
      Polecam nasze teksty o pożegnaniu z pieluszką. Pisaliśmy na ten temat dość
      dużo. lato to wspaniały czas na nauke czystości:))

życzę wytrwałości
      JD
      • gucci77 Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 15.06.07, 23:24
        to sprawa bardzo indywidulana, moja Marta w lipcu kończy 3 latka i gdzieś tak od
        2 m-cy woła za kazdym razem, w nocy jeszcze jest problem ale wakacje dopiero się
        zaczęły ;) w tamtym roku na wakacjach próbowaliśmy ale Tusia była nie gotowa,
        nie wołała wogóle i nie przeszakdzały jej mokre majtusie, pomimo tego, że
        rówieśniczka Tusi świetnie sobie już radziła w tej kwestii. Najważniejsza jest
        cierpliwość i zdrowy rozsądek... każde dziecko jest inne i każdą umiejętność
        opanowywuje wg swoich kryteriów... podobno dziewczynki do 5 roku a chłopcy do 6
        roku mają prawo do "wpadek" z siusianiem, więc spokojnie, jeszcze jest czas...
        najważniejsze to nie przestraszyć dziecka i nie słuchać rad dziadków, bo kiedyś
        były pieluchy tetrowe, które raczej stanowiły dyskomfort niż komfort w
        odróżnieniu od obecnych pampersów... pampersy to świetny wynalazek jednak dzieki
        nim nauka z siusianiem do nocniczka/sedesu jest w porównaniu z dawnymi czasami
        troszeczkę utrudniona... Każdy rodzic powinien słuchać maluszka i nie narzucać
        swoich ambicjonalnych przekonań, bo to może przynieść odwrotny skutek...
        Nie widzę przeszkód w próbach sadzania maluszka na nocniczek, jeżeli dziecko to
        aprobuje... to sposób na oswojenie maluszka z nowym "przyjacielem"... jednak nic
        na siłę, to przecież kolejny milowy krok w rozwoju dziecka i ważne, zeby ta
        kolejna r-ewolucja odbyła się bez stresu dla maluszka... czego każdemu brzdącowi
        z całego serca życzę :)
    • mrockata Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 17.06.07, 15:00
      nie zmusualam, nie nasadzalam ich nigdy, tlumaczylam tylko, ze siku do nocnika.
      Faze "sisi" i pokazywanie ze wasnie zrobily mamy od 1-2 tygodni za soba...

Mam prawie zawsze w zasiegu nocniki, Male lubia biegac nago po domu(same sie
      rozbieraja, wiec proby uberania ich to jak walka z wiatrakami), upominam co
      jakis czas, ze jak beda chcialy zrobic siku, albo kupke to maja siasc na
      nocnik, doszlysmy do takiej "perfekcji" ;o)))), ze kupkuja do nocnika, ale siku
      na podloge ;o))))chociaz juz coraz czesciej siadaja na nocnik i ciesza sie z
      rezultatow ;o))Rytalnie glaskanie po glowie, bicie brawo, Marysia dla Antosi i
      ANtosia dla Marysi i wyrzucanie do kibla...czasami sie zdarza, ze im sie wcale
      nie chce, ale siadaja i czekaja na pochwaly ;o))))Spryciary!!!!
      Daj mu troche czasu, kazde dziecko w innym tempie sie rozwija...poza tym
      piszesz, ze juz wie o co chodzi...
      Powodzenia!!!
      • mrockata Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 17.06.07, 15:02
        Skoncza w sierpniu 2 latka...
    • sawosko Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? 10.09.07, 14:57
      Chce ci powiedziec,ze kazde dziecko jest inne jestem mama 3 dzieci.Z
      najstarsza corka nie bylo zadnego problemu zaczelismy sadzac jak
      tylko zaczela siadac w wieku 1.5 roku juz prosila,sredni syn nie
      chcial slyszec o nocniku w wieku 2 lat jak moglismy sie znim dogadac
      mowil,ze na sedes i tak sie dzialo probowal roznie na stojaco na
      stoleczku i na siedzaco z mala deska ale nocnika nie chcial
      widziec.Teraz mam synka w wieku tewgo malucha za tydzien konczy 2
      lata i na nocnik to siada jak ma pieluche a z gola pupa nigdy, tez
      powtarza ze"siam jak Filip bedzie robil do siedesiu" pozdrawiam mama
    • Gość: agata Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? IP: *.pl 21.09.07, 15:22
      A mój Kubuś jak miał 8 m-cy to robił już kupkę na nocniku, z
      siusianiem było gorzej. Dopiero jak skończył 2 latka w ostatnie
      wakacje to się nauczył siusiać pod drzewko, na trawkę i do sedesu.
      Najgorzej to mam z siusianiem nocnym. Jak rano wstaje to ma zawsze
      mokrą pieluszkę i nie wiem jak temu zapobiec. Jak możecie poradźcie.
      Powodzienia
    • Gość: milenka Re: jak nauczyć korzystania z nocnika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 21:22
      takie dziecko juz dawno powinno zalatwiac sie na nocnik.I tu blad
      rodzicow ze tak pozno zaczeli uczyc swoje dziecko korzystac z
      nocnika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka