Gość: Ringo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 22:09 Od tego tygonia wina z włoskich winnic w Biedronce. Valpolicella Classico Ripasso, Lacrima di Morro d'Alba, Salice Salentino Riserva - kilka ciekawych pozycji. Spróbujemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
redspawn13 Re: Italia w Biedronce 01.02.11, 16:54 Jeśli chodzi o wina w biedronce to nie polecam gdyż każde wino ma inny smak mimo tego, że posiadają tę samą etykietę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Italia w Biedronce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 20:43 Co za bzdury wypisujesz - każde ma inny smak. Chyba ktoś ma problemy z kubkami smakowymi, albo "projektuje". Może są z różnych regionów/apelacji - a później rolewane do takich samych butelek? Przy założeniu, że biedronka sprzedaje tysiące win z taką samą etykietą mamy tysiące różnych smaków? Proponuję podarować sobie takie posty. Zapewniam, że częśc biedronkowych win z tzw. festiwali winnych to prawdziwe "rodzynki". Ostatni przykład - Villa Narcisa Rueda czy Rioja Crianza. Wypiłem po kilka butelek i zawsze smak był taki sam. Świetne wina w swojej "apelacyjnej" klasie. Dzięki Biedronce dobre wina trafiają "pod strzechy". Odradzam natomiast wina ze stałej oferty Biedronki - zazwyczaj to sikacze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Italia w Biedronce IP: *.toya.net.pl 02.02.11, 19:53 Włochy to niestety zwykle kiepska oferta biedronkowa. I tak jest tym razem. Kupiłem dwa, nie wiem czy dopiję, więcej nie kupię: Ripasso - siki weroniki Gavi - siczki weroniczki... Liczyłem, że po dłuższej przerwie pojawi się oferta win portugalskich, gdyż dawno już nie było. Szkoda, że w stałej ofercie nie ma hiszpańskiego "El Codal" Sumarroca. To było powyżej biedronkowego poziomu i mam nadzieję, że jeszcze wróci. A ze stałej oferty ujdzie w tłumie biała Gadiva z Portugalii. W każdym razie za Italię z Biedronki - póki co - dziękuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Italia w Biedronce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 08:27 Też czekam na Portugalię. Szczególnie Falua jest godna spróbowania. Stosunkowo lekkie wino, piękny kolor - praktycznie do każdego posiłku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bertold Re: Italia w Biedronce IP: *.silesiamultimedia.com.pl 02.02.11, 21:13 Nie wiem być może ci co krytykują wina z biedronki to super znawcy, lub matoły, którzy piją słodkie kadarki. Ja uważam, że każdy festiwal win w biedronce to optymalne wyważenie między ceną i jakością. Np teraz Italia - wina w segmencie cenowym 10-15 zł - niech ktoś mi znajdzie lepsze wina włoskie w innym sklepie w takiej cenie -poważnie wątpie. Ja kupiłem właśnie pierwsze cena 12,99 - i powiem super. Pewnie zaraz się znajdą znawcy, którzy powiedzą że w tej cenie to syf bo dobre wino musi kosztować od 50 zł. Może mają rację, ale to mi smakuje a na droższe mnie nie stać. A w tej cenie nigdzie nie kupię lepszego włoskiego wina. I jestem na 100 % pewny, że dla biedronki nie rozlewają do butelek gorszego syfu. Podobno biedonka jest jedną z nielicznych firm na świecie dla której coca-cola umieszcza logo na swoich produktach - i co myślicie, że miliony wydawane przez koncern coca-cola na reklamę w Polsce dla biedronki lali by gorszy produkt do butelki podkopując sobie renomę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Italia w Biedronce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.11, 09:43 Dzięki za info, przejadę się w weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Italia w Biedronce IP: *.toya.net.pl 04.02.11, 19:07 Ripasso kosztowało akurat 25 zł. Sam pijam często wina z Biedronki i przyznam szczerze, że zawsze z ciekawością oczekuję kolejnego festiwalu. Ale Włochy jak dla mnie nie wypalaja i nie wypaliły. A np. wspomniane wczesniej "El Codal" z Hiszpanii kosztowało 15, a po przecenie 12 zł. I to było rewelacyjne wino za rewelacyjne pieniądze!!! Jeśli można, proszę szefostwo Biedronki aby wstawiło je do sklepów jako stałą ekspozycję!!! Zwłaszcza, że w innych sklepach "El Codal" chodzi po 30 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko Re: Italia w Biedronce IP: *.tvk.torun.pl 04.02.11, 19:43 Może się ostatnio sparkeryzowałem (czym?), ale El Codal wg mnie - bdb w tej cenie, którą podajesz - jest lekko niezrównoważony (to jak ja), t.j. w porównaniu ze swoim nosem za słaby w uszach, pardon, gębie... Tu inaczej ...-) Najfajniejszym winem hiszpańskiej promo była wg mnie Gran Reserva(!!! nie przywiązujmuy odważnika do tytułów za 9,99zł) z Carińenii. Co prawda kolorystyka etykiety i medale pod niemieckie gusta, ale fajny drut pozłacany (w punkcie skupu nieźle stoi...), w nosie ciemne owoce, cywilizowana wanilia z beczki, w ustach wiśnia, a od połowy "palety";-) imbir i solidne aragońskie drewno... Czyli na stół... na codzień. Tak więc głosuję na Seńorio der Real, w wolnym tłumaczeniu na galicyjskie klimaty (wpływ GSS M.Jancika...) - "Posiadacz Realności". Salud! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Z hiszpańskopodobnej stopki tymczsem rezygnuję - podchodzą do mnie kobity w różnym wieku i chcą na siłę (!) sprawdzać. Po piątej nie wytrzymałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko (też Paweł) Re: Italia w Biedronce IP: *.tvk.torun.pl 07.02.11, 14:31 Dopowiedzenie: Seńorio del Real z Carińeny - dla mnie najlepsze z tego rzutu hiszp. CZERWONYCH. Co do białego, to nie będę oryginalny...i wmieszam się w tłum, czerń, tłuszczę czy inne zbiegowisko zielonych Narcisów. (A w zamieszaniu nawet przypartego do muru Autoryteta można dostrzec - patrz komentarze). Na Ripasso zapoluję... Do Pawła-krytyka -Biednych-Włoch. Spróbuj Sangiovese di Romagna Riserva lub Albanę z Romandioli. Z obecnej oferty być może Negroamaro za 12,99zł... Przeczucie, (jeszcze) nie piłem. No, dosyć spamu...Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko Re: Italia w Biedronce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 19:59 Ciekaw jestem tego Ripasso. Warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko Re: Italia w Biedronce IP: *.tvk.torun.pl 04.02.11, 20:47 Do Janko. Opinię krytyka ;-) masz w 4. wpisie od góry, a młodego nieopierzonego zapewne amatora tu ;-)) Salute! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Italia w Biedronce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.11, 17:18 Bardzo dobre. Najlepsze Ripasso jakie piłem (Bosan - Cesare) ma u mnie 9 (kosztowało koło 100) to Biedronkowe ma u mnie 7. Czekolada jest, przypalona konfitura jest. Brać. A ostatnio kupiłem w Almie za 40 pare i było na 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Italia w Biedronce IP: *.toya.net.pl 07.02.11, 20:35 Zawsze uczciwie podchodzę do win biedronkowych, i gdy mi smakują piszę o tym wprost. Tym razem oba wina, jakie kupiłem to były niewypały (Ripasso i Gavi). No, cóż ja mogę na to poradzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko Re: Italia w Biedronce IP: *.tvk.torun.pl 07.02.11, 20:54 Nic, oczywiście.. ooczywiście (tylko się upić, ale konsekwentnie czymś nie z Biedronki) . Tak więc nie polecam (chyba że jedynie zamiast kwiatka bliskiej osobie) biednej Lacrymy di Morro d'Alba. HA zaskoczenie, linka nie ujawniam;-) Dzięki za uwagę, dobrego wina zewsząd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winkopinko Re: Italia w Biedronce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 18:00 potwierdzam, te ripasso całkiem dobre mnuszę zakupić pare butelek na zapas znaim zniknie całkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falco Re: Italia w Biedronce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 18:43 Spróbowałem Corte Viola DOC Montepulciano d’Abruzzo Riserva i uważam, że jest warte uwagi. Podchodzę sceptycznie do włoskich win z Biedronki (również "festiwalowych"), ale to jest porządne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pająk je biedronkę Re: Italia w Biedronce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 14:05 Piłem to wino w weekend. Chyba jakieś pechowe mi się trafiło. Śmierdziało piwnicą. 3/4 butelki wylądowało w kibelku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gummo Re: Italia w Biedronce IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 14.02.11, 18:57 Miałem to samo. Wino stęchłe i na dodatek jakieś syfy na dnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winkopinko Re: Italia w Biedronce IP: 83.5.223.* 15.02.11, 12:27 za to Lacrima di Morro d'Alba bardzo przyjemna, chociaż odnoszę wrażenie że chyba sztucznie aromatyzowana , bo trochę jedna nuta strasznie mocno przebija (ale mimo to dla mnie to przyjemny zapach) ale może "Lacrimy" tak mają ? ktoś wie bo to moje Isze wino z tego szczepu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko Re: Italia w Biedronce IP: *.tvk.torun.pl 15.02.11, 17:47 Lacrimy tak mają, ale czy aż tak? Co do Montepulciano d'Abruzzo Riserva to chyba za młode i koniecznie z jakimś befsztykiem. Z początku chciałem wylać (pomyślałem w beczce zostały się fusy od kawy, co ją pili robotnicy z winnicy zatrudniani okresowo, cyklicznie - jakiś ksiądz coś tam opowiadał :-), potem wpadło trochę tynku podczas niedawnego trzęsienia ziemi oraz parę litrów deszczówki). Na 3. dzień winko trochę wychodzi na ludzi, nawet nieśmiały owoc się ujawnia, ale czy to jest słynne Montepulciano d'A.? Anonimowe trochę i mocno suszy. Czy owoc da w końcu radę, wątpię. Pzdr. wszystkich co nabyli w celach naukowych;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winkopinko Re: Italia w Biedronce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 23:41 jeśli chodzi o Montepulciano d'Abruzzo to ja jeszcze nie trafiłem na takie co by mi smakowało ... we włoszech wypiłem conajmniej z 5 rodzajów tego wina i podobnie jak z barolo - to nie moje wino , przy czym o ile barolo nadawało się do picia to te wszystkie Montepulciano d'Abruzzo co piłem to był po prostu kwas o smaku wina :) dlatego o ile inne biedronkowe winka próbowałem i część jest dobra albo bardzo dobra nawet to te Montepulciano d'Abruzzo sobie odpuszcze Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo1977 Re: Italia w Biedronce 16.02.11, 11:25 mi sie udalo przywieźc z Wloch faantastyczne Montepulciano d'Abruzzo. Próbowalem dostac je jakoś w Polsce, ale mi sie nie udalo. Te ktore próbowałem (nawet te droższe) niestey jakoscia odbiegaly od tego co przywiozlem z Włoch, a juz te najtańsze to absolutna antyreklama wina i nie polecam, lepeij kupic podstawowe Sangiovese, albo np. chianti geografico( kupiłem w Salute i bylo świetne, a cena cos chyba ponizej 50 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiarek Re: Italia w Biedronce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 12:08 zwykłe chianti IGT za 50 zł ??? to sie nie dziwie ze wszyscy walą do biedronki we włoszech, niemczech czy austrii za 8-10 eur to kupisz naprawde smaczne chianti classico DOCG ... Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo1977 Re: Italia w Biedronce 16.02.11, 12:26 Gość portalu: winiarek napisał(a): > zwykłe chianti IGT za 50 zł ??? > > to sie nie dziwie ze wszyscy walą do biedronki > > we włoszech, niemczech czy austrii za 8-10 eur to kupisz naprawde smaczne chia > nti classico DOCG ... Zgadza sam takie kupowałem, za 8 euro mozna kupic genialne Chianti Classico. To o którym pisze to też Chianti Classico DOCG Geographico i kosztuje dokładnie 51 zł. Porównujac niebotyczne ceny jakie osiaga Classico w Polsce to wino jest rozsadnym zakupem, tym bardziej, że jest naprawde smaczne. Wina biedronkowe bywaja nieraz całkiem (szczególnie Portugalia i Hiszpania, nie wiem jak nowy świat bo nie kupuje) niezłe, ale chianti to raczej antyreklama tego wina. Odpowiedz Link Zgłoś