truflowa 28.03.10, 13:53 Jak to zrobić? Do czasownika dopisz bezokolicznik. Z góry dzięki truflowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truflowa Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:28 Hejo, jest ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
jonasofanka Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:30 chodzi o to ? Np. gotuje gotować ? Odpowiedz Link Zgłoś
truflowa Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:33 raczej nie, nie no, sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kitty Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:31 a jakie są czasowniki? Odpowiedz Link Zgłoś
kitty Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:32 bezokolicznik to forma bezosobowa czasownika; tzn. forma, której nie użyjesz w zdaniu z osobą. np. czytać ---> bezokoliczniki od czytam, czyta, czytają... Odpowiedz Link Zgłoś
truflowa Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:34 Myślicie, ze to o to chodzi? Bo co to bezokolicznik to wiem, ale myślałam, że to jakoś inaczej. xD Dzięki kitty A ktoś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
mil_257 Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:34 tego akurat nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
pola16 Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:38 chyba o to kam., bo jak nie masz przykładów podanych to pewnie swoje ;p pisać, mówić, rysować, bawić, grać o czym by nie pomyśleć to można coś utworzyć,ale z czasowników (!)) Odpowiedz Link Zgłoś
truflowa Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:38 A może ktoś wie jak wypisać związek rzeczownika z rzeczownikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
paulinusia4 . 28.03.10, 14:52 związek rzeczownika z rzeczownikiem to będzie np. wąwóz śmierci. tak mi się wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
paulinusia4 . 28.03.10, 14:40 słucham - słuchać. bezokolicznik to forma nieosobowa [nie można wyróżnić osoby, rodzaju, liczby i czasu] czasownika, zakończona najczęściej na -ć/c. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cumeel. Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:41 formę osobową czasownika zamień na bezokolicznik. czasownik to np. umyła, więc bezokolicznikiem to tego czasownika będzie umyć. podaj przykłady to Ci zrobię. (; Odpowiedz Link Zgłoś
kusy505 Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 14:54 końcówka musi być zakończona na ''c'' lub ''ć'' np. Zaczął - zacząć Pływał- pływać itd... Odpowiedz Link Zgłoś
softy_girl .... 28.03.10, 14:59 bezokolicznik to bezosobowa forma (np. tańczę - tańczyć ) Odpowiedz Link Zgłoś
dream_ oł em dżi ! 28.03.10, 15:05 Sorry,ale jak można tego nie rozumieć ? ! Bezokolicznik, to bezosobowa forma czasownika. Tak jak to wyjaśniła softi, tańczę-tańczyć. ; 3 Odpowiedz Link Zgłoś
a_vie Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 15:11 dzieciątko, co ty robiłaś przez 1 klase podstawówki? masz czasownik dopisujesz obok to niego bezokolicznik, co tu jest do rozumienia? musisz od razu forum zaśmiecać? na prawde powinni niektórym odcinać internet... wątek na forum to umiesz założyć a zadania dla przedszkolaka to już nie.... świat się wali. Odpowiedz Link Zgłoś
magnaw18 Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 15:18 łatwe np. rysuję - rysować, śpiewam - śpiewać chyba że coś źle zrozumiałam Odpowiedz Link Zgłoś
werka197 Re: Jak dopisać do czasownika bezokolicznik? Pomó 28.03.10, 16:19 co ? --' nastepny pierwszo klasista czy jak ..? a mamy to ty nie masz ? moze ja spytaj .. Odpowiedz Link Zgłoś