Dodaj do ulubionych

Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic?

IP: 5.5.* / 80.58.32.* 19.01.04, 23:41
Tak jak w temacie. Marza mi sie piersi z kurczaka na slodko, moze z
brzoskwinia czy ananasem albo z suszonymi owocami? Prosze o sprawdzony
przepis, bo zupelnie ne wiem, jak sie do tego zabrac. Licze na Wasza pomoc! ;)

Pozdrawiam serdecznie,
Ania B.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: *.proxy.aol.com 20.01.04, 00:18
      Widziałem przepisy na kurę i inne ptactwo lub mięsa w miodzie, ale że nie
      sprawdziłem więc nie podaję.
      • Gość: Dorota Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 00:31
        To po co sie w ogóle wpisujesz, jak nie masz nic do podania? Hm...
        • Gość: P. Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: *.proxy.aol.com 20.01.04, 01:27
          żeby usłyszeć twój czarowny głosik...
          • Gość: Dorota Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 01:28
            Jak chcesz mogę jeszcze dla ciebie zamruczec. Mrrrrr. Ekhem, ale zmieniamy
            temat wątku, to nie to forum :)
      • wedrowiec2 Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? 20.01.04, 00:34
        Nie wiem, czy ten przepis będzie Ci odpowiadał, ale jest wielokrotnie
        sprawdzony (dla mnie podstawowa forma jedzenia kurczęcia). Piersi kroi się na
        kilka kawałków, osmaża na bardzo gorącym tłuszczu (oliwa z oliwek), zalewa wodą
        i dodaje się rodzynki, cynamon, suszone śliwki itd. Oprócz tego oczywiście sól,
        pieprz i drobno pokrojona cebulę. Piersi dusza się na wolnym ogniu, aż mięso
        zmięknie i powstanie ciemny, słodki sos z rozgotowanych owoców.
    • Gość: Mimi Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: *.rasserver.net 20.01.04, 00:42
      Ostatnio zrobiłam je tak:
      filety z piersi kurzej (bez skóry i niezbyt duże kawałki) zostawiłam
      na pół. godz. w marynacie z "dressingu" miodowo-musztardowym ,
      obtoczyłam w mące i zrumieniłam w oliwie pół na pół z masłem,
      dodałam gruszki w syropie z puszki, podlałam ociupko winkiem i troszkę
      jeszcze pod przykryciem poddusiłam.
      Mnie bardzo smakowały, czego nie mogę powiedzieć o mojej drugiej połowie,
      gdyż nie lubi żadnego mięsa na słodko.
      • Gość: giezik Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.04, 07:50
        no to prosze, moje ulubione (juz zdaje sie podawalem, niektore [wreszcie
        zaczalem wszystko do jednego pliku zbierac])

PIERSI KURZE W SOSIE CZEKOLADOWO – SEROWYM (W oryginale jest cielecina, ale ja
        nie przepadam)

6 (225 g każdy) piersi
        po ½ łyżeczki soli, pieprzu, papryki, oregano, tymianku, bazylii, trybulki
        215 g tartej bułki
        2 jajka
        90 ml mleka
        55 g mąki pszennej
        3 łyżki oliwy
        4 łyżki masła
        40 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
        1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
        180 ml wywaru z kurczaka
        180 ml chudej śmietany
        60 g startej białej czekolady
        90 g pokruszonego sera pleśniowego
        po 20 g czerwonej, zielonej, żółtej papryki, pokrojonych w cienkie paseczki

Kotlety umyć i wysuszyć.
        Przyprawy wymieszać z mąką. Jajko wymieszać z mlekiem. Kotlety oprószyć 4
        łyżkami mąki. Zanurzyć w jajku i obtoczyć w tartej bułce. Kotlety ułożyć na
        blasze do pieczenia i posmarować oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C
        przez 25 minut. (uwaga - ja generalnei smaże je na patelni - bo z piekarnika to
        ta panierka jakos dziwnie wychodzi)
        Podczas pieczenia kotletów, przygotować sos, rozgrzewając w rondelku masło.
        Dodać pieczarki i cebulę, smażyć, aż będą miękkie. Dodać pozostałą mąkę i
        smażyć przez 2 minuty na małym ogniu. Wmieszać wywar i śmietanę, dusić przez 15
        minut. Dodać czekoladę i ser, kontynuować duszenie jeszcze przez 5 minut.
        Paprykę sparzyć.
        Kotlety ułożyć na talerzach, posmarować sosem i podawać posypane papryką.
        6 porcji

KURCZAK W SOSIE CZEKOLADOWYM (ulubiony mojej zony do tego koniecznie biały
        zinfandel)

6 (170 g każda) piersi z kurczaka, bez kości i skóry
        6 łyżek masła
        60 ml konfitur z czerwonej porzeczki
        6 dużych brzoskwiń, obranych, bez pestek
        40 g brązowego cukru
        190 ml soku z jabłek
        1 laska cynamonu
        3 goździki
        3 łyżki mąki pszennej
        190 ml śmietany do ubicia
        450 g świeżych malin (moga byc mrozone)
        2 łyżki soku z cytryny
        3 łyżki cukru
        80 g startej, półsłodkiej czekolady

Piersi z kurczaka umyć i wysuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Roztopić 2
        łyżki masła, posmarować kurczaka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez
        30 minut. Kurczaka posmarować konfiturami z czerwonej porzeczki i piec przez
        dodatkowe 5 minut.
        Podczas pieczenia kurczaka, pokroić brzoskwinie i włożyć do rondelka. Dodać
        brązowy cukier, sok z jabłek, laskę cynamonu i goździki. Dusić przez 20 minut.
        Cynamon i goździki wyrzucić.
        W rondelku rozgrzać 3 łyżki masła. Dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na małym
        ogniu. Wmieszać śmietanę i dusić przez 5 minut. Wmieszać brzoskwinie.
        Maliny zmiksować w robocie kuchennym. Przecisnąć przez sito (aby usunąć pestki)
        do małego rondelka.
        Dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Ogień zmniejszyć i dusić, aż sos
        zmniejszy objętość do 250 ml. Wmieszać czekoladę, odstawić z ognia i wmieszać
        pozostałe masło.
        Kurczaka wyjąć z piekarnika.
        Sos brzoskwiniowy przelać na talerze, na wierzch położyć kurczaka i polać sosem
        czekoladowym.
        6 porcji

• julsza Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? 20.01.04, 10:13
      mozna je panierowac w wiorkach kokosowych albo nadziewac posiekanymi morelami,
      suszonymi sliwkami czy figami. Trzeba rozciac miesko tak, zeby zrobila sie
      kieszonka i tam napakowac nadzienie, a potem spiac wykalaczka albo takimi
      specjalnymi szpikulcami i poddusic albo usmazyc. Mnie bardzo tez smakuje takie
      nadzienie: kieszonka posmarowana zurawina lub borowka i wlozony kawalek serka
      plesniowego.
    • Gość: Nina Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: *.toya.net.pl 20.01.04, 10:25
      Ostatnio robilam piersi z ananasem-byly swietne:)
      2 piersi (bez skory i kosci) podzielic na mniejsze kawalki, lekko zbic
      tluczkiem, opruszyc sola i pieprzem kajenskim i usmazyc na zloty kolor (ja
      uzywam masla).
      Do usmazonych piersi dodac sok z malej puszki ananasa i dusic pod przykrywka
      niezbyt dlugo. Pod koniec duszenia dodac ananasa pokrojonego w kostke-
      podgrzac, zeby wszystko bylo gorace. Do tego podalam ryz smazony (zawsze
      smaze, nie gotuje) z dodatkiem garsci rodzynek i zielona salata na slodko-
      kwasno.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Asia Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: 5.2.* / *.upc-c.chello.nl 20.01.04, 11:03
        Ja wlasnie zrobilam wieprzowine w sosie slodko kwasnym. Przepis mam z glowy,
        ale moge sie podzielic, bo pycha.
        Mozna zrobic tez tak piersi z kurczaka.
        Piersi pokroic w kawalki, posolic popieprzyc, doprawic ziolami prowansalskimi i
        czym kto lubi, sosem sojowym. Czosnek poszatkowac, wymieszac z piersiami. Dodac
        do tego majonezu. Ja dodalam tez taki sos do gotowych juz stekow, na zimno.
        Wszystko razem wymieszac i odstawic na godzine.
        Pieczarki, papryke, pokroic w wieksze kawalki, podsmazyc na patelni cebulke,
        dodac pieczarki i papryke. Smazyc nie za dlugo.
        Piersi z kurczaka podsmazyc na patelni, dolac wody. Jak beda juz miekkawe,
        dodac pieczarki, cebule i papryke. Na koncu dos doprawic do smaku, dodac do
        tego ok 1 lyzki miodu (w zaleznosci jakie slodkie kto lubi), odrobine octu
        balsamico.Na koniec doprawic maka.
        Pomyslalam sobie, ze mozna odrazu miod dodac do pokrojonego surowego kurczaka.
    • saiss Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? 20.01.04, 14:42
      Nakroj w srodku taka kieszonke i wsadz tam suszone sliweczki i morele.Obsmaz,
      dodaj pare jablek, podlej woda albo sokiem owocowym i poddus do
      miekkosci...Pyszne-szczegolnie sosik, ktory sie zrobi z jablek...
      pozdrawiam!
      • Gość: Ania B. Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: 5.5.* / 80.58.32.* 21.01.04, 20:53
        Dziekuje wszystkim za pomoc.
        A jesli komus przyjdzie jeszcze cos do glowy, to piszcie, piszcie, piszcie!!!

Pozdrawiam serdecznie,
        Ania B. ;)
        • Gość: maupa Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? IP: *.umed.lodz.pl 29.01.04, 11:40
          ja wrzucilem porojone w kostke piersi kurze w trzykrotnie wieksza ilosc
          porojonych w podoba kostke gruszek (swiezych, prosto z drzewa i obranych i bez
          gniazd nasiennych). do tego toszke cynamonu. jak sie usmazy takie cudo z
          gruszek powstaje gesty slodki sos.
    • mojedwagrosze Re: Piersi z kurczaka na slodko - jak zrobic? 29.01.04, 14:21
      Jak na słodko to tylko duszone w suszonych śliwkach doprawione estragonem. Ktoś
      kto kiedyś połączył oba te składniki (suszone śliwki + estragon) będzie
      wiedział o czym mówię, pasują do siebie idealnie. Na koniec duszenia (ostatnie
      5 min) nakrywa się je plasterkami ananasa. Danie jest palce lizać i za każdym
      razem się udaje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka