Dodaj do ulubionych

Migrena klasterowa.. pomocy!!

28.04.04, 20:48
Krycha prosi o pomoc dla kolezanki - moze ktos kto tez ma klastera sie zglosi?

Oto jej historia:

"Moją koleżankę boli głowa, szyja i lewe oko, które wysadza jej tak bardzo,
że
wydaje się, że wypadnie. Jest całe czerwone i opuchnięte. Ten ból trwa nieraz
i
dwa, trzy tygodnie. Zwykle ląduje wtedy w szpitalu, gdzie aplikują jej tylko
zastrzyki przeciwbólowe. Tlen jej nie pomaga, zresztą musi wtedy trzymac
głowę
w dół i nie może utrzymac maski tlenowej. Widziałam ją podczas tych ataków,
tego sobie nie można wyobrazic :-(( Nic wtedy nie je i chudnie
niemiłosiernie!
Te ataki powtarzają się jej kilka razy w roku. Stwierdzono u niej "zespół
Hortona". Szuka osób, które również na to chorują. Ja usiłuję jej w tym
pomóc,
bo bardzo mi jej żal.

Krycho mam nadzieje ze sie nie pogniewasz ale wkleilam twoj watek - bedzie
latwiej odpowiadac ..."

Venus
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 28.04.04, 20:59
      Pamietam ze Wodnik - polecam przeszukac jego watki - tez cierpi na migrene
      klasterowa.
      Klaster ma to do siebie ze ataki pojawiaja sie blisko siebie, potem nastepuje
      przerwa.

Mysle ze jesli kolezanka ma dlugie i czeste ataki to powinna pomyslec o
      terapii farmakologicznej profilaktycznej.

Sa jakies leki, ktore trzeba brac codziennie, nieraz calymi latami aby
      zapobiegac atakom.
      Z tym ze nie ma niestety calkowitego wyleczenia - ale zmniejszenie ilosci
      atakow i ich natezenia juz jest lepiej.

Ciekawa jestem czy nie pomoglby jej Imigran albo inny lek z grypu tryptanow-
      trzeba zapytac lekarza.

Moze tez warto sprobowac tych zastrzykow z Metindolu - nie chce wylewac zimnej
      wody, ale co jednemu pomaga, drugiemu na to samo nie musi.
      Sprobowac niemniej jednak warto.

Warto tez nauczyc sie rozpoznawac swoje Bodzce.
      Bodzce to sa czynniki wywolujace ataki bolowe.

najczesciej jest to jedzenie/napoje, swiatlo, zapachy, dzwiek, wysypianie sie,
      za malo snu, glod (opuszczenie posilku) stres, hormony.
      Hormony zwlaszcza u kobiet.

Ataki bardzo dobrze sobie wyobrazam bowiem wygladam tak samo od 20-tu lat.
      Co prawda od jakis dwoch lat troche zelzaly jesli chodzi o natezenie bolu i
      lepiej reaguja na leki ale ciagle sa obezwladniajace.
      (mam migrene bez aury)

bardzo kolezance wspolczuje, a ty musisz byc bardzo dobra jej towarzyszka skoro
      poswiecasz dla niej czas :)

Venus

• krycha222 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 28.04.04, 21:06
        Ona bierze imigran i jeszcze inne leki, ale nie pamiętam teraz ich nazw. Z
        tego, co wiemy od Olka z Niemiec brała już prawie wszystko...
    • krycha222 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 28.04.04, 21:03
      Bardzo dziękuję za pomoc :))) Może ktoś się odezwie, zresztą widzę, że dyskusja
      się rozwinęła i odezwały się już osoby cierpiące na tą chorobę. Mimo, że jest
      bardzo rzadka, to może poprostu źle diagnozowana. Dla Małgosi (bo tak na imię
      mojej koleżance) znalazłam jedynie bratnią duszę z Niemiec, a tam są już grupy
      wsparcia dla chorujących na zespoł Hortona. Jeszcze raz dziękuję za
      wsparcie! :)))
      • tomek111 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 28.04.04, 21:40
        Ja tez mam bóle głowy hortona - moim zdaniem nie ma lepszego środka niż
        Metindol - jest w 100% skuteczny. Jeśli ktoś ma jekiekolwiek watpliwości niech
        się kontaktuje.
        • venus22 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 28.04.04, 22:28
          A moze Malgosia zechce sie do nas przylaczyc?
          W koncu migreny sa podobne- wszyscy cierpimy na niesamowity bol.
          Przywyklo sie uwazac ze najgorszy bol to klaster ale my wiemy ze kazda migrena
          jest okropnie bolesna, i nie ma na nia skutecznego srodka.
          A Malgosia nawet jak nie znajdzie tutaj dobrego lekarstwa, to moze sobie
          ponarzekac a to tez jest terapuetyczne :)

Venus
          • krycha222 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 29.04.04, 20:54
            Malgosia niestety nie ma stalego dostępu do internetu, więc ja robię to w jej
            imieniu ;-))) A narzeka i żali się do mnie. Ostatnio pomaga jej Dicloberl i ma
            trochę lepszy humor. A Venus podziwiam za wiedzę na temat tej choroby. Ja też
            lubię szperac w necie na tematy, które mnie interesują. Ale mam na to czas i
            warunki, a nie każdy je ma :-( Pozdrawiam wszystkich migrenowiczów, życzę jak
            najwięcej spędzonego czasu bez bólu!!! Mnie prawie nigdy nie boli głowa. Może
            to niesprawiedliwe?? Bo jakby podzielic ten ból, to pewnie mniej by Was było
            cierpiących...
            • venus22 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 29.04.04, 21:02
              Jak to milo z twojej strony, podzielic sie bolem... :) az mi sie lepiej zrobilo
              na sercu :)

ja tez mam wiecej czasu niz wiekszosc bo z powodu migreny jestem od ponad 7-
              miu lat na rencie.
              Jesli znasz angielski to moge podsylac rozne linki.

Venus

ps- czy Malgosia bierze cos zapobiegawczo?
              • krycha222 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 29.04.04, 21:29
                Juz była u tylu lekarzy przez te 20 lat, że jest zniechęcona... Brała jakieś
                leki po pobycie w klinice w Krakowie, ale twierdziła, że to jej nic nie dawało.
                Ale tez jest po strasznych przezyciach... Stracila w wypadku samochodowym meza
                i syna. Próbujemy ja jakos dopingowac, zeby sie nie poddawala, ale jest jej
                ciezko. Naprawde bardzo cierpi w czasie tych atakow. Napewno powinna miec rentę
                z powodu tej choroby, ale niestety u nas nie ma takiej mozliwosci. Ona jest
                wylaczona z zycia nieraz trzy miesiace w roku! To jawna niesprawiedliwosc!! To
                bardzo mila osobka. Dzisiaj pokazalam jej wszystkie wasze wypowiedzi. Kiwala
                tylko glową... tak to bralam, to robilam, znam to... Ale narazie jest dobrze!!!
                • marialudwika Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 29.04.04, 22:12
                  Oby to lepiej trwalo jak najdluzej!!Pozdrawiam
                  ml
                • venus22 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 29.04.04, 22:36
                  Cos takiego! ja tez cierpie przez ostatnie ponad 20 lat.
                  Przedtem mialam migreny ale jakos reagowaly na dwie, trzy tabletki z
                  krzyzykiem.
                  Potem nagle, jak mialam 25 lat w ciagu gdzies miesiaca wszystko co bralam
                  przestalo dzialac. Mialam wrazenie ze z dnia na dzien, nawet.
                  Koszmar!!!!!

Zauwazylam ze jakies ostatnie 2 lata troche zelzalo pod wzgledem natezenia bolu
                  i troche lepiej reaguje na leki.
                  mam nadzieje ze jak przejde menopauze to mi sie wreszcie poprawi. (mam 47)
                  Nie licze na calkowite ustanie ale na wieksza ulge.
                  Nie wszyscy odczuwaja poprawe po meno ale wiekszosc.

Sprobuje sie zorientowac co tu biora na klastera, ale wlasciwie tez nic nie ma.

Mysle ze przydalby sie Malgosi cocktail lekowy.
                  To straszne co ona musi przechodzic po stracie tak bliskich osob.
                  Jest mi niewymownie przykro.

Venus
                  • agama2 Re: Migrena klasterowa.. pomocy!! 05.05.04, 01:50
                    Witam Wszystkich
                    po długich poszukiwaniach stwierdzono u mnie bóle klasterowe (zespół Hortona).
                    Jedynymi lekami na tą chorobą są blokery wapnia o silnym działaniu - obecnie
                    biorę Isoptin i nawet pomaga, choc trzeba uzbroic się w cierpliwość, bo zaczyna
                    działać dopiero po jakims czasie. Polecam dra Czaplinskiego z Krakowa - jest
                    specjalistą i ludzkim lekarzem, wiec w razie potrzeby podam nr telefonu do
                    kliniki. pisałam o tym na wczesniejszych wątkach (marcowych?).
                    pozdrawiam
                    agama

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka