Gość: aska IP: *.palmrn01.fl.comcast.net 25.05.04, 03:50 wybieram sie do wloch w czerwcu .czy ktos byl w okolicach jeziora Como?Jesli tak to napiszcie co mozna tam robic i jakie sa fajne hotele dzieki;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rea Re: mediolan i lake como byl Ktos? IP: 213.92.96.* 25.05.04, 10:37 Witam, Jako, ze mieszkam w tych okolicach, polecam Lago di Como- bardzo piekne. Jest co robic o to sie nie martw bo okolice sa super. Samo jezioro jest w ksztalcie "kiszki" czesc poludniowa jest w samym centrum miasta - Como, czesc polnocna natomiast jest juz w Alpach. Aby go zwiedzic mozna sobie zrobic objazdowke samochodem - ale dosyc meczace bo droga pnie sie w gore i jest bardzo waska - ale za to widoki piekne. Alternatywa male statki - bilet na caly objazd jeziora ok 4 godz. tam i z powrotem: 10 € na osobe.Mozna tez wynajac prywatnie jakas lodke i w sumie wychodzi na to samo. Ponadto Como jako miasto jest bardzo ladne z ciekawym klimacikiem. Koniecznie nalezy zobaczyc Duomo Hotele znajdziesz szukajac w internecie Como+hotels. Ponizej podaje te strony z ktorych ja korzystam: www.traveleurope.it www.ciaoitaly.it www.tripadvisor.it. Co do Mediolanu natomiast zobacz wczesniejsze posty. Jezeli masz jakies pytania, chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: mediolan i lake como byl Ktos? IP: *.palmrn01.fl.comcast.net 25.05.04, 15:12 Dzieki Rea za przydatne informacje.A co z Bellagio? slyszalam ze tam jest super a jesli tal to jak najlatwiej sie tam dostac z Mediolanu .Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: mediolan i lake como byl Ktos? IP: 213.92.96.* 25.05.04, 15:38 Bellagio musisz koniecznie zobaczyc jak juz tam bedziesz. Polaczenie z Mediolanu ( jezeli nie jedziesz samochodem)ktore jest bardzo wygodne: musisz dotrzec na stacje kolejowa Milano Cadorna ( w centrum Mediolanu ) tam musisz znalezc pociag Como Lago ( jezdza co 30 min. koszt biletu Mediolan- Como 2,5 €). Wysiadasz na koncowej stacji i jestes w centrum Como nad samym jeziorem. Aby dojechac do Bellagio masz dwie mozliwosci: autobus - 2,5 € jedzie 2 godz.waskimi drogami i jest to troche uciazliwe. statek - 7 € Como - Bellagio 40 min.( statek szybki ) jestes na miejscu. Sa tez statki wolniejsze i kosztuja mniej ale nie znam dokladnej ceny. Jezeli natomiast jedziesz samochodem z Como to musisz liczyc sie z dosyc zmudna jazda bo to sa drogi gdzie z trudem mijaja sie dwa samochody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: mediolan i lake como byl Ktos? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.05.04, 21:09 Ja tam po prostu radze zrobic pętelkę wokół jeziora. M. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: mediolan i lake como byl Ktos? 27.05.04, 09:27 Ja jezdzilam do Como kilka razy z Mediolanu. Oprocz milego centrum z zabytkami i rejsu po jeziorze, goraco polecam wypad w gorki - bardzo prosty do wykonania: idziemy piechotka z prawej (wschodniej) strony jeziora i po kilku minutach, po prawej stronie, jest wejscie do kolejki ("funivia"), ktora jezdzi chyba co pol godziny. Wjezdza sie na gore do Brunate, ogladajac po drodze super widoki. W Brunate sa fajniutkie mile domki, malownicze, no i mozna pojsc dalej droga w gore, zatrzymujac sie w jakiejs baicie (bardziej trattoria niz schronisko). Wiosna wyzej lezal jeszcze snieg... latem moze byc przyjemnie. Polecam i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: mediolan i lake como byl Ktos? IP: 213.192.80.* 27.05.04, 10:58 Nad jezioro Como warto się wybrać... I objechać je wokół bardzo malowniczą drogą... No i zobaczyć min 2 miasta {w/g moich wspomnień} : 1. Wyjątkowo ponure, szare i smętne Como (czy jest brzydsze miasto w I?; choć to może tylko kwestia gustu). I to mimo tego, że leży nad wodą! Z hotelikami (tymi tańszymi) typu "mordownia". Tak, to trzeba zobaczyć i przeżyć samemu... 2. Urocze Bellagio, o którym już pisałem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2868799&a=2918811 Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: mediolan i lake como byl Ktos? 02.06.04, 12:53 dodam, ze mozna objechac jezioro dookola bez zadnej wspinaczki, jedzie sie praktycznie caly czas nad brzegiem ale trzeba miec sporo czasu, jest to calodniowa wycieczka (poludniowa strona jeziora lezy na tej samej wysokosci co polnocna, banal nie !) co do miasta Como to chuba jestes zbyt krytyczny, na pocztowkach wyglada ladnie jak wszystkie wloskie miasteczka Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: mediolan i lake como byl Ktos? 02.06.04, 13:00 z lotu ptaka wyglada ladnie englagodicomo.zine.it/Righe.asp?IDCategoria=7858 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Como... IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 02.06.04, 20:58 Pisałem - "uroda" Como to kwestia gustu. Niestety, nie leciałem nad Como, tylko spacerowałem po centrum, brrr... community.webshots.com/photo/327401/509374 I na tę "plażę" zajrzałem... community.webshots.com/photo/91468413/91640889ngZIdf Cóż, wolę jednak zwiedzać i wspominać takie miasteczka jak Bellagio: community.webshots.com/photo/53427527/53427847vXSJWG Ale to kwestia gustu... bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: mediolan i lake como byl Ktos? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.04, 21:07 I zjesc bardzo smaczną pizze w knajpce .. Funivia bodajże:) M. Odpowiedz Link Zgłoś