Dodaj do ulubionych

Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.04, 21:27
Ktoś może wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny, gdy już nie są na poletku?
A może to to samo? Ale z drugiej strony czemu miałoby być to samo?

Kupiłam łopatkę z... (no właśnie z czego?) owcy, ale chciałabym wiedzieć czy
to jagnięcina czy baranina - pytałam o jagnięcinę, a napisane było
baranina.....
Obserwuj wątek
    • Gość: Camille Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 09.06.04, 22:45
      Mozna po zapachu-im starsza owieczka tym bardziej "pachnie". Rowniez kolor
      jagnieciny ma byc ciemnorozowy/tylko taka u nas sprzedaja, wiec wiem/.
      • Gość: melmire Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 10.06.04, 00:10
        Ja poznaje po cenie :)
        • linn_linn Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? 10.06.04, 09:43
          Takze po wielkosci. Z jagniecia lopatki tyle, co kot naplakal.
          • Gość: Agusia Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 13:21
            Linn_linn - łatwo Ci mówić po wielkości jak ja pierwszy raz widziałam owcę w
            takiej postaci (:-). Co znaczy tyle co kot napłakał w tym wypadku? Było tego
            1,14 kg z kością oczywiście i kosztowało 22 / kg to znaczy, że jaka ta owca
            była? Młoda czy stara? Sprawa zapachu też dyskusyjna: jakiś zapach był, inny
            niż przy drobiu ale czy śmierdziało? Okno w kuchni otwarte, znieślismy dzielnie
            gotowanie. Tylko nie wiem czy dać to dziecku czy nie.
            Może inna cena tego owczego mięsa pomoże: comber 17/ kg; żeberka 18/ kg lub 20/
            kg (nie pamietam dokłdnie)
            Nie jest to może pytanie, które spędza mi sen z powiek, ale chciałabym wiedzieć
            co kupiłam (:-) i na przyszłośc wiedzieć na co zwrócić uwagę.
            • linn_linn Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? 10.06.04, 14:16
              O cenach w Polsce niewiele wiem. Wole zreszta jagnieta zywe, ale wiem tez jak
              wygladaja te, ktore sie sprzedaje jako mieso. We Wloszech sa przysmakiem,
              szczegolnie wielkanocnym. Leza sobie w calosci, a mozna kupic polowe,
              ostatecznie cwiartke. Jak mieso jest juz rozebrane, mysle, ze zwierzak byl
              dorosly. Zapach jest typowy, owczy. Nawet w kielbasie go wyczujesz. Mnie sie
              wydaje, ze mozna go wyczuc takze w jagnieciu, ale moze jestem przewrazliwiona.
              • Gość: Camille Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 10.06.04, 16:55
                "Tylko nie wiem czy dać to dziecku czy nie."

?????? A co, niby dziecko ma sie otruc? Przestancie kobiety traktowac dzieci
                jak istoty kruche, bo smakosze z nich na pewno nie wyrosna!
                • Gość: Agusia Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 17:31
                  Oj Camille TO NIE TAK - ja nie boję się czy otruję. On jest strasznym
                  alergikiem i zastanawiam sie tylko czy go nie wysypie. Bo niby czemu
                  alergicznym dzieciom zalecają jagnięcinę? Z drugiej strony nie słyszałam, by
                  odradzano baraninę. Dostał tą "owczyznę" cokolwiek to było (:-), bo jakieś
                  mięsiwo jeść musi. Zresztą nikt inny w domu by tego nie zjadł - smak jest
                  okropny dla kogoś kto nigdy nie jadł baraniny/jagnięciny.
                  I byłabym wdzięczna by na przyszłość nie wyciągać pochopnych wniosków z jednego
                  zdania.
                  • Gość: Camille Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 11.06.04, 00:05
                    Sorry, ze to zbrzmialo trocho za mocno...ja po prostu nie moge scierpiec jak
                    wiekszosc matek piesci sie ze swoimi pociechami-a juz uczulona jestem na
                    zdrobnianie wszystkiego co ma z nimi wspolnego...Tez jestem matka, ale dziecko
                    zawsze traktuje na rowni z reszta ludzi, a nie jako nic "lepszego".
                    Przepraszam, nie wiedzialam, ze chodzi o wzgledy zdrowotne!
                    Jagnie to dziecko barana- nie przypuszczam wiec, zeby wystapila alergia
                    na starszego osobnika tego samego gatunku. Jagniecina wystepuje tylko na wiosne-
                    wczesnym latem, jezeli chcesz uniknac kupowania barana, nie kupuj jej w innych
                    miesiacach roku. Tu uwaga: jezeli jagniecina jest sprowadzana z Australii lub
                    Nowej Zelandii powinno sie ja kupowac w jesieni/bo to ich wiosna..../

• Gość: Agusia Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.04, 14:17
                      Wyszłam z tego samego założenia, że to ten sam gatunek mięsa. Od wczoraj nie ma
                      żadnej reakcji alergicznej na to mięso, tzn nie jest gorzej niż było.
                      Przepisy są super tylko, że dla małego (16 miesięcy) to chyba tylko czosnek
                      mogę wykorzystać z tego i to w niedużej ilości. Jest o tyle dobrze, że dziecko
                      nie zna jakichś "dobrych" smaków, w sensie to smakuje to nie, to jest dobre a
                      to nie, więc mały je to najchętniej z nas wszystkich (:-). Zapach się "ulotnił"
                      tylko smaczek pozostał... inny. Nie mogę powiedzieć, że zły, ale właśnie inny.
                      Tylko pytanie mnie nurtuje jak nie dać się nabić w butelkę (w owcę bardziej by
                      pasowało)
    • Gość: El Padre Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 20:06
      Jagnięcina jest bardzo zdrowa i dobrze zrobiona, wspaniała. Problem w tym,
      że jeżeli to jagnię kilka lat biegało za bacą po hali to może lekko capić.
      Nie tyle mięsko, ile tłuszcz. To on powoduje, że baranina ma taki zapach
      i smak którego także nie znoszę. Ale od pewnego czasu kupuję jagnięcinę,
      choć jest dość droga. ok 35 zł za kg, bo znalazłem niezły przepis w książce
      100 najsłynniejszych potraw świata.
      Przed pieczeniem zawsze mięso dość dokładnie okrawam z tłuszczu nawet
      niszcząc jego "strukturę" i następnie pekluję w lodówce na całą noc.
      Marynata:
      cebula pokrojona, czosnek rozgnieciony, 3 goździki, listek laur.
      40 gr. ciemnego cukru, 1/2 litra (daję mniej i ciemnego balsamico)
      octu winego, woda do rozcieńczenia
      Najpierw nacierasz mięso utartą gałką muszkat. i cynamonem. Potem
      marynujesz w zalewie przez noc.
      Wkładasz do pieca w brytfannie i podlewasz marynatą. Na 190 stopni
      ok 1.5 -2 godz. Najpierw po przykryciem potem odkrywam.
      Nawet jeśli nadal ma wyczuwalny smak to jest on złamany peklowaniem jest very ok.
      PS orginalny przepis jest z rakowymi szczypcami ale nie próbowałem.
      • Gość: szopen Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: 204.79.89.* 10.06.04, 20:22
        Ja wam powiem jak robie pieczona jagniecine.
        Biore udziec lub tzw. "lamb roll" (zawijaczek?) tak kolo 2 kg.
        Po rozmrozeniu w lodowce (trwa to dlugo ale warto) przyrzadzam nastepujaca
        marynate:
        duuuzo czosnku (tak garsc) wyciskam,
        dwie lyzki siekanej swiezej kolendry,
        lyzke chili w proszku,
        lyzke ziol prowansalskich,
        lyzke musztardy,
        lyzke kminku tureckiego (cumin jedna z najlepszych przypraw do
        jagnieciny/baraniny)
        soli wg gustu (ja daje duzo)
        mala lyzeczke curry
        pare lyzek oleju z oliwek.
        To wszysko mieszam az zrobi sie z tego pasta, nacieram tym mieso, wkladam do
        torebki foliowej i do lodowki.
        Nastepnego dnia biore mniej wiecej po tyle samo : marchewek, cebuli i selera
        naciowege kroje to w kostke i wykladam tym blache do pieczenia tak na 1-2 cm.
        Na to klade mieso, przykrywam folia i wkladam do pieca na 180 stopni.
        pieke najpierw 3 godziny pod folia, potem jeszcze z godzine czasem obracajac
        bez foli coby sie ladna skorka zrobila.
        (Ja lubie mieso upieczone na bardzo miekko taki ze sie w ustach rozplywa)
        Jak ktos lubi takie ciut czerwone w srodku to zasada jest nastepujaca: 180
        stopni, 30 minut na kazde pol kilo.
        • Gość: szopen Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: 204.79.89.* 10.06.04, 20:24
          Zaponialem dopisac ze trzeba po odkryciu foli trzeba troche dolewac wody.
          A na koncu z tych warzyw z blach i soku z miesa powtaje wspanialy sos.
          • ingeborg Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? 11.06.04, 00:28
            Jagniecina i baranina lubi przyprawy (rozmaryn)i czosnek, ktory zreszta
            wspaniale neutralizuje smak barana. Baranine podaje sie czesto alergikom, bo
            jest to praktycznie jedyne mieso "wolnochodzace". Wiem, ze jagnieta rodza sie w
            okolicach Wielkanocy, uboj na duza skale ma miejsce jesienia. Prawdziwa
            jagniecina nigdy nie capi baranem. Mysle sobie, ze kupilas baranine....
            pozdroweinia
        • Gość: senin Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 11.06.04, 08:20
          ja pamietam jak moja mama sporadycznie maila "naloty" na baraniane/jagniecine,
          jak zwal, tak zwal

dla mnie bylo to za wsze "to mieso z zapaszkiem" dopoki nie poznalam kuchni
          hinduskiej. Przyrzadzam ja na wiele sposobow. Najlepsza to chyba "lamb pasada"
          z pasta curry w yogurcie, z odrobina cukru i pomidorem.

i w zwiazku z tym anegdotka: byl taki czas , ze jedna z moich blizszych
          znajomych strasznie zaszla mi za skore , bedac u mnie z wizyta na pare dni
          (krytykanctwo i takie tam)Jako ze jstem osoba goscinna znosilam to cierpliwie,
          ale jednego nie moglam sobie odmowic...otoz znajoma owa bardzo czesto mowila o
          tym jak to nigdy nie zjadlaby jagnieciny, i ze zapach wyczuje na odleglosc, i
          za cene bycia niegrzeczna nigdy by tego nie ruszyla przy stole....

Ha, ha , ha Wcinala moja barznine, az sie uszy trzesly i jeszcze o dokladke
          poprosila , nie zdajac sobie nawet sprawy ze zemsta rozne ma oblicza....

tak wiec tajemnica w przyrzadzaniu
          • linn_linn Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? 11.06.04, 09:45
            Przepisy bardzo cenne. Moze nawet sie skusze. Problem w tym, ze dla malego
            dziecka nie sa chyba najlepsze.
    • the_ladybird Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? 11.06.04, 14:51
      Gość portalu: Agusia napisał(a):
      > Ktoś może wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny, gdy już nie są na poletku?
      > A może to to samo? Ale z drugiej strony czemu miałoby być to samo?

A GDZIE JĄ KUPIŁAŚ? Mów no mi tu szybciutko!!! Ja też chcę!!!
      • Gość: Agusia Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.04, 16:11
        Oj, szybciutko nie powiedziałam, bo dopiero dziś tu zajrzałam. Kupiłam na Hali
        Targowej, jeśli wejdziesz od strony przystanków tramwajowych to dalej na lewo
        do ostatniego stoiska z mięsiwem. To stoisko przy drzwiach od strony ul. Św.
        Ducha bodajże (:-), mniej więcej w połowie długości dłuższego boku Hali.
        Najlepiej pytać, bo podobno pan sprowadza na zamówienie. Mam nadzieję, że
        wytłumaczyłam dokładnie (:-) A jak już kupisz to daj znać co to wg Ciebie jest.
        • Gość: Agusia Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.04, 16:13
          A ta Hala we Wrocławiu. Od tego powinnam zacząć, nieprawdaż?
          • docg Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? 13.06.04, 19:50
            dzięki za namiar, a tak przy okazji, w Carrefour jest sporo jagnięciny (dzisiaj
            kupowałem), ale ceny znacznie wyższe, udziec i comber po ok. 44 zł/kg; możesz
            przynajmniej pójść i zobaczyć, jak wygląda prawdziwa jagnięcina (te kawałki są
            rzeczywiście malutkie) - na pewno jest przwdziwa, jest miękka, pyszna i w ogóle
            nie czuć baranem
            • Gość: szopen Jagniecina dla dzieci IP: 204.79.89.* 14.06.04, 05:53
              Dwa szybkie przepisy:
              1. Jagniecine pokroic w kostke ok 2cm, nadziac na patyczki do grilla, wsadzic
              do lodowki na kilka godzin.
              Grilla odpalic, polozyc te szaszlyki i czesto odwracac, po paru minutach
              posolic, posypac kminkiem tureckim, dla doroslych lub lubiacych pikantne mozna
              posypac chili w proszku.
              Gotowe po chwili.
              2. Jagniecine ugotowac w wodzie z dodatkiem czosnku, ciut octu i czarnego
              pieprzu.
              Ostudzic, grubo zmielic z dodatkiem cebuli tak 3:2, dodac sporo czarnego
              pieprzu.
              Zrobic ciasto z maki, jajka, wody, soli i ciut oleju. To ciasto nie powinno za
              bardzo rosnac w czasie pieczenia. Rozwalkowac na 3mm, wyciac kolka 10cm.
              W te kolka nalozyc farsz zalepic i odwrocic zalepiona strona w dol.
              Ulozyc na blache, posmarowac olejem i upiec.
              Tego mozna zrobic jednoczesnie duzo, upiec, potem zamrozic a przed podaniem
              wsadzic do pieca na kilkanascie minut aby sie ladnie rozmrozilo i podpieklo.
        • the_ladybird Re: Ktoś wie jak odróżnić baraninę od jagnięciny? 14.06.04, 19:07
          Gość portalu: Agusia napisał(a):
          > Mam nadzieję, że
          > wytłumaczyłam dokładnie (:-)

Chyba tak :)
          Kiedyś zeszłam całą Halę wzdłuż i wszerz i nie znalazłam. Ale teraz musi się
          udać :D
          A że Wrocław to widziałam po IP. dlatego pytam o szczegóły

No i dziękuję pięknie
          • Gość: anek sprobuj od wejscia od odry :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:31
            zaraz z parkingu wejscie i pierwsze stoisko albo drugie z miesem po prawej :)
            ale pan rzadko barana ma :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka