Dodaj do ulubionych

Jak zrobic bezy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 19:11
No własnie jak zrobic w domu bezy. Wiem ze białak i cukier ale jeszcze nigdy
mi sie nie udało. Nie moge wysuszyc w piekarniku tych bez,zaz3wyczj z
wierzchu sie przypalaja a w srodku sa jeszcze wilgotne. Moze daje złe
proporcje, albo temp za wysoka? powiedzcie ile cukru na ile bialek wy dajecie
i w jakiej temp "dojrzewaja" wasze bezy??
Obserwuj wątek
    • i.nes Re: Jak zrobic bezy? 21.07.04, 20:12
      Ooo, jak ja lubię bezy! Zawsze je robię po ciastkach migdałowych, bo mi białka
      zostają :))

Składniki:
      ------------
      6 białek
      30 dag cukru
      szczypta soli

Wykonanie:
      ------------
      - Nagrzać piekarnik do 100*C
      - Białka trzeba posolić i ubijać mikserem - najpierw powoli (2 min), potem
      szybciej (1 min), a następnie na pełnych obrotach i jak zaczną się tworzyć
      spiczaste pagórki można zacząć stopniowo (po łyżeczce) dodawać cukier. Masa
      musi być błyszcząca i sztywna.
      - Blachę wyłożyć papierem.
      - Nakładać szprycą lub łyżką bezy.
      - Wsunąć blachę do piekarnika na środkowy poziom.

I teraz uwaga! Bez się nie piecze, tylko w SUSZY. Po 30-40 minutach można
      piekarnik wyłączyć i zostawić w nim bezy. Najlepiej na całą noc.
      • i.nes Re: Jak zrobic bezy? 21.07.04, 20:14
        Oczywiście nie trzeba ich zostawiać na noc - zwłaszcza jak robisz rano ;)
        Minimum suszenia to 3 godziny.
      • Gość: al Koniecznie dodać prawdziwego miodu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 13:48
        i.nes napisała:

> ...
        > Składniki:
        > ------------
        > 6 białek
        > 30 dag cukru
        > szczypta soli
        > ...

0 soli nie słyszałem. Pamiętam domowe bezy z dziecństwa. Nigdy więcej tak
        wspaniałych nie nie spotkałem. Przepisu nie pamiętam, ale wiem na pewno, że w
        ich składzie był naturalny miód. Nie dam głowy czy nie dodawany był sok z
        cytryny.
        • i.nes Re: Koniecznie dodać prawdziwego miodu! 27.07.04, 14:08
          O miodzie nie słyszałam, ale faktycznie - zamiast soli można dać sok z cytryny.
          Oba te składniki pomagają usztywnić pianę.
    • Gość: Sylwia :P Re: Jak zrobic bezy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 21:46
      AAA....wiec one musza sobie polezec...Wielkie dzieki, moze wkoncu mi sie uda :P
      Jutro spróbuje :D
      • linn_linn Re: Jak zrobic bezy? 22.07.04, 11:09
        Dobrze jest leciutko uchylic drzwiczki / ale naprawde minimalnie /. Wychodza
        kruchutkie, nie kleiste.
        • Gość: Sylwia :P Re: Jak zrobic bezy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 11:27
          Wiecie co własnie spróbowałam i nie wiem czemu wyszły mi takie puste w
          srodku.Smaczne sa owszem,kruche(jak to bezy ;))ale puste w srodku.Czemu??
          • Gość: Sylwia :P Re: Jak zrobic bezy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:30
            No czemu??
            • Gość: greta Re: Jak zrobic bezy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:52
              to nic czasem tak bywa, ale robiac bezy to najlepiej u bij bialka , i dodawaj
              syrop zrobiony z cukru(trzeba cukier z woda zagotowac) i dodawac ciurkiem do
              ubijanej piany tak zeby byla sztywna -nie wyleciala jak przewrocisz do gory
              dnem, a ilosci skladnikow dobierasz sama wedle gustu i moznosci.. nagrzej
              piekarnik na maksa wloz bezy niech sie troche podpieka-pare minut , i wylacz
              piekarnik
              nie musisz ich trzymac przez noc ja je robilam rano i gotowemialam na wieczor
              byly pyszne..
              do smaku jeszcze ubijajac piane mozesz dodac troche soku z cytryny, albo jakis
              aromatow - polecam i smacznego, a ze sa puste w srodku to tym sie nie przejmuj..
              z tego wszystkiego ja tez sobie je zrobue ale dopiero jutro papa pozdrawiam..
            • i.nes Re: Jak zrobic bezy? 25.07.04, 19:53
              Bo są domowe, bez ulepszaczy do białek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka