Dodaj do ulubionych

La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje

24.07.04, 21:59
w niemieckim Ministaerin.
Nie nasza wina,że w polskim nie daje się zręcznie tworzyć form.
Obserwuj wątek
    • kochanica.francuza Re: La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje 25.07.04, 14:57
      podrzucam wątek.Czyżby żaden z antyfeministów nie miał nic do powiedzenia?
      • petrokles Re: La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje 25.07.04, 18:50
        Szanowna Kochanico, to, że w różnych językach możemy utworzyć rozmaite formy,
        to szczęście ludów, które porozumiewaja się owymi językami. My, Sarmaci,
        posiadamy nie gęsi, ale polski język, w którym tworzenie pewnych
        politpoprawnych form wyglada karykaturalnie.
        Pozostawiając uszanowania pełne muśniecie warg na dłoni -
        P.
        • kochanica.francuza Petrokles sarmata ma gęsi 25.07.04, 19:23
          petrokles napisał:

> Szanowna Kochanico, to, że w różnych językach możemy utworzyć rozmaite formy,
          > to szczęście ludów, które porozumiewaja się owymi językami.
          Prawda? Jakie to ciekawe,że niektóre języki są jak gdyby "otwarte"na nowe
          formy,a nasz nie.

My, Sarmaci,
          > posiadamy nie gęsi, ale polski język
          Po pierwsze,nie jestem sarmatą ani sarmatką.
          Po drugie,Rejowi nie chodziło o to,że nie mamy gęsi,lecz że nimi nie jesteśmy.

, w którym tworzenie pewnych
          > politpoprawnych form wyglada karykaturalnie.
          Hmmmm...rózne formy wydawały się karykaturalne,kiedy świeżo wchodziły do języka.
          Nie tylko politpoprawne.
          > Pozostawiając uszanowania pełne muśniecie warg na dłoni -
          > P.
          Bardzoś waćpan uprzejmy.Ale daruj sobie ten sarmatyzm.
          • petrokles Re: Petrokles sarmata ma gęsi 25.07.04, 19:27
            Nie, nie, Droga Kochanico obywatela Unii Europejskiej! Reyowi chodziło zaprawdę
            o to, że my, Polacy, posiadamy język polski, a nie gęsi, czyli ten, którym
            posługuje się ów jakże smaczny drób.
            I zgodnie z życzeniem, darowując sobie sarmatyzm -
            siema -
            P.
            • kochanica.francuza Re: Petrokles sarmata ma gęsi 25.07.04, 19:53
              petrokles napisał:

> Nie, nie, Droga Kochanico obywatela Unii Europejskiej!
              sama jestem obywatelką tejże od jakiegoś czasu:-)

Reyowi chodziło zaprawdę
              >
              > o to, że my, Polacy, posiadamy język polski, a nie gęsi, czyli ten, którym
              > posługuje się ów jakże smaczny drób.
              Zaraz,zaraz...Poprzednio twierdziłeś,że chodzi o nieposiadanie samych gęsi,nie
              zaś ich języka(gęgania).

> I zgodnie z życzeniem, darowując sobie sarmatyzm -
              > siema -
              > P.

Niestety,i to nie pasuje do twojego nicka.
              Poza tym obstaję przy formie PAtrokles.
              • petrokles Re: Petrokles sarmata ma gęsi 25.07.04, 20:04
                No cóż, nic nie poradzę na to, że mój nick pochodzi, podobnie jak mój podpis
                kiedy jestem niezalogowany (Piter) od greckiego imienia Petros, czyli skała.
                Precz z sexizmem, miła forumowiczko!
                i nic nie poradzę na to, ze Reyowi chodziło o to, o czym pozwoliłem sobie
                napisać. To napisałem, i tej wersji będę się trzymał! NIe wiem, jak odczytałaś
                mój post, alem od początku starał się dowieść, że Reyowi chodziło o język, a
                nie o pieczyste.
                Smakowicie pozdrawiam
                Obstając przy PEtroklesie
                P.
      • Gość: barbinator Re: La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.04, 19:01
        podrzucam wątek.Czyżby żaden z antyfeministów nie miał nic do powiedzenia?

Większość z nich ma świadomość tego, że w j.polskim też prędzej czy później
        przyjmą się takie, dziwacznie dzisiaj brzmiące, słowa jak "ministra".
        Ostatecznie słowa "lekarka" czy "sportsmenka" także kiedyś istniały wyłącznie w
        formie męskiej i zapewne nie od razu zostały zaakceptowane - nastąpiło to
        dopiero w wyniku wzrostu liczby kobiet wykonujących te zawody.
        Z "ministrą" też tak będzie, spokojna głowa.
        Cierpliwości...

Pozdr. B.
        • kochanica.francuza Re: La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje 25.07.04, 19:24
          zawody.
          > Z "ministrą" też tak będzie, spokojna głowa.
          > Cierpliwości...
          >
          > Pozdr. B.

A wzajemnie.Czytałam,że kiedy pierwsza w historii kobieta studiowała
          medycynę,współstudenci nie odzywali się do niej.
          Sympatyczne,prawda?
          • Gość: barbinator Re: La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.04, 22:13
            Tak, też gdzieś o tym czytałam... Ponadto zrobili jej coś w rodzaju "getta
            ławkowego". A nasi anty tak się oburzają jak ktoś porówna antyfeminizm do
            antysemityzmu...

Pozdr. B.
            • petrokles Re: La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje 25.07.04, 22:17
              Słoneczko, nie wmawiaj rzeczy, które nie miały miejsca...
              To, co robisz, to coś a la pytanie: "czy nadal bijesz swoją żonę?"
              Bądź uczciwa.
              P.
              • Gość: barbinator Re: La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.04, 22:20
                Słoneczko, nie wmawiaj rzeczy, które nie miały miejsca...
                > To, co robisz, to coś a la pytanie: "czy nadal bijesz swoją żonę?"
                > Bądź uczciwa.

Nie rozumiem o co ci chodzi. Co mianowicie nie miało miejsca?
                Nb. bądź łaskaw nie zwracać się do mnie "słoneczko" - nie jestem twoim
                słoneczkiem ani ty moją gwiazdeczką, pieskiem czy prosiaczkiem.
                • petrokles Re: La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje 25.07.04, 22:25
                  <Ponadto zrobili jej coś w rodzaju "getta ławkowego". A nasi anty tak się
                  oburzają jak ktoś porówna antyfeminizm do antysemityzmu...>
                  To dość paskudna insynuacja.
                  Ponadto, jezeli zarzucasz mi costam, to przytocz cytatę. Odniosę się, obiecuję!
                  Przepraszam za "Słoneczko", chciałem być sympatyczny, przecież znamy sie juz
                  tyle czasu..., ale zbładziłem... Przepraszam raz jeszcze!
                  P.
                • Gość: trevik Re: La ministra - w hiszpańskim funkcjonuje IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.04, 23:12
                  Najpierw trzeba sobie wyjasnic, co to jest antyfeminizm - jedni uwazaja, ze to
                  wrogosc do kobiet a drudzy wrogosc do idei feministycznych.

Jesli bedzie to druga definicja (co jest zreszta logiczne, bo przedrostek "anty"
                  oznacza cos przeciwnego do drugiego czlonu slowa) to nie mozna przyrownac
                  antyfeministow do antysemitow, bo jedni sa przeciwnikami pewnych filozofii a
                  takimi moga byc zawsze a drudzy sa nieprzyjazni ktorejs grupie ludzi.

A tak apropos form zenskich, to pamietam, ze kiedys majac z 8-9 lat
                  uczestniczylem w rozmowie z pania wicedyrektor mojej szkoly i wyrazilem sie w
                  ktoryms zdaniu "nauczycielka rozmawiala z dyrektorka" po czym byla awantura, jak
                  moglem powiedziec "dyrektorka" zamiast "pani dyrektor" - czy czasem ta wice- to
                  nie byla jakas uwczesna feministka a feminizm nie zatoczyl kolejnego kola ?!?
                  • Gość: ggigus trevik, ile masz lat? IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.04, 21:01
                    ja wyznam szczerze, ze od niedawna mam 31, a pytam, bo za moich czasow
                    szkolnych forma (wice)dyrektorka nikogo nie razila.
                    • Gość: trevik Re: trevik, ile masz lat? IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.04, 23:00
                      28 jak na razie. W mojej szkole mozna bylo w ten sposob urazic, w duzym miescie
                      na slasku, dyrektorka z importu (spoza slaska).
                    • Gość: bogi Re: trevik, ile masz lat? IP: *.dwi.uw.edu.pl 27.07.04, 12:48
                      ja wyznam szczerze, ze od niedawna mam 31,

a jestes kobieta czy facetem?
    • Gość: ggigus Ministerin i Kanzlerin IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.04, 21:06
      yyy, bo ministerka po niemiecku bez przeglosu, ale ja tylko tak
      no wlasnie, jak sie pojawila (wg mnie grozba), ze Schröder bedzie musial
      odejsc, to na jego miejsce spekulowali Angele Merkel, przewodniczaca chadeckiej
      partii jako kadnydatke na kanclerke - Kanzlerin. I nigdzie nie czytalam
      oburzonych glosow, ze co to za niby dziwaczna forma.
      Ale z drugiej strony - mimo zachwytow nad latwoscia form niemieckich dla
      zenskich zawodow - pragne przypomniec, ze w Niemczech kobiety dopiero w l. 70
      (sic!) uzyskaly m.in. prawo do samodzielnego prowadzenia kotna w banku czy
      wolnosc w zawieraniu umow.
      pozdrawiam
      • kochanica.francuza Re: Ministerin i Kanzlerin 26.07.04, 23:10
        Gość portalu: ggigus napisał(a):

> yyy, bo ministerka po niemiecku bez przeglosu, ale ja tylko tak
        >oj fakt,byka strzeliłam
        slusznie ggigus!pilnuj poprawności językowej
        pozdrawiam:-)
        • spinelli a ministrzyni nie moze byc? 27.07.04, 05:13
          ...oczywiscie antyfe zakrzykna, ze nie moze, ze to glupie i smieszne a przeciez
          nie jest. Juz kiedys byla tu dyskusja na ten temat, np. jak nazwac zenska
          odpowiedniczke kierowcy - kierowniczka??? A np. kierowczyni? Przeciez jest
          wychowawczyni?
          Doprawdy nie narzekam na brak poczucia humoru, ale CO W TYM SMIESZNEGO?
          Gratuluje usmiechu
          S.
    • Gość: bogi oczywiscie, ze sie daje IP: *.dwi.uw.edu.pl 27.07.04, 12:40
      kobieta, prezydenta, ministra, dyrektora,profesora A NIE
      dziewczynka, prezydentka, ministerka itd.

daje sie???? daje, jak sa dobre chceci;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka