markus351 12.09.04, 21:05 Czy można oczyścić wątrobę mechanicznie tak jak na przykład jelito grube? A jakie są naturalne metody oczyszczenia wątroby i jelita grubego bez głowdówki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abg1 Re: oczyszczanie wątroby 12.09.04, 23:58 witaj.Na oczyszczanie watroby polecam preparat naturalny Cupers, bezkonkurencujny produkowany przez koncern Arkopharma (Francja) na jelita tez cos maja ale nazwy w tej chwili nie pamietam.Mozna je kupic tylko u przedstawicieli firmy ja podam ci nr.do osoby od ktorej ja kupuje te preparaty p.Ania 600.54.00.55 Pozdrawiam. Odpowiedz Link
sagaris Re: oczyszczanie wątroby 13.09.04, 11:10 Można to zrobić w ten sposób. Kuracja trwa 2 dni. Zaplanuj ja w taki sposób, aby móc odpoczac drugiego dnia kuracji (np. z piatku na sobote lub z soboty na niedziele). Pierwszego dnia kuracji nie nalezy przyjmowac lekarstw czy witamin, które nie sa konieczne. To moze byc powodem zlego rezultatu kuracji. Nalezy przerwac stosowanie ziól przeciw pasozytom i na oczyszczenie nerek na dzien przed kuracja.Zjedz sniadanie i drugie sniadanie bez tluszczu. Proponowany jadlospis: kasza, chleb, miód, dzem, gotowane jarzyny, pieczone ziemniaki (bez masla i produktów mlecznych).W ten sposób nie obciazamy pracy watroby i cala energia skierowana jest na jej oczyszczenie. Wypij 0,5 - 1 litra wody. Mozesz jesc i pic do godz. 14.00. Nalezy scisle przestrzegac podanych godzin. 14.00 GODZ. Od godz. 14 nic nie jedz i nie pij. Jesli zjesz cos pózniej, mozesz poczuc sie zle podczas kuracji. Rozpusc 4 lyzki stolowe soli gorzkiej w 3 szklankach wody (750 ml). Z tej ilosci beda 4 porcje roztworu soli do picia po 3/4 szklanki (180 ml) kazda. 18.00 GODZ. Wypij pierwsza porcje rozpuszczonej soli tj. 3/4 szklanki (180 ml). Mozesz ewentualnie wypic kilka lyków czystej wody (lub wyplukac usta) lub wypic kilka lyków soku z grejpfruta. Wyjmij oliwe z oliwek i grejpfruty z lodówki (dojda do temperatury pokojowej). 20.00 GODZ. Wypij znowu 3/4 szklanki (180 ml) rozpuszczonej soli. Pomimo, ze nie jadles od godz. 14, nie czujesz glodu. Sól gorzka powoduje oczyszczenie jelit. Ewentualnie pochodz po mieszkaniu lub pospaceruj wokól domu. To powoduje szybsze dzialanie roztworu soli. 21.45 GODZ. Wlej ½ szklanki (125 ml) oleju z oliwek do sloiczka z pokrywka. Wycisnij sok z czerwonych grejpfrutów i przecedz go. Potrzebne bedzie przynajmniej pól szklanki soku, a wieksza ilosc (3/4 szklanki) jest lepsza (mozna dodac troche soku z cytryny). Wlej ten sok do oleju i dodaj 10 do 20 kropli nalewki Black Walnut Hull Extra Strength (nalewke mozna wylaczyc z kuracji), zamknij pokrywka i dobrze wstrzasnij, tak, zeby olej i sok byly ze soba dobrze wymieszane. Idz po raz ostatni do lazienki. Badz gotów ze wszystkim do godz. 22 (mozna sie nieco spóznic, ale nie wiecej niz 15 minut). 22.00 GODZ. Stojac przy lózku polknij 4 kapsulki Ornityny z pierwszymi lykami oleju zmieszanego z sokiem z grejpfrutow (pij przez slomke). Wez 8 kapsulek jesli cierpisz na bezsennosc. Wypij reszte oleju z sokiem w ciagu 5 minut (osoby starsze lub oslabione w ciagu 15 min.). Po wypiciu POLÓZ SIE NATYCHMIAST NA PLECACH (z glowa ulozona wyzej na poduszce) I LEZ TAK ABSOLUTNIE SPOKOJNIE PRZEZ 20 MINUT. Powodzenie tej kuracji zalezy od tego, zeby lezec spokojnie. Zwróc uwage, czy kamienie zólciowe lub watrobowe przesuwaja sie. Niektórzy czuja jakby kulki wydobywaly sie z watroby. Podczas tego procesu nie odczuwa sie bólu, poniewaz sól gorzka otworzyla drogi zólciowe. Po 20 minutach ulóz sie swobodnie do spania. NASTEPNEGO DNIA (nie wczesniej jak o godz. 6.00 lub pózniej). Jesli po przebudzeniu sie masz lekkie bóle brzucha lub jest ci niedobrze, polez jeszcze troche. Wspomniane dolegliwosci powinny minac po krótkim czasie. Udaj sie ewentualnie do lazienki. Potem wypij 3/4 szklanki (180 ml) rozpuszczonej soli (to juz 3 porcja). Nie pij tej porcji przed godzina 6.00. 2 GODZINY POZNIEJ: Wypij ostatnia, czwarta porcje rozpuszczonej soli 3/4 szklanki (180 ml). Polóz sie ewentualnie jeszcze raz do lózka. PO NASTEPNYCH 2 GODZINACH: Kuracja jest zakonczona. Mozesz zaczac jesc. Zacznij od soku ze swiezo wycisnietych pomaranczy, grejpfrutów, cytryny, a po 30 minutach zjedz troche owoców. Poczekaj jeszcze godzine zanim zaczniesz jesc normalne jedzenie, ale poczekaj jeszcze z tluszczem. Dopiero pod koniec dnia (wieczorem) mozesz jesc normalnie (ewentualne zmeczenie powinno minac). Wypij kwasne mleko (uzupelnienie flory bakteryjnej w jelitach). REAKCJE PODCZAS KURACJI Po wypiciu pierwszy raz rozpuszczonej soli moze nastapic po 2 godzinach biegunka.Drugiego dnia kuracji po wypiciu rozpuszczonej soli moze równiez nastapic biegunka. Zwróc szczególna uwage na to co zostaje wydalone (drugiego dnia kuracji). Policz ile kamieni zostalo wydalonych. Kamienie zólciowe moga róznic sie ksztaltem i kolorem. Sa one przewaznie zielone - to sa te prawdziwe kamienie zolciowe, ale moga byc tez brazowe, biale, czerwone, bordowe, wielkosci pestek jablka. Czasami drogi zólciowe wypelnione sa krysztalkami z cholesterolu, które nie zostaly przeksztalcone w kamienie. Po wydaleniu wyglada to jak piana. Wazne jest, aby sie tego tez pozbyc. To hamuje prawidlowe funkcjonowanie watroby. Po kuracji mozna miec luzny stolec 1-2 dni. Nalezy pamietac o piciu kwasnego mleka.Majac alergie lub inna powazna chorobe, nalezy wydalic przynajmniej 2000 kamieni. Dlatego wazne jest powtórzenie kuracji, azeby usunac wszystkie kamienie.Miedzy kuracjami powinno byc przynajmniej 2 tygodnie przerwy. Odpowiedz Link
vecka Re: oczyszczanie wątroby 14.09.04, 13:09 Witam, popij pokrzywe albo popij zioła cholagoga. Pozdr. Odpowiedz Link
very_martini Re: oczyszczanie wątroby 13.09.04, 14:40 Dobry forumowy obyczaj - zanim się u kogoś zareklamujesz, spytaj go o zgodę na to. 16%VOL 22%VAT Takie tam... Forum homeopatia Odpowiedz Link
arecibo1 Re: Nie zwracaj na nia uwagi 13.09.04, 16:19 Dla jasnosci dodam: na te reklame. Odpowiedz Link
deczi Re: oczyszczanie wątroby 13.09.04, 11:25 :-) Cóż, byłoby to dość trudne, ponieważ o ile do jelita można się dostać z zewnątrz wiadomą drogą, z wątrobą nie jest tak łatwo. O oczyszczaniu wątroby najrozmaitszymi metodami było dużo zdaje się na med. naturalnej. Sama stosowałam sposób polecony przez lekarza medycyny tybetańskiej, trochę pracochłonny, ale skuteczny. Nie miałam kamieni, bolała mnie wątroba, zwłaszcza po jakimś zakazanym pokarmie, np. czosnku. Często budziłam się ok. 2.00 w nocy i nie mogłam spać, choć niekoniecznie czułam wtedy ból w prawym boku. Jeżeli masz podobne objawy, to polecam ten sposób. Kuracja trwa trzy miesiące, ponieważ trzeba raz w tygodniu znaleźć czas (niedziela jest najlepsza), by rano, na czczo, położyć się na prawym boku na gorący termofor (na wątrobę) i przez godzinę tak leżeć, powoli jedząc rodzynki (złote, sułtańskie) po 1-2 i popijając powoli pół litra Zubra (generalnie ma to być woda o zasadowym odczynie, u mnie sprawdził się Zuber, choć jest ohydny w smaku). Może wystąpić przeczyszczenie, a właściwie na pewno wystąpi. Dodatkowo nie jadłam przez długi czas żadnych surowych owoców, prod. mlecznych, unikałam alkoholu, soli i czosnku oraz cebuli. Jeżeli masz ku temu warunki, dobrze jest się poiłożyć około południa, ponieważ wtedy wątroba się regeneruje, a najlepiej jej to idzie, kiedy się leży. Poza tym na wiosnę i jesienią (chyba włąśnie teraz) dobrze jest zadbać o wątrobę, na przykłąd za pomocą diety pszennej (je się tylko gotowaną pszenicę przez kilkanaście dni), ale to dość hardcore'owy sposób;-) Co do jelita, do doskonały jest brązowy ryż. Zrównoważona dieta, rezygnacja ze słodyczy, produktów mlecznych, śmieciowego żarcia. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
very_martini Re: oczyszczanie wątroby 13.09.04, 14:43 Markus, zajrzyj na forum medycyna naturalna po sąsiedzku, bo tam działa naczelny oszołom od oczyszczania, alexander, i postów o oczyszczaniu jest na tamtym forum sporo. Tylko żeby nie było, że reklamuję forum, które mi powierzono, ja to naprawdę w dobrej wierze... 16%VOL 22%VAT Takie tam... Forum homeopatia Odpowiedz Link
d-huntress oczyszczanie jelita grubego 17.09.04, 17:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15954&w=14073939&a=15436581 Dodam jeszcze, że kurację warto powtórzyć po tygodniu-dwóch. Można wtedy zwiększyć ilość oleju do 3/4 szklanki. Odpowiedz Link
dorota20w Re: oczyszczanie wątroby 19.09.04, 18:54 A czy ktoś z was przeprowadzał tą kurację? Odpowiedz Link
arecibo1 Re: oczyszczanie wątroby 20.09.04, 05:09 Tak, ja. Dokladniej wg metody rosyjskiej, np. z ksiazek m. tombaka. Kamini nigdy nie mailem ale pozbylem sie blota zolciowego i plesni (podobna do pajeczyny). Efekt: wzrost sprawnosci calego organizmu. Odpowiedz Link
arecibo1 Re: oczyszczanie wątroby 20.09.04, 05:10 > Efekt: wzrost sprawnosci calego organizmu. Ale przyznam ze tylko troche. W kopncu brud nie tylko w watrobie jest. Odpowiedz Link
d-huntress Oczywiście, wypróbowałam na sobie 21.09.04, 15:51 Chyba bardzo "brudna" w środku nie byłam, kamieni nie było za pierwszym razem, za drugim po prostu lekkie rozwolnienie (byłam przegłodzona), więc trzeci raz sobie darowałam. Jesli za drugim wydala sie ciągle kamienie to warto jednak trzy razy się pomęczyć. Używałam oliwy ekstra vergine za pierwszym razem i oleju z pestek winogron za drugim. Odpowiedz Link
hania261 Re: Oczywiście, wypróbowałam na sobie 24.09.04, 13:25 Mam pytanie odnosnie ornityny, czy musze ja koniecznie wziasc i do czego sluzy? Odpowiedz Link
arecibo1 Re: Oczywiście, wypróbowałam na sobie 25.09.04, 08:50 > Mam pytanie odnosnie ornityny, czy musze ja koniecznie wziasc i do czego sluzy? Nie trzeba. Kuracje lepiej jest robic wg przepisu z ksiazek M Tombaka albo PG Malachowa. Tu sa relacje osob wykonujacych oczyszczanie wg Huldy Clark - i nie do konca dobrze to wychodzi. curezone.com/forums/?v=4&o=1&q=0 Odpowiedz Link
arecibo1 Re: Oczywiście, wypróbowałam na sobie 25.09.04, 14:42 Well... Nie trzeba ale moze nawet lepiej by bylo, nie wiem. Jest do szerzej opisane w "Oczyszczanie organizmu", PG Malachow. Ale u Tombaka jest bez zadnych "chemikaliow". Ja robilem wg Tombaka i dalej (jakby mi sie chcialo) robilbym wg niego. Pozbylem sie blota zolciowego i "pajeczyny" (pleśń). Odpowiedz Link
cudaziolowe Re: oczyszczanie wątroby 30.09.04, 01:05 Aby trwale oczyścić wątrobę należy OCZYŚCIĆ CAŁY ORGANIZM. Tak zalecają lekarze – naturopaci zajmujący się leczeniem całego człowieka, a nie jego cząstek, jak to czyni wielu lekarzy specjalistów. Chora wątroba to praktycznie choroba całego organizmu. Dr Tombak poleca wiele dobrych i dostępnych dla przeciętnego śmiertelnika kuracji. Warto kupić jego książki. Chętnie korzystam z jego porad oraz innych lekarzy zajmujących się holistycznym podejściem do leczenia człowieka.Polecam też książkę dr Jadwigi Górnickiej "APTEKA NATURY".Zwraca w niej uwagę na wartość właściwego odżywiania, a tym samym unikania i zapobiegania wielu chorobom. Dobrze jest też wspomagać nasz organizm suplementami ziołowymi. Ważne jest, aby zawierały komplet witamin, fitominerałów, mikro i makroelementy, 22 aminokwasy niezbędne do syntezy białek przez nasz organizm, antyutleniacze. Nasza dieta też powinna zawierać pokarmy jak najbardziej naturalne, a wówczas nasz "wewnętrzny lekarz" poradzi sobie nie tylko z wątrobą. Odpowiedz Link
amcapol Milk Thistle 30.10.04, 03:18 bardzo efektywne, np podane w ciagu 10ciu min. po zjedzeniu trujacych grzybow zapobiega uszkodzeniu watroby a nawet ratuje zycie. W celach profilaktycznych bierze sie 120 mg/dziennie. Najlepsze w kapsulkach. Odpowiedz Link
hania261 Re: Milk Thistle 30.10.04, 15:00 Wlasnie wczoraj oczyszczalam sobie watrobe metoda Tombaka i nic ze mnie nie zeszlo ani nie mialam rozwolnienia, dzisiaj czuje sie jak na kacu i troche oslabiona po trzech dniach picia tylko soku jablkowego.Chyba cos mi nie wyszlo:( Odpowiedz Link
arecibo1 Re: Milk Thistle 30.10.04, 15:20 > Chyba cos mi nie wyszlo Niekoniecznei, czasem tak bywa. Moze masz czysta watrobe. Odpowiedz Link
hania261 Re: Milk Thistle 30.10.04, 15:45 Jesli tak to w porzadku, nie chcialabym powtarzac tego ze wzgledu na ta oliwe z oliwek, wyjatkowe obrzydlistwo, nie mozna by tak ze slonecznikowym :) przynajmniej swoiski. Odpowiedz Link
arecibo1 Re: Milk Thistle 30.10.04, 19:47 W "Czy mozna zyc 150 lat" Tombak pisze ze mozna uzyc jakiegokolwiek oleju roslinnego. Wczesniej pisal tylko o oliwie, nie wiem dlaczego. Moze jest najlepsza do tego? Odpowiedz Link
utopia7 Re: oczyszczanie wątroby 23.01.05, 01:48 Na wyszukiwarce Alta Vista wpisz prof Gerson.Tam zapoznasz sie z jej metoda. Telegraficznie:Jezeli nie masz problemow z wyrostkiem Duza ilosc sokow dziennie i rownoczesnie lewatywy z kawy 3 lyzki stolowe na 1.5 l destylowanej wody lub wody z osmosis Kawe gotowac przez 20 min,odstawic.Przecedzic przez gesty material. Wlewka nisko 30-40 cm Taka kuracja jest rewelacja na oczyszczenie watroby ( i jelit) szczegoly u prof.Gerson Odpowiedz Link
denwer455 Re: oczyszczanie wątroby 03.05.13, 18:37 Może komuś pomoże: ostropestplamistyblog.wordpress.com/?s=oczyszczanie+w%C4%85troby+ Odpowiedz Link
denwer455 Re: oczyszczanie wątroby 02.10.13, 11:39 A tutaj coś dla tych co wątpią w lecznicze oddziaływanie miodu na wątrobę: ostropestplamistyblog.wordpress.com/2012/11/19/miod-a-watroba/ Odpowiedz Link
amityr Re: oczyszczanie wątroby 09.10.13, 13:08 denwer455 napisał: > A tutaj coś dla tych co wątpią w lecznicze oddziaływanie miodu na wątrobę: > > ostropestplamistyblog.wordpress.com/2012/11/19/miod-a-watroba/ Reklama, reklamą .Myślenie, myśleniem.Miód jest cukrem i nie ważne ,że prostym.Wszystko co jest cukrem jest szkodliwe dla wątroby. Jak nie wierzysz ,to poczytaj fizjologię. Odpowiedz Link
kasiaasa Re: oczyszczanie wątroby 17.01.14, 18:02 Zapraszam do przeczytania artykułu o ostropeście plamisty i jego dzialaniu na wątrobe blog.vita-ko.com/category/ostropest-plamisty/ Odpowiedz Link
monikalara333 Re: oczyszczanie wątroby 05.02.14, 21:04 Mój mąż miał problem ze stłuszczeniem wątroby. Od lat na oczyszczanie, poprawę pracy wątroby i jelit stosujemy tylko jeden sposób bit.ly/19x8Gps i próby wątrobowe są lepsze. Odpowiedz Link
michal6060 Re: oczyszczanie wątroby 01.03.14, 13:31 Ja na oczyszczanie i regeneracje wątroby stosuje naturalny sposób i już nie mam problemów watroba.dozdrowia.com/naturalne-lekarstwa-watroba.php Próby wątrobowe się poprawiły. Odpowiedz Link
piotrek337 Re: oczyszczanie wątroby 14.07.15, 10:35 Na mnie najlepiej działa ostropest tiny.pl/gxmjn i mam lepsze wyniki badań Odpowiedz Link
888zuzia888 Re: oczyszczanie wątroby 23.10.15, 15:00 mi pomaga hepatobon, a ostatnio zaczęłam popijać herbatkę z widlaka ale jeszcze za krótko, żeby zmiany były znaczące Odpowiedz Link
odnatury Re: oczyszczanie wątroby 05.03.17, 16:27 Witam, polecam mieszanki dostępne w sklepie OD NATURY od-natury.pl/ - tu znajdziesz mieszankę na jelita - od-natury.pl/filterSearch?adv=false&cid=0&q=oczysz&sid=false&isc=true -tu znajdziesz mieszankę na wątrobę - od-natury.pl/ziola-na-watrobe-60g Szczegółowe informacje otrzymasz na od-natury.pl/ Pozdrawiam Od Natury Odpowiedz Link
monkaa25 Re: oczyszczanie wątroby 10.04.18, 08:44 Jest bardzo wiele metod oczyszczania wątroby ale ja jakoś nie ufam lekarzom pod tym względem, bo słyszałam, że można wyrządzić sobie więcej szkody niż pożytku z takich sposobów. Ja akurat piję regularnie zioła HepaVitale i to mi wystarcza. Piję je już jakiś czas i czuję się znacznie lepiej. Nie jestem taka ociążała i wiecznie senna i nie mam problemów z żołądkiem Odpowiedz Link