02.09.04, 15:22
Jakiego rodzaju zioła (herbatki, tabletki, maści etc.) moga być pomocne w
zapaleniu stawów?
Biorę niesterydowe leki przeciwzapalne, ale na pewno taka kuracja
nienajlepiej odbija się na moim żoładku, dlatego wdzięczna będę za wszelkie
odpowiedzi. Gdy zbliża się jesień lub przebywam w wilgotnych miejscach stawy
kolanowe, łokiec i nadgarstek stają nię miejscami niesamowice bolącymi i
utrudniającymi normalne funkcjonowanie.

Czy wyciąg z wiesiołka może być tu pomocny?
Obserwuj wątek
    • vitalia Re: Reumatyzm 02.09.04, 16:23
      Kilka postów niżej jest kilka przepisów.
      mogę podać jeszcze jeden.

Starte włókienka świeżego korzenia chrzanu umieść na kawałku płótna i przykryj
      drugim kawałkiem.tak przygotowany kompres połóż na bolącym miejscu,a następnie
      zabandażuj.Nie wolno trzymać dłużej jak kilka minut bo może podrażnić
      skórę.Olej z wiesiołka moze być pomocny.
      • marghot Re: Reumatyzm 02.09.04, 16:32
        Dziękuję. Czytałam ten post. Ale bóle stawów i zapalenie, troszkę się różnią.
        Przynajmniej w moim wypadku. Ból jest jednym z objawów, a drugim puchnięcie w
        okolicy bolącego stawu.
        Kapusta tu nie działa. :(
        • vitalia Re: Reumatyzm 02.09.04, 17:28
          Wszystkie przepisy zaczerpnięte są z artykułu w wydaniu specjalnym :Vity -
          magazynu o zdrowiu i dotyczącym RZS. łagodzą jednak trochę bóle ,bo jasna
          sprawa,ze nie wyleczą.
    • no1teresa REUMATYZM 02.09.04, 19:12
      podsylam garsc informacji, jakie zebralam nt.reumatyzmu od naturalistów dla kogos :

1. brak wapnia moze powodowac lub miec wplyw na powstanie az 140 chorob, jedną z
      nich jest reumatyzm, sa znacznie lepsze naturalne zrodla Ca niz mleko, ktore
      powinno się odstawic, ale i tak potrzebna jest suplementacja Ca+Mg;
      masaz przytarczyc na stopach wydatnie zwiekszy przyswajalnosc wapnia
      2. miedz - osoby z niedoborem mają mniejszą tolerancje na bol, potrzebuja
      wiekszych dawek lekow przeciwbolowych
      3. IMBIR - przciwzapalny, w schorzeniach reumatycznych i mięśniowych zmniejsza
      bol, obrzeki, sztywnosc stawow oraz zwieksza ich ruchomosc
      5g swiezego imbiru albo 0,5g suszonego (1/3 lyzeczki) 3 razy dziennie - leczono
      tak 2 lata, wydaje sie byc skuteczniejszy niz niektore niesterydowe leki
      przeciwzapalne i nie daja zadnych dzialan ubocznych
      4. takze kurkuma i gozdziki dzialaja przeciwzapalnie
      5. tran, ryby tluste - istotny czynnik p.zapalny, zmniejsza tez bol (chodzi o
      ?-3 nienasycone kwasy tluszczowe)
      6. z tego samego wzgledu niekorzystne sa tluszcze zwierzece i wiekszosc olejow
      roslinnych, a takze mieso, bo zawieraja kwasy tluszczowe ?-6, ktore zaostrzaja
      stany zapalne
      Dobra jest na pewno oliwa i olej rzepakowy.
      Margarynę i wszelkie mazidla masłopodobne odstawić należy natychmiast i
      zapomnieć o nich. To strasznie przetworzone, utwardzone oleje, swinstwo.
      7. za przyczyne reumatyzmu wielu uwaza nietolerancje pokarmowa;
      nawet gdy nie ma alergii, nie znaczy to, ze jakies pokarmy/skladniki nie
      dzialaja uczulajaco, zaostrzajac przewlekle schorzenia - najczestszym winowajca
      jest mleko i przetwory mleczne -
      wylacz mleko i wszystko, co moze zawierac jakas pochodna mleka (trzeba uwaznie
      czytac etykiety) na min.2 tygodnie i bacznie siebie obserwuj, samopoczucie, czy
      objawy bolowe maleja, po tym czasie przeprowadz test prowokacyjny- nalezy spozyc
      mleko i ser i wszystko bedzie wiadomo.

Najlepiej wg naturalistow byloby zaczac oczyszczanie i PRZESTRAJANIE metabolizmu
      od 2-3 tygodniowej glodowki. Mozna tez oczyszczac ziolami, ale glodowka dziala
      radykalnie i na wszystko naraz.
      • marghot Re: REUMATYZM 06.09.04, 09:36
        dzięki, spóbuję się zastosować do wskazówk - przynajmniej do niektórych :)
    • omenas23 Re: Reumatyzm 24.08.24, 12:01
      Moja babcia zawsze była osobą aktywną, ale kilka lat temu zaczęła odczuwać coraz większe dolegliwości związane z bólami reumatycznymi. Ból stawów i skurcze mięśni stawały się tak uciążliwe, że w końcu uniemożliwiały jej wykonywanie codziennych czynności. Doszło do tego, że mogła poruszać się tylko o kulach, a większość czasu spędzała w fotelu.

Pewnego dnia, na spotkaniu w klubie seniora, odbyły się warsztaty prowadzone przez Konopną Farmację z Poznania. Tam właśnie babcia dowiedziała się o szwedzkich ziołach według przepisu Marii Treben. Usłyszała, że ten naturalny środek może przynieść ulgę w bólu reumatycznym i skurczach mięśni. Zainspirowana, postanowiła spróbować.

Szwedzkie zioła Marii Treben okazały się strzałem w dziesiątkę. Babcia przygotowała nalewkę z tych ziół i zaczęła ją zażywać dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Regularnie przykładała też na bolące miejsca kompresy nasączone tą nalewką. Ku jej zdziwieniu, już po krótkim czasie bóle zaczęły ustępować, a reumatyzm, który tak długo jej dokuczał, zaczął się wycofywać.

Jednak na tym jej kuracja się nie skończyła. W Konopnej Farmacji kupiła również olej CBD 10 % Raw, który stosowała codziennie, oraz organiczną siarkę MSM, wspomagającą regenerację stawów i tkanki łącznej. Aby dodatkowo wzmocnić efekt, zaczęła używać maści konopnej Thermolka ekxtra którą wcierała w bolące stawy rozgrzewając je.

Babcia była konsekwentna i stosowała te naturalne środki regularnie przez ponad rok. W efekcie reumatyzm ustąpił niemal całkowicie, a ona cieszy się teraz zdrowymi nogami, mimo że ma już 83 lata. Od tego czasu minęło pięć lat, a babcia nadal jest pełna energii. Zioła Marii Treben, olej CBD, siarka organiczna i maść laurowo-konopna przywróciły jej zdrowie i sprawność, dzięki czemu może znów cieszyć się życiem bez bólu.

Początkowo byłam sceptyczna, ale gdy zobaczyłam na własne oczy, jak te produkty pomogły mojej babci, uwierzyłam. Jej historia jest dowodem na to, że naturalne metody leczenia mogą być niezwykle skuteczne, szczególnie w połączeniu z konsekwencją i wiarą w ich działanie. W naszej rodzinie jest więcej historii o tym, jak naturalne metody leczenia pomagają, a to zasługa wyłącznie mojej babci. Gdyby nie ona, podejrzewam, że wszyscy bylibyśmy uzależnieni od syntetycznych leków.
    • konopiowelove Re: Reumatyzm 20.09.24, 15:15
      Witaj! Doskonale rozumiem Twoje uczucia po diagnozie – świadomość, co tak naprawdę się dzieje, przynosi ogromną ulgę, choć oczywiście wiąże się z wieloma wyzwaniami. Co do bólu stawów, jest to niestety częsty objaw przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto. Wraz z rozpoczęciem leczenia, objawy takie jak bóle stawów mogą się stopniowo łagodzić, ale warto to monitorować. Jeśli dolegliwości będą się utrzymywać, skonsultowanie się z reumatologiem może być dobrym pomysłem, aby wykluczyć inne problemy.

Co do bólu, jeśli szukasz naturalnego wsparcia, mogę Ci polecić konopiowelove.pl/products/ultra-cbd-oil. Olejek CBD ma silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu bólu stawów. Wiele osób z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak Hashimoto, korzysta z CBD, aby wspierać leczenie i poprawiać samopoczucie na co dzień. Dzięki pełnemu spektrum kannabinoidów olejek może pomóc złagodzić ból, a jednocześnie nie powoduje uczucia zmęczenia. Może warto spróbować, aby złagodzić te uciążliwe objawy? 😊

Trzymam kciuki za Twoją drogę do lepszego zdrowia i czekam na kolejne wiadomości, jak sobie radzisz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka