Dodaj do ulubionych

ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ?

15.09.04, 21:22
moja corcia jest ulozona posladkowo. Moze jeszcze sie odwroci ale mozliwe ze
nie. Mam rodzic na Karowej. Czy mozna rodzic przy takim ulozeniu naturalnie ?
i jakie moga byc tego zle konsekwencje ?

pozdrawiam
verla ( co ma byc to bedzie )
Obserwuj wątek
    • ikw1 Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 15.09.04, 21:29
      jak sie uprzesz to pewnie mozesz
      standartowo takie ulozenie to podstawa do cc zwłaszcza przy pierwszym dziecku
      kiedys rodziło sie naturalnie przy takim polozeniu ale:
      porod jest dłuzszy, bardziej bolesny, duzo wiecej nacinają, dla dzidzi jest
      znacznie bardziej meczący i jest wiecej urazów okoloporodowych wiec po co?
      moja mama urodziła tak dwoje dzieci,nikomu nie poleca moj brat był granatowy a
      apgar ok 3
    • verla Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 15.09.04, 21:33
      wlasnie tego sie boje. Slyszalam wiele opini od lekarzy ze na Karowej " nie
      wzrusza sie ze jest polozenie posladkowe dziecka " ( cytat ) wiec tego sie
      obawiam. Ide na obserwacje na Karowa ( z innego powodu ) i licze ze mi tam
      powiedza prosto z mostu jak bede rodzic. Zawsze bede mogla jeszcze uciec...

dzieki za informacje !

verla
      • zeberr Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 15.09.04, 22:19
        Jeżeli jesteś w pierwszej ciąży, to położenie pośladkowe jest klasycznym
        wskazaniem do cięcia cesarskiego i nikt Ci nie powinien proponować porodu
        siłami natury, bo to jest błąd!
        • aste Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 15.09.04, 22:48
          zebber może i błąd ale... moja malutka też była ułożona pośladkowo, do końca
          ciąży miałam nadzieje, że się odwróci, ale moja gin już pod koniecm ok 35 tyg
          kazała się przygotować na możliwość cesarki. ułożenie pośladkowe ui pierwiastki
          to wskazanie do cięcia cały czas to słyszałam, bałam się tej cesarki sama nie
          wiem dlaczego, ale już się psychicznie przygotowałam że będzie cięcie. możecie
          sobie wyobrazić jakie było moje zdziwienie, gdy lekarz po zmierzeniu małej i
          mojej miednicy stwierdził, że to się powinno udać, i podjęto próbę porodu
          naturalnego, zgłupiałam kompletnie i już sama nie wiedziałam czy się z tego
          cieszyć czy wprost przeciwnie.miałam skurcze ale słabe pęcherz przebito mi
          podczas jednego z badań, potem była oksytocynka i 3 godziny koszmaru. potem
          przy zerowym postepie porodu lekarz prowadzący zdecydował się na ciecie, zyskał
          tym sobie moją dozgonną miłość wink
          nie warto kłócić się z dzieckiem, jeśli ono ma wyjście na świat gdzieś, lepiej
          przeciąć.
          • zeberr Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 15.09.04, 22:55
            Twoja historia potwierdza, że jednak jak się jest lekarzem, to warto się
            posługiwać tzw.standardami. One nie są układane, bo komuś tak pasuje, tylko
            opierają się na setkach badań i tysiącach przypadków. Eksperymentowanie może i
            jest dobre, ale raczej nie w medycynie, a już na pewno nie na ciężarnych i ich
            dzieciach.
            • jola.wie Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 16.09.04, 10:22
              Bałabym się jak cholera pierwszego porodu naturalnego przy ułożeniu
              pośladkowym, bo jest to poród i tak zabiegowy, a poza tym przeczytałam kiedyś
              bardzo obrazowy opis przechodzenia dziecka przez kanał rodny przy ułożeniu
              pośladkowym, ostatnia wychodzi główka, która jest największa i która normalnie
              jako pierwsza zostaje ściśnięta, wyobrażasz sobie jakie jest ciśnienie w główce
              kiedy przechodzi na ostatku? Poza tym do końca nie wiadomo, czy utknie, czy nie
              utknie? Co masz w dziecku cenniejszego, niż ta głowina własnie? Upierałabym się
              jak osioł przy cesarce!!!
              • zeberr Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 16.09.04, 10:24
                To nie jest poród zabiegowy. Zabiegowy jest jak się używa kleszczy albo
                próżnociągu, w porodzie pośladkowym używa się tylko rąk. Co nie zmienia faktu ,
                że dziecko samo się nie urodzi, musi być pomoc położnika.
    • verla Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 16.09.04, 12:57
      dzieki wielkie ! Bede walczyc o cesarke. Wiadomo ze wolalabym naturalnie rodzic
      bo co operacja to operacja. Ale jednak zdrowie nas dwoch jest wiecej warte.
      Bede walczyc !

pozdrawiam

verla ( 33 tc )
      • aplusd Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 16.09.04, 14:50
        A nie myślałaś zeby spróbować obrotu zewnętrznego na główkę? Wiem od lekarza z
        IMiD, że oni coś takiego robią ok. 38 tyg. ciąży. Skuteczność wynosi 70 %, a
        jak się nie uda to wtedy robią cesarkę i nie męczą kobiet próbami porodów
        dołem. Ale to fakt (sam lekarz to przyznał), że w niektórych warszawskich
        szpitalach za wszelką cenę lekarze usiłują doprowadzić do naturalnego porodu
        pomimo ułożenia pośladkowego. Może szpital na Karowej jest jednym z nich? Może
        warto poszukać innego szpitala?
        Pozdrawiam
        Agnieszka i 33 tyg. Maleństwo
    • verla Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 16.09.04, 15:07
      tez tak myslalam - zeby pojsc do innego szpitala. Ale niestety jestem chora na
      porfirie ( choroba genetyczna ) i tylko w szpitalu na Karowej sa przygotowani
      na odbior porodu od ciezarnej z porfiria ( do tego moja corcia tez bedzie miala
      porfirie ). Nie mam wiec wyboru. Licze na to ,ze skoro moja lekarka z Karowej
      powiedziala ze " porod stwarza zagrozenie dla mnie sam z siebie " to nie bede
      mnie meczyc ze a nuz urodze naturalnie a jesli nie to po 15 godzinach cesarka,
      tylko ze od razu zdecyduja sie na cc. Najbardziej licze na to ze mala sie
      odwroci jednak.

verla
      • kretka27 Re: ulozenie posladkowe musze rodzic przez CC ? 16.09.04, 15:46
        jestem w 38 t.c., dziecko wciąż ułozone miednicowo. Wg mojego gina przy 1.
        ciąży tylko cc wchodzi w grę. Jest on również przeciwnikiem zewn. obrotu na
        główkę.Niestety, nie pracuje w państwowym szpitalu, a na poród w prywatnym
        (gdzie on mógłby robic cc) nie stać mnie.
        Powiem wam, że zdębiałam, kiedy w jednym z w-wskich szpitali usłyszałam, że to
        nie jest pewne, że zrobią mi cc (obejrzeli skierowanie gina, ostatnie usg itd).
        Można podjąć próbę , zależy od masy dziecka, mojej budowy itd.
        Nie była to Zelazna ani Karowa, bo tam to nawet nie próbowałam się dowiadywać.
        Na szczęście dziś jadę do innego szpitala, w którym z cc w tym przypadku nie
        będą chyba robic problemów.
        Trzymajcie kciuki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka