Gość: ola IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:25 udusiłąm jabłka. Marzy mi się dobra, krucha aromatyczna szarlotka a nie pagaj. Może ktos ma wypróbowany przepis na spód i wierzch- kratkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabulla Re: ciasto na szarlotkę 28.09.04, 17:19 ja robię tak: 3 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 1 łyzeczka proszku do pieczenia kostka margaryny Kasia 5 żółtek wszystko zagnieść, ja ciasto dolne i górne trę na tarce, na jabłka - cynamon, jak ktos woli słodkie ciasto lub jabłka są kwaśne to można sypnąć więcej cukru, to jest porcja na dużą tortownicę, ja lubię jak jest mało ciasta a dużo jabłek, wychodzi piękna i pyszna szarlotka, rodzina za nią przepada, zjadamy na ciepło pozdr i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: ciasto na szarlotkę IP: *.chello.pl 03.10.04, 17:30 Ja mam przepis na kruchy spód i bezowy wierzch. Może być? mojegotowanie.onet.pl/2979,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
sgosia5 Re: ciasto na szarlotkę 03.10.04, 18:10 Właśnie zjadłam pół blachy:) Mój przepis (smakuje wszystkim moim gościom!): 3 pełne szkl. mąki kostka margaryny Kasia (najlepsza Palma "z murzynkiem"- tylko gdzie taką teraz dostać?) 1/2 szkl. cukru pudru cukier waniliowy proszek do pieczenia (3 płaskie łyżeczki) 3 jajka Posiekać przesianą mąkę z margaryną, potem dodać resztę składników i dalej siekać, na koniec zagnieść kulę i do lodówki na parę godzin (albo zamrażalnik max. pół godziny). Jeśli po zagnieceniu się trochę klei to podsypuję jeszcze mąką, ważne aby zrobić to dość szybko. Podzielić na dwie części ok.2:1. Większą rozwałkować, podziubać widelcem, na to posypać ok. 2 łyżki tartej bułki, potem jabłka(koniecznie z cynamonem, ja robię najczęściej z renety, takiej nie do końca wysmażonej, mogą być antonówki - 1,5- 2kg + 2łyżki cukru), potem kratka z ciasta. Piec na złoto (razem ok. 50 min. -w piekarniku nagrzanym najpierw do 160st. a po 20min.zwiększam do 180). Trochę łopatologicznie, ale może ktoś początkujący skorzysta:) Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: ciasto na szarlotkę IP: *.chello.pl 03.10.04, 19:10 Naprawdę kruche ciasto na szarlotkę nie wymaga dodawania proszku do pieczenia i białek. Ja robię w/g przepisu mojej babci: 3 szklanki mąki 1 kostka masła extra 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany cukier waniliowy szczypta soli Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, krótko zagnieść żeby połączyć składniki, wstawić do lodówki na ok. 1/2 godz., mozna ciasto nawet zamrozić i wykorzystać w miarę potrzeby. Ja też ścieram na grubej tarce i dół i wierzch, jest naprawdę bardzo kruche i zawsze się udaje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: ciasto na szarlotkę IP: *.futuro.pl 03.10.04, 18:20 a no moja (a raczej mojej babci :) wersja ciasta kruchego do szarlotki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13197207&a=13211381 pzdr. KaGS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharka z przypad Re: ciasto na szarlotkę IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 03.10.04, 18:22 Od kilku lat zrezygnowalam z margaryny do ciasta i stosuje maslo . Roznica w cenie nie jest wielka , a w smaku jest ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: ciasto na szarlotkę IP: *.chello.pl 03.10.04, 19:17 Zwłaszcza gdy pieczemy kruche ciasto! Też dodaję masło i zawsze zagniatam trochę więcej ciasta żeby zostało na pyszne herbatniczki za którymi przepadają moje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: ciasto na szarlotkę IP: *.futuro.pl 03.10.04, 19:54 a moja prababcia i babcia mieszaly rozne tluszcze do ciast kruchego, w wersji ekstremalnej dodawane bylo tez ciutke smalcu... ja natomiast jak napisalam w przepisie rowniez uzywam tylko masla i jak mam to troche gestej, tlustej i kwasnej smietany (babcia tez dodaje :))) Odpowiedz Link Zgłoś