qcharzowa 08.10.04, 11:11 Macie taki? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giezik Re: Proszę o przepis na smaczny bigosik. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:45 powtorze sie. Najlepszy jaki jadlem i robilem: Bigos (bieszczadzkich niedźwiedzi) Autor (źródełko): z sieci Kategoria: Jednogarnkowe. Ilość porcji: 12 Składniki: 4 kg kapusta kiszona 1 3/5 kg mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: Proszę o przepis na smaczny bigosik. 08.10.04, 15:36 do giezika: wydrukowałam sobie ten bigosik, tylko nie wiem dlaczego margines się nie zrobił na kartce, (nawet pierwsze litery zjedzone) ja dużo drukuję przepisów i czasem właśnie tak się robi, z czego to wynika? wygląda to tak: 0 dag rodzynek 0 dag smalcu Odpowiedz Link Zgłoś
mimaria Re: Proszę o przepis na smaczny bigosik. 08.10.04, 15:14 Ja preferuje proste przepisy. Mój bigos to: 2 kg kiszonej kapusty ok.1.5 kg żeberek ok.1 kg wędzonych żeberek lub wędzonego boczku. 2 cebule 4 listki laurowe kilka suszonych śliwek ok 5 dag suszonych grzybów kilka łyżek oleju Sposób przygotowania: Podsmażyć na oleju,na patelni boczek i cebulę na oleju , następnie układać, warstwa kapusty, warstwa żeberek tak aby na wierzchu była kapusta. Dodać liście laurowe, podlać wodą i dusić na powoli aż mięso będzie odchodzić od kości. Oddzielić mięso od kości,dodać obgotowane (lub sparzone) grzyby i śliwki. Dusić aż uznasz, że grzybki są miękie a kolor bigosu jest odpowiedni. Można dodać owoce jałowca, koncentrat pomidorowy itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwookash Ależ to tylko przeois na kapustę na żeberkach IP: *.man.polbox.pl 08.10.04, 16:23 To ma niewiele wspólnego z bigosem, niestety, choć pewnie jest smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 58 Re: Proszę o przepis na smaczny bigosik. IP: *.ump.pl / *.ump.pl 08.10.04, 15:44 1.porcja kapusty kiszonej np.1 kg 2.porcja kapusty słodkiej np.1 kg 3.2porcje mięsa /wieprzowe,wołowe,boczek wędzony,wędliny/ 3.przyprawy do smaku /liść laurowy,pieprz,suszone śliwki, kolendra,gorczyca,grzyby,koncentrat pomidorowy,musztarda,czerwone wino wytrawne/ Kapustę kiszoną odciskam z soku, płuczę zalewam wodą i gotuję. Kapustę słodką szatkuję i do gara na ogien, mięso kroję w kostkę 1.5 przesmażam i do kapusty słodkiej. Boczek i wędliny kroję w kostkę i do kapusty słodkiej. Kapusty gotuję osobno w dużej ilości wody nie trzeba stale mieszac. Gotuję 3-4 dni po 4-5 godzin wstawiając w międzyczasie do lodówki lub jak jest mróz na balkon. Kiedy bigos zbrunatnieje dodaje przyprawy łączę w jednym garze i gotuje aż zgęstnieje /odparuje woda/ doprawiam na kwaśnosć odciśniętym sokiem solę pieprze do tego zimna wódka i smacznego. Gotuję bigos kilka lat proporcje dobrałem w/g własnego smaku przeczytaj kilka przepisów i wtedy trafisz na swoj, np z 0,5kg kapusty. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś