Gość: ania IP: 212.244.54.* 21.10.04, 16:47 czy możecie mi polecić jakąs masę do tortu, do której nie potrzeba jajek?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: a z jednym jajkiem moze byc?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:38 Jajko wrzucam do wrzatku i gotuje chwilke. Tez sie boje o salmonelle, a teraz pyszny przepis na krem 15 dag wiorek kokosowych 150 ml wodki wyborowej 25 dag masla 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Wiorki kokosowe zalewam wodka i odstawiam na 1 godzinke. Maslo ucieram z polowa cukru i dodaje po lyzce jajka ubitego na parze z pozostala iloscia cukru oraz wiorki kokosowe z wodka. Krem pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Budyniowa 21.10.04, 21:43 Ugotować dwa budynie waniliowe lub śmietankowe w 1/2 l mleka,ostudzić kładąc na powierzchni cienką folię żeby nie zrobiła sie twarda skórka.Utrzeć 2 kostki masła ze szklanką cukru pudru.Dodawać do utartego masła po łyżce budyniu i dobrze ucierać.Można dosmaczyć sokiem z cytryny. Masło dobrze jest połozyć obok stygnącego budyniu,jest wtedy mniejsze prawdopodobieństwo że masa się zwarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Ja jeszcze 21.10.04, 23:35 do masy budyniowej dodaję owoce truskawki, maliny lub poziomki albo w ostateczności brzoskwinie z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: Budyniowa 22.10.04, 09:57 dziuunia napisała: > Ugotować dwa budynie waniliowe lub śmietankowe w 1/2 l mleka Dla mnie dwa budynie na 1/2 litra mleka to za dużo - budyń wychodzi zbyt gęsty i cięzko go dobrze rozmieszać z tłuszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Budyniowa 22.10.04, 12:12 Masz rację,ciężko to dobrze zmiksować ale za to później masa jest sztywniejsza.Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie żeby dodać więcej mleka,wtedy budyń jest mniej gęsty,a masa bardziej kremowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamao2 Re: masa do tortu 22.10.04, 11:26 MASA CHAŁWIOWA: 25 dkg masła/ew.margaryna/ 30 dkg chałwy kieliszek spirytusu utrzeć masło/margarynę, dodać pokruszoną chałwę i spirytus MASA ZAKRAPIANA: 1 szkl.kaszy manny/albo mannej - nie wiem jak się pisze/ zalać 1 szkl.alkoholu/czysta poczciwa wódeczka-nie spirytus/ zostawić na ok.2 godz. 25 dkg masła/margaryny 20 dkg cukru 20 dkg orzechów włoskich zmielonych/ lub wiórki kokosowe/ Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać kaszkę i orzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: masa do tortu 22.10.04, 12:15 Mamao,czy ta kasza manna do masy zakrapianej to ma być zwykła czy ta błyskawiczna?Znam ten przepis ale jeszcze nigdy nie robiłam tak alkoholowego tortu,zastanawiam się dlatego o jaką kaszę chodzi,bo ona w końcu surowa jest w sumie.Może ta błyskawiczna lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamao2 Re: masa do tortu IP: 195.116.105.* 22.10.04, 13:08 dziuunia - nigdy z błyskawicznej nie robiłam, a ze zwykłej wychodzi i jest baaardzo pyszna :o) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: masa do tortu 22.10.04, 14:18 Ok,muszę w takim razie spróbować.Jadłam taki tort i faktycznie masa jest b.dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: masa do tortu IP: *.303.krakow.pl 22.10.04, 11:56 Krem z kaszy manny: 200 g masła, 3 łyżki kaszy manny, 500 ml mleka, 1 szklanka cukru pudru Kaszę mannę ugotować na mleku, tak by nie powstały grudki, a następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dalej ubijając dodawać po łyżce kaszy. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś