Dodaj do ulubionych

jestem zachwycona - Le Cordon Bleu

29.10.04, 22:17
na razie wizualnie, bo właśnie odebrałam paczkę z poczty z kolejnymi
książkami z serii Kuchnia Domowa Konemanna, przejrzałam je i dostałam
ślinotoku ;) wydane są przepięknie, szkoda, że splajtowali.
czekam na wypłatę, a na poczcie czekają na mnie kolejne książeczki... tylko
kiedy ja to wszystko zdążę wypróbować
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: jestem zachwycona - Le Cordon Bleu 29.10.04, 22:23
      Wanilko,a zamawiałaś przypadkiem z Vividu?Bo ja czekam od niedzieli na
      przesyłkę od nich i nic :(
      • wanilka77 Re: jestem zachwycona - Le Cordon Bleu 29.10.04, 22:53
        z Vividu też - to właśnie od nich paczka czeka na poczcie. Wysłali mi maila, że
        wysyłają paczkę i za parę dni dostałam awizo. Jeżeli Ci też wysłali
        potwierdzenie wysłania paczki, a jej nie ma - to może spróbuj do nich
        zadzwonić, albo może pójdź na pocztę, bo może przez pomyłkę nie zostawił Ci
        listonosz awiza?
        • dziuunia Re: jestem zachwycona - Le Cordon Bleu 29.10.04, 22:56
          Potwierdzenie dostałam w poniedziałek,a pocztę mam na przeciwko domu i znam
          panią listonoszkę więc raczej paczka nie przyszła.Poczekam jeszcze do wtorku
          chyba że jutro dostarczą.Dzięki za odpowiedź :)
          • Gość: Finka Re: jestem zachwycona - Le Cordon Bleu IP: *.acn.waw.pl 30.10.04, 10:32
            a teraz sobie pomyslcie co ONI tam sobie w tych wydawnictwach mysla jak zostali
            nagle spacyfikowani takimi zamowieniami na Cordon ;)))

hehehe
            co ma juz wszystkie od dwoch lat
            • lis_ka Re: jestem zachwycona - Le Cordon Bleu 30.10.04, 11:51
              ja wszystkich nie mam, ale też jestem zachwycona:) chętnie kupiłabym jeszcze
              makarony i K. Włoską, ale chyba jestem bez szans.
              Ostatnio testuję pierniki z "Torty i ciast" - zrobiłam już dwa rodzaje (razy
              pięć;-) i piernik z Yorkshire to dla mnie absolutny hicior.
              Ciekawe, dlaczego Konemann padł, może ludziom te dania wydały się zbyt
              wykwintne? W pierwszej chwili rzeczywiście można mieć takie wrażenie, ale
              później okazuje się, że dania można łatwo wykonać i - co najważniejsze -
              wszystko wychodzi, co nie jest takie oczywiste w przypadku innych książek.

Wanilko, a czy ten Vivid ma może przypadkiem włoską i makarony?
            • Gość: pliszka a w merlinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 17:40
              a w merlinie nie ma już książki o mufinkach :( spóźniłam się z zamówieniem,
              chyba faktycznie wszyscy zaczęli kupowac książki Knemanna
    • wanilka77 Re: jestem zachwycona - Le Cordon Bleu 30.10.04, 15:45
      Niestety Lisko - ja też poluję na te pozycje. Wrzuciłam w goole i LCB i Kuchnie
      Domową i Konemanna, przejrzałam ofertę większej ilości księgarni wysyłkowych i
      niestety nigdzie nie ma Makaronów i K.Włoskiej. Chyba musimy uśmiechnąć się do
      Giezika, żeby nam skopiował te książeczki, bo zdaje się, że akurat ma te
      pozycje. ;)
      • Gość: Finka Re: jestem zachwycona - Le Cordon Bleu IP: *.acn.waw.pl 30.10.04, 19:35
        moze tu...
        www.bookservice.pl/X/_.jsp?m=5&indeks=33130301396KS
        • lunatica no to to, ale piszą, że nie ma, ale 02.11.04, 14:41
          mogą poszukać...
    • marcepanna piernik z yorkshire 30.10.04, 22:25
      zapodajcie dziewczyny przepis na to- BLAGAM
      • Gość: Finka Re: piernik z yorkshire IP: *.acn.waw.pl 31.10.04, 16:29
        Piernik z Y...

Podgrzac piekarnik do 170C. Wylozyc blaszke o boku 18cm i glebokosci 3,5cm
        pergaminem, natluscic go i oproszyc maka. W rondelku rozpuscic melase (100gr),
        maslo (100gr), zloty syrop lub syrop kukurydziany (100gr), brazowy cukier
        (100gr) i mleko 150ml. Odstawic i ostudzic.
        Przesiac do miski make owsiana (50gr - lub zmielone drobno otreby), maka
        (125gr), zmielony imbir (1,5 lyzeczki), mieszanke przypraw do piernika (2
        lyzeczki) i proszek do pieczenia...(w spisie w ksiazce nie napisano o proszku
        tylko o sodzie...1/2 lyzeczki - podczas laczenia skladnikow w opisie -
        zamieniono sode na proszek). Teraz do wszystkich suchych wlewamy nasza
        mieszanke mokrych...i mieszamy. Ciagle mieszajac wbijamy pojedynczo jaja (2szt
        raptem) i ciagle mieszamy az do polaczenia na jednolito...
        Przelozyc do blaszki i piec 30 -40minut do momentu az nie przykleja sie do
        patyka. Pozostawic ciasto w blaszce na 5 minut niechaj stygnie. Potem przelozyc
        na metalowa podstawke i studzic w pergaminie aby utrzymac wilgotnosc do momentu
        podania...
        • delie Re: piernik z yorkshire 02.11.04, 12:00
          a gdzie w Warszawie można kupić melasę i syrop kukurydziany?
          • Gość: Liska Re: piernik z yorkshire IP: 81.210.125.* 02.11.04, 12:07
            w skl. ze zdrowa zywnością (choć wg mnie melasa to wcale nie takie zdrowe;),
            syrop mozesz tez zastapic syropem klonowym albo sztucznym miodem
            • delie Re: piernik z yorkshire 02.11.04, 12:26
              dziękuję:) rozumiem, że melasy niczym zastąpić się nie da:(
          • Gość: literki Re: piernik z yorkshire IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 14:36
            Melasa do kupienia w herbaciarni SIKKIM w Al. Niepodległości (chyba 88), koło metra Racławicka
    • giezik kilka faktow 02.11.04, 14:39
      Konnemann padl ogolnie, nie tylko w Polsce, byl niedgys tekst bodaj w Obcasach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka