siostraheli 14.10.04, 11:29 Jak juz sobie wymieniamy uwagi o urzadzaniu kuchni, to jeszcze trzeba obgadac zastawe kuchenna. Na czym jecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 11:33 jemy na talerzach ;))) Na codzień taka w kolorze ecru z liścmi lawendy, a gdy ludzi więcej lub okazja specjalna zastawa chodzieska robiona wg własnego wzoru. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 11:38 To wcale nie jest takie oczywiste. W niektorych domach jest trendy jedzenie wylacznie na deskach! Ja uzywam bialej porcelany slaskiej i uwielbiam polowac na rozne ciekawe naczynia specjalne. Ostatnio widzialam talerz na oliwki w ksztalcie obreczy 1,5 cm o srednicy 20 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 11:52 z możesz mi zdardzić gdzie nabyłaś tę śląską porcelanę?:> ja mam na co dzień "do kuchni" talerze porcelanowe kupione na wagę w supermarkecie, białe w wisienki i białe w niebieskie kwiaty. Od świra villeroy & boch seria "ogrodowa" Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 11:56 Kupuje je w Porcelanie Slaskiej w katowicach na ul. Porcelanowej - maja tam salon firmowy praz sklep w piwniczce dla wytrwalych (w czwartki 12-16). Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: gdzie jest w Katowicach... 14.10.04, 14:48 ulica Porcelanowa? sorry poprzedni post za szybko wyslalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: gdzie jest w Katowicach... IP: 157.25.138.* 14.10.04, 15:04 Boczna od murckowskiej, kolo cmentarza komunalnego w lewo, blisko huty Ferrum Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: gdzie jest w Katowicach... 14.10.04, 20:11 Gość portalu: siostraheli napisał(a): > Boczna od murckowskiej, kolo cmentarza komunalnego w lewo, blisko huty Ferrum dzieki za info :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka303 Jedzenie na deskach ???????????!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 08:46 Jestem w szoku - jak to ? Niektórzy nie używają talerzy tylko jedzą na deskach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Jedzenie na deskach ???????????!!!!!!!!!!!!!! 15.10.04, 10:16 Gość portalu: majka303 napisał(a): > Jestem w szoku - jak to ? Niektórzy nie używają talerzy tylko jedzą na > deskach ?? W Niemczech uzywa sie przewaznie okraglych desek do podawania posilkow na zimno, tzw. Käseplatte czy Schinkenplatte w restauracjach. W prywatnie niektorzy uzywaja zamiast talerza- ogolnie przyjete. Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 11:39 siostraheli napisała: > Jak juz sobie wymieniamy uwagi o urzadzaniu kuchni, to jeszcze trzeba obgadac > zastawe kuchenna. Na czym jecie? jesli mamy gosci jadamy z talerzy siedzac przy stole w pokoju stolowym w kuchni jadamy sami i sztucce - producent - nie odgrywa zadnej roli, tzn. uzywamy zwyklych, kupionych w supermarkecie narzedzi do jedzenia tak odpowiadam, bo pytanie wydaje mi sie glupie i naiwne lepiej zapytaj: powiedz na czym jadasz a powiem ci kim jestes Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 11:42 Nie wydaje mi sie, zeby bylo glupsze od pytania o noze, garnki czy kolor kuchni. Dla jakosci posilku jest istotne z czego sie je, bo inaczej we wszystkich restauracjach podawali by, jak w barze Apis:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 11:47 Nie rozumiem, skoro uważasz pytanie za głupie, to po co na nie odpowiadasz? Ponoć nei ma głupich pytań, są jedynie głupie odpoiwedzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 13:23 > Nie rozumiem, skoro uważasz pytanie za głupie, to po co na nie odpowiadasz? > Ponoć nei ma głupich pytań, są jedynie głupie odpoiwedzi ;) ladnie to ujelas, sa tylko glupie odpowiedzi a wiec ............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: jakiej zastawy uzywacie? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 14.10.04, 11:49 Czarno - biały Pruszków - niezniszczalny, nietłukący, po prostu wieczny. Już nie mogę!!! Ale ciągle są pilniejsze wydatki. A on (ten Pruszków) w sumie nieźle wygląda, tylko po 12 latach ciut mi się znudził. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 11:56 Porcelanowa w "Zwiebelmuster"- czyli na bialym tle niebieska cebulka. Obiadowa mam tylko jedna wiec goscie czy nie, zawsze ta sam lezy na stole. Natomiast do sniadania czy kolacji na codzien-chinska w cebulki i pasujace do tego niebieskie kubki a od swieta polska Chodziez z pieknymi typowymi do herbaty filizankami i dzbankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 12:00 Na codzień fajansowe talerze bez wzorków kupione w supermarkecie w kolorach pistacjowym-małe,niebieskim-duże,żółtym-głębokie,sztućce Gerlach.A odświętnie serwis obiadowy i kawowo-deserowy z Lubiany,sztućce satynowane też odświętne ale nie pamiętam nazwy producenta.Mam też komplet 6 kubków białych w paski żółto-kremowe na codzień i całą szafkę pojedynczych kubków z czasów 'kolekcjonerskich' ;)Żal wyrzucić ale i tak ich nie używamy więc stoją w szafce. Zastawę jakbym mogła to wymieniłabym w całości i bez żalu(nawet tę odświętną)na zwykłą białą,najprostszą w formie jaka by była.No ewentualnie mogłaby być biało- pistacjowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 12:05 Dzieki, ze odpowiedzialyscie, bo myslalam, ze rzeczywiscie to cos glupiego. Bo mnie co kilka lat nachodzi ochota na calkowita wymiane wszystkiego. Najpierw uzywalam talerzy fajansowych w kolorze oliwki - prezent slubny, potem brazowych duralexow z PEWEXU (na sama mysl sie wzragam), potem ikeowskich fajansow, ktore sie calkiem poobijaly w zmywarce. Wiec teraz przeszlam na biala porcelane. I z tego mi chyba najbardziej smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 13:20 o jej, ja o duralexie zupełnie zapomniałam. A pamiętam, owszem był hitem i był trendi ;)) kiedyś był w domu rodzinnym, ale mam szybko zakopała go na dnie szafy - zimny jakiś taki się nam wydawał i bojkotowaliśmy ten serwis. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 13:28 Nie na temat - ale opiszę traumatyczne przeżycie u znajomych - talerze (wszystkie) z przezroczystego szkła czy duralexu, cholera go wie, co to było. Obrus w lekki wzorek, na tym coś, czego nie widać. I trzeba było trafić posiłkiem w naczynie, a nie na obrus. Nigdy tego gościom nie róbcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p102 Re: jakiej zastawy uzywacie? IP: *.net-serwis.pl 14.10.04, 15:06 widzialam dzis codne nakrycie sniadaniowe z kretkiem:) (kolo instytutu czeskiego czy jak to sie tam zwie w wawie) i tak mi chodzi po glowie, ze chyba se takie sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 21:47 a propos krecika - ja mam dwa talerze (takie śniadaniowe właśnie) ze snoopym :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 ale 14.10.04, 21:56 nikt nie posiada cudnego talerza z herbami miast i ich charakterystycznymi budowlami zabytkowymi z szwarcwaldu - to jest dopiero śniadaniowe kuriozum:) mam tylko jeden, ale cenię go niezwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
nina_31 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 15:22 Pytanie wcale nie jest głupie, ja chętnie czytam odpowiedzi i sama też się dopisuję. Jedyna do przyjęcia dla mnie zastawa to absolutnie gładka, biała, bez wzorów, tłoczeń itp. Obecnie jest to Ikeowska seria Rondo, ale ciągle szukam czegoś innego - np. w Kwitku w Krakowie jest niezła seria kwadratowa, ale nie taka tania, a nie wiem czy nie znudzi mi się szybko i czy nie jest trochę pretensjonalna w świetle nowo zaistniałej mody na kanciastą zastawę, a z drugiej strony taka właśnie najbardziej pasowałaby do mnie i do mojego mieszkania. Na razie i tak przeszłam na "tryb oszczędny", więc nic z tego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 16:00 Ale pertynentne pytanie ! Zastanawialam sie chwilke czy zostac w ciszy, czy sie przyznac ? Mozecie sie posmiac ze mnie do rozpuku ... na zdrowie ! Otoz w mojej Francji na stacjach benzynowych daja punkty za kazde troche litrow benzyny. Dawno temu, gdy dzieci byly male, wzielismy za te punkty talerze - pierwszy model byl z BP, tzw. gres (bezowy jak kafelki), bardzo ladny, dzieci lubily "jezdzic po talerze". Potem sie przeprowadzilismy, i zmienilismy pompe na Esso. Mam pelno talerzy (dyzych, malych, glebokich) a takze bole na sniadanie z Esso - serie biala ze szmaragdowym paskiem na brzegu, i serie biala z zoltym paskiem. Dzieciom mieszkajacym w kawalerkach w trakcie studiow sie to przysluzylo. Nawet na przyjecia/barbecue dla 35 ludzi starczy ... A tak z wlasnych kupionych i wybranych od serca mam biala porcelane z Limoges, cieniutka ze srebrnym waziutkim paseczkiem na brzegu. Odpowiedz Link Zgłoś
morgana_le_fay Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 17:04 ela.tu-i-tam napisała: > Mozecie sie posmiac ze mnie do rozpuku ... na zdrowie ! ha ha ha ha ha ha .....rozpuk. Elu! Ja miałam kartę w leClercu i ostatniego dnia promocji kazali sobie coś wybrać za punkty, a że wszystko już było "rozebrane", to w kątku znalazłam jakieś sierotki talerze białe, kwadratowe i się nad nimi zlitowałam. Później się okazało, że to odpadki z produkcji dla kalvina kleina. A tak wogóle, to kocham skorupy, mam same białe i ecru, począwszy od starych, przedwojennych do współczesnych. Samych kompletów z wypukłymi owockami/roślinkami pełne cztery, kilkanaście waz i wazek, dzbanków, salaterek i setki pojedynczych egzemplarzy. Niestety nie są to jakieś cenne okazy, część wręcz "znoszonych", ale mnie wszystko jedno. m, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: jakiej zastawy uzywacie? IP: *.kabel.telenet.be 14.10.04, 17:32 moim marzeniem jest miec kilka zestawow talerzy, na rozne okazje. Na romantyczny nastroj np Villeroy Boch lub Bernardeux. Na razie jadamy i w swiatki i piatki na bialej porcelanie Moon rosenthala. Filizanki do kawy i herbaty mam mieszane, to znaczy szukam ciekawych ksztaltow i kolorow na targach staroci (mam nawet filizanke w odlotowe geometryczne wzory z DDR i CCCP!), troche Trick Artzberga no i Ikei. Teraz kompletuje przerozne miski i polmiski do podawania potraw :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: jakiej zastawy uzywacie? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 14.10.04, 17:41 Wkleje ten link, bo nie tak dawno bylo ciekawa dyskusja na ten temat- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12573994&v=2&s=0 Oh, porcelana moja milosc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zastawa forumowa Re: jakiej zastawy uzywacie? IP: *.pomorzany.v.pl 14.10.04, 17:49 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12573994&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 18:41 Od zawsze w moim domu jadalo sie i jada na porcelanie z Walbrzycha:)) Pewnie, ze byly zdrady, bo i fajanse z Wloclawka i ceramika z Boleslawca a i duralexy sie znalazly, jednak niczym syn marntorawny wracalam na lono rodziny:) Bo czyz nie warto: porcelana.walbrzych.pl/oferta.htm www.porcelana-krzysztof.com.pl/ramka_oferta.html Blizsza serca Fabryka Porcelany Walbrzych a ktoz nie zna zanaku firmowego Porcelany Krzysztof? Tak tez niesmalo wspomne o Fabryce Porcelany Ksiaz, ktora o ile mnie pamiec nie myli i informacje prawdziwe mi sie slyszalo, produkowala zastawe dla Ikea, zreszta calkiem przyzwoita biel mieli za bardzoooo rozsadne pieniadze:) Jak tez wspomnialam w inyym watku, zupelnie nieprzyzwoicie w kuchennej szafce stoja herbaciane zastawy Rosenthala, jeden sprzed I wojny, drugi pozniejszy i sa uzywane w normalnej ekspoloatacji picia herbaty:)). Niestety na Nowej Ziemi musialam sie zadowolic masowa chinska produkcja, ale jest mila w uzytkowania. To co oferuja tutejsze sklepy to rozpacz! Totalny brak gustu, a jesli juz znajdzie sie cos co oko ucieszy, ceny przyprawiaja o zawrot glowy (szklo z Krosna obecne:)) i tak wychowanej na pieknej porcelanie serduszka pika, ze skorupy moga oceanicznej podrozy nie przetrwac, a z checia ogolocilabym maminie zapasy:)) ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 20:01 Wawel ( Krzysztof ) produkował przed wojną dla Rosenthala. Do dziś mam pobabcine talerze z różnych śląskich fabryk porcelany i nie zamieniłabym ich za zadne inne Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 20:20 Mozliwe, ze i moj stad:) Garnitur jeden zdekompletowany, ale firma bez problemow sprzeda, tyle, ze nie na patyny na filizance, wiec zostaje z piecioma filizankami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milaszek Re: jakiej zastawy uzywacie? IP: *.magma / *.magma-net.pl 14.10.04, 20:03 Mysiulku jesteś dolnoślązaczką? ;-) Ja od lat hołduję "Karolinie" z Jaworzyny Śląskiej. Ostatnie wzornictwo to po prostu klasa sama w sobie. Polecam miłosnikom białych skorup tudzież poszukiwaczom kwadratowych talerzy oraz wszystkim estetom www.karolina.info.pl Dodam, że byłam bardzo zaskoczona gdy zobaczyłam na półkach ciągle produkowany wzór zastawy, którą kupiłam 12 lat temu. Teraz mogłam uzupełnic wytłuczone elementy. To sie nazywa chyba umiejetność dbania o klienta ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 20:18 Jestem:) Karolina tez w domowych zbiorach:) W Krzysztofie i Walbrzychu tez od lat te same wzory:) ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
morgana_le_fay Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 21:55 BIAŁA FRYDERYKA!!! Dzięki za przypomnienie. To moja ulubiona, kojarząca się z beztroskimi wakacjami na wsi seria, której nigdy nie mogę się oprzeć, kiedy kątem oka wypatrzę czy to w sklepie, czy na targu staroci, czy w supermarkecie "porcelana biała na wagę". Widząc ją czuję się niejako w obowiązku ją "uratować", wyrwać z tłumu kwiatkowanych i złoconych i niejako nobilitować włączając do licznej białej rodziny. m, Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 21:32 codzienna - codzienność z ikei, najtańsze, gładkie, lekko rozbielony kobalt( śniadaniowo-deserowe + filiżanki) obiadowy głebokie jasnozielone, płytkie zółte, do tego miseczki błekit i żółty, półmiski i duże talerze w tych samych kolorach. mocno zdekompletowana, bo czego ja nie rozbije to koty załatwią. kawowa średnio-codzienna bavaria sol et luna (biało-niebiesko-żółta) od święta - resztki po przodkach - biały hagenau ze zdobieniem z "glutków" barwnego szkliwa układających się w bukieciki , braki uzupełnione gładka białą, niezwykle odświętna resztka do kawy - (ale goście nie chcą, bo im się ręce trzęsą) 'empirka' ze zdobieniem krytym srebrem w płatkach ( niestety każde mycie pozbawia kolejnego kawałka srebrzeń:( drobiazgi wiedeńskie i bavarie. no i dużo szkła, niestety tylko jedna salaterka z huty 'niemen' - najpiekniejsze polskie szkło z lat 20tych, oraz jeden, lekko obryziony wielki 'antułan' z wałbrzycha (chyba) - seria powtarzana po wojnie pare razy, zdobienie w scenki z watteau takie samo, ale kształty zmienili:( codzienną bym zmieniła chętnie, zostawiając błekity, ale żółty i zielony won:) a kawe przy kompie i tak z promocyjnego z neski piję, bo w tych ładniejszych niestety szybciej stygnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 23:24 Jestem skorupiarskim maniakiem, zbieram rozne etniczne talerze i kubki. Nalog. Ale obok codziennego zestawu z Ikei, mam piekny serwis z Porcelany Slaskiej, z waza i wszystkimi potrzebnymi utensyliami. Bedac w Polsce poszlam na lowy z Siostraheli do rzeczonej Porcelany na ulice Porcelanowa, do piwniczki z obiektami odrzuconymi. A tam raj! Piekne filizanki z cienkiej porcelany za 2 zlote, nie wspominajac o polmiskach robionych na zamowienie dla Versace za zlotych piec. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 hela! 14.10.04, 23:41 ty mnie nie denerwuj :) no nie pojadę teraz do katowic:( Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: hela! 14.10.04, 23:42 Pojedziesz w przyszly czwartek jak bedzie otwarte! Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: hela! 14.10.04, 23:44 też nie:((( a sytuację mam nerwową, więc z rąk wszystko leci i bym jeszcze potłukła:((( Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 23:42 No to musze tam pojechac w przyszle wakacje! W koncu cala rodzina mamy w Gliwicach, do Katowic niedaleko, i tak w tamte strony jezdze. Slyszalam jeszcze o jakims swietnym outlecie Rosenthala w Promenadzie w Warszawie ale nie dojechalam tam w tym roku....a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: jakiej zastawy uzywacie? 14.10.04, 23:45 Camille, co z Twoja podroza do Norwegii? Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: jakiej zastawy uzywacie? 15.10.04, 00:01 Tzn. ja to bym chciala juz, niestety jezdze do Polski tylko w wakacje, wiec jeszcze troche czasu jest. A tak w ogole to po wiekszych przemysleniach, po przeczytaniu wszystkiego co napisalas/napisaliscie, maz waha sie, czy nie zaczekac ze Skandynawia do czasu, gdy bedziemy mieli juz w Polsce wlasny samochod i wtedy pojedziemy z kim i gdzie chcemy.....Musimy to jeszcze raz dobrze przedyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: jakiej zastawy uzywacie? 15.10.04, 00:11 Jesli zdecydujecie sie odwiedzic NOrwegie, zapraszam oczywiscie do nas na maly zlot! Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: jakiej zastawy uzywacie? 15.10.04, 00:24 Bardzo dziekuje! na pewno predzej czy pozniej sie tam wybierzemy, bo jest na mojej "liscie krajow do zrealizowania"/mam takowa i co rok cos z niej skreslam..../. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: jakiej zastawy uzywacie? 15.10.04, 07:26 jak będziesz w Gliwicach to serdecznie zapraszam na okolicznościową herbatkę, to moje rodzinne miasto, w którym ciągle uparcie mieszkam :) pzdr, P. Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: jakiej zastawy uzywacie? 15.10.04, 08:47 Mój dziadek przed wojną pracował w fabryce porcelany na Śląsku. Przynosił do domu takie wybraki, a ja je po nim odziedziczyłam. W dniu, w którym je przywieźliśmy z rodzicami do domu ( a sporo tego było ) przyszedł do mnie narzeczony, obecnie mąż, z bombą. Dlaczego z bombą nie z kwiatkami. Pewnie dla odmiany i dlatego, że jest wyjątkowo zdolnym chemikiem. Bomba rypnęła w pokoju ( co nie było w planie absolutnie ) i całą rodową porcelanę w sekundzie szlag trafił. No dwie filiżanki Rosenthala zostały, tak cudne, że jak na nie patrzę to coś mi się robi na myśl o tych utraconych. Żeby było śmieszniej, to było w stanie wojennym i o mały figiel poszedłby siedzieć za ten wybuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doświadczona Nie tłucze wam się? IP: 213.17.230.* 15.10.04, 08:36 Problem tłuczenia talerzy, dekompletujący kolejne zdobywane w prl-u zestawy, do których nie można było nic dokupić spowodował, że jak pojawił się nietłukący arcopal (francuski) zdecydowałyśmy z mamą kupić do naszego gospodarstwa coś takiego właśnie. Wzór najbardziej rozbudowany był biały z ornamencikiem w nowoczesne niby kwiatki niebiesko-różowawo-zółte. Talerze, filiżanki, półmiski itp itd. Tanio nie było, ale masę elementów dokupiłam potem. Moje dziecko było "w drodze" - dziś ma 12 lat. Komplet trwa. Stłuczki w porównaniu z porcelaną niewielkie. Wzór w już dogorywa - w hurtowniach tylko resztki. Inwestycja była spora, ale widzę po latach, że decyzja była dobra i jednak ekonomiczna. Z powodu zmywarki nie musiałam nic zmieniać. Trudno tylko teraz z tego kompletu się wycofać, więc mamy na stole ciągle to samo. Dla gości mam porcelanę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Nie tłucze wam się? IP: *.chello.pl 15.10.04, 10:01 u mnie na co dzień fajanse z ikei oraz z włocławka (te drugie lepsze, ale lekko oszczędzamy, bo juz nie produkują wzoru). Docelowo marzy mi się colosseum albo night&day wedgwooda. Od święta sans-souciss rosenthala - z kwaitkami i bez w kolorze ecru - częśc nowa, częśc przedwojenna. Do kawy codziennej Lubiana w granatowy wzorek, niecodziennej - przedwojenna chińszczyna w różyczki albo małe filiżaneczki z limoges białe ze srebernym rancikiem. Oprócz tego tysiąc drobnych okazów kolkcjonerskich, które jednak sie używa - każdy ma swój ulubiony kubeczek lub filiżankę, dzbanek do mleczka, talerzyk itp. - często na naszym stole każda rzecz jest z innej parafii, ale wszystko śliczne, często bardzo stare sztućce mamy proste z ikei oraz hefre wzor romański i księstwo warszawskie. Ja jestem fanką księstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Nie tłucze wam się? 15.10.04, 10:59 Gieshe zrobil rewelacyjny zestaw Bialy Len, wzornictwo tewelacyjne, Vileroye i Rosenthale odpadaja w przedbiegach. Niestety nie widze go na stronie internetowej. www.porcelanaslaska.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
minuttka Re: Nie tłucze wam się? 09.11.04, 10:01 Znalazłam Biały Len, ale na innej stronie www.ergo.com.pl/ergo_ceramika/bialylen.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli bialy len IP: 62.29.136.* 09.11.04, 12:22 Nie, tamten jest zupelnie inny, ma fakture splotu lnianego i jest w kolorze chamoix, i jest to rewelacyjny design. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: bialy len IP: 62.29.136.* 09.11.04, 15:24 cos pomiedzy biela a koscia sloniowa Odpowiedz Link Zgłoś
minuttka Re: bialy len 09.11.04, 15:29 Tak myślałam :). Widziałam wczoraj w ww. kolorze ciekawy wzór, ale nie spojrzałam kto to popełnił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: jakiej zastawy uzywacie? IP: *.futuro.pl 15.10.04, 10:28 a ja uzywam przedwojennej zastawy po mojej babci - Giesche :). obchodze sie z nia jak z jajem, ale uwielbiam na niej jesc :))). czasem mysle o kupieniu czegos "na codzien", ale nic mi jeszcze w oko nie wpadlo... uwielbiam stara slaska porcelane, wizyta na "pchlim targu" to dla mnie katusze ;). Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: jakiej zastawy uzywacie? 15.10.04, 13:49 najczęściej dla gości używamy Rosenthala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: jakiej zastawy uzywacie? IP: 212.160.172.* 15.10.04, 15:38 do zeszlego tygodnia miseczki i taleze wlasnorecznie utoczone przez moja mamez gliny a od kilku dni biale taleze z IKEA(prezent od tesciowej-calkiem ladne) swiatecznej jeszcze sie nie dorobilismy Odpowiedz Link Zgłoś