Gość: iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:11 Witam! Bardzo prosze o przepis jak zrobic domowym sposobem serek bialy? Dziekuje. Iza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 100 Re: jak zrobic bialy ser? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 20:23 Najprostszy sposób to wlać 1 litr gorącego słodkiego mleka do 1 litra kwaśnego mleka . Zamieszać i odstawić do wystudzenia . Rozłożyć gazę na durszlak i wlać tę miksturę . Możesz zawiesić do odcieknięcia albo lekko wycisnąć - byle nie za mocno , bo będzie suchy . Smacznego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: jak zrobic bialy ser? IP: *.chello.pl 27.11.04, 20:28 Nadejda za mna madrzejsi, co wiedza moze, ale ja tylko moge podzielic sie tym: wez jogurt - jesli nie robisz sama, to ten duzy: backomy lub danona. Podgrzej lekko w garnku, dodaj pol lyzeczki malej soli, i na gazę duza (chirurgiczną) wylej. Niech obcieka zawieszone nad garnczkiem przez noc (8-9 godz.). Potem lekko odcisnij i bedziesz miala "labneh" - tai libanski serek delikatny. Ja tak robie stale ze swojego jogurtu:-). Jogurt: 1 l mleka UHT podgrzany do 37-39 stopni, potem kubeczek jogurtu (jak nie masz fajnych bakteri z bulgarji lub grecji), wymieszac dobrze i w cieplo na 6-8godzin. I juz. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: jak zrobic bialy ser? 27.11.04, 21:23 Mleko zostawic na zewnatrz 1 dzien (nie UHT), nastepnie podgrzac i kiedy oddzieli sie serwetka przecedzic przez sito wylozone gaza, odcisnac. Mozna tez zagotowac swieze i dodac cytryny, zeby sciela mleko io rowniez odcisnac na sitku wylozonym gaza. Na 2 l mleka potrzeba okolo 2 lyzek soku z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: jak zrobic bialy ser? IP: *.unislaw.sdi.tpnet.pl 27.11.04, 21:59 Czyli TWAROŻEK? Musisz zakupić prawdziwe mleko(raczej zdoyć), nie to co jest dostępne w większości sklepów. Takie mleko stawia się na siadłe i można to przeprowadzić w warunkach domowych jak to robiły nasze babki. I np: do litra siadłego mleka (takiego co już można łyżką jeść) wlewamy litr mleka przegotowanego oczywiście tego samego gatunku, delikatnie mieszając z tej mikstury wytworzy nam się twarożek. Po wystygnęciu odcedzamy używając bawełnianej np: pieluchy lub czegoś lnianego. To co mamy w szmatce ściśle zawiązujemy i wkładamy pomiędzy dwie deski kuchenne i przyciskamy, na drugi dzień mamy twarożek jak z bajki. Ten płyn co zostanie to serwatka i to można wypic. Oczywiście fajnie jest zrobić twaróg z kilku litrów mleka,to i na sernik starczy Miłych doświadczeń Oj wiem skąd to mleko? Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: jak zrobic bialy ser? 28.11.04, 11:43 No i mozna jeszcze zrobic hinduski twarozek- panir. Chyba robi sie go tak, ze zagotowuje sie mleki i do goracego wciska sie sok z cytryny, ew. kwasku cytrynowego (odrobine)- mleko sie natychmiast warzy. Potem podobnie jak w powyzszych przypadkach wylewa sie wszystko na gaze. W trakcie jeszcze mozna dodac troszeczke soli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: jak zrobic bialy ser? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:23 DZIEKUJE wszystkim za wspaniale porady, dzieki Wam juz wiem jak sie do tej domowej produkcji serka mam zabrac!!!dziekuje jeszcze raz... Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jak zrobic bialy ser? IP: *.proxy.aol.com 28.11.04, 19:26 I jeszcze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8725956&a=8725956 Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: jak zrobic bialy ser? 28.11.04, 20:51 Przez 12 lat robiłem codziennie ser dla psów, codziennie kupowałem i nastawiałem 2 litry mleka na kwaśno i stało tak w kuchni 6 słoików litrowych i każdego ranka podczas śniadania przed pójściem do pracy warzyło sie w garnku 3dniowe kwaśne mleko ustalony doświadczalnie czas i zostawiało na 10 godzin do odstania się a po pracy na sito i było z tego 3/4 kg mokrego twarogu całkiem smacznego; serwatkę do ogrodu pod borówkę amerykańską a ser plus mielone mięso plus fura utartej marchwi dla naszych trzech suczek! A jakie było machanie ogonami tylko ten sie dowie kto dzieli żywot z mniejszymi braćmi! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś