Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 13.01.05, 12:20 No właśnie, czy ktoś zna taki? Czy to zwykły, biały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: Ryż Basmati - znacie taki? 13.01.05, 12:23 Biały z długimi wąskimi ziarnami,jeden z droższych gatunków,bardzo aromatyczny,dość szybko się gotuje.Ja go bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: Ryż Basmati - znacie taki? IP: *.chello.pl 13.01.05, 12:24 Tak, to najpyszniejszy, najbardziej aromatyczny ryż, jaki znam. Cały dom wypełnia zapachem, choć moja druga połowa twierdzi, że ten zapach do złudzenia przypomina zapach starych skarpet:))) Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Ryż Basmati - znacie taki? 13.01.05, 12:30 Gość portalu: miszam napisał(a): > choć moja druga połowa twierdzi, że ten zapach do złudzenia przypomina zapach starych skarpet:))) Chciałbym, by tak pachniały stare skarpety (długo noszone - domyślam się) - nie prał bym ich nigdy, a zasypiał ze skarpetą na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa102 Re: Ryż Basmati - znacie taki? IP: 195.41.211.* 13.01.05, 12:30 wlasciwie jadamy tylko basmati, bo sie uzaleznilismy jednak probowalam kiedys znalezc go w polsce (dodam, ze na prowincji) i znalazlam tylko torebki z uncle bena, ktore byly strasznie drogie i ryz nie mial tego aromatu moze w wiekszych miastach mozna dostac w sklepach chinczykow albo lepszych delikatesach a gotowanie ryzu w torebkach to wogole jakies nieporozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Ryż Basmati - znacie taki? 13.01.05, 12:33 Gość portalu: ewa102 napisał(a): > moze w wiekszych miastach mozna dostac w sklepach chinczykow albo lepszych > delikatesach Kupisz w kazdym hipermarkecie. Warto go zmieszać z dzikim ciemnym ryżem (firma Rani - chyba). Ale po ugotowaniu - czas gotowania inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pistacja Re: Ryż Basmati - znacie taki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:30 Znam, uzywam. Dosc drogi, ale pyszny. A co do zapachu, faktycznie podczas gotowania wydziela jakis "dziwny" zapach, ktorego nie lubie, ale sam ryz pychotka. I nie wolno go rozgotowac. Trzeba gotowac dokladnie tyle, ile podano na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa102 Ryż Basmati - zapachy IP: 195.41.211.* 13.01.05, 12:32 dziwia mnie wasze odpowiedzi, bo moj ryz basmati pachnie cos jakby swierzutko zrobiony pop-corn a na pewno nie skarpetami Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: Ryż Basmati - zapachy 13.01.05, 13:53 Jest też ryż (niezbyt drogi) jaśminowy, który niektórym trąci myszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Ryż Basmati - znacie taki? 13.01.05, 18:24 :) Basmati to ksiaze ryzu:))) pachnie orzechami, a nie skarpetami:)))) moze jakis stary kupujecie? najlepiej kupic pakowany w plocienny/jutowy? worek (w Polsce niestety nie widzialam) dobrze ugotowany basmati nigdy sie nie skleja pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina ryż basmati IP: *.ip.telfort.nl 03.05.14, 19:22 mój ryż "pachnie" chlorem a nie skarpetami ani myszką ... Odpowiedz Link Zgłoś
certez Re: Ryż Basmati - znacie taki? 19.04.26, 01:27 no basmati pachnie jak jakieś stare brudne skarpety no Odpowiedz Link Zgłoś