Dodaj do ulubionych

Dzisiejki Nr. 102

18.01.05, 23:50
No taki numer - to i wiadomosci beda na 102 - zawsze prawdziwe i
optymostyczne!
Obserwuj wątek
    • oqo Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 10:00
      mój wczorajszy link do egazety już się zdezaktualizował więc pozwoliłem sobie
      wlepić zdjątko do albumu ....właśnie jade z autkiem na przegląd bo
      piętnastoletniego grzechotnika najlepiej sie przeglada w śniegu i wszelkie
      ewentualne wycieki można zwalić na niepogodę smile
      • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 12:16
        Dziendobry, chociaz to poludnie.Pochmurnie bardzo i dosc zimno.Za to jestem w
        domu i rozkoszuje sie cisza i spokojem oraz dobra muzyka (dostalam od corki
        wszystkie albumy Pink Floyd, jakie to ponadczasowe! Mlodzi tez uwielbiaja,a
        mnie jakby cofnelo o 25 lat!
        • marialudwika Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 12:46
          Po nocnej ostrej burzy i gradzie,dzis,narazie ,jest slonce i 6 stopni
          plus.Pieknie ,jak sie wyglada przez okno.Dobra wiadomosc,ze narcyzy zaczynaja
          wylazicsmile
          Tymczasem prozaicznie sprzatam,no i wyrzucam to i owo...
          ml
          • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 13:06
            Witaj ML! A juz myslalam ze wszyscy umarli sad
            • jutka1 Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 13:36
              Wczoraj wieczorem popadywal snieg z deszczem, ale dzis juz po nim ani sladu.

Witajcie smile)
              • josarna Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 15:51
                A u mnie jeszcze poprzedni śnieg nie stopniał do dna, a świeży zaczyna sypać.
                Stado jeleni zmieniło miejsce zamieszkania - przedefilowały majestatycznie
                przez pola z jednej części lasu do drugiej. Zastanawiam się, co kombinują.
                sarny widać często, ale jelenie to rzadkość.
                • marialudwika Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 16:12
                  Prawidlowosc,jak na naszym forum,he,he!smile)))
                  ml
                • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 16:45
                  Jelenie pewnie szukają smaczniejszego żerowiskawink
                  Chciałabym by choć trochę popadał snieg. Brak mi prawdziwej zimy. Dla poprawy
                  (a może wręcz przeciwnie) nastroju patrze na śniegi zakopiańskie
                  www.internetia.pl/pogoda/obraz.html?miasto=zakopane&skala=C
                  • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 17:30
                    Snieg to widac glownie na dachu tej budy naprzeciwko hotelu GiewontsmileA u mnie
                    juz sypie drobno, ale nieublaganie....
                    • alfredka1 Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 18:58
                      Mammajko droga, do trzech razy sztula, dwa razy listy do Ciebie słałam i jakieś
                      0n0 wcinało je po drodze /smakowite były?/W buda, którą widzisz w okienku
                      pogodowym, to jedna z najobficiej zaopatrzonych bud przy Kościuszki. Są tam
                      swetry przez gażdzinki uplecione z owczej wełny, czasami w dodatkiem wato-
                      bawełny,i skarpety i kamizele. Są też kapce na owieczkowym futerku, są zbyrcoki
                      i terliki i ciupazki... A przede wszystkim są malunki i rzeżby przecudnej
                      urody, co to się mogą w koszmarach nocnych przyśnić.Ale to się składa na
                      niepowtarzalność tego miejsca. Nie wspomnę już o oscypkach, kóre naprawdę są
                      znakomite.Wodnik zagląda mi przez ramię i każe mi napisać, że najznakomitsze są
                      śniadania w hotelu oboksmile) Pozdrawiamy serdecznie
                      • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 19:54
                        Alfredko, znam te bude od dzieckasmile Jak wlasciwie cala Kosciuszki od dworca PKS
                        moge przejsc w w myslach do Krupowek po prawej i lewej stronie ulicy (moze w
                        wersji sprzed lat?)
                        • dado11 Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 20:17
                          No to spadl snieg...i lezy. Wracalam do domu w koszmarnym korku,
                          bo na drodze szklanka. Slizgalismy sie wszyscy, jak nie przymierzajac -
                          poczatkujacy lyzwiazesmile Z respektem... Mam nadzieje, ze do jutra rana nasi
                          dzielni drogowcy stana na wysokosci swoich zadan... Inaczej bedzie kiszkasad((
                          Tak z innej beczki, zrobilo sie ladnie, tak czysciutko.
                          Za przykladem przyrody, zaczelam porzadkowac nasze studio, bo nowy rok,
                          to nowe dokumenty, nowe przegrodki, nowe stosy papierzysk.
                          Mysle, ze to porzadkowanie troche potrwa...
                          Pozdr. D
                          • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 20:21
                            dado11 napisała:

> Za przykladem przyrody, zaczelam porzadkowac nasze studio, bo nowy rok,
                            > to nowe dokumenty, nowe przegrodki, nowe stosy papierzysk.
                            > Mysle, ze to porzadkowanie troche potrwa...
                            > Pozdr. D

Dwa tygodnie temu przyniosłam z pracy duże kartony po papierze do ksero, by
                            upchać do nich papierzyska i dokumenty, do których nie zaglądam, ale muszę
                            przechowywać. I tak sobie stoją biedaczyska... Do jednego włożyłam przeczytane
                            gazety, bo akurat był pod rękąwink Ciekawe, czy w tym kwartale zrobię z nich
                            zaplanowany użytek?
                            • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 21:59
                              Ja tez jakos nie moge skonczyc z papierzyskami.Po pierwszej selekcji leza sobie
                              i czekaja na sito o gestych oczkach, ale chyba to jeszcze potrwasmile
                              • lablafox Re: Dzisiejki Nr. 102 19.01.05, 22:07
                                Ja tez nie mogę się z nimi uporac , nie mam ochoty.
                                Wczoraj samochód na przeglądzie po 2 latach od zakupu- wymiana filtra i
                                oleju.Chodzi teraz jak nówka.
                                Dzisiaj byliśmy na 1 imprezie przedszkolnej z okazji Dnia Babci i Dziadka.
                                Po części artystycznej w wykonaniu 4-latków była wspólna zabawa .
                                Dziadkowie z wnuczętami bawili się w starego niedźwiedzia , a babciom przypadła
                                haftowana chusteczka.
                                Nastepna impreza w piątej - u 5 latków.
                                Dzisiaj rano - niespodzianka - biało - leżał śnieg.
                                Wieczorem również niespodzianka - padał snieg.
      • rudakitka1 Re: Dzisiejki Nr. 102 20.01.05, 08:18
        oqo napisał:

> mój wczorajszy link do egazety już się zdezaktualizował więc pozwoliłem sobie
        > wlepić zdjątko do albumu ....właśnie jade z autkiem na przegląd bo
        > piętnastoletniego grzechotnika najlepiej sie przeglada w śniegu i wszelkie
        > ewentualne wycieki można zwalić na niepogodę smile

Jak miło,ze dorosły chłop chwali się bystrą córka i "starym" samochodem,aż
        cieplej mi się na sercu zrobiło,że normalni faceci tez tu zaglądają.
        Będę się rozglądała na Śląsku za tym Waszym cud samochodemsmile)
    • dado11 Re: Dzisiejki Nr. 102 20.01.05, 10:53
      Na dworzu sypie snieg, ale jest +2 st., wiec pewnie zaraz zrobi sie pluchasad
      W czasie rannego spaceru z psami, mialam okazje po raz pierwszy w zyciu
      zobaczyc i posluchac jemioluszkesmile To sliczny ptaszek z przesmiesznym czubkiem
      na lebku, spiewa niezwykle czystym dzwiekiem (taki modulowany swiergot).
      Na sloninkach ruch, jak w ulu, kolejki sikorek stojasmile)) Zeby miec jeszcze
      wiecej czasu na podgladanie tego pieknego swiatasmile
      Pozdrawiam i mkne do pracy. D.
      • jutka1 Re: Dzisiejki Nr. 102 20.01.05, 13:19
        W Kotlinie K. - rano padal snieg, teraz juz przestal, plus 5 stopni i baaaardzo szaro-buro.
        sad

Ide rozpalic w kominku i nalac sobie zywca. O!

I oczywiscie: dziendobrybardzo smile)))
        • marialudwika Re: Dzisiejki Nr. 102 20.01.05, 14:32
          Fatalna pogoda,zapowiedziana dla Polski,przez Lx dziwnym trafem jest
          tutaj.Sztorm !!!
          ml
          • kanoka Re: Dzisiejki Nr. 102 20.01.05, 16:54
            Cały dzień pada śnieg - obecnie z deszczem sad(
            pomimo mokrej pogody, pojechaliśmy z mężem do Muzeum Azji i Pacyfiku na Freta,
            na wystawę "Kult Wielkiej Bogini w hinduizmie"
            www.muzeumazji.pl/
            Ciekawe smile)
            Zawsze interesowały mnie Indie, Nepal, Bali, egzotyka ich mitologii i
            malowniczość bogów i bogiń......
            Żałuję, że nie obejrzałam w przeszłości podobnych wystaw poświęconych Ganeśi,
            Garudzie, Krysznie i Śiwie sad((....ale może kiedyś będzie powtórka?
            Teraz siedzę w domu, przeglądam książki o hinduizmie,oraz doskonały folder
            kupiony "za grosze" na wystawie...a za chwilę, poszukam jeszcze czegoś w necie.
            No i oczywiście, w najbliższym czasie pójdę na czołową pozycję Bollywood -
            "Czasem słońce, czasem deszcz" smile)), która właśnie wchodzi na nasze ekrany.

film.onet.pl/10590,film.html
            Chociaż wszystko wskazuje na to, że męża nie uda mi się namówić, tz "jak
            koniecznie chcesz, to póóóóóójdęsmile)" - ale biedaczek będzie cierpiałsad(.Przez
            trzy godziny patrzeć jak tańczą, płaczą, kochają i śpiewają - tego normalny
            mężczyzna nie wytrzyma....
            A wracając do "ad remu", czy wiecie, że w politeistycznej religii hinduskiej,
            cały czas trwa proces powstawania nowych bogów? W latach 20 XX w., wraz z
            uzyskaniem przez Indie niepodległości, powstała nowa emanacja Wielkiej Bogini -
            Bharat Mata = Matka Indii, czczona w wybudowanych jej świątyniach. Również
            potężna kinematografia indyjska w latach 60 wykreowała nową boginię - Santoszi -
            dawczynię urodzaju i dobrobytu i obecnie ma ona wiele świątyń i wyznawców....
            • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 20.01.05, 23:38
              Kanoko! Ja jutro wybieram sie na ten film.Obejrzalam juz fragmenty sciagniete w
              wersji anglojezycznej. Ubaw nieprawdopodobny - scenografia, balet - dopracowany
              po mistrzowsku.I ten zamek jak przeniesiony z Francji o wnetrzach z zupelnie
              innej bajki.Bardzo sie ciesze na ten film!
    • jan.kran Re: Dzisiejki Nr. 102 21.01.05, 01:23
      Omeri, napisalas ze masz ciezkie dni jeden za drugim i zniknelas...
      Moze nie chcesz pisac o ich ciezkosci, ale probuje Tobie ulzyc posylajac dobre
      mysli i fluidysmile))

Co do papierow to nie daje rady. Osaczaja mnie , wylaza z kazdego kata , w
      roznych jezykach i o roznym poziomie wartosci i znaczenia.

Klasowki dzieci, stare rachunki, nowe rachunkisad((( jakies listy sprzed lat,
      tona szpigli ktorych szkoda wyrzucic , program do cinemateque osloanskiego
      nieaktualny, swiadectwa szczepien dzieci, listy zakupow, metryki, moj indeks.
      Sodoma i Gomora.

Tylko paszportow pilnuje. Reszta to chaos.

Do pierwszego marca musze zlozyc podanie do szkoly. Chyba mnie to wreszcie
      zmobilizuje zeby znalezc swiadectwo maturalne, CV i milion innych dokumentow o
      ktorych nie chce mi sie teraz myslec.
      Do tego w Oslo spadl snieg . Nie lubie zimy, zwlaszcza w miescie...K.
      • omeri Re: Dzisiejki Nr. 102 do jan.kran. 21.01.05, 21:27
        Dzieki za tak bardzo mi potrzebne dobre fluidy. Koniec semestru i planowane
        zwolnienia w pracy powodują wielce napiętą atmosferę i mobbing wrednych.
        • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 do jan.kran. 21.01.05, 21:35
          Hej - Kanoko - czy bylysmy razem w kinie smile
    • ewapf Re: Dzisiejki Nr. 102-Piatek! 21.01.05, 06:48

Burzową chmurą płyną dzieje
      Nadzieja ciągle się telepie
      Jest hasło co optymizm sieje
      Uśmiechnij się! Jutro bedzie lepiej
      Czesto to brzmi jak drętwa mowa
      Po co wyszczerzać się na próżno
      Hasło inaczej czas zredagować
      Uśmiechnij się! Jutro bedzie za póżno

z pozdrowieniami smile)
      • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102-Piatek! 21.01.05, 10:37
        Witam w pochmurny piatek.Juz ze sniegu tylko slady na trawniku, chlapa i slizko.
        Powinnam pisac dalsza czesc projektu dla Uniwersytetu Trzeciego Wieku,a nie
        wlazic na forum. Ale pokusa jest silniejsza. Milego week - endu, ktory sie
        wlasnie zacznie!
        • jutka1 Re: Dzisiejki Nr. 102-Piatek! 21.01.05, 11:41
          W Kotlinie K. halny od wczoraj czy przedwczoraj.. Nadaje prawdziwego znaczenia piosence
          koncert jesienny na dwa swierszcze i wiatr w kominie..

dziendobrybardzo smile))
          J.
          • dan8 Re: Dzisiejki Nr. 102-Piatek! 21.01.05, 12:46
            Dziewczyny podsylam Wam duzo slonca z upalnej ,letniej Australii.
            U mnie juz pozny,piatkowy wieczor.Siedze przy kompie i dochodzi do mnie
            glosna,mlodziezowa muzyka.
            Sasiedzi wyprawili party z okazji 18-tych urodzin corki.
            Cala ulica zastawiona samochodami a porzadku pilnuje dwoch wynajetych body
            guard.
            Przypominam sobie swoje 18-te urodziny,byly calkiem skromne.
            A Wasze,pamietacie?
            • marialudwika Re: Dzisiejki Nr. 102-Piatek! 21.01.05, 13:19
              Przyda sie to sloneczko Dan!!
              U nas "halny depresyjny" i zimno,brrrrr!!! Dobrze,ze nastepny storczyk planuje
              zakwitnac!
              ml
              • lablafox Re: Dzisiejki Nr. 102-Piatek! 21.01.05, 15:46
                w Poznaniu rano deszcz ze śniegiem i wiatr , silny, dotarły chyba z Holandii,
                ale stosunkoweo ciepło.
                Już po Dniu Babci i Dziadka w przedszkolu . Było bardzo miło .
                Potem kawa w domu u kolejnej wnuczki .
                Teraz słonecznie, wietrznie , ale przenikliwie zimno.
                Przez okno podziwiam stado gołębi na tle ciemnej chmury , widziane pod słońce.
                Srebrzyste błyskawice. Cudo.
                • dado11 Re: Dzisiejki Nr. 102-Piatek! 21.01.05, 17:26
                  Oj, pracowicie skonczyl sie ten tydziensmile Ale milo, bo wiele projektow na
                  ukonczeniu. Dzien byl tak brzydki, ze az trudno opisac. Zacinal mokry od
                  sniego-deszczu wiatr, na ulicach kaluze wielkosci sredniego basenu, gole
                  galezie drzew trzesly sie jak wysuszony paralityksad Brrrr... Tylko szaro-bure
                  niebo, szarpane rozrywajacymi sie chmurami, taka mala zapowiedz odmiany???
                  Oby. Jutro ma byc piekna sobota, dobra do spaceru, wygrywania milionow w Totka,
                  rodzinnych obiadkow, a i moze jaka imprezka karnawalowa???
                  Czego sobie i Wam zycze i pozdr. D.
    • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 21.01.05, 17:35
      Dziś bawiłam się w prawiebudowlańca. Wspólnie z wodnikowstwem kupowałam różne
      dziwne rzeczy konieczne do przystosowania do życia zdemolowanego mieszkania.
      Gipsy, zaprawy, tapety, kleje, kafelki, a nawet nowy piecyk gazowy! Nie
      myslałam, że wymiana rur wodnych w mieszkaniu pociągnie za sobą kapitalny
      remont jego części. Będzie piekniesmile
      • jan.kran Re: Dzisiejki Nr. 102 21.01.05, 19:24
        Dzs wolne. Pospalam , poczytalam. Jutro dopiero na 16-ta do pracysmile))
        W Oslo zimno okropnie. I slisko. I ciemno , choc juz lepiej jak w grudniu. Do
        wiosny niestety dalekosad(( K.

Wedrowcze czy Ty i Wodnikowstwo macie juz kombinezony robocze w twarzowych
        kolorach ? I skrzynke piwa oraz "Sporty" ? Milego remontowania !
        Na pewno bedzie pieknie! Kran.
        • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 21.01.05, 20:07
          Mamy, wszystko mamy, co jest potrzebne do romentu. Mamy i musztardówki i
          kwaśne ogórki i trenujemy pieśni prawie patriotycznesmile) Mamy też rozpiskę, kto
          kiedy będzie latał do "babki" gdy paliwa zabraknie...
          • no_no Re: Dzisiejki Nr 102 - idzie zima 21.01.05, 20:24
            Nie zapominajcie przed wyjściem z domu
            o czapkach, szalikach, rękawiczkach...

no_no - i o mniesmile)

• mammaja Re: Dzisiejki Nr 102 - idzie zima 21.01.05, 20:32
              Wrocilam z filmu hinduskiego "Czasem slonce czasem deszcz".Wrazenia
              nieprawdopodobne. Moze pozniej cos napisze.Tylko troche za dlugo trwa jak na
              moje mozliwosci (przeszlo 3 godziny).Ale warto zobaczyc.Nie miesci sie w nasze
              estetyce ani w naszej tradycji kina.
              • kanoka Re: Dzisiejki Nr 102 - idzie zima 21.01.05, 21:24
                Ja również byłam dzisiaj na Kabhi Kushi Kabhie Gham ...i melodia z filmu cały
                czas chodzi za mnąsmile).Jestem pełna wirujących kolorów i muzyki....Muzyka, tańce,
                obrzędy i zwyczaje hinduskie - to najmocniejsze strony filmu.
                No i...przeeeepiękne Hinduski smile)) - jak apsary! Panowie przystojni, ale...
                często śmieszą ;0
                Tak, jest to kicz, ale aż niesamowity i...zupełnie odmienny od tego, co znam.
                Zamiast "czasem słońce czasem deszcz" - powinno być czasem łzy, czasem śmiech,
                bo to co się dzieje na ekranie, czasem wzrusza, a czasem śmieszy, chociaż nie
                zawsze w momentach zgodnych z zamysłem reżysera wink
                To, co mnie ponadto poruszyło, to fakt, jakie ogromne znaczenie przywiązują
                Hindusi do więzi rodzinnych - sądzę, że chyba jest w tym jakaś prawda, a nie
                tylko fabuła wymyślona przez reżysera; czy ktoś z Was coś na ten temat wie, bo,
                np był w Indiach? Muszę czegoś na ten temat poszukać. A coroczny zwyczaj
                wysyłania drobnego prezentu, od teściowej dla synowej! - żeby okazać jej swoją
                miłość i przywiązanie - co Wy na takie obyczaje narodowe?
                Moim zdaniem - warto iść na ten film smile)), nawet specjalnie nie cierpiałam, że
                dwie części naraz.
                Ciekawa jestem recenzji Mammajkismile
                • omeri Re: Dzisiejki Nr 102 - idzie zima 21.01.05, 21:37
                  Oj, nabrałam chęci na ten film
                  • bodzio49 Re: Dzisiejki Nr 102 21.01.05, 23:30
                    Witam wszystkich forumowiczów z usmiechem na opalonym pysiu smile
                    Ktoś wspominał o kiczu. Własnie miałem często takie skojarzenia w tej Tunezji.
                    Wszystko takie dziwne, inne i czasem nielogiczne. Inne gwiazdy, nawet
                    księżyc "zjadany" był inaczej. Jakoś tak od góry smile Ale było wspaniale -
                    powiem krótko.
                    Bardzo ambitne tematy widzę na forum. A ja nie mam nawet czasu poczytać. Ale
                    już kopiuję zdjęcia do kompa i biorę się do pracy.
                    bodzio - wreszcie na "łonie"
                    • jutka1 Re: Bodziu :-))) 21.01.05, 23:34
                      witaj na lonie wink

wlepiaj zdjecia do albumu.. bardzo sie ciesze, ze ci sie podobalo!

J. smile
                      • kanoka Re: Bodziu :-))) 22.01.05, 00:00
                        Witaj smile)
                        Też się cieszę, że było fajnie
                        A może wlep coś i na stronę www ?
                        • dado11 Re: Bodziu :-))) 22.01.05, 00:12
                          Czesc Bodziusmile))
                          A juz mialam sie zaniepokoic, czy cie tam gdzies nie wcielosmile)
                          Milo, ze masz opalone conieco, wypoczeta reszte,
                          no i ze wrociles na lonosmile)
                          Pozdr. D
                    • wywrot53 Re: Dzisiejki Nr 102 22.01.05, 00:23
                      Witaj Bodziosmile
                      Jak juz odpocząłeś, to weź się troszkę za pomoc innymsmile
                      W wątku "prawnicy" Czeka zniecierpliwona petentkasmile
                      • mammaja Re: Dzisiejki Nr 102 22.01.05, 00:40
                        Ja nie wiem co sie stalo z moim postem.Tez :Witaj Boziu! I tez: Zajrzyj na
                        watek "Prawnicy". Czy ja to gdzie indziej wyslalam?
    • jutka1 Bialo.... :-)) 22.01.05, 09:19
      Wreszcie! Przez noc napadalo sniegu ze 20 cm.. smile
      bialo, bialo, pieknie..

dziendobrybardzo wink)
      • kanoka Re: Bialo.... :-)) 22.01.05, 09:43
        Witaj, Jutka!
        Ciesz się zimąsmile)!
        • lablafox Re: Bialo.... :-)) 22.01.05, 09:49
          U nas w nocy śniezyca .
          Witajcie dziewczyny.
          Teraz słoneczko i+3.
          Jutko łap za aparat i uwieczniaj biały puch.
          • jutka1 Re: Bialo.... :-)) 22.01.05, 10:04
            Czesc Kanoko, czesc Lx smile)

Uwiecznilam sniezny ogrod. Jeszcze tylko 30 klatek i bede mogla film wywolac, zeskanowac i
            wlozyc do albumu smile

Teraz znowu sypie..
            Uczen chce pojechac do Wroclawia polazic - w lenguidzu ofkors wink)) Kto wie, moze
            pojedziemy? Moze kupie na starociach wieszak do sieni, z szufladka na paste do butow,
            stojakiem na parasole, poleczka na kapelusze- na Kielbasniczej widzialam taki.

smile
            • kanoka Re: Bialo.... :-)) 22.01.05, 10:10
              Witaj, Lx smile
              Jedź, Jutka i kup!
              A w Warszawie - szaro sad
              • mammaja Re: Bialo.... :-)) 22.01.05, 10:25
                Hej, wlasnie juz (u mnie) nie szaro - slonce przebilo sie przez chmury,widac
                kawlki niebieskiego nieba - ale chmury nadciagaja - piekny spektakl niebieskismile
                • marialudwika Re: Bialo.... :-)) 22.01.05, 13:51
                  U naz zielono i 7 stopni plus,ptaki zaspiewuja,coraz wiecej kretowisk,co
                  podobno wrozy wiosne!
                  ml
                  • mammaja Re: Bialo.... :-)) 22.01.05, 22:31
                    Zasiedzialam sie u corki, ogladajac kolejny film hinduski, w ktorym glowne
                    role grali oczywisce ci sami aktorzy, gwiazdy Bollywood.Kanoka wczoraj napisala
                    o tym filmie, ja sie z nia zgadzam - ale jeszcze chcialabym cos dodac,tylko juz
                    nie mam sily. Snieg spadl, teraz chwycil mroz - moze byc jutro piekny dziensmile
                    • jan.kran Re: Kolorowo:-))) 22.01.05, 22:52
                      W Oslo po chwilwej jednodniowej zimie znowu wiosna. Jak szlam do fabryki to az
                      mnie oczy zabolaly tak sie chcialam tych pieknosci naoogladac. Bialy snieg,
                      nieduzo , , blekitne niebo i ostre slonce powodujace ze wszystko dookola
                      mialo taki pomaranczowy poblasksmile)

Bodzio , marzeniem mojego zycia jest zamieszkac w Tunezji. I kiedys to zrobie ,
                      ot co. Fajnie tam jest, prawda? Chyba , ze wybiore sie do Maroka lub Libii i
                      tam mi sie bardziej spodobasmile)
                      Polnocna Afryka podoba mi sie bardzo. Takze ze wzgledu na jezyk. Kran.
              • jutka1 Re: Bialo.... :-)) 22.01.05, 23:51
                Pojechalam. Zasypalo mnie z lekka sniegiem. Poszlam na Plac Kopernika (chyba), Kielbasnicza,
                do Desy na Rynku i do sklepu ze starociami na Szewskiej.. NIC.
                Ten wieszak z Kielbasniczej ktos kupil. Hmm. Widac nie byl mi pisany.

U nas ciagle bialo, po poludniu/wieczorem posypalo na nowo. smile
    • jutka1 Niedziela 23.01.05, 09:36
      Ciagle proszy snieg.. Bialo i bajkowo.

Ide do obowiazkow. Milego dnia zycze wink)
      • tom_tam Re: Niedziela 23.01.05, 09:44
        Witaj Jutko1 - "mrowko pracowita"! smile
        Kiedy Ty spisz?.
        Polecam:
        www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10101&storeId=19&categoryId=10458&langId=-
        27&parentCats=10120*10458&catty pe=sub
        Moze "tam" rozwiazesz Twoje garderobiano-przechowalnicze problemy?
        pozdrawiam,-
        tom
        • tom_tam Re: Niedziela 23.01.05, 09:50
          Eeee tam - z takim "linkiem" sad
          Znajdziesz Sama z glownego:
          www.ikea.com/ms/pl_PL/
          • jutka1 Re: Niedziela 23.01.05, 11:37
            TT,
            Problem w tym, ze ja wiem co chce, a to co chce jest z poczatku XXw., z duzym lustrem,
            szufladka na paste do butow, miejscem na parasole i poleczka na kapelusze...

Jeszcze sie po sklepach ze starociami nachodze, ale w koncu znajde wink) Tak czy owak dzieki za
            linki..

Kiedy spie? Po nocach spie, z reguly 7-9 godzin, jak tam sie uda smile
            W dzien tez potrafie sjeste sobie zapodac, bez problemow..

J. smile
    • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 10:42
      Przyszło trochę mrozu do Szczecina. Śniegu ciągle nie ma.
      Pewnie nie jestem zbyt normalna, ale zazdroszę ci Jutko jazdy w sniegu i
      ekstremalnych warunków na szosiesmile Już kilka lat tak nie jeździłam ...
      Brak mi tej adrenaliny. A może odwrotnie? Nadmiaru energii nie jestem w stanie
      wyładować w normalnym życiu?
      • tom_tam Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 11:03
        Mila Wedrowcze,-
        sorry, jesli zbyt intymne to dociekanie ale hmmm.... czy jeszcze przed kilku
        tygodniami aktualny "problem" nauczenia Twojego (przesympatycznego) Kolegi
        (chirurga) ktory "pomagal" Tobie w klopotach z komputerem, podstaw arytmetyki-
        przestal byl powodem do do "extra dawki" adrenaliny?.
        Hmm... nawet nie wiedzialem iz matematyki mozna (kogos) tak szybko nauczyc! smile)
        pozdrawiam,-
        tom
        • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 11:54
          Nauczanie, niezależnie czy są to studenci, czy koledzy lekarze nie wpływa na
          poziom mojej adrenaliny. Stanowczo żądam śniegu i zimy!
        • no_no Re: Dzisiejki Nr 102 23.01.05, 12:01
          Witam i pozdrawiam z mego domusmile)
          • kanoka Re: Dzisiejki Nr 102 23.01.05, 12:18
            Taka szara zima w tym roku.....

Nieznacznie z wilgotnego wykradał się mroku
            Świt bez rumieńca, wiodąc dzień bez światła w oku.
            Dawno wszedł dzień, a jeszcze ledwie jest widomy.
            • bodzio49 Re: Dzisiejki Nr 102 23.01.05, 12:27
              kanoka napisała:

> Taka szara zima w tym roku.....
              >
              > Nieznacznie z wilgotnego wykradał się mroku
              > Świt bez rumieńca, wiodąc dzień bez światła w oku.
              > Dawno wszedł dzień, a jeszcze ledwie jest widomy.

Zaprasza kanoko do albumu na słoneczko i opalanko smile
              I światła tam więcej i dzień znacznie dłuższy. na stronkę www wyślę
              sprawozdanie za kilka dni. Muszę porządną informację przygotować do zdjęć o
              kraju, ludziach i moich wrażeniach.
              • mammaja Re: Dzisiejki Nr 102 23.01.05, 12:35
                Witam niedzielnie! Narazie ladny, lekko zimowy dzien,zaraz jade na spacer na
                puste pola, gdzie psunia bedzie mogla sie wybiegac, a przedtem zajrze do
                Tunezji, po troche slonca!
          • no_no Re: Dzisiejki Nr 102 - nudzicie się?;) 23.01.05, 13:24
            W kontekście dotychczasowych dyskusji i rozważań o Bogu,
            chrześcijaństwie, wierze, religii - zachęcam kamforę,
            josarnę i wszystkich innych uczestników f40+ do czytania...

Polecam stronę: www.geocities.com/legaba2003/ksiazki.htm
            By jednak czytać teksty tam umieszczone, musicie mieć zainstalowany
            program WinRar.

Na rozgrzewkęsmile) proponuję poczytać: "Ciemne strony historii chrześcijaństwa" -
            Ellerbe Helen. Jest to książka, którą każdy powinien przeczytać. Znajdziecie
            być może na jej stronach odpowiedzi na nurtujące pytania, a chrześcijanie
            dowiedzą się, czyje święta obchodzą 25 grudnia i czy pani profesor Środa ma
            rację?
            A to fragment tekstu z "Ciemnych stron...":

"To wiara w Boga objawiającego się pod różnymi postaciami, a nie unikalne nauki
            religijne chrześcijan, pomogła Rzymianom pogodzić się z chrześcijaństwem.
            Religia ta pod pewnymi względami przypominała rzymski kult Mitry, czyli
            mitraizm. Jako „Opiekun Imperium" Mitra był ściśle związany z bogami słońca,
            Heliosem i Apollem. Narodziny Mitry przypadające na dzień 25 grudnia w okresie
            przesilenia zimowego, stały się datą przyjęcia na świat Jezusa. Świadkami
            narodzin Mitry byli pasterze biorący również udział w ostatniej wieczerzy przed
            powrotem Mitry do nieba. Wniebowstąpienie Mitry, które zbiegło się z
            protuberancją słońca w okresie równonocy wiosennej stało się chrześcijańskim
            świętem Wielkanocnym.

W Rzymie, na Wzgórzach Watykańskich, chrześcijanie przejęli świętą grotę
            poświęconą Mitrze, czyniąc z tego miejsca siedzibę Kościoła katolickiego.
            Wkrótce tytuł najwyższego kapłana Mitr, Pater Patrum, zastąpiony został tytułem
            biskupa Rzymu, papa czy papież. Występowanie wyraźnych podo­bieństw do mitraizmu
            ojcowie chrześcijan tłumaczyli działalnością diabła, oświadczając, że
            najstarsze legendy mitraizmu są podstępną imitacją jedynej prawdziwej wiary..."

Musiciesmile również koniecznie przeczytać tekst Ericha Fromma - "Dogmat Chrystusa"
            W nim znalazłem słowa Goethe'go, które umieściłem w swojej sygnaturce.

no_no - czytajcie, poznawajcie prawdę, tylko ona was wyzwoli..
            • kamfora Re: Dzisiejki Nr 102 - nudzicie się?;) 23.01.05, 14:09
              Zachęcasz mnie do czytania "Ciemnych stron..." z jednoczesną zachętą do
              ograniczenia/zaprzestania pisania na forum? Obiecuję przemyśleć, choć
              w świetle złamania niedawnych postanowień zerwania z forumowym nałogiem
              raczej czarno to widzę sad Moja silna wola jest okrutnie słaba "w tym temacie".
              Jedyne więc, co Ci pozostaje (i wszystkim podobnie jak Ty myślącym) - to
              ustawić mojego nicka jako "nieprzyjaciel" i włączyć
              opcję "nie pokazuj wątków i postów nieprzyjaciół".

Miłego niedzielnego popołudnia! smile)
              • no_no Re: Dzisiejki Nr 102 - jak kamfora:) 23.01.05, 17:38
                kamfora napisała:

> Zachęcasz mnie do czytania "Ciemnych stron..." z jednoczesną zachętą do
                > ograniczenia/zaprzestania pisania na forum?
                -------
                Gdzie wyczytałaś, że zachęcam cię do zaprzestania pisania na forum???
                Wręcz odwrotnie, już kiedyś, gdy nosiłaś się z zamiarem opuszczenia forum -
                apelowałem, byś pozostała.
                -----
            • ewelina10 Re: Dzisiejki Nr 102 23.01.05, 14:20
              Witam niedzielnie. Witam również Bodzia.
              W oczekiwaniu na domowy obiad wpadłam na chwilkę do Was.
              Dziękuję no_no za linka i propozycje tekstów do czytania.
              Skorzystam później.
              Wróciliśmy przed chwilą z kina. Film Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń
              "przytłoczył" mnie swoim surrealizmem.
    • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 15:58
      Przyszedł, jest, piękny, gęsty, od południowej strony świata miecie nim pod
      katem 45 stopni, juz całe dziesięć minut.
      Mój ukochany Śniegsmile
      • marialudwika Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 16:15
        Tosuper Wedrowcze,a u nas mial byc snieg a pada deszcz...
        A ja na konto sniegu zrobilam salon fryzjerski/psi/ w domu!
        ml
        • marialudwika Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 17:03
          Bodzia tez witam i lece patrzec na fotki!!smile)
          ml
          • lablafox Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 17:21
            W Poznaniu lekki mrozik .Spacerek w taki słoneczno/mroźny dzien to też
            przyjemnosc , która zaowocowała niecodziennymi zdjęciami.
            Wkleję je później , bo zdjecia Bodzia przyćmią teraz wszystko.
            • dado11 Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 18:19
              Wczoraj goscie wyszli tak pozno, ze nie pozastalo mi nic innego, jak pojscie
              spacsad Dzis z okazji Dnia Babci, goscilismy moja tesciowa, ktora rzadko u nas
              bywa, ale dzis w swietnej formie i w swietnym humorzesmile
              Bylismy na dlugim, mroznym spacerze z psami, a teraz mily odpoczynek.
              Pedze ogladac bodziowe fotkismile
              Pozdr. D
              • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 20:39
                Napadalo, oj napadalo! Spacer przedobiadowy byl sliczny, zaluje ze nie wzielam
                aparatu.A teraz palnia zimy - zobaczymy czy polezy.Nawet plug sniezny
                widzialamsmile
                • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 20:42
                  Do No-no -
                  Ja przecie za komuny studiowalam i 5 lat filozofii zaliczylam z prof,Schaffa
                  Ontologia, wiec nie musisz mnie doksztalcacsmileMoze przez przekore zaczelam do
                  kosciola chodzicsmile A jezeli chodzi o to miejsce narodzin Dzieciatka - to jak
                  mogla byc premiera bez proby generalnej?
                  • lablafox Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 21:10
                    W Poznaniu , moim i Kamfory czyli przed i za Wartą, pada śnieg.
                    Snieżyca.
                    Wklejam fotki.
                    • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 23.01.05, 21:14
                      W zachodnim Szczecinie, czyli na lewobrzezu też pada. W "polskiej części" czyli
                      za Odrą pewnie teżsmile
                  • no_no Re: Dzisiejki Nr. 102 - do mm 23.01.05, 21:28
                    Ja za to, za komuny, grzecznie uczęszczałem na religię i do kościółka -
                    do czasu, gdy stwierdziłem, że można zachowywać przyzwoitość z motywów
                    pozareligijnych, a nie ze strachu przed piekłemsmile)
                    A dokształcać ciebie, jak się okazuje - uczonego w piśmie filozofa, nie mam
                    zamiaru; ha, jakże bym śmiałsmile) No, no, Niesmile))Toż to byłaby obraza boskasmile)
                    Ale tak sobie myślę, że warto czytać...smile Stąd moje propozycjesmile
                    Przepraszam, jeśli dotknąłem cię niechcący jakąś niestosowną pozycjąsmile)
                    • kornikuno Re: Dzisiejki Nr. 102 - do mm 23.01.05, 22:34
                      Na dzisiejki, sie przywitam....
                      i wszystkiego najlepszego w 2005 roku....
                      pozno...ale tak wyszlo...
                      pozdrowienia i zyczenia Wszystkim 40+
                      IzaBella
                      • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 - do no -no 23.01.05, 22:46
                        Ale dlaczego az mialbys mnie dotykac? Czy myslisz ze taka wrazliwa jestemsmile
                        Na propozycje zawsze jestem otwrta....
                        • mammaja Re: Dzisiejki Nr. 102 - Witaj 23.01.05, 22:47
                          Wiataj Kornikuno i pisz co slychac w Tuluzie?
                          • kornikuno Re: Dzisiejki Nr. 102 - Witaj 23.01.05, 23:02
                            Hej, Wszystkim milym 40+.....
                            co slychac w Tuluzie?
                            No jak wszyscy wiedza ..;urodzil sie A380...czy sie podniesie to tez inna
                            sprawawink)))
                            Miasto piekne, ludzie mili, ucze sie jezyka....ot i tak czas mija..na
                            proznosciachwink))))))
                            PS
                            a tak serio to moja kolejna emigracja nie jest latwa sprawa....coz od tej
                            pierwszej minelo....lateksad(((((((((, czlek starzejac sie ma inne wymagania...
                            tzn. wymaga!
                            Pozdrawiam serdecznie
                            IzaBella
                            • marialudwika Re: Dzisiejki Nr. 102 - Witaj 23.01.05, 23:05
                              Do pozdrowien sie dolaczam!!
                              ml
                              • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 - Witaj 23.01.05, 23:07
                                Witam, witamsmile
                      • dado11 Re: Dzisiejki Nr. 102 - do mm 23.01.05, 22:51
                        Czesc IzaBellosmile dawno Cie nie bylo...
                        Milo, ze wrocilassmile
                        • kornikuno Re: Dzisiejki Nr. 102 - do mm 23.01.05, 23:15
                          Dzieki serdeczne za przywitanie...
                          milo mi jest widzac stalych bywalcow...
                          I okrutny zal, ze jestem poza...tzn. nie sledzac trudno jest byc ....
                          Ufff...moze kiedys ...poczytamsad
                          Dzieki, ze jestescie tutaj...to taki mily kacik
                          Pozdrawiam serdecznie
                          IzaBella
                          -
                          Intryga wyższa jest od talentu: z niczego robi coś.
    • jutka1 Poniedzialek... 24.01.05, 08:36
      Za oknem sypie snieg.
      Pieknie jest.

Izabelle witam i pozdrawiam smile)

dziendobrybardzo wszystkim smile
      • kanoka Re: Poniedzialek... 24.01.05, 10:01
        Witaj Jutkosmile
        Witaj Izabellopo długiej nieobecnośćismile
        Witam wszystkich, którzy juz wstali i tych , ktorzy jeszcze nie.
        Nareszcie biało, a nie szaro i...oby się utrzymało! Po długiej przerwie -
        nareszcie pojdę na prawdziwy spacer z psem po lesie.
        • marialudwika Re: Poniedzialek... 24.01.05, 10:17
          Witam poniedzialkowo i snieznie,mamy " Zakopane w depresji"smile
          ml
          • lablafox Re: Poniedzialek... 24.01.05, 10:53
            W Poznaniu biało , ale nie pada.
            W południe idę do ortopedy.
            Może mi pomoże.
            • mammaja Re: Poniedzialek... 24.01.05, 11:24
              Dziendobry! Pieknie jest! Slonce zaza osniezonych swierkow, jasne baranki na
              niebie. Zlozenie lozka z Ikei wcale nie jest proste,jak sie okazuje!Mzonek juz
              ma kolor chmury gradowej, mimo ze tylko pomaga "zlotej raczce". Jakos
              przetrwam smile)))
              • kanoka Re: Poniedzialek... 24.01.05, 12:46
                Oj tak...znam ten ból..
                Ile razy kupiliśmy mebel do "samodzielnego montażu", tyle razy była nerwówkawink
                Ale summa sumarum - udało się za każdym razem !
                Trzymaj się smile)
                • kanoka Re: Poniedzialek... 24.01.05, 13:32
                  A to mi ciekawostkasad(, wolę inne.....
                  Nam się nie sprawdzi!

Ciekawostki
                  Dziś najbardziej przygnębiający dzień w roku

Dziś przypada najbardziej przygnębiający dzień w roku - twierdzą naukowcy.
                  Psycholog dr Cliff Arnalls z Uniwersytetu w Cardiff opracował wzór, z którego
                  wynika, że 24 stycznia to dzień najbardziej dołujący ze wszystkich.
                  Naukowiec wziął pod uwagę szereg czynników, które najbardziej mogą zrujnować nam
                  nastrój właśnie tego dnia.
                  Dr Arnalls za nasze złe samopoczucie obwinia fatalną pogodę, rosnące długi,
                  czas, jaki upłynął już od świąt i niedotrzymane noworoczne postanowienia. Do
                  tego dochodzi brak motywacji do dalszego działania.
                  Po dodaniu tych wszystkich czynników okazało się, że suma przygnębienia jest
                  największa właśnie 24 stycznia.
                  info.onet.pl/1042400,69,item.html
                  ....a wypróbował na myszach????
                  Idę z psicą na spacer, O!!!
                  • mammaja Re: Poniedzialek... 24.01.05, 13:41
                    No tak.I to wlasnie dzisiaj mloda zdaje na prawkosad Moze mlode tego nie
                    odczuwaja, ale intruktorzy niestety moga miec zly humor .....
    • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 24.01.05, 16:45
      Doczekałam się! Prosiłam, prosiłam i wreszcie mam śnieg za oknami. We włosach
      tez miałamsmile Wyszłam z gołą głową i bez parasolki. Wróciłam ze smętnie
      zwisającą fryzurą, ale w bardzo dobrym humorze. Ciągle lubię zimęsmile
      • jan.kran Re: Dzisiejki Nr. 102 24.01.05, 17:09
        Skrot IKEA zostal przez Jaucha wyjasniony tak: Ich Kriege Einen Anfall.

Doslownie znaczy: dostaje napadu, ale wlasciwie mozna w tlumaczeniu wolnym
        powiedziec:" Szlag mnie trafia".

Lubie niektore meble z"Ikei", mam biurko i regal ktore przetrwaly kilkanascie
        lat i wiele przeprpwadzek w tym DE -Norgesmile)
        Ale mam tez bardzo mile poleczki na plyty CD , ktore maja taka sprytna
        niedorobke w postaci szparki. Szparka pasuje akurat na plyte CD ktora lubi tam
        wpadacsad((
        K.
      • ewelina10 Re: Dzisiejki Nr. 102 24.01.05, 17:12
        Tak chciałabym cieszyć się ze śniegu, ale widzę tylko z nim kłopot.
        Jeździ się wolno i ślisko. Myślę, że śnieg jest tylko powodem do radości
        dla "urlopowiczów" wink
        • wedrowiec2 Re: Dzisiejki Nr. 102 24.01.05, 17:18
          ewelina10 napisała:

> dla "urlopowiczów" wink

Gdy nie jestem na urlopie też się cieszęwink
          Trochę mniej cieszyłam się, gdy musiałam wstawać po piątej rano by odkopać
          samochód i dokopać się od domu do drogi, ale za to mam teraz co wspominac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka