stephen_s 28.02.05, 21:11 ... to które imiona lubicie, a jakich nie? Ja uważam, że najpiękniejsze imię kobiece to Daria :) Też lubię Jadwigę oraz Mirę (nie Mirosławę!). Co do męskich, nie ma zdania, ale Konrad brzmi nieźle :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elli_nika Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 21:18 > Ja uważam, że najpiękniejsze imię kobiece to Daria :) Też lubię Jadwigę oraz > Mirę (nie Mirosławę!). Co do męskich, nie ma zdania, ale Konrad brzmi > nieźle :) Ojej, Daria i Konrad są u mnie na liscie tych nielubionych;-) Podobają mi się za to imiona tradycyjne, takie, które pasuja i do dziecka i do dorosłego. Z nieco bardziej ekscentrycznych pomysłów, to bardzo lubie imie Regina, ale chyba dlatego, ze tak miała na imie moja prababcia. I w ogóle podoba mi się tradycja rodzinnych imion, powtarzajacych się w kolejnych pokolaniach, toteż zamierzam ją u sibie podtrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 21:26 > Ojej, Daria i Konrad są u mnie na liscie tych nielubionych;-) Czemu??? :)) Daria to takie piękne imię... starożytno - perskie... Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 21:32 tak - ale jednak brzmią obco. No i moim zdaniem za poważne dla dziecka, za niepoważne dla dorosłego. Zawsze się musze powstrzymywac, zeby się nie roześmiać, jak mi się jakiś mężczyzna w sytuacji formalnej przedstawia tym imieniem;-) Mam dobrego kolegę Konrada, ale ten z racji niedopasowania imienia do wieku malotleniego, kiedy to się poznaliśmy, był nazywany Konradkiem, a potem (az do teraz) Radkiem, i raczej tego imienia uzywa. Jak gdzieś podaje imię oficjalne, to wszyscy zdziwieni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 21:43 > tak - ale jednak brzmią obco. Obco..? Dariusz też? Przecież to męska forma Darii - a Darek to wręcz imię dla typowego polskiego chłopaka spod trzepaka :) Wiesz, na pewno są brzydsze imiona :) Np. Bogusława... :) Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 21:47 > Wiesz, na pewno są brzydsze imiona :) Np. Bogusława... :) Też nie przepadam, jednak wolę od Darii. A z tymi porównaniami męskie - żeńskie to argument niezbyt trafiony - Maria jest popularniejsza od Mariana, Józef od Józefy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 21:49 > Też nie przepadam, jednak wolę od Darii. Bogusławę od Darii..??????? Jak można :)))) A co powiesz na imię Uta - żeński odpowiednik Ottona? Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 21:51 > Bogusławę od Darii..??????? Jak można :)))) Bogusia mi brzmi lepiej niż Darusia, która w ogóle mi nie brzmi. Uta - nie, nie podoba mi się. A tak przy okazji, przepraszam za wścibskosć, jak Ty masz na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 21:55 > Bogusia mi brzmi lepiej niż Darusia, która w ogóle mi nie brzmi. No, jak zdrobnisz Darię do Darusi, to faktycznie to nie brzmi :) Ale po co zdrabniać? :) > Uta - nie, nie podoba mi się. Wychodzi na to, że żadnego mojego komiksu byś nie mogła spokojnie przeczytać - bo ja moim bohaterkom właśnie takie imiona wybieram :)))) > A tak przy okazji, przepraszam za wścibskosć, jak Ty masz na imię? Piotr, Peter, Pierre, The Rock... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: PS 28.02.05, 22:01 > A jak Ty masz na imię, jeśli można spytać? :) Można;-) Weronika. Miło mi, Piotrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: PS 28.02.05, 22:02 > Można;-) Weronika. Miło mi, Piotrze :-) Ładne imię :) Poetyczne że tak powiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: PS 28.02.05, 22:10 > Ładne imię :) Poetyczne że tak powiem :) Czy poetyczne to nie wiem;-) Ale dobrze się z nim czuję. Jakoś tak pasuje do mnie od środka. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: PS 28.02.05, 22:15 > Czy poetyczne to nie wiem;-) Ale dobrze się z nim czuję. Jakoś tak pasuje do > mnie od środka. A ja nie wiem, czy moje mi pasuje... W sumie nie narzekam, ale też nie zachwycam się :) Na pewno jednak nie lubię, jak się je zdrabnia... "Piotrek" jest jeszcze OK, ale "Piotruś"? To mnie upupia, jakby powiedział Gombrowicz :) Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: PS 28.02.05, 22:28 ja tez nie przepadam za zdrobnieniami, zwłaszcza ze strony mężczyzn, od kobiety jakos przeboleję. To naprawdę wkurzające, jak Cię np. zatrzymuje policjant i mówi: "o, no to będzie mandat 100 złotych pani Weroniczko." Ciekawa jestem co by mu zrobił kolega z patrolu, gdyby się do niego zwrócił: " Czy mógłbyś mi pożyczyć długopis Krzysiuniu?" Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: PS 28.02.05, 22:34 Ano... Ale swoją drogą, jedna znajoma mówi na mnie Pietruszka... To jest zdrobnienie z takiego poziomu dziwności, że nawet nie mam siły się gniewać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tom1111 tylko NIE KRZYSIUNIUUUUU !!!!! 01.03.05, 16:42 (bbrrrrrrr) podpisano Krzysztof. :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 22:00 > Wychodzi na to, że żadnego mojego komiksu byś nie mogła spokojnie przeczytać - > bo ja moim bohaterkom właśnie takie imiona wybieram :)))) Oj, co innego imię fikcyjnego bohatera, co innego dać tak na imię dziecku. Mam sentyment do Ani i Diany, z wiadomych przyczyn, ale nie dałabym córeczce na imię Diana. W ksiażce nie przeszkadzało mi nic a nic;-) Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Aha 28.02.05, 22:00 Piotr to bardzo piękne imię;-) To z tych ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Aha 28.02.05, 22:03 > Piotr to bardzo piękne imię;-) To z tych ulubionych. Eee tam. Nudne jak flaki z olejem :) Choć wolę je od Pawła, czy Michała... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Ewa i Consuela 28.02.05, 21:30 chciałabym mieć na imiona Ewa Consuela albo Ewa-Consuela Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: :) 28.02.05, 22:10 Stephen uważaj co piszesz-moja chrześnica ma na imię Bogusia i jej to pasuje :P z żeńskich lubię: Irena, Helena, Marta, Karolina z męskich: Adam, Krzysztof, Dawid nie przepadam: wszystkich wymyślnych typu Andżelika, Wiktoria, Jessica,Klaudia potem: Damian, Mikołaj, Daniel, Agata, Ewa, Monika. chyba tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: :) 28.02.05, 22:16 > Stephen uważaj co piszesz-moja chrześnica ma na imię Bogusia i jej to > pasuje :P Ha, znam jedną Bogusię, co wprost nie cierpi swojego imienia... :) Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: :) 28.02.05, 22:25 no zobaczymy jak z małą będzie jak dorośnie :P Ale zwróć Stefanie na jaże szlachetne przesłanie zawarte w tym imieniu :) A ty tak naprawde masz Stefan na imię? znam jednego Stefana, mieszka w Zabrzu, wydaje mu się że jest aktorem i jak się upije to do mnie dzwoni i zaprasza mnie na nieistniejące imprezy :P A kto zganie jak ja mam na imię? (niektórzy z forum wiedzą) :P Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: :) 28.02.05, 22:27 > A ty tak naprawde masz Stefan na imię? Nie, Piotr :) Stephen S. to ksywa wzięta z komiksu... > A kto zganie jak ja mam na imię? Agnieszka, Paulina, Karina? Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: :) 28.02.05, 22:30 kończy się na "ina". ale to mało popularne imię, zwłaszcza wśród mojego pokolenia... Nie znam drugiej osoby o takim imieniu, ale słyszałam o kilku- wszystkie to babcie :P Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: :) 28.02.05, 22:36 Marcelina? Bo pierwsze przyszło mi na myśl karolina, no ale skoro ma być niepopularne.. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: :) 28.02.05, 22:41 > Stefan zgadłeś- Celina :P I powiem, że - patrząc na Twoje zdjęcie - pasuje Ci to... :) Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: :) 28.02.05, 22:45 a dziękuję :) zresztą nie narzekam- jest oryginalne, ale nie śmieszne czy wymyślne. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Oczko....... 28.02.05, 23:15 Ja miałam kolezanką w liceum - Celinę. Dziś będzie mieć 32 lat (była w starszej klasie). Chyba w wielu 32 lat nie jest jeszcze babcią ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: :) 01.03.05, 08:58 Monika? Nie podoba Ci się? No jak możesz! Oczkooo....:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 23:12 no jak to qrcze pięknie brzmi: Weronika. Miło mi, Piotrze :-) A ja co? Anna,i w dodatku Anna Maria! Nie pisać mi o smutnej twarzy! Uwyć się można! Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 23:16 > A ja co? Anna,i w dodatku Anna Maria! Pytanie techniczne: Anna Maria liczy się jako dwa imiona, czy jedno? > Nie pisać mi o smutnej twarzy! ???????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 23:20 stephen_s napisał: > > A ja co? Anna,i w dodatku Anna Maria! > > Pytanie techniczne: Anna Maria liczy się jako dwa imiona, czy jedno? Dwa.Na trzecie mam Magdalena.Pełen banał,Piotrze! > > > Nie pisać mi o smutnej twarzy! > > ???????????????????????????????????????? > no,ta piosenka Czerwonych Gitar... Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A tak a propos imion... 28.02.05, 23:35 > Pełen banał,Piotrze! Eee, nie taki znowu banał... :) > no,ta piosenka Czerwonych Gitar... Nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Weroniko, Anno, Celino, Piotrze.. 01.03.05, 09:01 Bardzo mi miło. Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
niceman1986 Re: Weroniko, Anno, Celino, Piotrze.. 01.03.05, 11:23 Mnie również :) Przynajmniej można wywnioskować z nicka :) Z moim trudniej Adam Miło mi... Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: A tak a propos imion... 01.03.05, 08:30 z męskich podoba mi się Stanisław z kobiecych Amelia - i nie ma to nic wspólnego z popularnością pewnego serialu na TVP2 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: A tak a propos imion... 01.03.05, 09:09 Ja generalnie mam świra na punkcie imion słowiańskich i dziecku chciałbym dać chłopakowi na imię Radek, Przemek (tu mam alibi - po zmarłym wujku) czy Kazik albo ...no właśnie, z żeńskimi jest znacznie słabiej - Bożena i Bogusia odpadają:)), chyba tylko Stanisława. Ale może zmienię zdanie i jakieś niepolskie jednak dam?:) Odpowiedz Link Zgłoś
niceman1986 Re: A tak a propos imion... 01.03.05, 11:19 Lubię: Krzysztof, Dawid, Irena, Celina Nie lubię: Adam (z wiadomych powodów ;P) Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: A tak a propos imion... 01.03.05, 12:26 Lubie imiona "babciowe" (doslownie i w przenosni - moja Babcia miala niezliczona liczbe siostr, i one wszystkie mialy przecudne imiona: Maria, Waleria, Konstancja, Aniela, Antonina...). Lubie imiona z tradycja lacinska, tez raczej "pachnace naftalina", typu Gloria. A u mezczyzn tez lubie imiona tradycyjne, raczej "mocne", z duza liczba szeleszczacych spolglosek: Grzegorz, Krzysztof, Andrzej. Nie przepadam za imionami slowianskimi, no i za wlasnym ;-(((. Odpowiedz Link Zgłoś