Dodaj do ulubionych

A jest cos dla tych bez Egzaminu

IP: 194.154.219.* 18.03.05, 17:37
Mozecie dac cos dla tych bez egzaminu EPSO???

Dzieki wielkie z gory!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: znajdujacy Re: A jest cos dla tych bez Egzaminu IP: *.idea.pl 18.03.05, 21:43
      Probuj rozne agencje UE, np OHIM (Alicante), EASA (Cologne), ECB, EIB i wiele
      wiele innych- oni zatrudniaja indywidualnie a nie przez EPSO.
      Wejdz przez www.europa.eu.int i agencje. Ja bylam ta droga na 4 rozmowach (nic
      nie wyszlo ale jestem na paru listach oficjalnych) i zdobylam ogromne
      doswiadczenie.
      • Gość: też szukająca Re: A jest cos dla tych bez Egzaminu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 10:38
        właśnie przeglądam te agencje. Ale czy aby na pewno do nich przyjmują bez
        egzaminu? Bo zobaczyłam przy ogłoszeniach z wakatami literki B i C i to chyba
        oznacza że ktoś musi być po egzaminiach w danej kategori, czyż nie?
        Jestem zupełnie zielona w tym temacie, szczerze mówiąc... więc jak to wygląda??
        Aha a kiedy są następne egzaminy? skąd wziąć testy? tylko mnie nie pobijcie
        dotychczas szukałam pracy w Polsce i nie myślałam o UE i instytucjach. Ale po
        smutnych doświadczeniach może czas pomyślec o czymś innym? zawsze wydawało mi
        się to nierealne..
        Aha, czy można startować w takich konkursach poniżej kwalifikacji? np. ja
        jestem po prawie, finansach ale mam dość małe doświadczenie i chciałbym zdawać
        jako sekretarka, jak oni na takie coś patrza? czy to ma jakieś znaczenie?
        ludzie help!! odwiedzałam forum praca od lat 2 ale nigdy nie Europracowników..
        może to był bład, teraz musze nadrobić zaległości. Aha a czy z 1 jezykiem
        dobrze (CAE) i 2 gorzej mam jakies szanse? DOŚWIADCZENI NAPISZCIE JAK SIE DO
        TEGO ZABRAĆ, ale prosze nie obrzucajcie mnie błotem. Wiem, jak człowiek na
        innych forach pisze taki tekst, a inni starzy "wyjadacze" się wkurzają, jak
        można takich podstawowych rzeczy nie wiedzieć..i dawaj z miłymi uwagami..proszę
        więc o zrozumienie, obiecuje nadrobić zaległości i jak już bedę wiecej wiedzieć
        pomagać innych:-)) jak to robię na innych forach gdzie trochę bardziej się
        orientuje. pozdrawiam!!!
        • Gość: didi Re: A jest cos dla tych bez Egzaminu IP: *.idea.pl 19.03.05, 13:35
          ok! Here you are...
          Skad te obawy?!!! Ty sie nic a nic nie przejmuj. Kiedy czytalam Twoj post to
          mialam wrazenie, ze ktos o mnie napisal! Ja tez jestem po studiach wyzszych za
          granica, troszke pracowalam w Polsce ale ciagnie mnie zowu za granice- i to
          najchetniej do Instytucji UE. U mnie wygladalo to tak:

Zalapalam sie na ostatni w tym czasie konkurs na EPSO na C (na A i B juz za
          pozno sie zorientowalam) i go zdalam. Teraz mam umowione rozmowy w Parl. E. bo
          dostalam sie na liste. Oprocz tego teraz zglosilam sie na konkurs B w EPSO
          (termin byl do lutego jakos). Wiec to sie toczy jakby tak samo, bo strasznie
          dlugo to trwalo (od listopada 2003) ze mozna sie zniechecic.... ale...
          skoro juz mialam cv napisane w ich europejskm (wymaganym) formacie to
          pomyslalam sobie, ze poprzegladam sobie co za vacancies oferuja agencje. W ten
          sposob wyslalm ok. 15 cv do ECB, EIB, OHIM i innych. Na te 15 wyslanych 5
          zaprosilo mnie na rozmowy (na koszt fimy- a jak!), wiec bylam w wielu
          miejscach, jedna propozycje odzucilam, na dwoch byly konkursy przez nich
          organizowane , np OHIM (i jestem na liscie rezerwowej), na dwie inne wybrali
          kogos innego ale to byly moje pierwsze rozmowy i wiem jakie bledy popelnilam.

Te rozmowy daly mi pojecie jak to wyglada, obycie w tak nowej sytuacji i
          nauczyly zachowania na rozmowach za granica no i PODROZE (np EIB w LUX
          zakotwiczyl mnie Hiltonie na 3 dni!)
          Te wszystkie atrakcje daja agencje (nie Komisja czy Parlament)

Wiec zakasaj rekawy, poszukaj induwidualnych ofert, wyslij to o co Cie prosza i
          pokaz, ze Polacy sa super wykwalifikowani i ze tez ich na wiele stac!

W razie czego pytaj, postaram sie odpowiedzic na dodatkowe pytania.
          D.
          • Gość: ania Re: A jest cos dla tych bez Egzaminu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 16:57
            hej, dzięki wielkie za taką szybką odpowiedź!! Pytań mam mnóstwo oczywiście, po
            pierwsze, gdzie można znaleźć przykładowe testy, oprócz strony epso. Znalazłam
            tez jakąś stronkę zagraniczną ale chcą 50 Euro za te testy..i nie wiadomo co to
            jest tak naprawde.. Nie wiesz czy są jakieś w sieci z lat ubiegłych ale
            darmowe?? i po drugie z czego sie uczyć do tych testów?? jakie książki? no o
            studiach podyplomowych to raczej nie mam co marzyć, brak pieniedzy na takowe
            obecnie. aha i skad wziąć wymogi np. na sekretarkę albo na prawnika-tłumacza (
            czy wymagane 2 jezyki czy jeden)..BYŁABYM BARDZO WDZIĘCZNA ZA WSZELKIE INFO!!!
            oczywiście oprócz tego bede szukac w agencjach ale chcialbym sie w miedzyczasie
            do jakis testow tez zaczac przygotowywac
            • Gość: did Re: A jest cos dla tych bez Egzaminu IP: *.idea.pl 19.03.05, 18:30
              jesli chodzi o testy to musisz poszukac na tym forum, bo duzo innych ludzi wie
              i podaje linki ale ja sama nie wiem skad je wziac ale jak cos bede miala to dam.
              Ja osbiscie uczylam sie o UE z materialow lekcyjnych mojej siostry ze szkoly.
              Studia podyplomowe to porazka, nic tam nie ucza, na stronie nternetowej dowiesz
              sie wiecej (lub wszystko)

Nie wiem czy sa jakes wymogi na sekr gdzies spisane ale czesto jak patrzysz na
              oferty to jest napsane co kto wymaga, jakie jezyki, jaie doswiadczenie ile lat
              itp.

Od razu probuj wysylac podania do agencji i obserwuj EPSO bo maja cos oglaszac.
              Ja osobiscie przed tymi kokursami na c to nie zrobilam ani jednego testu!

Jak raz sprobujesz to potem okaze sie ze to bardzo latwe. To sa tylko ludzie i
              naprawde nie wymagaja niemozliwego!
    • asiunia.lux Re: A jest cos dla tych bez Egzaminu 20.03.05, 20:46
      a prosze bardzo:

L`ÉCOLE EUROPÉENNE LUXEMBOURG 1 - KIRCHBERG
      engage

un auxiliaire de bureau (m/f)

10/03/2005

pour le service de la comptabilité avec CATP dans le domaine de la comptabilité
      Langues: française et allemande
      La job-description est publiée
      sur le website www.euroschool.lu
      Les demandes avec curriculum vitae sont à adresser pour le 1er avril 2005 à
      L`Ecole Européenne Luxembourg 1 - Kirchberg
      a.m. de Monsieur Romain KREMER
      administrateur
      23, boulevard Konrad Adenauer
      L-1115 LUXEMBOURG-KIRCHBERG

ref. 783.768_1

• Gość: Do szukajacy Re: A jest cos dla tych bez Egzaminu IP: 32.106.80.* 21.03.05, 12:08
      europa.eu.int/epso/temp-staff_en.htm
      See OAMI - Alicante - Spain itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka