Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

LaPlagne-byl ktos?

IP: 217.8.186.* 21.03.05, 10:53
    W ramach poszerzania narciarskich horyzontow zastanawiam sie nad ta stacja.
    Byl moze ktos i chce sie podzielic wrazeniami?
    Czy polowa kwietnia to termin, w ktorym warto tam sie wybrac?
    Bede wdzieczny za opinie.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: aniazBB Re: LaPlagne-byl ktos? IP: 151.92.176.* 21.03.05, 14:07
        Witam!
        Miałam wątpliwą przyjemność w ubiegłym roku..
        Była druga połowa marca, pogoda beznadziejna, cały tydzień padał śnieg, który
        zalegał na trasach.. To, co udało się wyratrakować wieczorem, rano było
        zasypane nową warstwą. Był to nasz szósty wyjazd, pogodowo najgorszy. Może też
        przez tą fatalną pogodę mój osąd jest wypaczony, ale wiem, że już tam nie
        pojadę..
        A w tym roku - tydzień temu wróciłam z Marillevy i jestem pod wrażeniem :)
        Pogoda na medal, cały tydzień słońce, trasy zróżnicowane i świetnie
        przygotowane. Wrażenie zrobił na mnie szczególnie fakt, że Włoch potrafi
        wyratrakować ściankę o nachyleniu 68%, a Francuz raczej się nie kwapi i
        jeździsz po "barankach"..
        • Gość: kubagr Re: LaPlagne-byl ktos? IP: *.CHP.EDU 21.03.05, 14:44
          przepraszam ze troche nie na temat ale to ze snieg sypie to jest wlasnie to,czy
          nie??
          jezdzimy w koncu po sniegu czy nie?
          • Gość: Colagen Re: LaPlagne-byl ktos? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:23
            Zapytaj Kazia po czym jezdzimy- pogadacie sobie - a mozemy jezdzic np.
            po..... sniadaniu
          • Gość: murowany Re: LaPlagne-byl ktos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:47
            wydaje mi sie, ze skoro snieg sypie to powinnismy sie cieszyc:)
          • Gość: aniazBB Re: LaPlagne-byl ktos? IP: 151.92.176.* 22.03.05, 09:59
            hmmm
            jak sam zauważyłeś - po śniegu, leżącym
            jak intensywnie pada to nie jest fajnie..
        • Gość: tomski26 Re: LaPlagne-byl ktos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 18:03
          > Witam!
          > Miałam wątpliwą przyjemność w ubiegłym roku..
          > Była druga połowa marca, pogoda beznadziejna, cały tydzień padał śnieg, który
          > zalegał na trasach.

??? to przeciez cos wspanialego - freeride bez koniecznosci opuszczania
          trasy ;)) jazda po puchu jest super :)) A w ogole jak narciarz moze sie skarzyc
          ze snieg pada LOL
          pozdrawiam
          Tomek
      • Gość: serec Re: LaPlagne-byl ktos? IP: *.crowley.pl 21.03.05, 22:40
        Czesc

Bylem w La Plagne w 1999 roku. Polowe wyjazdu (3 dni) mialem zmarnowane przez
        gigantyczne opady sniegu - otwarte byly trasy ponizej gornej granicy lasu. Spadlo go okolo 1m (w tym roku w Dolomitach chyba tyle nie spadlo przez caly sezon). Przez nastepne tzy dni mialem mrozna sloneczna pogode i otwarte prawie wszystkie trasy.
        Oto moje wrazenia:
        1. Trasy fajne, kilka naprawde ciekawych. Nie ma jednak co porownywac z trasami
        wokol Selli... Czarne trasy nie byly ratrakowane, mozna wiec sobie wyobrazic jakie byly muldy. Do jazdy zostaly wiec dla mnie trasy czerwone i niebieskie. Najlepsza trasa dla mnie to Inwersens z Roche de Mio - ok 3 km, momentami niezle nachylona i bardzo urozmaicona. Dobre tez byly trasy z Aime La Plagne. Nie poznalem tras prowadzacych do Plagne Villages (kolega twierdzil ze trasy polozone na poludniowych stokach Les Verdons byly najlepsze w calym w La Plagne). Irytujace bylo to ze duza czesc niebiekich tras byla z przeciwstokami. Trzeba bylo "grzac" na kreche aby na taki stoczek podjechac. Lodowiec nie byl czynny podczas mojego pobytu.
        2. Im dalej od zabudowan tym lepiej. Na trasach wiodacych bezposredno do poszczegolnych osrodkow panowal bardzo duzy tlok. Jesli nie padal snieg to przygotowanie tras bylo niezle, choc po 13,14 na wszystkich czerwonych tarsach byly juz muldy (wynikalo to jednak z tak duze ilosci niezwiazanego z podlozem puchu). La Plagne ma dobre tereny do jazdy off piste. Byly nawet szkoly narciarskie uczace takiej jazdy. W Les Arcs nie byle - polaczenia wtedy jeszcze nie bylo
        3. Swietnie zorganizowany system skibusow. Jezdzily chyba co 15 minut co najmniej do godziny 22 (nie pamietam dokladnie).
        4. Ceny wysokie. Nie ma problemu z zakupami artrykolow spozywczych. W kazdym z osrodkow znajduja sie sklepy.
        5. Jak to we Francji - ochydna betonowa zabudowa (choc nie wszedzie).

Masz szczegolowe pytania to pisz na serecpriv@poczta.fm

pozdrawiam

serec
        • Gość: darekkkk Re: LaPlagne-byl ktos? IP: 217.8.186.* 22.03.05, 08:54
          Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
          Na jedno nie uzyskalem odpowiedzi-jak tam jest w polowie kwietnia. Boje sie, ze
          trafie na warunki do opalani nie do jazdy. Moze przypadkiem ktos tam byl w tym
          terminie, albo ma jakies przemyslenia.
          Pozdrawiam
          • Gość: ian Re: LaPlagne-byl ktos? IP: *.net81-66-145.noos.fr 22.03.05, 16:27
            Rzeczywiscie pod wzgledem zabudowy tylko Plagne Bellecôte jest koszmarne
            (wiezowce), reszta a w szczegolnosci Belle Plagne i Plagne 1800 sa sympatyczne.
            Duza zaleta dla ambitnych narciarzy jest tez mozliwosc jezdzenia w domenie Les
            Arcs (polaczenie kolejka), jedna z tamtejszych atrakcji jest stok na ktorym
            bije sie rekordy predkosci na kreche.
            Co do wyboru miejsca na kwiecien troche ryzykownie, kiedys bylem tam o tej
            porze i dobry snieg byl tylko na Bellcote i w gornych partich Roche de Mio.
            Gdybym mial jechac teraz wybralbym raczej Val Thorens albo Tignes, ewentualnie
            Chamonix ze wzgledu na Vallée Blanche.

• Gość: fircyk Re: LaPlagne-byl ktos? IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:37
        no co wy... tam do końca kwietnia śnieg jest na bank!!! co prawda w wyższych
        partiach, ale wszystko jest super :))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka