Dodaj do ulubionych

Kruche ciasto - moja pięta achillesowa

22.03.05, 13:03
Albo jest twarde jak kamień, albo się kruszy. A ja bym chciała upiec ze dwa
pyszne mazurki. Proszę o Wasze wypróbowane przepisy. Jakie mają być właściwe
proporcje mąki i tłuszczu? Jajko całe czy tylko żółtko? Help...
Obserwuj wątek
    • emka_1 Re: Kruche ciasto - moja pięta achillesowa 22.03.05, 13:09
      nie powiem ci, bo robię na oko:( samo żółtko (choć zdarzyło się z rozpędu
      wrzucić całe jajko i tez wyszło:)
      najlepiej poszukać dziuuniowego wątku na temat - wszystko wyjaśnia po bożemu:)
      • emka_1 przepis dziuuni 22.03.05, 13:12
        tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16813927&a=16941506
        • dziuunia Re: przepis dziuuni 22.03.05, 13:23
          I jeszcze tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20746328&a=20750902 :)
          • dziuunia jeszcze jedno 22.03.05, 13:32
            Wczoraj piekłam spody do mazurków kajmakowych z tego przepisu,tak na odmianę;)

Słodkie ciasto kruche

200 g mąki
            duża szczypta soli
            70 g masła schłodzonego
            80 g cukru pudru
            1 jajko lekko roztrzepane
            1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego

Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć
            masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie
            w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli
            wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20
            minut.

Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 5
            mm.Włożyc je do formy(używam jednorazowych okrągłych foremek alu o średnicy 25
            cm dostępnych w supermarketach,foremek tych nie trzeba niczym smarować w
            przypadku ciasta kruchego) i następnie schłodzić w lodówce ok.30 min.,a jeszce
            lepiej w zamrażarce.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Piec spód ciasta 15 minut
            kładąc uprzednio na nim
            papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać na
            następne 10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do
            przestudzenia.

Przepis(trochę zmodyfikowany) jest stąd:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20596077
            • Gość: kaiserka Re: jeszcze jedno IP: 62.119.55.* 22.03.05, 20:32
              Dziunniu, nie rozumiem sprawy fasoli/grochu, czy mozesz mi to przyblizyc
              troche?
              • dziuunia Re: jeszcze jedno 22.03.05, 20:38
                To wygląda dokładnie jak na tym zdjęciu:tiny.pl/h7nl
                Piecze się w ten sposób przede wszystkim po to żeby ciasto zachowało swój
                kształt.
                Mam nadzieję,że teraz wszystko jasne :)
    • lunatica To z przepisu Dziuuni wychodzi świetne! nt. 22.03.05, 13:27
      • iwu Dzięki, dziewczyny, 22.03.05, 14:38
        wiedziałam, że mogę na Was liczyć. :-)
    • Gość: Martula Re: Kruche ciasto - moja pięta achillesowa IP: 193.111.166.* 22.03.05, 17:01
      Z tego co pamiętam z dzieciecego myszkowania w babcinej kuchni przed
      Wielkanocą, Babcia dodawała do ciasta żółtka gotowane i starte na proszek -
      podobno ciasto stawłao sie dzieki temu pulchne. I w starej "Kuchni Polskiej"
      tez tak jest napisane...:)
      • Gość: ula Re: Kruche ciasto - moja pięta achillesowa IP: *.chello.pl 22.03.05, 19:55
        Dziuuniu - czy z tych podanych wyżej proporcji pieczesz jeden spód o średnicy
        j/w ? A jeśli chciałabym upiec 5 takich spodów z 1kg mąki to powinnam wziąć 5
        całych jajek? Pytam bo już kilka Twoich przepisów i porad przetestowałam i
        zawsze byłam zadowolona, ja dotąd zawsze dodawałam do kruchego ciasta na
        mazurki kwaśną śmietanę i same żółtka (3 na 1kg mąki), nigdy nie dodawałam
        wody, czy dlatego moje ciasto było zbyt kruche? Robię mazurki z kajmakiem i
        często przez to źle się kroją (kruszy się spód), czy ciasto w/g Twojego
        przepisu jest mniej kruche - nada się do masy kajmakowej, ładnie się razem z
        nią pokroi?

• dziuunia Re: Kruche ciasto - moja pięta achillesowa 22.03.05, 20:07
          Jeśli chodzi Ci o słodkie ciasto kruche z przepisu wyżej to jedna porcja(z 200
          g maki)wystarczyła mi na jedną foremkę 25 cm.Piekłam wczoraj 5 takich spodów i
          wszystkie składniki pomnożyłam przez 5 po prostu.Czyli tak jak piszesz na 1 kg
          mąki 5 jajek itd.
          Możliwe że ciasto z żółtkami i śmietaną jest bardziej kruche.Ten przepis(na
          słodkie kruche) wypróbowałam dwa razy i za każdym razem wszystko się trzymało
          jak należy,też się kruszyło ale w normie,kroiło się dobrze.Pewnie dzięki temu
          że dodaje się całe jajko,razem z białkiem ciasto jest bardziej zwarte.Także mam
          nadzieję że z kajmakiem też będzie się dobrze kroiło.
    • Gość: kruche Re: Kruche ciasto - moja pięta achillesowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 22:29
      Oto moje kruche(od wielu lat niezmiennie wychodzi super)
      3 szklanki maki KRUPCZATKI
      1 szkl.cukru pudru
      1 lyzeczka proszku do pieczenia
      3 zoltka (surowe)
      1 margaryna (najlepsza ta z popularnym imieniem na opakowaniu)

Make,cukier,proszek wymieszac i rekoma wetrzec w to miekka margaryne(na
      tzw.piasek).Na koncu dodac zoltka i szybko wyrobic,schlodzic lub zamrozic.
      Nie dodawajcie zadnej smietany,bialek jaj i innych dodatkow,bo od tego sie robi
      twarde.Aha,no i ta krupczatka-najlepsza na kruche ciasto.
      Pozdrawiam
      • dziuunia Re: Kruche ciasto - moja pięta achillesowa 22.03.05, 22:35
        Gość portalu: kruche napisał(a):

> Oto moje kruche(od wielu lat niezmiennie wychodzi super)
        > 3 szklanki maki KRUPCZATKI
        > 1 szkl.cukru pudru
        > 1 lyzeczka proszku do pieczenia
        > 3 zoltka (surowe)
        > 1 margaryna (najlepsza ta z popularnym imieniem na opakowaniu)
        >
        > Make,cukier,proszek wymieszac i rekoma wetrzec w to miekka margaryne(na
        > tzw.piasek).Na koncu dodac zoltka i szybko wyrobic,schlodzic lub zamrozic.
        > Nie dodawajcie zadnej smietany,bialek jaj i innych dodatkow,bo od tego sie
        robi
        >
        > twarde.Aha,no i ta krupczatka-najlepsza na kruche ciasto.
        > Pozdrawiam

To jest przepis na ciasto półkruche.Ciasto kruche nie zawiera proszku do
        pieczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka