Dodaj do ulubionych

Histamina i migrena..

07.04.05, 20:40
Okazuje sie ze byc moze niektorzy migrenicy moga dostawac ataki migreny przez
jedzenie produktow zywnosciowych zawierajacych histamine lub produkty
zwierajace jakies skladniki ktory wyzwala histamine w organizmie.

Histamina jest jednym z chemicznych skladnikow wystepujacych w produktach
zywnosciowych zwanych aminami, np tyramina, histamina, pfenyletylamina
(phenylethylamine).
Moga one powodowac roszerzenie naczyn krwionosnych co zwykle jest przyczyna
ataku migrenowego.

Produkty zywnosciowe zawierajace histamine to np:

Banany

Wolowina, wieprzowina (mozna zastapic baranina lub kurczakiem)

Piwo

Zolte sery

Kurza watrobka

Baklazany

Ryby i skorupiaki

Salami i inne tego typu wedliny

Kapusta kiszona

Soja, tofu,

Szpinak

Truskawki

Pomidory, sok pomidorowy, pasta pomidorowa

Wino

Drozdze i produkty zywnosciowe zawierajace drozdze.

Ananas

Owoce cytrusowe

czekolada

Podobno mozna sobie zrobic badanie krwi na poziom enzymu <diamine oxidase>
ktory pomaga "przerabiac" histamine w organizmie. Jesli ma sie go obnizony
poziom to mozna miec taka jakby nietolerancje histaminy. Napisala o tym jedna
z forumowiczek z ang. forum wiec nie wiem czy to sprawdzona informacja.

Jezeli ktos ma alergie, lub nawet nie, to moze warto sprobowac wyeliminowac
z diety wyzej wymienione produkty na np. dwa tygodnie i zobaczyc czy ilosc
migren lub jej natezenie zmaleje.

Lub moze udac sie do alergologa i zapytac czy rzeczywiscie jest taki enzym
diamine oxidase (nie moge znalezc tlumaczenia, przepraszam) i czy mozna
zbadac jego poziom..

Venus
Obserwuj wątek
    • magda_karwowska Re: Histamina i migrena.. 04.03.14, 10:01
      Witaj Venus,

Całkiem sporo ludzi cierpi na migreny związane z aminami biogennymi zawartymi w pokarmach. Kto ma migrenę po czerwonym winie ręka do góry!
      U mnie, po latach eksperymentów i prowadzenia dzienniczka, histamina została zwyciężczynią konkursu na najlepszą migrenę ever. Do listy produktów, którą podajesz, dopisałabym: kefir, ogórki kiszone, pasztety, śledzie.
      I jak tu żyć? :)))

Pozdr
    • annthonka Re: Histamina i migrena.. 04.03.14, 15:58
      venus22 napisała:

> Lub moze udac sie do alergologa i zapytac czy rzeczywiscie jest taki enzym
      > diamine oxidase (nie moge znalezc tlumaczenia, przepraszam) i czy mozna
      > zbadac jego poziom..
      >

Po polsku to jest oksydaza diaminowa.
      • Gość: meg22 Re: Histamina i migrena.. IP: *.smrw.lodz.pl 04.03.14, 19:58
        Wiem, że prawie się ostatnio nie pojawiam i mam coraz częściej wrażenie, że jak piszę to same głupoty ale może warto zrobić typowe testy alergiczne i sprawdzić odczyn histaminowy?
        Pozdrawiam
        meg22
        • magda_karwowska Re: Histamina i migrena.. 06.03.14, 15:33
          Same testy nie wystarczą. Histamina naturalnie występuje w organizmie i pelni niezmiernie wazna rolę w reakcjach immunologicznych. Każda reakcja zapalna wywołuje uwalnianie histaminy, i całe szczęscie, że taki mechanizm istniej i ratuje nam życie.

Problemem jest nadmiar histaminy w pokarmie. Taka histamina z zewnątrz najczęsciej przybywa do naszego żołądka z żywnością lekko starą lub nadpsutą lub celowo fermentowaną (sery plesniowe, dojrzewające, kefiry, kiszonki).
          Czasem nawet nie wiemy, że to mięso czy ser, kefir, ryba ma ogromne ilości histaminy w sobie, której nie zniszczy żadna obróbka termiczna.

Po ładowaniu histaminą z zewnątrz ludzie mają rozmaite dolegliwości, od pokrzywek idiopatycznych (o nieznanym pochodzeniu) poprzez napady astmy i migreny.

Wiedząc to wszystko, całkiem niedawno zrobiłam eksperyment: szczodry plaster pasztetu drobiowego (specjalność pani domu) zagryzłam śledziem gigantem i na to wszystko kiszone ogóry plus kielich czerwonego wina. Żadnych słodyczy, wódeczki czy innych specjałów...
          Dwa dni wyjęte z życiorysu.
          Teksańska masakra histaminą.

• annthonka Re: Histamina i migrena.. 06.03.14, 16:16
            magda_karwowska napisała:

> Wiedząc to wszystko, całkiem niedawno zrobiłam eksperyment: szczodry plaster pa
            > sztetu drobiowego (specjalność pani domu) zagryzłam śledziem gigantem i na to w
            > szystko kiszone ogóry plus kielich czerwonego wina. Żadnych słodyczy, wódeczki
            > czy innych specjałów...
            > Dwa dni wyjęte z życiorysu.
            > Teksańska masakra histaminą.

Mnie po takim zestawiku dodatkowo zastrajkowałby żołądek :D

Ale tak serio to masz rację, większość z migrenowych "wywoływaczy" pokarmowych zawiera histaminę w ilościach większych niż ustawa przewiduje, więc niewątpliwie istnieje zależność pomiędzy histaminą a migreną.

• jaszczurkaaaa Re: Histamina i migrena.. 06.03.14, 17:21
      Czy mogę prosić o wypełnienie ankiety dotyczącej migreny i jej wpływu na styl życia, wyłącznie do celów naukowych. Pozdrawiam
      moje-ankiety.pl/respond-54442.html
    • Gość: grazyna Re: Histamina i migrena.. IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.14, 19:21
      Bardzo dziękuję za napisanie tylu ciekawych wiadomości. Poczytałam jeszcze inne artykuły na ten temat i stwierdziłam, że na początek zrobię test na nietolerancje pokarmową, może będzie to początek ku lepszemu. Serdecznie pozdrawiam
    • bluespainter Re: Histamina i migrena.. 07.04.14, 11:32
      Nie histamina a histydyna - to po pierwsze. Zatrucie organizmu histaminą następuje po nieprawidłowej przemianie białek pod wpływem niedoboru enzymu DAO (diaminooksydaza)
      Opisywałem te procesy dobre kilka lat temu - i zostałem wyklęty przez Wszystkowiedzące bywalczynie tego forum. Efekt - ponad 4 lata bez bólu - to u mnie.
      Pozdrawiam wszystkich wiedzących lepiej.
      A tak nawiasem - śledzie nie mają tu nic do rzeczy. Tylko czerwone mięso, rybie również.
      Poza tym wszelkie formy obślizgłej padliny nazywanej "szynkową" itp.

Scombrotoksizm (ang. – scombrotoxism, scombroid ichthyotoxicosis) – zatrucie pokarmowe związane z konsumpcją ryb mających ciemne mięso, takie jak makrela (łac – Scombridae – Makrelowate), tuńczyk, morszczuk, ostrobok, spowodowane zatruciem histaminą.
      • anusia_magda Re: Histamina i migrena.. 10.04.14, 10:16
        Bluesparinter to co wyeliminowałeś z diety?

Ja jetstem w stanie uwierzyć w tą teorię z histydyną, gdyz moja koleżanka migrenowiec miała problemy alergiczne ( pokrzywka) i kazano jej przejśc na dietę ( prawie że chleb i woda) i jej mega migreny zniknęły na ten czas, ale jeszcze znaczenie mają chyba hormony bo u mnie ataki nasilały się gd brałam tabsy anty a w ciaży migrena minęła całkowicie...
        • bluespainter Re: Histamina i migrena.. 23.04.14, 09:10
          Tak jak wyżej : Wszelkie formy padliny zawierającej całą kolekcję e- wynalazków w postaci najczęściej cieknącej po wyjęciu z lodówki. Jeżeli już jem produkty "mięsne" to tylko przygotowane w danym dniu w domu i natychmiast podane - żadnego przechowywania.
          Ponadto wyeliminowałem wszelkie sery: żółte, pleśniowe oraz wszystko to co było przetwarzane,konserwowane itp. Za to bez ograniczeń jem : jajka, twarogi, mięso gotowane, surówki i soki z warzyw i owoców. Ponadto polecam białko serwatkowe. Zawiera składniki
          wspomagające produkcję enzymu DAO przez wątrobę.
      • gralint histydyna 17.08.16, 11:25
        bluespainter napisał:

> Nie histamina a histydyna - to po pierwsze. Zatrucie organizmu histaminą następ
        > uje po nieprawidłowej przemianie białek pod wpływem niedoboru enzymu DAO (diami
        > nooksydaza)

Nie tylko. Histydyna moze byc wynikiem nieprawidlowej metylacji w mozgu a wiec np mutacji w genie MTHFR (odp za kwas foliowy). Niekoniecznie nadmiar histydyny w mozgach osob z migrenami jest wynikiem niedoboru enzymu DAO. Nadmiar histydyny jest zwiazany z nadmiarem histaminy.
    • bluespainter Re: Histamina i migrena.. 23.04.14, 09:21
      HIT i DAO

Wszystkim wątpiącym dalej polecam leturę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka